Review: Sony HT-MT300 – kleine soundbar met subwoofer voor onder de bank

09 april 2017 9 Minuten 1 Reacties
sony-ht-mt300

Sony heeft onlangs de Sony HT-MT300 uitgebracht: een kleine soundbar met een subwoofer die je onder de bank zou kunnen leggen. Een compacte soundbar hebben houdt meestal in dat wat je aan ruimte wint en aan geluidskwaliteit inlevert, maar hoe zit dat met deze soundbar? We bekijken het in deze review.

Sony HT-MT300 – design

De Sony HT-MT300 is qua design geen hoogwaardige speaker, iets dat de prijs van 299 euro misschien ook duidelijk maakt. Je ziet duidelijk dat de behuizing gemaakt is van plastic, maar toch probeert Sony er wat meer van te maken dan het is. De textuur lijkt op dat van een leren buitenkant, maar niets is minder waar. Het zou de compact soundbar wellicht een luxueuze uitstraling moeten meegeven, maar door de textuur met plastic te combineren wordt juist het tegenovergestelde gerealiseerd. Het apparaat oogt goedkoop. Gelukkig is het wel zo dat de bouwkwaliteit van hoog niveau is en dat alles stevig aanvoelt.

Rechts op de bovenkant bevinden zich een aantal knoppen. Van links naar rechts: een knop voor het wisselen van input, een knop waarmee je bluetooth kunt activeren, de volumeknoppen en de aan-uitknop. Ze steken niet uit, dus in feite heb je met een soort aanraakgevoelige omgeving, of capacitieve knoppen, te maken. Je krijgt geen feedback van die knoppen, dus je weet ook niet meteen of de soundbar je handeling registreert. Er zit ook een kleine vertraging in de handeling en de actie, waardoor er ruimte voor korte twijfel kan ontstaan.

In het midden zien we een aantal indicatoren. Wanneer je de soundbar op de tv aansluit, dan zal het lampje van ‘TV’ gaan branden. Ook zijn er indicatoren voor bluetooth, usb, analoge, film en muziek. Die laatste twee stellen de geluidsweergave net even anders in. De speakergrill zit aan de voorkant en is ook van plastic gemaakt. Er doorheen zie je de speakers zitten. Aan de zijkanten zitten geen speakers of knoppen, dus wat dat betreft schittert de Sony HT-MT300 is zijn simpelheid. Bedienen zal totaal geen opgave voor menig persoon zijn.

De meegeleverde subwoofer beschikt over diezelfde laag van kunstleer. Ook dit ziet er niet uit, eerlijk gezegd. Het apparaat is inderdaad dun genoeg om hem onder een bank of tv-kast te kunnen leggen, maar daar hangen wel wat voorwaarden aan. Zo moet de bank of kast hoog genoeg zijn en moet de bank dichtbij een stopcontact in de buurt staan. Of je moet – wel een beetje uit het zicht – een verlengsnoer kwijt kunnen, maar dat is bij ons niet het geval. Daardoor stond de woofer nog steeds naast de kast, waar die in feite altijd staat.

Sony HT-MT300 – installatie

Op de achterkant zitten vier aansluitingen. Eén aansluiting is voor de stroomtoevoer. Verder is er een usb-poort, een optische aansluiting en een standaard aansluiting voor een audiokabel. De Sony HT-MT300 aansluiten is een peulenschil. Het enige dat je hoeft te doen is een audiobron aansluiten en klaar is Kees. De aansluitingen zijn tevens goed bereikbaar. Zo zien we dat de analoge en optische openingen op een schuin stuk zitten. Daardoor hoef je niet moeilijk te doen met kabels of hoeken: je sluit ze gewoon aan en alles werkt meteen.

De subwoofer aansluiten gaat eigenlijk nog gemakkelijker. De soundbar en woofer communiceren draadloos en daar hoef je in feite niets voor te doen. Het enige wat je hoeft te doen is de subwoofer aansluiten op een stopcontact en de twee apparaten doen vervolgens de rest. Er is wel nog een knopje aanwezig op de achterkant waarmee je de verbinding kunt realiseren voor wanneer er iets misgaat. Maar in ons geval ging er niets mis en we gaan er ook vanuit dat er bij jou niets misgaat. Is dat wel het geval, raadpleeg dan de meegeleverde handleiding.

Sony HT-MT300 – gebruik

We hebben het er net al even over gehad, het gebruik van de soundbar. Op de bar zitten dus een aantal knopjes waarmee je snel toegang krijgt tot de meestgebruikte functies. Dat is allemaal leuk en aardig, maar voor de echte bediening kun je goed terecht bij de meegeleverde afstandsbediening. Dat is een smalle accessoire, die gelukkig niet ontzettend klein en dun is en daardoor wél goed in de hand ligt. De soundbar reageert vlot en accuraat op de remote, waardoor deze eigenlijk altijd onze voorkeur genoot tijdens het bedienen.

