Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Ga je luidsprekers kopen? Lees deze tips voordat je begint

Geschreven door
Geplaatst op6 mei 2017, 9:43 CategorieTips en adviezen

Groot, klein, actief, passief, bedraad, wireless – wie in de markt is voor een mooi setje speakers, heeft aardig wat keuzemogelijkheden. De belangrijkste afwegingen kun je echter vrij gemakkelijk vóór vertrek naar de juiste winkel al maken, dus bij dezen een aantal tips en suggesties voor de aanschaf van nieuwe luidsprekers.

Doel van de luidsprekers – wat heb ik nodig?

Het lijkt heel voor de hand liggend, maar het is toch een belangrijke beslissing. Eentje die duidelijk aan het begin van je zoektocht genomen moet worden. Het antwoord op de vraag welk type luidspreker je in huis moet halen, begint namelijk met de vraag wat het voornaamste doel van die nieuwe aanwinst is.

Heb je bijvoorbeeld een mooie platenspeler staan en zoek je een goede set speakers om op een bestaande versterker aan te sluiten, én heb je de ruimte om stevig uit te pakken, dan zou je aan twee vloerstaande luidsprekers kunnen denken. Maar misschien ben je juist in de markt voor een compacte alles-in-één oplossing om je nieuwe abonnement op een streaming muziekdienst op los te kunnen laten, zonder al teveel gedoe. In dat geval ben je waarschijnlijk het beste geholpen met actieve speakers, al dan niet met wireless mogelijkheden. Actief wil zeggen dat de speaker voorzien is van een eigen versterker, waardoor je verder geen apparatuur nodig hebt om de muziek op je telefoon, tablet of computer direct via de speakers weer te geven. ‘Ouderwets’ bekabeld, of via Bluetooth, Wifi of noem maar op. En wat te denken van de ruimte waar je je nieuwe setje op gaat stellen? Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

Boekenplank of vloerstaande luidsprekers?

Nummertje twee ligt namelijk heel erg in het verlengde van het voorgaande. Immers, het is één van de keuzes die je gaandeweg de selectie van de juiste speaker zal moeten maken. Maar de optie tussen vloerstaander en boekenplankmodel is wel iets uitgebreider dan simpelweg het verschil tussen groot en klein. Bovendien heb je met deze optie ook meteen de twee meest gebruikelijke type speakers te pakken, althans toch zeker wanneer je op zoek bent naar een goed paar stereoweergevers. Laten we dat dus iets nader bekijken.

Ten eerste is een vloerstaander niet standaard de betere keuze als je echt wilt investeren. Groter is niet altijd beter. Natuurlijk, de kwaliteiten van dat model zullen die van een kleiner monitor niet onwaarschijnlijk overschaduwen, maar passen ze wel bij het doel dat je voor je speakers gesteld hebt? Of de ruimte waar je ze uiteindelijk wilt zetten? En wat te denken van de akoestiek? De klankmatige eigenschappen van een bepaalde ruimte op een setje speakers aanpassen, kan een hele dure aangelegenheid zijn. Gelukkig moet je in dit geval de keuze voor de speakers nog maken, en is het doorgaans een stuk eenvoudiger om de weergevers op de akoestiek aan te passen in plaats van andersom.

Ten tweede zijn er genoeg voorbeelden van boekenplankspeakers die een loopje nemen met de prestaties van hun grotere broers. Denk aan de KEF LS50’s, de Dynaudio Xeo’s en de Sonus Fabers van deze wereld. De les is opnieuw: groter is niet altijd beter. En lees ook deze top 5 van boekenplankmodellen ‘on a budget’ eens, want de keuze voor een boekenplankmodel wordt al bij relatief lage prijzen interessant.

