Review: Panasonic TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) oled tv

17 mei 2017 + 10 minuten 5 Reacties
Panasonic-TX-65EZ1000_room_c

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-65EZW1004 (in België de TX-65EZ1000), een 65-inch oled tv met HDR-weergave, de Ultra HD-resolutie en een Technics soundbar.

De Panasonic TX-65EZW1004 (in België de TX-65EZ1000) is de opvolger van de CZ950 oled tv die in 2015 verscheen. Panasonic wil net als toen hoog inzetten; de EZW1004-serie oled tv’s moeten als het ware een filmstudio monitor voor consumenten zijn. Het toestel draagt een THX-certificaat, het Ultra HD Premium-logo, en ondersteunt isf-kalibratie. De soundbar komt van Technics en geeft het toestel zijn distinctieve look.

Panasonic TX-65EZW1004 – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 2x v2.0a), 1x component/composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 2.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, dubbele DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, stemcontrole, HCX2 processor, Technics soundbar
  • Afmetingen: 1.452 x 918 x 330 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 27,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 180 / 0,3 watt (Energielabel B)
  • Modellen Nederland:
    • 65-inch (TX-65EZW1004): 6.999 euro
    • 77-inch (TX-77EZW1004): nnb
  • Modellen België:
    • 65-inch (TX-65EZ1000): 6.999 euro
    • 77-inch (TX-77EZ1000): nnb

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Panasonic tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-65EZW1004 – design

Een 65 inch scherm kan je op geen enkele manier klein doen lijken, maar naar elegantie kun je wel  streven. Wie deze Panasonic voor het eerst ziet staan, vraagt zich af hoe je dat scherm boven het meubel laat zweven. Waar Sony ervoor koos om enkel beeld te tonen, heeft Panasonic ook geluid bewust zichtbaar gemaakt. De verrassend compacte voet is perfect verborgen in en achter de soundbar. Enkel een ranke nek lijkt het scherm te ondersteunen. De soundbar zelf heeft een spievormige doorsnede waardoor ze van voor bekeken erg slank lijkt.

Het scherm heeft geen kader, enkel een donker chroomkleurige rand, en het is zoals we van een oled-scherm verwachten amper enkele millimeters dun. Aan de achterzijde is het onderste deel wat dikker om plaats te maken voor de elektronica. Het design zal ongetwijfeld verdeeldheid zaaien, maar wij konden het zeker smaken.

De Panasonic TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) vergt wat extra aandacht tijdens het opstellen, je moet immers de kabel van de sounbar langs de nek naar achter gidsen en aansluiten alvorens je alles vast schroeft.

Aansluitingen

De aansluitingen zitten links achteraan het toestel. Opzij vinden we twee maal HDMI, een maal USB, een SD-kaart-lezer, de drie antenne-aansluitingen, de hoofdtelefoonjack en de component/composiet video-ingang. Draadloos netwerk en bluetooth zijn ook aanwezig, die laatste enkel voor toetsenbord en muis, niet voor audio-apparaten.

Achteraan vinden we nog twee maal HDMI, twee maal USB, de optisch digitale uitgang en de netwerkaansluiting. Alle aansluitingen achteraan staan naar de wand gericht, wat extra aandacht zal vereisen bij wandmontage. De EZ1000 wordt overigens geleverd met een aantal extra onderdelen voor wandmontage, de wandbeugel zelf moet je wel apart aanschaffen.

Alle aansluitingen kunnen verborgen worden achter een paneel, maar dat is uiteraard enkel mogelijk als je  de zij-aansluitingen gebruikt. Voor die aansluitingen heeft Panasonic ook kabelbeheer voorzien, maar meer dan twee HDMI-kabels kan je vermoedelijk niet netjes wegwerken.

Panasonic TX-65EZW1004 – gebruiksgemak

De TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) maakt net zoals de andere Panasonic modellen gebruik van het voormalige Firefox OS. Nu Mozilla, de maker van het besturingssysteem de ontwikkeling heeft stopgezet, heeft Panasonic besloten om die taak zelf verder te zetten. Voorlopig lijkt er ten opzichte van vorig jaar betrekkelijk weinig veranderd.

