Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony KD-55XE9005 (XE9005-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op23 april 2017, 8:54 CategorieLcd led tv reviews

De XE9005-reeks is het laagste model in de Sony line-up waarmee je ‘4K HDR Premium’ kwaliteit in huis haalt. De Sony KD-55XE9005 laat op papier niet zoveel liggen ten opzichte van de duurdere XE9305 die we eerder testten. Je krijgt de X1 processor in plaats van de X1 Extreme processor, en een Direct LED achtergrondverlichting met local dimming in plaats van de Slim Backlight Drive+. Wat doen deze twee wissels met de prestaties? We zoeken het uit in deze review.

Sony KD-55XE9005 – specificaties

 • Wat: Ultra HD lcd-tv, Direct Led met local dimming (6×8 segmenten)
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x stereo minjack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth 4.1
 • Extra’s: HDR10, (HLG na firmware update in 2017), WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (6.0 Marshmallow), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, stemcontrole, X1 processor
 • Afmetingen: 1.228 x 772 x 259 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 18,1 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 109 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Modellen:
  • KD-49XE9005: 1.700 euro
  • KD-55XE9005: 2.100 euro
  • KD-65XE9005: 3.000 euro
  • KD-75XE9005: 5.500 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Sony in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Sony  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Sony KD-55XE9005 – design

De XE9005-serie van Sony straalt nog net dat beetje extra luxe uit dat je van een high-end toestel verwacht. Het ‘slice of living’ design manifesteert zich in een zeer dun en smal kader, afgewerkt met een metaalkleurig biesje. De voetplaat is afgewerkt in donker zilver. Scherpe hoeken en strenge lijnen domineren het ontwerp. En ondanks een direct led achtergrondverlichting oogt het profiel nog vrij smal.


Het grootste verschil met de XE9305-serie is de achterzijde. Die is gewoon uitgevoerd in zwart, zonder verder design. Ook de XE9005-serie maakt het mogelijk om kabels langs de voeten weg te leiden, maar de mogelijkheden zijn beperkter dan bij de XE9305. Dat is vooral het geval omdat de aansluitingen overwegend aan een zijde staan en je vermoedelijk nog steeds niet meer dan twee tot drie kabels per voet kan wegleiden. Ook dit toestel gebruikt een forse externe voeding.

Aansluitingen

Het aanbod aansluitingen is vrij uitgebreid. Er zitten drie HDMI-aansluitingen aan de zijkant en een aan de achterzijde. Verder krijg je drie USB-aansluitingen aan de zijkant, waarvan een USB 3.0 versie, en de hoofdtelefoon-uitgang.

Aan de achterzijde vinden we verder ook component- en composiet-video aansluitingen en de digitale optische uitgang. Alle aansluitingen aan de achterzijde staan naar de muur georiënteerd, dat kan lastig zijn wanneer je de televisie graag aan de wand wilt monteren.

Sony KD-55XE9005 – gebruiksgemak

De 2017 Sony-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 6 (Marshmallow). Ze verschillen in gebruik nauwelijks van de modellen van vorig jaar die uitgerust waren met Android TV, versie 5 (Lollipop). Bij de installatie kan je gebruik maken van een Android smartphone of tablet, waarmee je de installatie net iets sneller laat verlopen.

Deze KD-55XE9005 verschilt in deze categorie op geen enkel vlak van de XE9305-serie. Beiden gebruiken ze dezelfde remote, dezelfde chipset en dezelfde Android-versie. We hernemen dan ook grotendeels onze tekst uit de review van de XE9305-serie.

Afstandsbediening

De remote van de KD-55XE9005 is zo goed als identiek aan die van vorig jaar. Het oogt als een klassieke zapper, maar alle toetsen zitten achter een rubberachtige bovenzijde en hebben een zeer laag profiel. Vorig jaar leverde dat wat problemen op omdat je bij het gebruik van het pijltje naar boven erg makkelijk op de ‘action menu’ toets drukte. Sony heeft die kritiek ter harte genomen, een subtiele maar duidelijke voelbare grens in de vorm van een streepje rubber rond de pijltjestoetsen zorgt ervoor dat je duim niet verder gaat dan noodzakelijk. Dat maakt de remote een pak handiger.