Luister bij én naar de specialist

Het gegeven dat een stevige investering in een goede hifi-installatie – of, in dit geval, een fraai paar speakers – het dubbel en dwars waard is, beschouwen we voor nu even als feit. Als je er niet van overtuigd bent dat het hoog tijd is om die stereotoren, dat transistorradiootje of godbetert die ludieke mp3-speler met Bluetooth te vervangen door degelijke hardware om je favoriete muziek op een fatsoenlijk niveau af te spelen, dan was je zover niet gekomen in dit artikel. Heb je echter tips 1 en 2 doorgespit en in ieder geval ter kennisgeving aangenomen, dan is de volgende stap de daadwerkelijke kennismaking met je potentiële nieuwe huisgenoot. En net als bij iedere belangrijke uitgave of aanschaf hoort daar een stukje proeven bij. Een testritje. Je kunt maar zolang door magazines en catalogi bladeren of online reviews lezen en modellen vergelijken, uiteindelijk moet je je oren bij de specialist te luister leggen.

Bijkomend voordeel van deze luistertest is het gegeven dat je ook uitgebreid advies in kunt winnen. Mijn beste bedoelingen ten spijt kan een specialist in een gerenommeerde hifi-zaak je uiteindelijk veel beter van dienst zijn. Los van deze tips en suggesties komen er bij iedere aanschaf diverse details, wensen en voorkeuren aan het licht die niet bij voorbaat te ondervangen zijn. Dat varieert van een zwak voor een bepaald model of design en de voorkeur voor een specifiek merk of type tot het feit dat een luidspreker een hele subjectieve aanschaf is. Wat voor de één warm en rijk klinkt, is voor de ander te klinisch.

luidsprekers home cinema systeem

Tot slot geeft een uitgebreide testrit bij de hifi-zaak je ook de gelegenheid om verschillende systemen te vergelijken. Want misschien heb je je oog al op merk A laten vallen, maar blijkt in de winkel dat merk B iets prettiger samenwerkt met de versterker die je al in huis had. Of was je echt van plan om een vloerstaander in huis te halen, maar is er een boekenplankmodel dat je toch heeft weten te overtuigen. Hoe dan ook maak je de juiste beslissing in de winkel, niet tijdens de voorbereiding.

Oh, en spreek met jezelf een duidelijk budget af – vóórdat je de winkel binnenstapt. Voor je het weet, loopt het helemaal mis… Je kunt luidsprekers en versterkers blijven luisteren, en met elke stap omhoog word je alleen maar enthousiaster en daalt het bedrag op je bankrekening alsmaar sneller.

Specificaties

Tot slot zijn er natuurlijk ook een aantal technische vraagstukken bij de zoektocht naar een nieuwe luidspreker. Denk aan het vermogen, de weerstand (impedantie) en de luidsprekergevoeligheid. Wat heb je nodig, en wat past er bij mijn versterker of luisterruimte? Doorgaans geen variabelen waar de keuze echt van af zal komen te hangen en laat je er vooral niet door leiden, maar het is wel goed om je er even in te verdiepen. Lees daarom ook meer over de specificaties van luidsprekers. Mocht je al een versterker of receiver hebben, neem de specificaties daarvan mee naar de hifi-speciaalzaak maar laat het aan de specialisten om je bepaalde luidsprekers voor te schotelen aan de hand van die specificaties en de versterker die je reeds hebt. De specificaties zijn voor jezelf geen startpunt voor de zoektocht; dat is luisteren en ervaren.

Meer informatie

Lees ook onze uitgebreidere informatie over de verschillende soorten luidsprekers. Een overzicht van alle tips en adviezen over luidsprekers vind je in onze home cinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  07 mei, 2017 om 21:31

  Kef zo n beetje mijn hele leven gehad. Nu ook de dolby atmos van Kef.

  • Ferdy
   12 oktober, 2019 om 14:00

   Rob mijn complimenten, duidelijk geschreven.