Afstandsbediening

De EZW1004 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De eerste is een grote, meer luxueuze uitvoering in metaalkleur van de klassieke Panasonic remote. De toetsen zijn iets kleiner, maar de klassieke, uitstekende layout is behouden. Op de tast is het iets moeilijker om toetsen te vinden, maar daarom is de remote van verlichte toetsen voorzien (de licht-toets staat rechts bovenaan). Ook deze remote is links onderaan voorzien van de ‘My App’ toets. Daarmee start je een app die je zelf kiest met deze toets.

De kleinere remote is een touchpad remote. Hij beschikt over over een minimale selectie toetsen en een ruime touchpad. We waren in het verleden niet erg enthousiast over de touchpad-remotes, omdat de touchpad in veel gevallen ietwat onbetrouwbaar blijkt te zijn. Een veeg-gebaar kan net zo goed resulteren in twee klikken als in een klik. Duidelijke verbetering is er in dat opzicht niet. Maar de pijltjestoetsen, die aanvankelijk wat overbodig leken, zijn daarom wel een nuttig alternatief.

De Panasonic ondersteunt stemcommando’s, bijvoorbeeld om het volume aan te passen, apps te lanceren of zoekopdrachten in te spreken. Wie daar echter gebruik van wilt maken, moet de touchpad-remote gebruiken, of je installeert de Panasonic TV Remote 2 app op je smartphone.

Panasonic TX-65EZW1004 – features

Smart tv-platform

De EZ1000 biedt exact dezelfde mogelijkheden als de EX780, we hernemen daarom grotendeels onze tekst uit de andere review. Het Panasonic smart tv-systeem is vrij snel en responsief, dat danken we aan een degelijke Quad Core-processor. De menu’s voor de instellingen verschijnen aan de linkerzijde van het scherm. We blijven de presentatie wat lastig vinden, vooral omdat Panasonic zoveel mogelijkheden biedt in zijn menu’s en de onderverdeling hier en daar wat logischer kan. Voor de meeste consumenten zal het erg intimiderend zijn. Maar voor de enthousiastelingen is er heel wat gesleutel mogelijk.

Smart functies

Het Home scherm toont aanvankelijk slechts drie mogelijkheden: live tv (voor wie de interne tuners gebruikt), Apps en Apparaten. Je kunt echter verschillende zaken ‘pinnen’ en ordenen zodat ze ook op het Home Scherm verschijnen. Specifieke zenders, externe bronnen of favoriete apps zijn zo snel toegankelijk. Helaas verschijnen ze wel allemaal in een lange rij. Wie dus veel zaken vast pint, zal regelmatig moeten scrollen. Afgezien van dat detail vinden we de Home interface best handig.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2) en dankzij de twin tuner én dubbele CI+-slot kan je met behulp van een USB harde schijf een programma opnemen en tegelijk een andere bekijken. Dat maakt een goed alternatief voor wie zonder settopbox voor digitale televisie wil werken. Dankzij ‘In House TV streaming’ kan je de tv-zenders ook op een ander tv-toestel in huis bekijken.

De Panasonic TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) is uitgerust met een goede mediaspeler die met bijna al onze video’s raad wist. Hij verslikte zich enkel op een van onze 4K-testen, en speelt helaas geen DTS-audio in je videobestanden. De belangrijkste ondertitelbestanden (srt en sub) speelt hij mee af. De audiospeler lees enkel tag-informatie van mp3-bestanden maar is verder wel volledig, en speelt naast de meest gebruikelijke formaten ook FLAC en ALAC.

