Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Bedenkers MP3 trekken licentie officieel in, MP3 is ‘dood’

Geschreven door
Geplaatst op14 mei 2017, 23:16 CategorieAlgemeen

De bedenkers van muziekstandaard MP3 hebben de licentie van hun uitvinding ingetrokken. Dat betekent dat de standaard niet langer wordt ondersteund.

Symbolisch

Het besluit om MP3 niet langer te ondersteunen is vooral symbolisch. De standaard is ooit bedacht om geluidsbestanden zonder kwaliteitsverlies sterk te kunnen comprimeren. Inmiddels zijn er standaarden die daar veel beter in zijn, zoals AAC, wat nu zo’n beetje de standaard is voor veel gecomprimeerde muziek- en geluidsbestanden.

iPod

De MP3 is dus officieel dood, meldt het Fraunhofer Institute, dat bepaalde cruciale patentonderdelen van de muziekstandaard bezit. Maar de standaard zal altijd herinnerd worden als een van de belangrijkste ontwikkelingen op muziekgebied. Zonder MP3 hadden de iPod en iTunes bijvoorbeeld niet bestaan. Maar nu wordt de MP3 door sommigen verguisd vanwege de povere geluidskwaliteit vergeleken met nieuwere standaarden.

AAC de toekomst

Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat, in tegenstelling tot de LP of de geluidscassette, de MP3 een revival zal beleven dankzij aanhangers met een hang naar het verleden. Maar MP3 is nog altijd redelijk populair bij mensen die weinig ruimte hebben op hun apparaten voor muziek. De nieuwere AAC-standaard levert veel grotere bestanden op dan MP3.

Er verandert niets

Mensen met een hoop MP3’s hoeven helemaal niet bezorgd te zijn dat hun liedjes of andere geluidsbestanden ineens niet meer werken. Er verandert helemaal niets. Dat de licentie van MP3 als standaard is gestaakt, betekent alleen maar dat iedereen zijn gang mag gaan met de softwarecode die achter deze standaard zit.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.