Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sonos Playbase: weinig vernieuwend en hopelijk de laatste van zijn generatie

Geschreven door
Geplaatst op8 maart 2017, 16:10 CategorieOpinie

Gisteren onthulde Sonos de Playbase, een nieuwe speaker die je onder je tv kunt plaatsen en je voorziet van alle streamingopties en audiokwaliteiten waar Sonos om bekend staat. Maar, is die Playbase nu wel zo vernieuwend en zijn de verwachtingen uitgekomen, of hebben we te maken met (hopelijk) het laatste product van een oude generatie?

Vier jaar aan gewerkt

Tijdens de presentatie van de Playbase, waar collega Jamie bij aanwezig was, werd er vooral op gehamerd dat de ontwikkeling van de speaker jaren geduurd heeft. Met uitspraken als “aan dit toestel hebben we vier jaar doorlopend gewerkt” en “nog nooit heeft de ontwikkeling zo lang geduurd” worden er natuurlijk flinke verwachtingen geschept. Daarbij heeft Sonos sinds begin dit jaar een nieuwe CEO die overal wat vaart achter wil zetten en nieuwe ontwikkelingen eerder op de markt wil brengen. Kortom, Sonos wil voorop blijven lopen. Maar, kijkend naar wat we te zien en te horen hebben gekregen komen toch niet alle wensen uit en zou je kunnen stellen dat de Playbase weinig vernieuwend is. Sterker nog, eigenlijk lijkt het een laatste product van de oude generatie.

Is de Playbase een verouderd product?

Voor 799 euro krijg je met de Playbase een fraai ogende speaker, speciaal voor die doelgroep die een soundbar voor de tv niet kwijt kan en zijn tv dus het liefst op een speaker zet. Maar, 799 euro is een hoop geld en daarvoor krijg je naast de bekende streamingopties van Sonos vrij weinig. Je hebt immers maar één aansluiting tot je beschikking (een optische ingang, geen HDMI), er is geen ondersteuning voor DTS en Sonos werkt nog steeds niet met 5GHz netwerken. Dat zijn toch zaken die je in 2017 wel op premium producten mag verwachten. En dan hebben we het nog niet eens over hoge resolutie audio, waar Sonos ook een eigen mening over heeft.

Sonos heeft echter wel een reden voor het ontbreken van de HDMI-poort. “We spreken continu met alle tv-fabrikanten en zij zeggen ons dat dit nog altijd de dominante aansluiting is voor tv-geluid. Bovendien werkt het altijd, terwijl er bij HDMI nog altijd wat problemen durven optreden.” Het is een goede reden, maar het beperkt het product wel. Qua surroundverwerking is de Playbase beperkt tot wat doorgestuurd kan worden via de optische uitgang van een tv. Vaak is dat stereo, maar Dolby Digital wordt ook ondersteund. Ondersteuning voor DTS en surround-audioformaten in hogere resolutie is niet aanwezig.

Daarbij is het niet onbelangrijk te vermelden dat de Playbase niet over een ingebouwde microfoon beschikt, waar we volgens sommige berichten wel vanuit konden gaan. Sonos zet namelijk sinds kort vol in op spraakbesturing, te beginnen met de integratie van Amazon Alexa. Ja, de Playbase (en andere Sonos-speakers) kunnen in de toekomst middels een firmware-update via de stem bediend worden, maar hiervoor heb je dus alsnog een speaker met microfoon zoals de Amazon Echo nodig.

De Playbase is in de basis eigenlijk een Playbar, met dezelfde features en functies (uit 2013), maar dan ingericht voor een ander gebruiksscenario. Dat gebruiksscenario is overigens ook niet nieuw. Drie jaar terug zagen we al zogenaamde soundbases en soundplates voorbij komen, van fabrikanten als LG, Yamaha, Denon, Panasonic en Sony. Maar, inmiddels horen we hier maar weinig van. Sommige fabrikanten hebben ze nog in het assortiment, maar de meeste fabrikanten geven toch weer de voorkeur aan de normale soundbar. Is die vraag naar een ‘soundbase’ dan nog wel zo groot?

Er zijn inmiddels ook concurrenten van Sonos die grote stappen in de markt voor (multiroom) audio zetten, en met innovatieve ontwikkelingen komen. Zo heeft Denon recent de HEOS AVR gepresenteerd, wat wellicht een betere oplossing voor de home cinema-fan met multiroomaspiraties is. Bluesound heeft de integratie van Roon aangekondigd en Yamaha timmert hard aan de weg met MusicCast. Met de introductie van de Playbase mis ik de innovatie, de doorontwikkeling voor een nog betere audio-ervaring in huis.

Voor de Sonos-fan

799 euro voor een soundbase is zoals gezegd een hoop geld en als je nog niet in het Sonos-systeem geïnvesteerd hebt vind je voor een paar honderd euro minder ook prima klinkende soundbases met voldoende streamingopties en aansluitopties. Als je wel al flink in het systeem van Sonos geïnvesteerd hebt dan is de toevoeging van een nieuwe Sonos-speaker een logischere stap, maar de vraag is of je home cinema-systeem wel de juiste stap is.

Als je de Playbase puur gebruikt als eenvoudige speaker onder je tv dan ben je in principe klaar en koppel je hem aan al je andere Sonos-speakers. Maar, wil je eigenlijk een echt home cinema-systeem met subwoofer (Sonos Sub) en speakers aan de achterzijde (twee Play:1’s) dan wordt het toch een flink totaalbedrag. Voor ruim 2.000 euro heb je dan een 5.1-kanaals surroundsysteem staan, maar dan wel zonder zaken als meerdere hdmi-inputs, ondersteuning voor meerdere surroundformaten en extra aansluitopties. Voor minder dan dat bedrag kun je een compleet 5.1-kanaals home cinema-systeem zelf samenstellen dat wel al die mogelijkheden heeft. Sluit hier een 399 euro kostende Sonos Connect op aan en je home cinema-systeem is ook gekoppeld aan je Sonos-systeem.

Kortom, de Sonos Playbase is in mijn optiek weinig vernieuwend en in de basis maar voor een kleine groep gebruikers een echte meerwaarde. Het is een beetje het Apple-effect; je hebt Sonos dus je wilt weer/meer Sonos, ondanks dat het duurder is en in veel gevallen niet eens zoveel beter dan goedkopere opties van andere merken. Het is een echt product voor de Sonos-gebruiker met een ruim budget en de wens om nog een Sonos-speaker onder zijn tv te plaatsen.

Ook ik ben fan van Sonos en heb al meerdere speakers getest die meerdere ruimten in huis naadloos met muziek gevuld hebben. Het klinkt allemaal zeer goed en is gebruiksvriendelijk, maar de home cinema-oplossingen, en dan met name de ‘nieuwe’ Playbase, halen het niet bij andere oplossingen. Wat mij betreft is de Playbase het laatste product van een oude generatie en gaan we vanaf nu de plannen van de nieuwe CEO in werking zien treden. Aangezien het bedrijf al vier jaar werkt aan de Playbase zal dit niet veel over de toekomstplannen zeggen, maar laten we hopen dat daar weer wat meer innovatie in te zien is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.