Zo zijn er knoppen waarmee je direct naar een andere aansluiting kunt gaan, waardoor je niet meerdere malen op de daarvoor bestemde knop op de Sony HT-MT300 hoeft te tappen. Ook krijg je hier toegang tot de spraakmodus, wat bijvoorbeeld zeer geschikt is voor series of films waarin veel gesproken wordt. De volumeknop is lekker groot en levert – net als alle andere knoppen – ook meer dan voldoende feedback. Verder kun je ook het niveau van de subwoofer aanpassen — over de geluidskwaliteit lees je meer verderop in deze recensie.

De afstandsbediening beschikt over nog een aantal handige knoppen. Zo is er ook een knop waarmee je muziek of video kunt pauzeren, afspelen en vooruit of achteruit kunt spelen, voor wanneer je bijvoorbeeld iets via usb afspeelt. Daarnaast is er een modus die je kunt activeren in de avond: hierdoor worden harde geluidseffecten door een zacht filter gehaald en komen stemmen beter naar voren. Datzelfde geldt voor ClearAudio+: alle geluiden komen hierdoor beter uit de verf en de gesprekken lijken meer in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Sony HT-MT300 – audiokwaliteit

De Sony HT-MT300 doet het qua gebruikersgemak en bediening dus aardig goed, maar qua audiokwaliteit valt de soundbar helaas tegen. Ja, het is een verbetering van de speakers op je eigen televisie, maar de vraag is hoeveel je daarvoor wilt betalen. De HT-MT300 heeft namelijk niet echt een krachtig geluid en is dus eigenlijk een redelijke versterking van het tv-geluid. Het is wel zo dat je beter in staat bent de verschillende elementen in een audiotrack van elkaar te onderscheiden, waardoor films, series en games beter verstaanbaar worden en te volgen zijn. Het geluidsveld is iets breder en iets gedetailleerder (minder weggemoffeld) dan wanneer je de speakers van de tv gebruikt.

Maar verder is het helaas zo dat het basgeluid goed tegenvalt, ook wanneer je hem helemaal openzet. Ja, je hoort hem wel, maar helaas op een minimaal niveau. Erg warm voelt het allemaal niet aan, waardoor je al gauw tot de conclusie komt dat bepaalde toonweergave – vrijwel alle uitschieters – vlak worden weergeven. Er zit geen punch in de bas en de hogere tonen vallen een beetje weg in de tonen die in het midden zitten. Muziek luisteren is een betere ervaring dan de speakers op een tv alleen, maar daarvoor kun je ook simpelere speakers kopen.

Sony HT-MT300 – conclusie

De Sony HT-MT300 is geen slecht product, maar valt wel op verschillende vlakken tegen. De prijs van 299 euro is niet goedkoop, maar in vergelijking met een directe concurrent, de Fidelio B1 van Philips, dan valt het wel weer mee. Beide apparaten zijn niet top en dat heeft alles te maken met het compacte formaat. Dat levert een hoop gemakken op: hij past gemakkelijker op je tv kast en de subwoofer is ook heel flexibel in te delen door zijn smalle omvang (ervan uitgaande dat je de mogelijkheden daartoe hebt, natuurlijk).

Maar als je toch al van plan bent om driehonderd euro uit te geven aan een soundbar – wat voor mensen die klein wonen helemaal geen verkeerde keuze hoeft te zijn -, leg dan een paar tientjes meer neer voor een andere Sony-soundbar, zoals bijvoorbeeld de Sony HT-CT790. En mocht je vijfhonderd euro apart gehouden hebben omdat je die eerder genoemde Philips aantrekkelijk vond: de Sony HT-NT5 is nu ook goedkoper geworden en bijna even duur. Kortom: de Sony HT-MT300 is, ondanks de lagere prijs, in mijn optiek nog net te duur, kijkend naar de geluidskwaliteit die je ervoor krijgt.

Inmiddels zijn er al een hoop soundbars afgeprijsd en kosten de mooiere modellen van toen, nu nog ergens tussen de drie- en zeshonderd euro. Zoek je anders nog een optie ertussenin, voor rond de 450 euro, dan kun je bijvoorbeeld de Sony HT-NT780 overwegen. Nogmaals: de Sony HT-MT300 is geen slecht product en voorziet in een hoop gemakken, en ook is het geluid beter dan wat de gemiddelde televisie kan aanbieden, maar voor een bedrag van driehonderd euro verwachten we wel een wat betere audioweergave, met name wat betreft meer punch in de bas en goed hoorbare, hoge tonen.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima afstandsbediening
  • Geluid verbetering ten opzichte van tv-speakers
  • Compact design

Minpunten
  • Geluidskwaliteit niet jé van hét

  • Subwoofer kan toch niet altijd onder de bank
  • Meerwaarde staat niet onomstotelijk vast

Reacties (1)