Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Q Acoustics M3 soundbar – veel geluid voor weinig geld

Geschreven door
Geplaatst op29 april 2017, 8:54 CategorieLuidspreker reviews

De Q Acoustics M3-soundbar stelt een stevig geluid met een fors basfundament in het vooruitzicht, ondanks het ontbreken van een aparte subwoofer. Het is een belofte die tegenwoordig meer nieuwe soundbars maken, maar kan Q Acoustics het waarmaken? We zoeken het uit in deze review.

Wat is de Q Acoustics M3?

Q Acoustics is een bedrijf dat in thuisland Groot-Brittannië een goede reputatie heeft opgebouwd voor het bieden van veel audioplezier voor een redelijke prijs, vooral als het gaat om home cinema. Met dat positieve imago is het onvermijdelijk dat ook consumenten in de Benelux stilaan overstag gaan voor het merk. In dit review zoomen we daarom in op een nieuw toestel van Q Acoustics, de Media 3 of M3.

Het is een betaalbare soundbar zonder aparte subwoofer. Nog een bijzonderheid is dat de M3 ontworpen is om zowel op een tv-meubel te staan, maar ook in een meubel kan geplaatst worden. Denk dan bijvoorbeeld aan een lage kast met een sleuf van 20 cm hoog. Als derde optie kun je de M3 aan de muur hangen. Achteraan is er een EQ-schuifknopje dat je in de juiste stand plaatst, naargelang hoe de soundbar is opgesteld.

Apart design

De M3 is verwant aan de Media 4, een soundbar van Q Acoustics die heel goed ontvangen werd. Maar toch is de nieuweling niet echt een opvolger, daar de Media 4 (voorlopig) nog te koop blijft. Gek genoeg is de M3 met een prijs van 399 euro ook iets goedkoper, terwijl het wel wat extra mogelijkheden heeft. De mogelijkheid om via HDMI te verbinden is de belangrijkste nieuwigheid.

De M3 heeft een fraai design met een bijzonder element: de soundbar rust op een metalen voet die het geheel enkele centimeters de hoogte optilt. Het zweeft dus boven het tv-meubel. Dat is niet enkel gedaan om het toestel mooier maken, maar vooral zodat de onderaan gemonteerde woofer vlot lage tonen kan verspreiden. De voet dient overigens ook als beugel, zou je de M3 aan de muur willen hangen. Dat is op zich al goed gezien, maar nog knapper aan het design is het staaltje optisch bedrog waarin Q Acoustics slaagt. Eigenlijk is de M3 in de basis een rechthoek, niet echt bijzonder voor een soundbar. Maar door een vloeiend lijnenspel lijkt deze soundbar vanuit de zetel heel wat meer afgerond en slanker. Aan zijn uiteinden lijkt hij zelfs bijna plat. Op foto’s komt dit effect niet zo goed over, maar in het echt werkt deze designtruc zeer goed om de M3 een lichte, aangename uitstraling te geven.

Het strakke design wordt zeker niet ontsierd door vele lichtjes of knoppen. Er zijn drie controls zichtbaar: twee volumeknoppen met een centrale power-toets die omringd is door een led. De kleur van dit led-lichtje verandert naargelang de gekozen ingang. Rood is bijvoorbeeld HDMI en blauw is Bluetooth.

Hoe mooi de M3 is afgewerkt, zo goedkoop is de meegeleverde remote. Het is een minuscuul ding dat gedoemd is na enkele dagen tussen de kussens van de sofa te verdwijnen. We snappen het, er moet ergens op bespaard worden als je een mooie soundbar voor 400 euro wilt uitbrengen, maar dit had toch beter gekund.

Eenvoudige installatie

We zullen eerlijk zijn: over het algemeen verkiezen we een soundbar met een aparte subwoofer. Waarom? Voornamelijk omdat slanke soundbars kleine drivers bevatten die doorgaans niet goed zijn in het produceren van bassen. Het is gewoon onmogelijk om een full-range speaker te creëren van enkele centimeters diameter. Forceer je een kleine driver toch een breed frequentiebereik weer te geven, dan klinkt het niet en krijg je heel snel vervorming. Voeg je een subwoofer toe, dan ontlast je de kleine drivers in de soundbar zodat ze betere midden- en hoge tonen produceren. Technisch valt er dus veel te zeggen voor de populaire soundbar-plus-draadloze-subwoofer-combinatie.

Toch zijn er dit voorjaar opvallend veel soundbars zonder aparte subwoofer verschenen, onder meer bij Bose en Samsung. Ook de Q Acoustics M3 is er zo één. Deze soundbar wordt dus in de markt gezet als een compacte oplossing die niet veel plaats inneemt maar dankzij een ingebouwde woofer toch een vol geluid produceert. Eenvoud die weinig plaats inneemt, daar draait het om.

De M3 neemt alvast een goede start. Je pakt de soundbar in enkele tientallen seconden uit en aansluiten duurt niet veel langer. Er is één HDMI-ingang en die sluit je aan op de tv. Desgewenst verbind je nog bijkomende apparaten via de optische ingang of de twee analoge ingangen (één stereo-cinch, één 3,5 mm jack). Je kunt dus snel nog een audio-uitgang van een console, een muziekspeler of een cd-speler verbinden met de M3. Er zijn geen extra HDMI-ingangen, dus apparaten als een Blu-rayspeler of tv-decoder moet je rechtstreeks aan je televisie koppelen. De audio van die toestellen vloeit via de HDMI-ARC-kabel terug van de televisie naar de M3. Klinkt dat ingewikkeld? Normaal gezien loopt dit proces vlot, al ga je mogelijk in het menu van je tv HDMI-ARC (en eventueel HDMI-CEC) inschakelen. Denk er aan dat deze functionaliteit bij jouw tv-merk iets anders kan heten.

