Sony’s Acoustic Surface: Geluid uit je tv zonder traditionele luidsprekers

01 maart 2017 3 Minuten 3 Reacties
Sony-A1-oled-tv-3

In 2017 zien we verschillende interessante trends op het gebied van home cinema, maar wist je dat er ook tv's uitgebracht worden die geluid kunnen weergeven zonder dat ze over een traditionele luidspreker beschikken?

Geluid uit je tv zonder speakers

In een televisie- en home entertainment-landschap waarin fabrikanten massaal soundbars zijn gaan produceren om de gebrekkige audiocapaciteiten van platte tv’s bij te staan, gooit Sony het over een andere boeg. De nieuwe line-up van OLED-modellen van het merk zijn voorzien van de zogeheten Acoustic Surface-technologie, waarmee het beeldscherm van het toestel effectief één grote speaker moet worden.

In de ultradunne OLED’s van tegenwoordig is geen ruimte voor een degelijke set speakers, weet ook Sony. Het Japanse merk heeft zelf immers net zo goed de nodige soundbars en home cinema-systemen op de markt gebracht om ontwikkelingen op videogebied met de juiste power aan audio bij te kunnen blijven. OLED biedt veel rijkere kleuren en superieure zwarttinten ten opzichte van bijvoorbeeld LCD, en bij een dergelijke stap vooruit wil je de audiobeleving ook op orde hebben. De kans is daarom groot dat je een dergelijk fraai beeldscherm überhaupt niet aanschaft zonder ook in aanvullende geluidsapparatuur te investeren. Toch heeft Sony ervoor gekozen om de ontwikkeling van een ingebouwde televisiespeaker opnieuw aan te vliegen: door het gehele beeldscherm in een luidspreker te veranderen.

Het scherm verandert in een luidspreker

Het idee om een oppervlakte als akoestisch paneel te gebruiken en zo in te zetten als weergever is niet nieuw. Het feit dat OLED zonder backlight werkt, zet echter weer wat deuren open om die techniek in een beeldscherm te verwerken. Sony noemt dat de Acoustic Surface sound technology, te vinden in de nieuwe A1-modellen van Sony Bravia.

Het principe van Acoustic Surface is eigenlijk heel simpel: de werking van de luidsprekers achterin de tv is hetzelfde als bij iedere andere speaker, maar de daadwerkelijke conus is vervangen door het OLED-scherm. Het scherm is aan de achterzijde voorzien van vier voice coils, die Sony ‘actuators’ noemt (afbeelding boven en onder). Ze zijn twee om twee geplaatst voor weergave in stereo, terwijl er in de voet van de tv een subwoofer is verwerkt. Zodoende heeft het laag iets meer klankkast om zich heen dan het scherm toelaat. De voice coils brengen het OLED-paneel van het 55-, 65- of 77-inch scherm van je Bravia A1 in beweging, die vervolgens op dezelfde wijze als iedere andere luidspreker muziek moet maken.

Directe projectie van geluid

Of het ook in dezelfde kwaliteit is, wachten we nog even af. Dankzij het ingenieuze ontwerp resoneert het hele scherm met een naar eigen zeggen rijk geluid dat rechtstreeks afkomstig is van het scherm zelf. Het merk claimt dat deze aanpak een brede synchronisatie van beeld en geluid produceert, ook naar de zijkanten, waarbij het klinkt alsof de audio rechtstreeks uit de handelingen op het schermen knalt. Om die reden vind je in bioscopen luidsprekers behalve aan de zij- en achterkant – en steeds vaker in de plafonds – ook regelmatig direct achter het scherm.

In hoeverre een platte set-up zoals deze in staat is daadwerkelijk te knallen, wachten we graag nog even af, maar onze eerste indruk van de Sony A1-serie met het Acoustic Surface was in ieder geval zeer positief. Een soundbar is niet altijd een esthetisch verantwoord stukje design in de woonkamer, dus het verborgen luidsprekersysteem van Sony kan veel doen voor de looks van je tv-hoek. Naast Sony lijkt ook LG op termijn televisies met deze techniek uit te brengen.

Meer informatie

Wil je meer weten over technieken die in tv’s verwerkt zitten, zowel qua beeld als geluid? Lees dan onze homecinema informatiegids door.

Reacties (3)