Review: Philips 55PUS7502 (PUS7502-serie) lcd led tv

31 mei 2017 + 10 minuten 7 Reacties
Philips-PUS7502-1

In deze review kijken we naar de Philips 55PUS7502, een 55-inch lcd led tv met HDR-ondersteuning, de nieuwe P5 Engine van TP Vision en de 4K Ultra HD-resolutie.

De 7502-reeks is voorlopig de top van het nieuwe Philips lcd-aanbod in 2017. In tegenstelling tot de 7601-reeks van vorig jaar is dit echter geen full array achtergrondverlichting met local dimming, maar een edge led. Het heeft wel andere verbeteringen. Zo is het het eerste toestel dat gebruik maakt van Philips’ eigen beeldverwerkingschip, de P5.

Philips 55PUS7502 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x v2.0a), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (Marshmallow), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor
  • Afmetingen: 1.237 x 799 x 225 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 24,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 93 / 0,3 watt (Energielabel A)
  •  Modellen:
    • 65PUS7502 (65-inch): 2.499 euro
    • 55PUS7502 (55-inch): 1.799 euro
    • 49PUS7502 (49-inch): 1.399 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Philips  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 55PUS7502 – design

Philips legt steeds de nadruk op zijn Europese design-stijl en de uitvoering ervan in mooie en kwalitatieve materialen. De PUS7502-serie mag wat dat betreft in elk geval gezien worden. Aan de voorzijde is het scherm omrand door een geborsteld metalen kader. Onderaan suggereert een fijne luidsprekerbalk de betere audiokwaliteit van het toestel.

Aan de achterzijde geen versieringen. In tegenstelling tot andere merken koos Philips voor een eenvoudige zwarte metalen rug. De volledige open gewerkte, centrale standaard zorgt voor een lichtvoetig uiterlijk.

Philips krijgt wat ons betreft bonuspunten omdat de 55PUS7502 van een draaivoet is voorzien. Het maakt de televisie net wat handiger in veel woonkamers. Het grote scherm wiebelt weliswaar lichtjes op zijn voet als je het wat te enthousiast behandelt. Dat is een typisch probleem met centrale voeten en grote toestellen, maar een iets robuustere voet had wel gemogen.

Aansluitingen

Achteraan vinden we twee HDMI-aansluitingen, de antenneaansluitingen, een optisch digitale uitgang, component video en stereo cinch ingang en de bedrade netwerkaansluiting. Aan de zijkant twee extra HDMI-aansluitingen (deze zijn voorzien van HDCP 2.2 voor Ultra HD-bronnen), twee maal USB (1x v3.0) en de hoofdtelefoonaansluiting.

De aansluitingen achteraan wijzen naar beneden zodat je voor een strakke wandmontage kan kiezen. Het toestel beschikt ook over een draadloze netwerkaansluiting en Bluetooth (voor draadloze keyboards).

Philips 55PUS7502 – gebruiksgemak

De 2017 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 6 (Marshmallow). Grote verschillen met Android TV, versie 5 (Lollipop) zijn er niet. Bij de installatie kan je gebruik maken van een Android smartphone of tablet, waarmee je de installatie net iets sneller laat verlopen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is vernieuwd, al is de layout grotendeels bewaard. Deze uitvoering voelt toch iets goedkoper aan. De d-pad is groot en handig, en dubbelt niet langer als touchpad, een beslissing die we toejuichen. Alle andere toetsen op de remote hebben een bijzonder laag profiel, en dat geeft een minder tactiele ervaring.

De remote maakt ook niet langer gebruik van Bluetooth, maar opnieuw van infrarood. We vreesden dat dat het gebruik van het toetsenbord aan de achterzijde zou bemoeilijken. Infrarood moet je immers richten, in tegenstelling tot Bluetooth. Maar de Philips straalt zijn IR-commando’s voor het toetsenbord langs de lange zijde uit, en behoorlijk krachtig ook. Daardoor kan je toch rustig in de zetel zitten en het toetsenbord gebruiken, zonder je in allerlei bochten te moeten wringen om gelijktijdig de remote te richten.

Philips 55PUS7502 – features

Smart tv-platform

De Mediatek MT5891, met zijn quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T860 GPU, wordt vergezeld door 2GB RAM en 16GB interne opslag. Dat is dezelfde chipset die we ook terug vonden op de Sony-toestellen van dit jaar, en min of meer de standaard lijkt te zijn voor Android-televisies. De chipset volstaat voor een vlotte en aangename ervaring, maar topprestaties hoef je niet te verwachten.