Panasonic TX-65EZW1004 – Beeldkwaliteit

Panasonic geeft zijn oled-schermen de term ‘Master HDR OLED’ mee en claimt dat het scherm meer zwarttinten kan weergeven dan concurrenten. Dat is inderdaad een punt van aandacht geweest bij de huidige (en vorige) generatie oled-tv’s. Daarnaast is het scherm getuned door Hollywood specialisten voor optimale kleurweergave.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerde Instellingen
Beeldmodus: THX Cinema
Verlichtingssterkte: 30-60*
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit
Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Uit*
MPEG remasteren: Uit*
Resolutie Remasteren: Aan
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Scherpe bewegingen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto*
Gamma: 2,2

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De THX-Cinema en THX-Bright room zijn de keuze bij uitstek voor wie absoluut geen beeldverbetering wenst.
  • De True Cinema is quasi identiek aan de THX Cinema preset. Ze gebruikt een gamma van 2,4 en is daardoor iets donkerder, en beter geschikt voor een donkere ruimte.
  • Met de verlichtingssterkte op 30 moet je best wat verduisteren, kies 60 voor een betere ervaring bij omgevingslicht.
  • De lichtsensor kan je eventueel activeren, zet dan de achtergrondverlichting zeker op 70.
  • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
  • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf heel wat extra detail en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten. We raden toch aan om zeker de minimum stand geactiveerd te laten.
  • Geavanceerd, Contrastregeling kan je op Auto zetten voor een lichte boost in contrast.
  • Zoek in Beeld, Beeldinstellingen, 16:9 beeldscan en zet dit ‘uit’. Daarmee vermijd je dat het toestel toch een deel van de beeldrand verbergt.
  • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Uiteraard is dit topmodel uitgerust met de HCX2-processor voor beeldverwerking. Over de beeldverwerkingen kunnen we dan ook duidelijk zijn: die is uitstekend. Belangrijke film- en videoframerates worden correct gedetecteerd en de deinterlacing is prima, zodat je nauwelijks gekartelde randen ziet. De ruisonderdrukking is goed met willekeurige ruis, maar laat een tikje compressieruis liggen, vooral wanneer je vertrekt van lage resolutie beelden. De upscaling is uitstekend. De ‘resolutie remasteren’ instelling mag wat ons betreft iets meer detail accentueren, zelfs in de hoogste stand is het effect erg klein tot bijna onzichtbaar.

De bewegingsscherpte is zeer goed, en de combinatie van het oled-paneel met Intelligent Frame Creation levert vloeiende en gedetailleerde beelden. De ‘Scherpe beelden’ instelling laat je best uit staan, want de winst in detailweergave in snel bewegende beelden is erg klein. Bovendien verlies je wat herlderheid, en vooral, het beeld flikkert licht. Intelligent Frame Creation op maximum creëerde een kleine hoeveelheid beeldartefacten, dus kozen we voor de middelste stand. We raden aan om IFC niet uit te zetten, maar op minimum te laten staan.

Geniet van het prachtige oled-zwart en het indrukwekkende contrast. De THX cinema preset heeft wel een vrij lage maximale helderheid (ongeveer 100 nits). Om het beeld wat meer kracht te geven zet je de Verlichtingssterkte best wat hoger, tot maximaal 60. De EZ1000 toont erg mooi zwartdetail, maar slaagt er niet in om de prestaties van bijvoorbeeld de Sony A1 duidelijk te overtroeven. We vinden beide toestellen in dit opzicht zeer sterk gelijkend. Dat betekent dat er hier en daar nog steeds wat zwartdetail verloren gaat. Je kan opteren om de helderheid van 0 naar 1 of 2 te brengen, maar eigenlijk raden we dat af.

De THX Cinema kalibratie is van referentie-niveau. Zo goed als perfecte grijsschaal, kleurtemperatuur en gamma-waarde, gecombineerd met een perfect kleurbereik. Onze algemene kleurtest en de specifieke kleurtest voor huidskleuren scoorde een DeltaE-waarde lager dan één, een resultaat dat je normaal gezien enkel met kalibratie haalt. De EZW1004 (EZ1000) kan overigens vol automatisch gekalibreerd worden met behulp van Calman, en voor echte professionals is het zelfs mogelijk om een eigen 3D LUT (lookup table) in te laden. Daarmee mikt Panasonic werkelijk op filmmakers die een referentiemonitor willen.