   De betere vloerstaanders kosten veel meer dan het boekenkast model van het zelfde type, de laagweergave is eigenlijk net zo belangrijk als de overige frequenties.
   Er wordt vergeten dat er naast de hifi zaak voor de particulier ook de apparatuur voor de professionals bestaat.
   En dat is niet altijd duurder, deze https://www.bax-shop.nl/studio-subwoofer/krk-12s2-studio-subwoofer?gclid=Cj0KCQjwiILsBRCGARIsAHKQWLPvszOpCtDXUP0CjMfpCYCxNZDFiThpmFSLekQfnF9KYZceP2M9Om0aArtCEALw_wcB wordt ook in de studio gebruikt.
   Kost voor de geboden kwaliteit peanuts.
   Pas op niet te hard zetten (119,9 dB/1 mtr max) de buren hoeven niet mee te genieten?!!!
   Ik gebruik deze met Quad elektrostaten en dat klinkt prima.
   De juiste plaats, tweeter op oorhoogte/speakers vormen t.o.v. de luisteraar 1 gelijkbenige driehoek/voldoende vrije ruimte rondom de speakers en natuurlijk de akoestiek bepaald de uiteindelijke weergave.
   En onthoudt de zwakste schakel bepaald de uiteindelijke weergave.
   De specificaties goed lezen, 2 x 300 watt zegt weinig,
   Deze https://www.lexicommultimedia.nl/product/bryston-4b3-eindversterker/ of deze https://www.allekabels.nl/versterker/1664/1284365/eindversterker-2x-450w-2u.html
   Is een groot verschil, maar de verschillen hoor je pas indien de luidsprekerboxen en kabels echt high-end kwaliteit is.

   Met vriendelijke groet

  • Ferdy
   02 februari, 2020 om 20:46

   Smaken verschillen ook ik vindt Kef prima, maar de weergave van de ESL geniet mijn voorkeur.De specificaties worden steeds beter, MAAR de kwaliteit/duurzaamheid is dat niet. De Quad ESL57 had levenslange garantie die ik heb zijn 60 jaar oud werken nog steeds. Nu krijg je bij sommige luidsprekerboxen 10 jaar garantie. Dolby Atmos van Kef is JE VAN HET je zit echt in de bioscoop 🙂

 2. Ferdy
  16 oktober, 2019 om 15:57

  Is het opblazen van de tweeter mogelijk van een ( 2- of 3 weg) passieve luidsprekerbox maximaal belastbaar vermogen van 500 watt met een 100 watt versterker?!!!

  Ja als de versterker te weinig (wordt hier https://www.hifiklubben.nl/hifimagazine/deskundig/2016/02/luidsprekers-2–vermogen-en-geluidsniveau/ uitgelegd) vermogen heeft t.o.v. de luidsprekerbox, gaat de versterker vervormen en dan 🙁

 3. Eva
  01 februari, 2020 om 20:48

  Hallo! Wij hebben een Samsung ue49mu6409u en manlief gebruikt nogal eens een digitaal dj setje; de Pioneer DDJ 200. We luisteren vooral muziek via Spotify op de tv, soms ook via onze iPhones.
  Ik ben me aan het oriënteren naar goed geluid, maar er wordt me bijna overal een soundbar geadviseerd. Ik vind het geluid echter niet fantastisch, namelijk erg blikkerig, en ze zijn daarnaast belachelijk duur. Vooral bij afspelen van muziek (via tv) vind ik een speakerset veel mooier klinken. Volgens een medewerker van MM is het echter niet mogelijk om alléén een speakerset aan te sluiten aan onze tv. Daarvoor moeten we “echt een soundbar en een sub kopen”, later konden we volgens hem dan uitbreiden met bijvoorbeeld een draadloze speakerset.
  Mijn vraag; is dit een verkooptruc of is het inderdaad niet mogelijk om een speakerset aan te sluiten aan onze tv?

 4. Ferdy
  02 februari, 2020 om 19:37

  Op de Yamaha WXA-50 bezit elke ingang, dus geschikt voor elke TV Bovendien o.a. Spotify connect (via iPhone of Android) Het ziet er niet zo bijzonder uit maar is echt prima. Met de Teufel Ultima 40 boxen voor weinig een prima geluid. Zijn de boxen te groot dan Kef LS50. Let op indien het vermogen van de versterker veel lager is dan de luidsprekerbox kan hebben, geldt dit vermogen voor een versterker die dit on vervormd (niet laten klippen) kan weergeven. Ga maar luisteren 🙂

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.