Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: JBL Playlist – draadloze speaker met Google Cast

Geschreven door
Geplaatst op13 mei 2017, 8:54 CategorieLuidspreker reviews

De JBL Playlist is een draadloze speaker die is voorzien van bluetooth en Google Cast. Muziek speel je af vanaf een smartphone, tablet of pc. De Playlist kost 179 euro. Levert de speaker een mooi geluid af en is ‘ie zijn prijs wel waard?

JBL Playlist – design

De JBL Playlist is een behoorlijk brede draadloze speaker van ongeveer 31 centimeter. De hoogte bedraagt 14 centimeter, de diepte 24 centimeter. Daardoor past de speaker wellicht niet overal waar je hem wil neerzetten en dat is best jammer: de Playlist beschikt namelijk niet over een oplaadbare accu. Dat houdt in dat je het apparaat dus ergens vlakbij een stopcontact moet neerzetten. Heb je daar geen ruimte meer voor een speaker van 31 centimeter, die ook 24 centimeter diep is? Dan moet je dus het één en ander verschuiven in huis.

De speaker ziet eruit als een American football, die iets minder rond afgewerkt is. Het design is best opvallend, maar niet heel bijzonder. Wel anders dan je wellicht gewend bent van draadloze luidsprekers. Aan de bovenkant zitten vijf knopjes, van links naar rechts: aan- en uitknop, volume omlaag, afspelen en pauze, volume omhoog en bluetooth. De knoppen steken niet genoeg uit om de speaker blind te kunnen bedienen — heb je hem op een hogere plank neergezet, dan kan een directe bediening dus soms een beetje onhandig zijn.

De voorkant is een gigantische speakergrill. Wij hebben de blauwe variant opgestuurd gekregen, dus in ons geval is de voorkant geheel blauw. Aan de onderkant van die grill zit nog een wifi-icoontje. Daarmee wordt aangegeven of er gezocht wordt naar een wifi-verbinding (knipperen) of wanneer er verbinding is met een wifi-netwerk (als het icoontje aan staat en niet knippert). Op de achterkant tref je de resetknop aan, evenals de audio-in-aansluiting en de stroomtoevoeropening. Ook kun je hier de basmodule zien en voelen.

JBL Playlist – installatie

De JBL Playlist is op drie manieren te gebruiken: als bluetooth-speaker, wifi-speaker of als een speaker die middels een audiokabel is aangesloten op een muziekbron. Je hoeft dus niet per se een draadloze muziekbron te gebruiken, mocht dat op dat moment niet tot de mogelijkheden behoren. Het aansluiten van die audiokabel is simpel: je stopt de ene kant in de speaker (er is maar één opening daarvoor, dus je hoeft ook niet te zoeken) en de andere kan in een muziekspeler of computer en je kunt direct beginnen met luisteren.

Koppeling middels bluetooth is ook zo gebeurd. Je zet de speaker aan en drukt rechts op het bluetooth-icoontje. Dat gaat vervolgens aan, waarna je het bekende bluetooth-zoekdeuntje te horen krijgt. Op je smartphone, tablet of computer zet je de bluetooth-verbinding aan, waarna je direct voor de JBL Playlist kunt kiezen in het lijstje met beschikbare bluetooth-apparaten. Klik erop en accepteer de speaker en je kunt meteen beginnen met streamen. Ook kun je op Android de speaker meteen als een vertrouwd apparaat instellen (middels Smart Lock).

Voor de wifi-functionaliteit hoef je gelukkig niet ver te zoeken. Je hebt geen app van JBL (of moederbedrijf Harman) nodig en kunt aan de slag met Google Home. Die app wordt ook gebruikt voor de Google Chromecast en Google Home-speaker (die laatste is helaas nog niet in Nederland beschikbaar op moment van schrijven). Heb je de app nog niet gedownload, dan zal de applicatie je stapsgewijs uitleggen hoe je de verbinding met het wifi-netwerk tot stand brengt, hoe je inlogt met je Google-account en hoe je een Cast-speaker vindt.

Het vinden en registreren van een Google Cast-speaker gaat vrijwel vanzelf. Het enige wat je moet doen is goed lezen wat er op het scherm staat en doen wat er van je gevraagd wordt. Zo is het van belang dat de smartphone of tablet met hetzelfde wifi-netwerk verbonden is als de speaker straks is en dien je de locatiedienst ingeschakeld te hebben, want anders kan Google Home de speaker niet vinden. Heeft Google Home de speaker gevonden, dan druk je op verbinden en dien je even te wachten.

JBL Playlist – gebruik

We hebben het al even genoemd: de knoppen aan de bovenkant steken niet genoeg uit om de speaker fysiek blind te kunnen bedienen. Je zult dus altijd zicht moeten hebben op de knopjes die op de bovenkant zitten, wil je die gebruiken. Wil je de speaker dus laten wisselen van wifi- naar bluetooth-verbinding, dan moet je er voor zorgen dat je kunt zien waar je op drukt. Wij hadden de speaker op een hoge plank staan, waardoor we hem dus soms van die plank moesten afhalen om te zien op welke knop we nu precies moesten drukken.

Dat is een klein punt van kritiek en geldt natuurlijk alleen wanneer je de speaker op een hoge plek zet. Op andere vlakken stelt de JBL Playlist gelukkig niet teleur. Zo zit er een inkeping in de achterkant, waardoor je goed bij de twee openingen en het resetknopje kunt komen. Daarnaast voelt de speaker ontzettend stevig en hoogwaardig aan. Bovendien zitten er aan de onderkant antislipstrips, waardoor de speaker dus ook niet zomaar ergens vandaan glijdt of naar beneden valt. Met dat soort kleine details kun je de consument voor je winnen.