Smart functies

De interface van Android TV vult het volledige scherm, met bovenaan de aanbevelingen. Vervolgens krijg je een rij apps en games en de ingangen. Wie Android TV implementeert krijgt een beperkte vrijheid om de interface aan te passen.

Zo heeft Philips geen rij iconen voorzien voor de verschillende ingangen. Wie een externe ingang wil selecteren, gebruikt daarvoor de toets op de afstandsbediening. Helemaal onderaan vind je alle instellingen. Vergeleken bij LG WebOS en Samsung Smart Hub oogt de interface nodeloos groot.

Philips heeft ook een eigen Home-toets, die staat centraal bovenaan de d-pad. Daarmee roep je een menu op aan de rechterzijde van het scherm. Langs deze weg heb je ook toegang tot de externe toegangen, de mediaspeler, maar vooral ook de live tv-functies zoals opnames en tv-gids voor wie de interne tv-tuners gebruikt.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags, worden correct afgespeeld.

Ambilight

Driezijdige Ambilight spreidt zijn gloed uit op de wand achter de televisie. Het blijft een feature die uniek is voor Philips tv’s en erg tot de verbeelding spreekt. Je kunt de Ambilight leds het beeld laten volgen, snel of relaxed. Je kunt ze inzetten als sfeerverlichting of laten meewerken op de muziek.

Philips 55PUS7502 – Beeldkwaliteit

Dit toestel is voorzien van een edge led achtergrondverlichting zonder local dimminng, IPS-paneel, en het levert 400 nits piekluminantie en een breder kleurbereik. Het is vooral uitkijken naar de prestaties van de nieuwe P5 beeldverwerkingschip.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerd Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films
Kleur: 50
Kontrast: 70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50
Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/HDR Upscaling: Uit/Aan*
Contrast/HDR Premium: Uit-Maximum*
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: uit
Scherp Beeld/MPEG Artefactreductie: Aan
Motion/Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg instellingen;

  • De Films instelling levert de beste start. De ISF-preset zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je de scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
  • HDR Upscaling: geeft een zeer licht HDR-effect. Omdat het IPS-paneel wat punch mankeert, lieten we dit geactiveerd.
  • HDR Premium: dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er een beperkt risico dat je wat highlights weg clipt. Toch prefereren we de maximum settings.
  • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet de scherpte minimaal op 1 te zetten.
  • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
  • Motionstijl: u  it voor puristen, maar de ‘films’-stand gaf heel wat extra detail, vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Philips heeft in de PUS7502-serie televisies zijn eerste eigen beeldverwerkingschip gemonteerd. De P5 Engine levert verbeteringen op vlak van contrast, detail, kleur, bewegingsscherpte en analyse van de bron. Op dat laatste vlak is er duidelijk nog wat ruimte voor een tweak, de televisie detecteert niet altijd de juiste film- of videoframerate bij interlaced content. Je stelt je bronnen dus best in op 720p of 1080p in plaats van 1080i om lichte moiré-patronen te vermijden. De P5 werkt wel netjes willekeurige ruis weg. MPEG-compressieruis (blokvorming) ligt wat moeilijker, en verdwijnt slechts gedeeltelijk. Een sterk vernieuwd onderdeel, de scherpteverbetering, levert erg mooie resultaten. Al mag je zoals gewoonlijk niet overdrijven. Hou de scherpte-instelling op 2 en geniet van het extra detail dat de Ultra Resolution instelling levert.

De 55PUS7502 heeft een erg goede bewegingsscherpte. Je verliest nauwelijks detail, een prima prestatie. Wie pan-beelden vloeiend wilt weergeven, kiest bij ‘Motionstijl’ voor standaard of vloeiend, al levert die laatste een tikje te veel artefacten. Films is dan weer een goede keuze voor de puristen, die levert alle detail, zonder of met minimale motion interpolation.

Philips gebruikt dit jaar overwegende IPS-panelen in zijn lcd-tv’s. Dat betekent dat het contrast een pak lager ligt, maar je wel geniet van een betere kijkhoek. In de ‘Films’ mode halen we nog een contrast van 1.340:1, dat is nipt beter van de contrastwaarde van 1.000:1 die we typisch verwachten bij IPS-panelen. Je kunt het resultaat nog iets verbeteren door gebruik te maken van de Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden en eventueel zelfs Perfect Contrast op minimum te zetten. Toch blijft de matige zwartwaarde een beperking voor donkere scènes. Het scherm verbergt wat zwartdetail en we vermijden liever om de Helderheid op te trekken, want dan verlies je nog meer contrast. De achtergrondverlichting schijnt in de onderste hoeken lichtjes door. Je kijkt best niet bij volledige verduistering, dan zijn eventuele banden boven en onder een film zichtbaar.

