Review: Teufel Cinesystem Trios home cinema-set – Full Metal Package

22 april 2017 + 10 minuten 3 Reacties
Teufel-Cinesystem-Trios-review

In deze review testen we het Teufel Cinesystem Trios home cinema-systeem, dat in meerdere varianten komt. Voor de test gebruiken we de L-set in een 3.1 en een 5.1 opstelling.

Teufel staat bij de meesten misschien vooral bekend van de home cinema-oplossingen. Niet vreemd, het Berlijnse merk zet al decennia stevige surroundsystemen op de markt, waarvan we bij HiFi.nl recent ook de nieuwste Dolby Atmos-variant testten.

Ditmaal is het de beurt aan het Trios-systeem, dat in meerdere varianten komt. Voor de test gebruiken we de L-set in een 3.1 en een 5.1 opstelling, al is die ‘L’ alleen relevant voor de 5.1-variant. Het is namelijk een duiding van het formaat rear-speakers, die je bij 3.1 (alleen de soundbar en de sub) niet opstelt.

Teufel Cinesystem Trios: Wat zit er in het pakket?

Zoals gezegd komt de Teufel Cinesystem Trios in een M- of L-variant. Voor de test gebruiken we de L-set, het verschil is het formaat speakers. Wat krijg je voor de tweeduizend euro die deze samenstelling kost? Een vijftal dozen – drie forse en twee kleintjes.

T-4000 Sub

In de grootste van het stel schuilt de T 4000 SW, een stevige subwoofer. Het monster, dat je achter een meubel of onder de bank kunt steken – als de bank hoog genoeg is! – huizen drie bass drivers die door 150Watt Klasse-D versterkers worden aangestuurd. De T 4000 is vrij gemakkelijk uit het zicht te leggen: je kunt hem namelijk draadloos op de soundbar aansluiten, zodat je alleen een stroomkabel nodig hebt en geen fysieke verbinding richting tv-meubel hoeft te leggen. Dat is los van het aanzienlijke formaat natuurlijk: de 13,2 kilo zware sub van 30 centimeter diep en 12,5 centimeter hoog is namelijk bijna een meter breed.

CS 42 Soundbar

In doos nummer twee ligt een surround soundbar met de naam CS 42 te wachten. Een 2-kanaals met in totaal nog eens 9 drivers: 3 voor de tweeters in het midden en 6 voor de midrange units aan weerszijden. De interne dac is een 24-bit/96kHz Cirrus Logic-model. Decoding is er voor DTS 5.1 en Dolby Digital 5.1, niet voor DTS-HD of Dolby TrueHD. Samen met de T-4000 beschik je desalniettemin over aardig wat power, waardoor ook de grotere woonkamers er vrij goed mee uit te dossen zijn.

L 430 FR

Bij de laatste langwerpige doos laat de ‘L’ zich voor het eerst zien. Het paar zuilspeakers voor de achterkanalen zijn namelijk lange (114cm), staande units, waar de M-variant eerder boekenplankmodelletjes zijn, die je daarnaast ook tegen de muur kunt hangen. De meerprijs voor het L-systeem is overigens 100 euro: voor 1899 haal je hetzelfde pakket in huis, maar zijn je rearspeakers nog niet op de juiste hoogte. De 3-kanaals speakers (tweeter, 2x midrange, 2x woofer) zitten in een stevige, enigszins industriële aluminium behuizing die de brede soundbar ook kenmerkt, en zien eruit alsof ze best tegen een stootje kunnen.

In doosje 4 en 5 zitten twee stekkerdoosjes, de RearStation Compact RX, waarmee je de achterkanalen draadloos kunt aansluiten. Althans, draadloos: de rearstations zelf steek je in een stopcontact en laat je wireless verbinding maken met de surroundbar, het regelstation, maar er loopt nog wel een stuk luidsprekerkabel van de rearstations naar je speakers. Van Teufel krijg je er 15 meter luidsprekerkabel bij (C1015S), die je zelf even in twee moet knippen om er beide speakers mee aan te kunnen sluiten. Wel zo prettig dat ook hier geen kabels dwars door de woonkamer liggen, maar dat ze enkel langs je achtermuur lopen. Echt draadloos is het natuurlijk niet. In de RearStations vind je overigens ook 60Watt versterkers, want de achterkanalen zijn passieve speakers.

Teufel Cinesystem Trios: aansluiten

Het is even schrikken wanneer je het aantal dozen en accessoires ziet. Vooral als je nog nooit een vergelijkbare oplossing hebt gezien om de achterkanalen aan te sturen. Maar het moet gezegd worden, die Duitsers hebben er weer een praktisch totaalplaatje van gemaakt. Een kind kan de was doen. De soundbar plaats je voor je televisie, sluit je aan op tv en/of bijvoorbeeld Blu-ray, en steek je in het stopcontact. Elders in de kamer sluit je de T-4000 aan op het netstroom. De meegeleverde SubConnect MOD steek je aan de achterzijde in de subwoofer, zodat je even later via het Teufel-menu op je tv-scherm de wireless verbinding kan selecteren en de sub en soundbar met elkaar gaan praten. Breid je uit naar 5.1, dan volg je vergelijkbare stappen om te connecten met de RearStations. Dan ligt er ineens voor 2.000 euro aan audiogeweld aan je smalle televisie aangesloten. Dat je bovendien via Bluetooth (4.0 aptX) aan kunt sturen om muziek te streamen vanuit telefoon of tablet, snel verbonden via de NFC-chip bovenop de soundbar. En dat zonder av-receiver!

