Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De modulaire Decibel-speaker kun je eeuwig upgraden

Geschreven door
Geplaatst op2 maart 2017, 11:32 CategorieLuidsprekers

Ben jij ook altijd snel uitgekeken op je luidsprekers? Dan is de Decibel wellicht iets voor jou. Bij deze modulaire Bluetooth-speaker kun je gemakkelijk onderdelen vervangen als je toe bent aan iets nieuws.

Je laatste speaker ooit

“Het is de laatste speaker die je ooit zult kopen,” is te lezen op de Indiegogo-pagina van Decibel. De onderdelen in de luidspreker zijn namelijk eenvoudig te vervangen door de gebruiker, waardoor je hem (in principe) eeuwig kunt blijven gebruiken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een inbussleutel en natuurlijk onderdelen. Alles kun je vervangen, of het nu de batterij, driver of het bedieningspaneel is. Een bijkomend voordeel: het zorgt voor minder afval en dat is natuurlijk goed voor het milieu!

Dat je nooit meer een volledig nieuwe speaker hoeft te kopen is natuurlijk een leuk idee, maar de Decibel heeft meer te bieden. Ze beloven een batterij die tot 24 uur meegaat, draadloos of via USB-C opladen, Bluetooth aptX ondersteuning en een behuizing van aluminium. Dit alles moet 195 dollar gaan kosten.

Probleempje?

Het idee van de Decibel is geweldig. Een speaker die je kunt aanpassen naar je eigen smaak en ook nog eens duurzaam is, wat wil je nog meer? Nou, ten eerste: zekerheid. Voordat je een kleine 200 dollar uitgeeft aan je nieuwste gadget moeten we toch een paar kanttekeningen plaatsen. Zo is de Decibel het eerste product van The Module Project en dus kan er nog niks gezegd worden over de kwaliteit. Natuurlijk, het bedrijf heeft meer modulaire ambities en zal dus wel een goede quality control hebben, maar je weet het nooit.

Ten tweede, stel dat The Module Project na de introductie van de Decibel failliet gaat. Dan kun je je speaker uiteraard blijven gebruiken, maar nieuwe (passende) onderdelen zullen waarschijnlijk niet meer verkrijgbaar zijn. Het idee van je modulaire speaker gaat dan, net als het bedrijf zelf, ten onder. Investeren in dit concept is dus zéér interessant, maar (zoals bij alle innovaties) brengt het wat kleine risico’s met zich mee. Be advised!

Het concept

Nieuw is het modulaire concept niet, want upgraden wordt al jarenlang gedaan bij bijvoorbeeld desktop PC’s. Modulair lijkt pas echt een sexy woord te zijn geworden toen bekend werd dat Google werkte aan de Ara, een modulaire telefoon. Hierbij zou je zelf kunnen kiezen of je bijvoorbeeld een batterij wil die lekker lang mee gaat, of een uitgebreide cameramodule om de beste foto’s te maken. Hoewel Google’s Ara een stille dood gestorven lijkt te zijn, is het modulaire concept dat overduidelijk niet. Gelukkig maar!

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.