De layout was al uitstekend en de toetsen vergen ook niet te veel druk. De Netflix en Google Play-knop zijn prominent aanwezig, net als de microfoon-toets bovenaan. Die laatste moet je apart activeren in de menu’s (Netwerk en Toebehoren, -> Spraakgestuurde afstandsbediening).

Sony KD-55XE9005 – features

Smart tv-platform

Geen echte wijzigingen op deze Android-versie. De XE9005-serie gebruikt dezelfde chipset als de XE9305-serie. De Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T860 GPU beschikt over 2GB RAM en 16GB interne opslag. Het geeft het smart tv-platform een aangenamere en vlottere ervaring.

Smart functies

De interface van Android TV vult het volledige scherm, met bovenaan de aanbevelingen. Vervolgens krijg je een rij apps, games en de ingangen. Helemaal onderaan vind je alle instellingen. Vergeleken bij LG WebOS en Samsung Smart Hub oogt de interface nodeloos groot.

Android TV’s voornaamste troef is de ingebouwde Chromecast functie. Die laat je toe om bijvoorbeeld Netflix op Youtube door te bladeren op je smartphone en met een druk op de knop de gekozen content te tonen op je televisie. Je smartphone blijft bruikbaar voor andere zaken. Een lijst met apps die Google Cast ondersteunen vind je in de Google Home app op je smartphone.

Een van de handigste features is de Discover-toets. Die rijkt je in een kleine balk onderaan het scherm aanbevelingen aan uit YouTube, Netflix, live tv en aangesloten media. Je kan ook een lijst met favoriete apps maken, zodat je ze snel kan openen, zonder langs het Android Home menu te gaan. Je bepaalt zelf welke zaken er al dan niet verschijnen in de Discover-balk en kunt zelfs de volgorde aanpassen.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler weet geen raad met ALAC, wel met alle standaard muziekformaten. En hij leest ook alle tags. Haal VLC op uit de Google Play Store, die weten wel raad met ALAC. Kodi of een andere mediaspeler is sowieso ook een aanrader als je de tv de allures van een mediabibliotheek wilt geven.

Sony KD-55XE9005 – Beeldkwaliteit

De XE90 maakt gebruik van een Direct led achtergrondverlichting met local dimming (ook wel FALD, Full Array Local Dimming, genoemd). Dat betekent dat de leds rechtstreeks achter het lcd-paneel zitten en in zones onderverdeeld zijn en gedimd kunnen worden. We telden 6 onderverdelingen horizontaal en 8 verticaal voor een totaal van 48 zones.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-mode.

Algemeen Geavanceerd / Helderheid Kleur Scherpte / Beweging
Beeldmodus: Bioscoop Pro
Helderheid: 20-40*
Kleur: 50
Lichtsensor: uit*
Helderheid: 20-40*
Contrast: 90
Gamma: -2
Zwartniveau: 50*
Zwart aanpassen: uit
Geav. Contrastoptimalisatie: uit
Automatisch lokaal dimmen: Midden
Xtended Dynamic Range: Uit*
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Live Colour: Uit
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto*
Willekeurige ruis verminderen: Uit
Digitaal ruis verminderen: Uit
Vloeiende Gradatie: Laag
MotionFlow: True Cinema/Standaard*

 