Je kunt de Playlist bedienen met de knoppen aan de bovenkant, maar je kunt er ook voor kiezen om die bediening geheel op je pc of smart device te laten gebeuren. Dat is wellicht wat handiger, aangezien je hiermee ook het gros van de functies kunt raadplegen. Het maakt niet uit welke muziekstreamingdienst je wil gebruiken: zolang er ondersteuning is voor Google Cast, zoals bij Google Play Music om maar een voorbeeld te geven, dan kun je hem gebruiken als wifi-speaker. En anders ben je overgeleverd aan de bluetooth-verbinding, ook geen ramp.

Tenzij je natuurlijk een muziekstreamingdienst gebruikt die geen Google Cast ondersteunt, maar wel graag een (betaalbare) set speakers in huis wil hebben staan waar je dezelfde muziek op kunt afspelen, ongeacht je locatie in huis. Natuurlijk kun je gaan voor een systeem als Sonos — die allerlei diensten ondersteunt – maar die speakers zijn (onterecht) duur. Google Cast maakt de markt betaalbaar en JBL speelt daar handig op in met een betaalbare speaker, die ook nog eens een mooi geluid kan weergeven, zoals je hieronder kunt lezen.

Zo speel je muziek af via Google Cast

Muziek afspelen via Google Cast, van een smart device naar een geschikte speaker, werkt heel simpel. Heb je het installatieproces doorlopen en geeft Google Home aan dat de speaker gereed is, dan kun je direct aan de slag. De onderstaande screenshots zijn gemaakt met Google Play Music, maar in principe werkt het voor alle Cast-apps. In beeld zie je een Cast-icoontje staan (middenin, onderin). Tap daar eenmaal op. Vervolgens kies je de speaker waar je naartoe wil casten. That’s it! Onderaan zie je nu dat de speaker is gekoppeld.

JBL Playlist – audiokwaliteit

De JBL Playlist klinkt als een zeer capabele stereospeaker. Verbazingwekkend goed, als we eerlijk zijn. Het geluid klinkt iets beter dan we hoorden op de Teufel Bamster Pro. Het geluid klinkt altijd warm, maar niet zo warm dat het wollig wordt. Als geluid te wollig wordt, kan het nog wel eens zijn dat er details wegvallen. In plaats daarvan is het geluid diep, maar ook helder. Breed, maar ook zeker genuanceerd. Je hoort met gemak de verschillende muziekinstrumenten en het verschil in tonen in de muziek die je via de speaker afspeelt.

Ook de hogere tonen zijn zeker niet onaangenaam. Je kunt de speaker gemakkelijk een tandje hoger zetten, zonder dat die hoge tonen schel worden. Maar ook op lager volumeniveau hebben we niets te klagen, al lijkt er wel een duidelijke ondergrens te zijn. Zet je hem té laag, dan kan het gebeuren dat de baslijn in de muziek niet geheel tot zijn recht komt. Als dat het geval is, merk je dat al snel genoeg en kun je hem iets harder zetten. Dat hoeft gelukkig niet op zo’n niveau waarop de buren aanbellen en vragen of het iets zachter mag.

De Playlist heeft wel de ruimte nodig om goed tot zijn recht te komen. Dat is niet alleen omdat hij zo breed en diep is, maar ook omdat hij zijn geluid kwijt moet kunnen. Zet hem daarom niet te dicht tegen een muur of iets dergelijks, want dat kan ten koste gaan van de heerlijke baslijnen. Op een normaal volumeniveau kan de Playlist overigens een kamer van om en nabij de twintig vierkante meter gemakkelijk vullen met meer dan aangenaam geluid. Als je de speaker ziet staan, dan verwacht je haast niet dat dít geluid uit dát apparaat komt.

JBL Playlist – conclusie

Onderschat de JBL Playlist zeker niet. De vorm ziet er misschien een beetje vreemd uit en de kleur kan wellicht wat kinderachtig overkomen (wanneer je niet voor de zwarte variant gaat), maar dat betekent niet dat de Playlist géén capabele stereospeaker is. Alles behalve zelfs. Voor minder dan de prijs van een Teufel Bamster Pro, een speaker die we hoog hebben zitten, haal je een product in huis met in onze ogen (en oren) een iets betere muziekweergave. De speaker laat een breder, dieper, maar ook iets meer helder geluidsveld horen.

Er zijn wel wat kleine nadelen. Zo steken de knoppen aan de bovenkant niet genoeg uit om de speaker blind te kunnen bedienen en dien je dus even wat ruimte vrij te maken vanwege zijn vorm. Ook is het zeer jammer dat er geen oplaadbare accu aanwezig is, maar dat is dan de trade-off: ga je voor een compacte speaker met een brede muziekweergave of wil je toch liever onderweg van goede tunes genieten, maar daardoor wel ietwat inleveren op die weergave? Kies je voor de eerste optie, dan kies je wat ons betreft voor de JBL Playlist.

Minpunten

  • Knoppen steken niet ver uit
  • Cast-functie geldt niet voor alle streamingdiensten
  • Geen oplaadbare accu

Pluspunten

  • Stevige bouwkwaliteit
  • Warm en rijk geluid
  • Ondersteuning voor Google Cast
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Wesley Akkermanproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.