Voor die genoemde 2K heb je dan een set dat vrij volledig voorziet in het wensenpakket van de gemiddelde AV-consument. Die platte tv met dat fraaie beeld maar beroerde geluid, daar kun je met deze Teufel-opstelling wel wat in opschudden. Een solide 3.1 set-up als uitgangspunt (als zodanig verkrijgbaar voor 1300 euro), desgewenst uit te breiden aan de achterzijde.

Hoe klinkt dat dan?

In het begin was er 3.1, want de zuilspeakers zitten nog even op de reservebank. De videobron van dienst is Netflix, waarbij de totale opstelling zich dus beperkt tot tv-soundbar-subwoofer. Ook de Blu-rayspeler staat dus even buitenspel. Sowieso, hoeveel home entertainment systemen zijn er tegenwoordig niet gewoon opgebouwd rond een Netflixdevice (wat we vroeger ‘televisie’ noemden) en een leuke set speakers?

Het eerste wat opvalt bij het geselecteerde audiogeweld – Denzel Washington-film Deja Vu – is de solide rol van de subwoofer binnen de Teufel Cinesystem Trios. Fysiek te vinden onder de brede salontafel midden tussen de bank en de tv, maar gehoormatig niet als zodanig te localiseren: een fraaie vloer van laag strekt zich over de woonkamer. Er hebben hier in huis betere subwoofers gestaan, maar ook mindere. Vooral mindere.

Een tweede wat opvalt is het detail. De fijne, heldere tonen uit met name het midden van de CS 42. Deze surroundbar bovenop het tv-meubel kan niet op tegen de luidsprekers er naast en er onder, ten tijde van de test buiten dienst, maar dat was door het verschil in prijsniveau ook niet te verwachten. Maar wat ook niet per se te verwachten was: het mooie geluidsbeeld uit deze rechthoekige koker. De Teufel afstandsbediening staat hele kleine stapjes in het volume toe, zodat het niveau voor de meest verstokte OCD’er is af te stellen, maar ook op LUID kunnen de speakers mee met wat er op je scherm gebeurt zonder blikkerig te worden. Zowel in de dialogen van de film als bij het complexere audiogeweld, bijvoorbeeld tijdens de hectische achtervolging richting het einde.

Dynamore

Wellicht is dat te danken aan de Dynamore-techniek van Teufel. In eigen huis ontwikkeld, bedoeld om audio van een boost te voorzien voor een breder geluid, en al eerder gespot in mobiele oplossingen als de Bamster. Dynamore, waar je in het menu zelf voor kunt kiezen, past volgens de Berlijnse fabrikant de signalen in het linker- en rechterkanaal zodanig aan dat het waargenomen stereobeeld breder wordt. Niet verkeerd op een soundbar die smaller is dan je tv, als je twee forse vloerstaanders aan weerszijden gewend bent. Tel daarbij op dat settings als Music en Movie je flexibiliteit geven in het type audio en de Trios geeft je aardig wat dynamiek.

Full Metal Package

Dan de 5.1 opstelling van de Teufel Cinesystem Trios. Spoiler alert: het Trios-systeem is duidelijk bedoeld als 5.1. De sub+soundbar-combinatie is een zeer welkome compensatie voor plat tv-geluid, maar het echte plezier van het Cinesystem zit niet in die ‘beperkte’ 3.1-variant, maar in de volledige opstelling. De wisselwerking tussen voor en achter is erg fijn. Het laat zich omschrijven als de complete afwezigheid van het gevoel dat je er maar wat extra’s bij gezet hebt, waar toevallig ook geluid uit komt zodat je lekker kunt knallen als het film- of televisieaanbod dat toelaat, maar waarbij de coherentie eigenlijk ontbreekt. Nee, in deze opstelling staat er met recht een set.

De zeer solide zuiltjes, die niet nog steviger hadden moeten zijn of je durft er zo mee te slagballen, voorzien in een behuizing die evenzo solide akoestische eigenschappen herbergt. De 3-weg speakers van bijna zes kilo per stuk geloven in een ‘1+1=3’-filosofie, want het totaalplaatje biedt meer dan de losse onderdelen. Niet slechts twee extra kanalen, maar tweemaal een combinatie van 19mm tweeter, 80mm midrange speakers en 80mm woofers die hun mannetje staan. Het surroundplaatje is af, met stevige, ruimtevullende effecten – ook als de audio ‘van achter’ moet komen.

Conclusie

Niemand met een nieuwe generatie televisie is te spreken over het geluid dat je bij dat platte scherm krijgt, wat de fabrikanten met hun nieuwste innovaties ook beweren. Tegelijkertijd zal er niet snel iemand zijn die tweeduizend euro een koopje noemt om daar iets aan te doen. En daar kom je met deze Cinesystem Trios in 5.1 wel op uit. Of bijna, als je met M-formaat achterkanalen aan de slag gaat. Want de subwoofer/soundbar-combinatie is een hele welkome aanvulling voor de home entertainment beleving, maar waar het Cinesysytem vooral overtuigt is in de volledige opstelling. Een uitstekende basis met een solide soundbar en krachtige subwoofer, afgerond met achterkanalen die niet opgetrokken zijn uit budgetmaterialen om ‘toch maar op 5.1 uit te komen’. Klasse!

De Teufel Cinesystem Trios is te koop via de website van Teufel.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende surroundweergave
  • Hoge kwaliteit materiaal en afwerking
  • Wireless mogelijkheden

Minpunten
  • Beperkte HDMI-aansluitingen

  • Industrieel uiterlijk
  • Stevige aanslag op je interieur

Reacties (3)