Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: JBL Cinema SB450 – soundbar met grote subwoofer

Geschreven door
Geplaatst op2 april 2017, 8:56 CategorieLuidspreker reviews

De Cinema SB450 is een nieuwe soundbar van het merk JBL, die wordt geleverd met een grote en indrukwekkende subwoofer. De soundbar heeft een prijs van 599 euro meegekregen, maar is hij deze prijs ook waard?

JBL Cinema SB450 – design

De JBL Cinema SB450 is een flinke soundbar. Het apparaat is 110 centimeter breed en bijna tien centimeter hoog. Vooral dat laatste zou voor een probleem kunnen zorgen, aangezien het gevaar bestaat dat de bar de onderkant van het televisiescherm kan blokkeren wanneer beide producten op een tv-kast staan. Dit is wellicht geen probleem voor de meeste mensen die een tv aan de muur hebben hangen of een tv hebben die is voorzien van hoge poten. Desondanks is het wel even iets om in de gaten te houden: meet het van te voren even goed op.

Op de bovenkant van de SB450 zitten acht knoppen, waarmee je in elk geval de kernfunctie van de soundbar kunt bedienen. Zo zet je er de speaker mee aan en uit, kun je van functie wisselen en beheer je de volume ermee, bijvoorbeeld. De knoppen zijn voorzien van achtergrondverlichting, maar vallen gelukkig niet op tijdens het kijken. De soundbar staat op twee pootjes en blijft daardoor goed op zijn plek staan. Verder oogt het apparaat luxueus en is alles netjes afgewerkt, zowel aan de voor- als achterkant. Daar zitten alle aansluitingen.

De JBL Cinema SB450 is voorzien van drie hdmi-poorten waar je verschillende apparaten op kunt aansluiten, evenals een vierde die bedoeld is voor de verbinding met de televisie. De drie hdmi-aansluitingen bieden ondersteuning aan voor HDCP 2.2 en dat houdt in dat je ook 4K HDR-signalen kunt doorsturen vanuit een bron, via de soundbar naar de tv. Daarnaast is er ondersteuning voor bluetooth en JBL Connect, waardoor het mogelijk is andere speakers van JBL aan te sluiten voor een gecombineerde geluidservaring.

Ook is er een koptelefoonaansluiting en een usb-poort. Die poort is bedoeld voor service-updates; je kunt er dus geen harde schijf aan koppelen. Daarnaast is er een knopje aanwezig waarmee je aangeeft of de soundbar op een kast staat of aan de muur hangt. Zo kan de verplaatsing van het geluid worden aangepast op de positie die jij hebt uitgekozen voor de SB450. Het is overigens niet mogelijk om media af te spelen via wifi (bijvoorbeeld vanaf een smartphone, laptop of een NAS), dus je zult het moeten doen met bluetooth en hdmi.

JBL Cinema SB450 – installatie

Installeren vergt geen moeite. Wanneer je de soundbar uit de (ontzettend grote) doos haalt, kun je hem direct aansluiten op je tv. Dat kan dus via hdmi, maar ook via een optische kabel. Je stopt de stekker van zowel de soundbar als de subwoofer in het stopcontact en de apparatuur werkt direct. Mocht je toch problemen tegenkomen in het installatieproces met het koppelen van de subwoofer, dan is daar ook een knopje voor op de soundbar. Dat knopje zit op de achterkant en stelt je in staat handmatig de verbinding vast te leggen.

Verder hoef je nergens rekening mee te houden. Er zijn geen instellingen waar je naar hoeft te kijken. De JBL SB450 biedt bijvoorbeeld geen presets aan voor films, muziek of games. Wel kun je de intensiteit van de subwoofer aanpassen. Dat doe je met de meegeleverde afstandsbediening. Er is echter geen venster aanwezig waarop je kunt zien op welk niveau de basweergave zit, dus je dient dit geheel op gehoor te doen. Dat is niet erg, maar dan moet je dus wel zorgen voor een goed nummer of een goede film om de bas in te stellen.

JBL Cinema SB450 – gebruik

De meegeleverde afstandsbediening – hoe handig ook – werkt het gebruiksgemak van de soundbar een beetje tegen. Het is een dun, smal en vooral klein ding, dat enkele kleine knoppen presenteert. Je kunt er alle functies op de soundbar mee bedienen en het is natuurlijk handig dat er een afstandsbediening wordt meegeleverd, maar deze accessoire ligt gewoon niet lekker in de hand. Ook hebben we gemerkt dat je de remote recht voor de soundbar moet houden, want anders registreert die je handelingen niet. Hopelijk heb je een universele afstandsbediening.