 • De Bioscoop Pro mode is een uitstekend gekalibreerde start. We merkten wel dat hij erg helder is (bij Sony slaat ‘Helderheid’ op het niveau van de achtergrondverlichting). Kijk je bij verduistering, laat die dan eerder zakken naar 20, of blijf bij 40 en activeer de lichtsensor.
 • Zwartniveau (de Sony naam voor wat bij de meeste andere modellen Brightness/ helderheid heet) mag je eventueel op 49 zetten. We hadden de indruk dat 50 ook wat ‘blacker than black’ info door liet.
 • Realiteits Creation verbetert detailweergave. De Auto-stand is over het algemeen prima, wie de pure aanpak prefereert zet het uit, of schakelt naar Handmatig 20. Voor meer detail kan je tot 40 gaan, maar vermijd hogere instellingen.
 • Voor Motionflow houden de puristen het op True Cinema. Wie iets meer vloeiend beeld wil, schakelt naar Standaard.
 • Tot slot, Xtended Dynamic Range geeft SDR-beeld een erg mooie HDR-stijl. Persoonlijk vinden we de Hoog instelling wat hard en prefereren we Midden, maar experimenteer vooral zelf.
 • Als je veel bij sterk daglicht kijkt, probeer dan ook de Cinema Home instelling.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De KD-55XE9005 moet het stellen met de X1 beeldprocessor in plaats van de X1 Extreme. Maar wees niet teleurgesteld, ook de X1 levert prachtige resultaten. Voor al je ouder materiaal zet hij zijn krachtige upscaling, contrastverbetering en detailverbetering in. Die zorgen er voor dat je dvd’s er behoorlijk knap uitzien. Maar uiteraard krijg je de beste resultaten met Blu-ray of gelijkwaardige content. Met bronnen van die kwaliteit brengt de X1 heel wat detail naar voren met behulp van Reality Creation. We zijn absoluut geen fan van overmatige scherpte, maar deze subtiele behandeling, die bovendien goed instelbaar is, levert net dat extra beetje detail en scherpte zonder storend te zijn. De ruisonderdrukking is prima, al moet hij daar wel zijn meerdere erkennen in de X1 Extreme. De ‘Vloeiende gradaties’ instelling is ook op dit model beschikbaar en het is een absolute aanrader om die geactiveerd te houden. Kleurbanden worden er netjes mee verwijderd.

Op vlak van bewegingsscherpte geef je niks prijs ten opzichte van de XE9305. In de ‘Helder’ stand kan Motionflow alle detail zichtbaar maken, maar verlies je wel wat helderheid. We prefereren de ‘Standaard’ instelling, vermits ‘Vloeiend’ iets te veel artefacten creëerde. Wil je iets persoonlijk instellen, kies dan ‘Gebruiker’ en zet ‘Soeplheid’ op 3 en ‘Helderheid’ op maximaal ‘1’.

Het VA-paneel levert een uitstekende zwartwaarde, en dankzij local dimming daalt die nog aanzienlijk. In onze metingen kwamen we uit op een contrast van bijna 40.000:1, een resultaat dat we absoluut indrukwekkend mogen noemen. In praktijktesten blijkt de local dimming een iets genuanceerder resultaat te geven. Sony controleert de zones uitstekend, en er is zelden of nooit sprake van duidelijke segmentgrenzen. Een zeer lichte halo in extreme gevallen is mogelijk, maar je moet echt wel in een verduisterde kamer kijken om dat te merken.

De kalibratie in de Bioscoop Pro instelling is uitstekend. Het beeld is helder (322 nits witwaarde) en, zoals gezegd, het contrast is uitstekend. Het zwartniveau lijkt niet perfect afgesteld te zijn, we zien een klein beetje ‘blacker than black’ detail, dus je kunt opteren om zwartniveau naar ‘49’ te verlagen. De grijsschaal is neutraal, heldere tinten neigen progressief iets te veel naar een koelere kleurtemperatuur, maar het zit op de grens van de waarneembare fout. Het scherm toont enorm veel zwartdetail. Het kleurbereik is top en de kleurweergave is bijna foutloos.

HDR

De Sony XE9005-modellen ondersteunen op het gebied van high dynamic range HDR10 en krijgt in de loop van het jaar met een firmware upgrade ook ondersteuning voor HLG. Dolby Vision krijg je, in tegenstelling tot op de XE9305, niet.

