Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Teufel Bamster

Geschreven door
Geplaatst op15 maart 2017, 11:04 CategorieLuidspreker reviews

De Teufel Bamster is een slanke bluetooth-speaker die is voorzien van een opvallende draaiknop waarmee je het volume beheert. Deze speaker is de opvolger van de eerder gelanceerde Teufel BT Bamster. In deze review bekijk we de speaker uitgebreid.

Teufel Bamster – design en installatie

De Teufel Bamster is een opvallende bluetooth-speaker. Het is een opvallend brede speaker met een hellend design. Doordat het apparaat een beetje schuinstaat, wordt de muziek niet direct op het plafond afgevuurd en kan daardoor de luisteraar beter bereiken. Achter het rooster zie je duidelijk de woofers en tweeters zitten, maar dat ziet er gelukkig niet lelijk uit. Helemaal rechts zit een volumeknop waar je aan kunt draaien, zoals bij voorganger BT Bamster. De knop zit nu in het omhulsel verwerkt, in plaats van op de speaker. Het is een uniek design.

Om te zien of de speaker aan staat of niet, zit er ook een rode lichtstreep aan de zijkant van die volumeknop. Wanneer je de Bamster wil koppelen met een smartphone via bluetooth, zal dat rode lampje gaan knipperen. Middels een bevestigend deuntje ben je er zeker van dat de installatie gelukt is. Maar voordat je zover bent, moet je wel even weten hóe je de Bamster koppelt. Op de achterkant zitten namelijk maar twee knoppen. Eentje waarmee je de speaker aan- en uitzet en eentje waarmee je de muziek op pauze en play zet; daarmee koppel je dus ook.

Je dient de knop een seconde of vijf ingedrukt te houden en bluetooth te hebben geactiveerd op je smartphone of tablet. Daarna zullen beide apparaten elkaar al gauw vinden en is de verbinding geslaagd. Ook kan er een audiokabel op worden aangesloten, waardoor je dus ook apparaten zonder bluetooth in combinatie met de Bamster kunt gebruiken. Dat is altijd een welkome toevoeging, vooral omdat bluetooth nog altijd veel energie kan gebruiken op een mobiel apparaat. Ook is er nog een micro-usb-aansluiting waar je de speaker mee oplaadt.

Verder zijn er geen knoppen of aansluitingen aanwezig. De Bamster oogt gaaf en solide en zo voelt hij ook aan wanneer je hem vasthoudt. Het is geen zwaar apparaat, maar hij zal door zijn lange vorm waarschijnlijk niet in alle (compacte) tassen passen. Aan de linkerkant zit overigens nog een opening voor een band of touw. Wanneer je zoiets door de opening haalt, zou je de Teufel Bamster nog ergens aan kunnen ophangen, bijvoorbeeld aan je tas. De speaker is niet heel hoog of dik en is volledig zwart (op het lampje na).

Teufel Bamster – gebruik

De Teufel Bamster in gebruik nemen gaat heel simpel. Heb je het koppelproces, van nog geen paar seconden, achter de rug, dan staat de speaker al aan. Anders kun je nog even op de achterkant het aan- en uitknopje verschuiven. Vervolgens kies je op een ander apparaat een muziekbron uit en kun je direct beginnen met luisteren. Middels het pauze- en playknopje op de achterkant kun je de muziek stoppen en weer later verder gaan. Wanneer je er twee keer op drukt, ga je naar het volgende nummer. Naar een vorig nummer gaan is niet mogelijk.

De volumeknop werkt zoals je zou verwachten. Door naar boven te scrollen verhoog je het volumeniveau. En door omlaag te scrollen, verlaag je dat niveau. Dat is allemaal niet zo bijzonder. Wat de speaker wel iets unieks meegeeft, is het hellende design. De speaker staat in een hoek van 35 graden en kan daardoor bijvoorbeeld gemakkelijk op een bureau geplaatst worden, waardoor de muziek direct op de luisteraar wordt afgevuurd. Ook is het zo dat die led-streep op de volumeknop kan aangeven dat de accu, van 2400mAh, bijna toe is aan een oplaadbeurt.

Teufel Bamster – audiokwaliteit

Wat meteen opvalt tijdens het luisteren, is dat het basgeluid niet zo toereikend is. Dat geluid gaat een beetje op in de achtergrond, terwijl de hogere tonen veel beter uit de verf komen. Luister je dus naar muziek met een duidelijke baslijn of veel drumwerk, dan kan het geluid gedempt overkomen. Het geluid harder zetten heeft geen zin want hoe harder je de speaker zet, hoe meer het een kakofonie van onaangename tonen wordt. We raden daarom ook aan het geluid op een normaal niveau te houden om dat te voorkomen.

Dat de Teufel Bamster niet zo’n indrukwekkend basgeluid heeft, is begrijpelijk. Het apparaat is best compact, waardoor er ook geen ruimte is voor sterke woofers. Gelukkig komen die hogere tonen dan wel goed naar voren. Ook is het zo dat we een duidelijk stereogeluid horen wanneer we naar muziek luisteren en dat is altijd prettig. Mocht je toch wat extra power zoeken en heb je nog een Teufel-speaker thuis liggen, dan kun je ze beiden aan elkaar koppelen voor een nog beter stereogeluid. Maar goed, daarvoor haal je deze speaker niet in huis.

Teufel Bamster – conclusie

Wanneer je de Teufel Bamster overweegt, dan ben je hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een bluetooth-speaker die betaalbaar is. Met een prijs van ongeveer 140 euro betaal je wellicht nog wel veel voor een speaker, maar je krijgt er dan ook een hoop voor terug. De Teufel Bamster beschikt over een ferme behuizing en kraakt niet wanneer je hem vasthoudt. Naast een bluetooth-verbinding vind je het ook belangrijk om een audiokabel te kunnen gebruiken voor de muziek. En je zoekt gewoon een no-nonsense speaker die je zonder handleiding kunt gebruiken.

Naast een compact doch langwerpig design, beschikt de Teufel Bamster ook over slechts twee knoppen. Er is een schuifknop om het apparaat mee aan en uit te zetten en met de andere knop zet je de muziek op pauze en op play, kun je de bluetooth-verbinding activeren, koppel je er nog een andere Teufel-speaker aan én kun je naar het volgende nummer gaan. De tonen in het midden en het hogere segment komen goed naar voren in de Bamster, maar het basgeluid klinkt een beetje gedempt. Oh en met de accu, die ruim tien uur meegaat, zit het ook snor.

De Teufel Bamster is echt geen slechte speaker. Zeker niet wanneer je enthousiast was over het vorige model, de BT Bamster. Deze Bamster voert een aantal belangrijke veranderingen door. Zo is de speaker langer te gebruiken en is de geluidskwaliteit er ook op vooruitgegaan, ondanks het compacte design. De Bamster misstaat niet op een bureau, bijvoorbeeld op je werk of werkkamer, dankzij het hellende design. Mocht je die 140 euro toch te veel vinden, wacht dan heel even. Maar voor rond de 100 euro vind je niet heel veel beter dan dit.

Je kunt de Bamster kopen via de website van Teufel.

Minpunten

  • Geluid klinkt gedempt
  • Basgeluid is niet zo diep

Pluspunten

  • Accuduur van ruim tien uur
  • Draaiknop
  • Prijs/kwaliteitverhouding
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Wesley Akkermanproduct
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.