De Films-mode is de basis voor het beste beeld. De kalibratie is degelijk, maar niet perfect. Zo zit er in de grijsschaal een kleine blauwe piek rond 50%, en dat is soms in kleine nuances zichtbaar. De kleuren zijn over het algemeen iets te donker, of onder gesatureerd, al zit dat over het algemeen allemaal op de grens van de waarneembare fouten. Je kunt de Kleur-instelling een paar klikken hoger zetten, bijvoorbeeld naar 53 om het beeld iets intenser te maken.

HDR

Philips ondersteunt HDR10 en HLG op dit toestel. Het kleurbereik is degelijk, het dekt 86% van DCI-P3 en 63% van Rec.2020. Dat zijn geen topwaardes, maar ok voor een middenklasser. We hadden wel op iets meer kleur gehoopt. Ook de piekluminantie is aan de bescheiden kant. Met 407 nits (zowel in een 10% Window als op een volledig scherm), in de Films mode, zit je zowat aan de grens van wat we nog als echte HDR-weergave beschouwen.

De kalibratie is degelijk, maar de tone-mapping laat de helderheid al vanaf ongeveer 50 IRE langzaam afrollen tot het maximum, dat bereikt wordt op 90%. Het maakt HDR-beelden iets donkerder, maar bewaart wel alle detail. In de instellingen kan je HDR Premium aanpassen om die curve wat sterker te laten stijgen. In de Maximum stand rolt de curve maar af vanaf 60% en bereikt ze maximum op 70%. Dat maakt HDR-beelden iets blitser, maar kost je een minimum aan highlight-detail.

De HDR-upscaling functie geeft al je bestaande content een zacht laagje HDR-effect. Vooral de heldere tinten krijgen een lichte boost. Omdat het scherm toch best tot zijn recht komt bij wat omgevingslicht lieten we het meestal aan staan.

Reflecties en kijkhoeken

Het scherm weert reflecties matig. De kijkhoek is vrij ruim, zoals we verwachten van een IPS-scherm. Maar alhoewel het contrast niet zwaar daalt vanuit een hoek, zie je wel een lichte waas over het scherm komen. Dat effect is vooral zichtbaar op donkere beelden. Bij heldere content is het minder opvallend.

Gaming

In de film-mode meten we een input-lag van 53,2 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog prima is. In de game-mode zakt de lag naar 32,3 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 55PUS7502 – Audiokwaliteit

De slanke soundbar onderaan het scherm en de Triple Ring subwoofer achteraan doen ons hopen op knap geluid. Maar de prestaties van deze Philips blijven wat beneden onze verwachtingen. De muziek-preset duwt de klank zonder moeite in vervorming. Vooral de bassen zijn daar bijzonder gevoelig, iets wat we makkelijk merken in Krupa van Apollo 440. Maar ook de hoge tonen gaan soms uit de bocht. The Struggle Within van Metallica opent met een combo van drum en gitaar, en laat duidelijk die beperkingen horen. Blijf bij de ‘origineel’ preset, en vergeet de surround mode, die verergert de problematiek. De audioprestaties komen al bij al niet voorbij een zeer gemiddeld resultaat.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Philips 55PUS7502 – Conclusie

De 55PUS7502 is zeker niet de eerste keuze voor de thuisbioscoop liefhebbers. Zijn matig contrast en geluidskwaliteit zijn daarvoor wat te beperkt. Maar wie op zoek is naar een televisie die in een typische huiskamer zijn werk moet doen voor allerlei beeldmateriaal, die zit goed. Het IPS-paneel levert een bredere kijkhoek en de beeldresultaten zijn op wat details na goed. Vermits je bij omgevingslicht kijkt, is het zwakkere contrast geen zwaar nadeel. De adviesprijs lijkt ons een tikje te hoog, al zien we dat de prijzen online al veel meer in lijn liggen met wat we een goede prijszetting vinden.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Bewegingsscherpte
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Ambilight

Minpunten
  • Geluidskwaliteit

  • Helderheid nipt ok voor HDR
  • Contrast

Reacties (7)