De piekluminantie klokt af op 815 nits (in de Bioscoop Pro HDR mode), aanzienlijk minder dan de XE93 die 1.780 nits levert. Dat blijft weliswaar een prima resultaat, al hadden we liever iets net boven de 1.000 nits gezien. Op volledig wit scherm haalt de XE90 nog een zeer goede 515 nits. Het kleurbereik lijkt ons identiek aan dat van de XE93, ongeveer 89% DCI-P3 en 64% Rec.2020. De kalibratie is goed, net zoals in SDR worden heldere tonen progressief wat te koel, maar het stoort niet. De Direct Led achtergrondverlichting weert zich kranig, maar kan niet beletten dat de zwartwaarde licht verwatert in extreme gevallen (zoals vuurwerk). We hadden geen ZD9-prestaties verwacht, maar in veel gevallen hadden we met bijna 50 zones iets beter resultaat verwacht. Sony vermijdt echter wel dat je overduidelijke halo’s hebt, en dat is de kleine vermindering in zwartwaarde waard.

Helemaal tevreden zijn we als we ontdekken dat ook dit model ‘Object based HDR Remaster’ biedt om SDR-beeld om te zetten naar HDR-stijl. Activeer Xtended Dynamic Range Pro in de menu’s en geniet van de zachtjes aangescherpte lichtaccenten en verbeterd witdetail. Sony lijkt ons op dit vlak momenteel de beste resultaten te geven.

Reflecties en kijkhoeken

De XE9005-serie deelt het zwakke punt van zijn grote broer; een beperkte kijkhoek. Het scherm heeft uitstekend zwart, maar wie zelfs maar 30° opzij stapt, ziet onmiddellijk het contrast dalen. Dat is vooral zichtbaar in donkere scenes, heldere beelden hebben hier veel minder last van. Reflecties blijven binnen de perken.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een input-lag van 90,7 ms, wat teveel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 32,6ms wat een goed resultaat is. Ook in HDR-mode zien we deze twee resultaten. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.

Sony KD-55XE9005 – Audiokwaliteit

Met slechts 20 Watt muziekvermogen zou je vermoeden dat de XE9005 de duimen moet leggen tegenover de 50 Watt van de XE9305, maar het toestel geeft een zeer degelijk audioresultaat. Voldoende volume, aanvaarbare bas en geen al te scherpe inperkingen van dynamisch bereik. Een goede prestatie voor een subtopper.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Sony KD-55XE9005 – Conclusie

De Sony KD-55XE9005 komt erg overtuigend uit de hoek. Ten opzichte van de XE9305 laat je Dolby Vision liggen en boet je vooral een flink stuk aan maximale luminantie in. Dat heeft enkel impact op de HDR-prestaties, al blijft deze televisie een prima keuze voor HDR. Voor het overgrote merendeel van je huidige content heeft dat geen impact. Een iets gewoner design moet je ook voor lief nemen.

De belangrijkste zorg is de kijkhoek, die is beperkt en heeft snel invloed op het contrast. Afgezien daarvan krijg je een uitstekende televisie. De Direct Led achtergrondverlichting met local dimming levert zeer goede zwartwaardes en uitstekend contrast. Hij doet zijn werk zonder storende zij-effecten, behalve in zeer extreme situaties, zoals bijna zwarte beelden met heldere accenten. Het kleurbereik is prima, al zitten concurrenten zoals LG en Samsung iets verder. De kalibratie is goed en het toestel zal een plezier zijn zowel bij verduistering als bij wat omgevingslicht. Ben je op zoek naar uitstekende prestaties voor een zeer degelijke prijs, dan is de XE9005-serie een prima keuze.