Met de afstandsbediening kun je wel enkele functies activeren die niet allemaal met de knoppen op de soundbar aan te zetten zijn. Zo is er Harman Volume: deze optie zet het (achtergrond)geluid in de avond wat zachter, zonder dat het ten koste gaat van de verstaanbaarheid van de gesprekken. Ook is er de optie om virtueel surround sound te activeren. Verwacht hier niet te veel van; hoewel het op zich wel werkt en je soms geluid achter je hoort, klinkt het natuurlijk nooit zo goed wanneer er echte speakers achter je staan.

Overigens zit er op de achterkant van de subwoofer nog een extra volumeknop. Je kunt daarmee de volume van de subwoofer instellen. We raden je aan deze instelling zo laag mogelijk in te stellen, omdat het basgeluid anders behoorlijk aanwezig is. Tenzij je dat natuurlijk mooi vindt: zet hem dan vooral een stuk hoger. Zorg er verder voor dat de sub de ruimte krijgt en zet hem niet in een hoekje. Niet alleen kan hij dan z’n lucht kwijt, ook kun je er gemakkelijker bij wanneer je toch de volume wil aanpassen. Standaard staat de woofer op een laag volume.

JBL Cinema SB450 – audiokwaliteit

De geluidskwaliteit van de JBL Cinema SB450 is verbazingwekkend dynamisch. Wanneer je een drukke actiefilm kijkt, dan stuiter je nog net niet op de bank mee van opwinding. Dat komt onder andere door de (juiste) instellingen van de subwoofer: die levert een meeslepend geluid af. De soundbar heeft dan wel een beetje moeite met de dialogen: die komen niet altijd ontzettend goed naar voren als er op de achtergrond een hoop gebeurt. Maar gelukkig blijft alles wel verstaanbaar, ook al valt het gesprek dus een beetje weg in explosies of harde muziek.

Wanneer je muziek afspeelt merk je al gauw hoe breed het geluidsveld is. Helemaal met muziek die ook echt meerdere lagen presenteert. De soundbar vult gemakkelijk een kamer van ruim twintig vierkante meter en doet dat ontzettend goed. De vocals zijn altijd goed verstaanbaar, ook wanneer muzikanten op de achtergrond ontzettend hard bezig zijn met hun instrumenten. Zet je het geluid te hard, dan kan het zijn dat de muziek een beetje schel klinkt. Dat raden we dan ook af — al moet je de soundbar wel heel hard zetten om dat te behalen.

Dat gezegd hebbende zijn we van mening dat de JBL Cinema SB450 niet helemaal geschikt is als muziekluidspreker. Het geluid is niet altijd heel warm en dat merk je meteen. De soundbar is wel met name geschikt voor films en series waarin ofwel veel gesproken wordt (zonder te veel achtergrondgeluid of explosies, zoiets als de serie The Good Wife) of waar juist veel bombastische elementen in zitten (waar er minder in gesproken wordt, zoals in de film Mad Max: Fury Road). De JBL Cinema SB450 is een krachtige soundbar, maar niet heel breed inzetbaar.

JBL Cinema SB450 – conclusie

En dat is meteen de conclusie voor de JBL Cinema SB450. De geluidskwaliteit is zeker niet verkeerd voor films en series en je zult ook merken dat het een verbetering is ten opzichte van een oudere soundbar of de speakers van je televisie (dat is al snel, natuurlijk). Maar zoek je een soundbar die ook gebruikt kan worden voor het afspelen van muziek, dan kun je wellicht beter verder kijken. Hoewel de kwaliteit van de muziek niet verkeerd is, ontbreekt het aan warmte en een echt levendige weergave. Dat is jammer, helemaal omdat er toch een fors prijskaartje aan de SB450 hangt.

Deze soundbar is uitermate geschikt om films en series mee te kijken. De stemmen komen goed naar voren (al wordt het allemaal ietwat vlakker wanneer die worden gemengd met bombastische elementen) en het geluid van bijvoorbeeld explosies, motoren of andere harde dingen zorgen ervoor dat je bijna stuitert op de bank van enthousiasme. Qua aansluitingen zit het ook goed: je kunt een 4K HDR-signaal door de soundbar heen sturen. Maar eigenlijk springt de SB450 er verder niet uit wanneer je hem vergelijkt met de concurrentie.

Minpunten

 • Kleine afstandsbediening
 • Soundbar kan te hoog zijn voor de tv
 • Geen warm geluid voor muziek

Pluspunten

 • Films en series kijken is een genot
 • Ondersteuning voor 4K HDR
 • Grote subwoofer met meeslepend geluid
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Wesley Akkermanproduct • Delen:

Reacties

 1. Monique
  09 mei, 2020 om 18:39

  Hallo, ik heb alleen de subwoofer, kan ik die nog ergens anders voor gebruiken dan voor de jbl soundbar?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.