Kan ook streamen

Mensen gebruiken een soundbar vaak om muziek te beluisteren. We zijn dus tevreden dat de M3 Bluetooth-streaming toelaat – en we zijn nog gelukkiger als blijkt dat de codec-ondersteuning zeer breed is. Naast de standaard (en te vermijden) SBC-codec lust de Q Acoustics-soundbar MP3, AAC en aptX. Dat betekent dat je met nagenoeg elke smartphone toch op een redelijke goede streamingkwaliteit kunt rekenen.

Aangezien de M3 een NFC-chip heeft (net naast de powertoets), is het pairen van onze Huawei P10 met de soundbar zo geregeld. Even tikken en op het telefoonschermpje op ‘bevestigen’ duwen, en de verbinding is gelegd. Heb je een toestel met NFC (zoals een laptop) waarmee je wilt streamen, dan druk je op een verborgen Bluetooth-knop aan de achterkant van de soundbar.

Nu we toch bezig zijn met Bluetooth, willen we meteen de muzikale vaardigheden van de M3 uitproberen. Via Spotify zetten we ‘Silver Eye’, het nieuwe album van Goldfrapp op. We kijken meteen op, want die ingebouwde woofer is meer aanwezig dan verwacht. De bassen zijn vrij punchy en snedig genoeg om de beats in het vlotte ‘Anymore’ goed over te brengen, al mocht het zeker nog net iets dieper en gedetailleerder. Weergave van stemmen en details is best goed, met een bescheiden kunstmatige toets bij zaken als akoestische gitaren. De M3 weet de kamer goed te vullen zonder dat tonen hard klinken. We hebben zeker andere soundbars van dit prijspunt gehoord die minder sterk waren qua muziek.

Verander het

Eén advies: accepteer dat de M3 niet probeert een surroundervaring neer te zetten, en je gaat vlugger tevreden zijn. Als je realiseert dat de soundbar naast de woofer ‘slechts’ twee drivers bevat, dan is het ook niet zo raar dat er van surround geen sprake is. Maar – en dit is wel belangrijk – die twee drivers zijn van het BMR-type. En die staat bekend voor zijn brede uitstraling, waardoor iedereen in de zetel een goede luisterervaring krijgt. Dat klopt ook bij de M3.

Tijdens de extreem spannende beginscene van ‘Gravity’, waarbij ruimteveer ‘Explorer’ geraakt wordt door de brokstukken van tientallen satellieten en astronaute Stone rond begint te tollen in de ruimte, hoor je weinig van dat ronddraaien aan het uiteinde van een robotarm terugkomen in de audio. Dat is bij een (veel duurdere) Atmos-opstelling wel anders. Maar de M3 houdt het wel opwindend door het paniekerig geadem van Stone helder over te brengen, los van de dreigende soundtrack van de Britse componist Steven Price. Dat gescheiden houden van verschillende klankbronnen lukt de M3 goed, ook in scenes met hectische soundtracks, zoals bij ‘The Expendables 3’. Als heel de crew vanuit een ruïne de vijand afhoudt (“There’s another wave coming!”, roept Stallone, “How hard is it to kill ten men?”, brult een kwaadaardige Gibson daarop), dan zijn én die dialogen duidelijk, vliegen een paar miljoen kogels in het rond, en knalt het gewoon enorm. Er zit nogal wat pit in de M3.

Bij een stevige actiefilm zoals de derde Expendables kan die woofer echter te wollig en ongenuanceerd klinken, merkten we tijdens het testen. De M3 stond dan op een tv-meubel met de EQ-knop op ‘on’. Een goed idee is die EQ-stand naar ‘in’ te verschuiven, zelfs al is de soundbar niet in een meubel geplaatst. Er komt dan heel wat minder basenergie uit, en dat kan ook in een losse opstelling op een tv-meubel een verbetering betekenen. Zeker proberen!

Conclusie

Met de M3 doet Q Acoustics zijn reputatie alle eer aan. In dit prijssegment verwacht je veel compromissen en een good enough-attitude, maar gegeven dat deze soundbar geen externe subwoofer heeft presteert hij vrij goed. Qua helderheid en kamervullend vermogen valt er niets af te dingen aan de M3. De vrijstaande ‘on’-EQ-instelling is te wollig en bombastisch naar onze zin, maar gelukkig is er de meer ingetogen ‘in’-stand.

Ben je op zoek naar een soundbar die compact en mooi is vormgegeven, en bovendien de kamer kan vullen met een stevig en helder geluid, dan is de M3 een prima keuze. Wil je toch (een beetje) een surroundervaring krijgen, dan adviseren we je verder zoeken. In dat geval zul je wel nog even wat moeten sparen.

Minpunten

  • Goedkope remote
  • Zet geen grootse soundstage neer
  • Geen extra HDMI-ingangen
  • ‘On’ EQ-stand levert te wollige bassen

Pluspunten

  • Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding
  • Fraai, compact ogend design
  • Goede Bluetooth-implementatie
  • Verrassend stevig in het laag
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Jamie Biesemansproduct
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.