Minpunten

 • Kijkhoek
 • Niet zo helder als gehoopt
 • Geen Dolby Vision

Pluspunten

 • Goede local dimming
 • Beeldverwerking
 • Zwartwaarde, contrast
 • Kleurweergave
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Eric Beeckmansproduct

 • Delen:

Reacties

 1. ada
  23 april, 2017 om 23:16

  Bedankt voor de goede test en uitleg en vind persoonlijk na dit review mijn keuze zeker maken. Deze wordt het voor me wel in 65 inch. Persoonlijk hou ik niet van die scherpe beelden, vandaar.

 2. Rob
  24 april, 2017 om 10:20

  Prima test wederom. Goed leesbaar.
  Alleen is de toekomst waarschijnlijk aan de nu nog te dure Oled techniek.
  Mocht ik een nieuwe tv aanschaffen zou ik voor Oled gaan.

 3. Menno
  24 april, 2017 om 14:06

  Bedankt voor deze mooie review. Wel ben ik nog nieuwsgierig naar:

  1. Hoe was de grijsuniformiteit (ivm Dse)?
  2. is de Xe9005 in SDR gelijkwaardig of vanwege de Fald beter dan de xe9305?
  3. De xe9005 heeft minder luminantie dan de xe9305, op zich een nadeel maar is het voordeel hiervan zichtbaar dat er minder duidelijk halo’ing zichtbaar zal zijn in zwarte gedeelten met veel lokaal licht tov de xe9305?

  Ik kijk uit naar je reacties 🙂

  • Eric Beeckmans
   28 april, 2017 om 13:51

   1 Met grijsuniformiteit bedoel je de uniformiteit over het volledige scherm, neem ik aan. Die was prima. Ik maak hiervan geen metingen, maar doe dat met een aantal beelden die volledig grijs zijn (typisch 5%, 10% en 20% grijs). Geen overduidelijke afwijkingen.

   2 Dat is een lastige, aangezien ik ze niet naast elkaar gezien heb. In de meest extreme voorbeelden (zoals witte ondertitels op een zeer donker beeld) denk ik dat de XE90 een tikje minder last heeft, maar erg groot is het verschil niet. De Slim Backlight Drive+ van de XE93 levert prima resultaten. (zie ook punt 3 overigens).

   3 ja, dat is waar. Je ziet het halo-effect natuurlijk vooral in HDR (ook als je HDR remaster gebruikt) vermits de XE93 dan die topluminantie nodig heeft. Maar ook in SDR zal een lagere maximale luminantie in dit geval een klein voordeel zijn. Minder licht = minder halo.

   • Menno
    29 april, 2017 om 13:46

    Bedankt voor je reactie Eric.
    1)Inderdaad bedoelde ik de uniformiteit over het hele scherm. Met name of je verticale banden kon zien. Het doet me goed dat ook in jouw test de XE90 een goede uniformiteit heeft. Ik heb 2 Zd9’s terug moeten sturen wegens ernstige banding en daardoor voetbal dat er zeer beroerd uit zag.

    Ik zoek nu een allround topper die goed met films, hdr en voetbal is.De xe9305 en xe9005 staan beiden op mijn shortlist maar omdat ik meestal in een verduisterde ruimte kijk ben ik bij de Xe93 bang voor “grijze” filmbalken omdat de edge led onder en boven geplaatst is. Misschien is mede daarom de Xe9005 de beste allround keuze?

   • Boyd de Steur
    30 december, 2017 om 0:43

    Ik heb de Sony tv in jullie review gekocht en ik vraag me af of voor de gewone tv kijker of in mij geval gamer PS4pro de verschillen wel merkbaar zijn ik heb mijn Sony 4K scherm gekocht hoofdzakelijk voor het gamen je review heeft mij in ieder geval een gerust gevoel gegeven dat ik een goede keus heb gemaakt nou nog gaan stoeien om de juiste en beste instellingen te vinden om in 4K te gamen maar daar gebruik ik jullie andere info voor of is het zo dat de game mode setting alles al perfect afsteld? Happy New Year en nog bedankt voor je hulp.