Opvallend was wel dat het paneel wat worstelt met uniformiteit bij zeer lage helderheden. Er zijn dan zichtbare verticale strepen over de volledige breedte van het scherm te zien. Dat probleem ligt bij de oled-panelen zelf, want we zagen dit vorig jaar ook al op enkele LG-samples. De foto illustreert het effect duidelijk (overbelicht voor de duidelijkheid, en de korrel is afkomstig van de hoge ISO-waarde van de foto).

In de praktijk zie je dit effect heel zelden, zelfs in donkere beelden, maar wie er op let kan het soms zien. Dit is ook afhankelijk van paneel tot paneel, dus andere toestellen kunnen gespaard zijn van dit effect.

HDR

De Panasonic TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) ondersteunt HDR10 en HLG, maar wie gehoopt had op Dolby Vision moeten we teleurstellen. De piekluminantie komt uit op 685 nits in de True Cinema mode, dat is eerder typisch voor een oled (perfect in lijn met de Sony A1). Voor een volledig wit veld zakt de luminantie naar 134 nits. Het kleurbereik verrast niet: 96% DCI-P3 en 71% Rec2020 is precies wat we verwachten.

Ook in HDR ziet de kalibratie er zeer goed uit, topklasse zelfs, tenminste als je voor True Cinema kiest. De THX Cinema preset had niet alleen een lagere helderheid (om en bij de 450 nits) maar was ook over het gehele grijsverloop iets te donker.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek is uitstekend, met dank aan het oled-scherm. De opvallende puper-rode tint van het scherm lijkt grotendeels verdwenen te zijn, maar kan bij felle reflecties (die je toch wilt vermijden) nog licht zichtbaar zijn. Het scherm weert reflecties overigens vrij goed.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een input-lag van 115,1 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode (te vinden in het beeldmenu, opties) zakt de lag naar 25,8 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.

Panasonic TX-65EZW1004 – Audiokwaliteit

De Technics soundbar is een zeer mooie troef aan deze televisie. Vooral in de middentonen is de klank erg mooi en rijk. Hoge tonen klinken soms een tikje te scherp. De basweergave is degelijk en je kan er flink wat volume uithalen, meer dan voldoende voor een dramatische filmbeleving.

Zelfs voor muziek vonden we deze oplossing een uitstekende keuze. De stem van Sinéad O’ Connor weerklinkt prachtig door de kamer, en klassieke muziek transporteert je moeiteloos naar de concertzaal. Enkel voor rauwe rock zoals Metallica leek de klank ons iets minder geschikt. Kies in de geluidsinstellingen overigens voor de muziek-preset, die klonk het meest aangenaam.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Panasonic TX-65EZW1004 – Conclusie

De TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) is het paradepaard van Panasonic. De oled tv is voorzien van de beste beeldprocessor, komt met allerlei certificaten en een knappe geluidsoplossing. Bepaalde gekende oled-hindernissen blijven wel. Zo is het toestel een tikje minder helder dan gehoopt (weliswaar in lijn met de meeste concurrenten), en toont het dat een oled-scherm soms nog licht worstelt met uniformiteit.

Maar je zult ongetwijfeld genieten van deze Panasonic televisie. De kalibratie is zonder meer van referentieniveau en dat betekent dat je geniet van erg natuurlijke beelden die dankzij het uitmuntend contrast een waar plezier zijn voor het oog. De Technics soundbar onderstreept de beelden met knap geluid, wat een aparte oplossing overbodig maakt. De prijs voor al dat moois, en voor de optie om hem als professionele monitor te gebruiken, is echter niet mals.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Opvallend design
  • Knappe geluidsoplossing
  • Beeldverwerking
  • Zwartwaarde, contrast
  • Kleurbereik

Minpunten
  • Prijs

  • Geen top helderheid
  • Licht uniformiteitsprobleem

Reacties (5)