    Greetzz
    Boyd

   • Eric Beeckmans
    03 januari, 2018 om 17:31

    Start van de Game mode en pas de instellingen van die mode aan volgens de tabel in het artikel. Enkel de scherpte/beweging instellingen (rechtse kolom in de tabel) laat je best onaangepast (dus zoals ze in de game mode zijn). Die hebben immers invloed op de lag.

 4. ada
  25 april, 2017 om 15:20

  Kan je ook android van 6 naar 7 updaten?, want 7 (nougat) heeft een picture in picture in beeld. Komt aan het einde van het jaar heb ik hier gehoord.

  • Eric Beeckmans
   28 april, 2017 om 13:34

   Naar verluidt zullen alle Sony Android TV modellen van 2015, 2016 en 2017 een upgrade krijgen naar Android 7. Wat timing betreft, dat zal vermoedelijk vanaf de zomer zijn, maar de ervaring leert ons dat je daar niet echt op mag rekenen.

 5. Remko
  26 september, 2017 om 21:51

  Hallo,

  Hebben jullie tips voor de beste instellingen voor het kijken van sport en dan met name voetbal en tennis?
  De bal is erg slecht te volgen bij snelle bewegingen. Ook hebben del spelers een onscherpe gloed om hen heen bij snelle beelden.
  Alvast dank voor een reactie

  • Eric Beeckmans
   27 september, 2017 om 8:40

   De Sport-instelling is op bijna alle tv’s veel te intensief. (te helder en te veel artificiele scherpte, wat vermoedelijk het effect is dat je vermeldt). Start vanuit de instellingen die we in het artikel aangeven. Voor sport zou ik vermoedelijk wel de Cinema Home preset kiezen, en dan Motionflow aanpassen naar minstens Standaard, en zeker eens experimenteren met Helder.

   • remko
    29 september, 2017 om 9:41

    Prima, bedankt voor je reactie. Gaan we eens mee aan de slag, en kom er nog even op terug.

 6. remko
  04 oktober, 2017 om 16:15

  Helaas. Deze voorgestelde instellingen geven helaas geen vloeiender bewegende bal en spelers (deze worden zelfs houterig).
  Het beste resultaat geeft hij toch in de Live Football Mode (verkapte Sport). Echter als een bal flinke snelheid krijgt, ontstaat er een nog steeds “knipperend” (zou willen zeggen stroboscoop) effect.

 7. Rudy
  01 november, 2017 om 13:20

  Bedankt voor deze goede review. Mede daardoor de tv aangeschaft en de juiste instellingen gevonden.

 8. Roy
  20 april, 2018 om 22:25

  Bedankt voor de goede review.

  Ik twijfel sterk tussen deze sony en een samsung MU7000/MU8000.

  Welke zou u adviseren?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Met vr. groet,

  Roy

 9. B de Steur
  04 mei, 2018 om 21:29

  Ik heb nog een vraag over mijn KD-55XE9005 bij bepaald beeld waar bij b.v een talkshow iemand close-up in beeld komt het lijkt het net of het object in dit geval het hoofd van de geïnterviewde (het lijkt of het in beeld is geplakt er zit een soort van randje omheen) ik denk zelf dat het een kwestie is van de juiste instelling want verder is het een mede door jullie review een fantastische aankoop gedaan prachtig mooi beeld alleen heb ik een soundbar aangeschaft want geluid veel wat tegen weinig bas output maar ik begrijp ook wel dat in zo’n plat scherm weinig ruimte is voor speakers zo terug komend op mijn vraag ik hoop dat ik met een enkele wijziging van een instelling het beeld kan aanpassen zodat het mooi samenvloeit inplaats van lijntjes om het object want verder is het beeld prachtig en dat wil ik ook zo laten.

  met vriendelijke groet,

  Boyd

  • Eric Beeckmans
   05 mei, 2018 om 17:25

   Het enige dat ik zo kan inschatten is dat ‘Scherpte’ of ‘Realiteitscreation’ te hoog staan. Kijk in de table in het artikel om die instellingen terug te vinden.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.