Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dit zijn de eerste Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision

Geschreven door
Geplaatst op29 maart 2017, 11:10 CategorieBlu-ray

De eerste Dolby Vision Ultra HD Blu-ray discs zijn opgedoken. Het gaat om twee films van Universal Studio’s; Despicable Me en Despicable Me 2.

Ultra HD Blu-ray discs zien we steeds vaker en meer in Nederlandse winkels verschijnen, en het gros hiervan is voorzien van high dynamic range in de vorm van HDR10. Maar, naast HDR10 is er ook Dolby Vision terug te vinden op onder meer tv’s van Sony en LG en op streamingdiensten als Neflix en Amazon. Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision zijn nog niet uitgebracht maar de eerste exemplaren komen eraan.

Uit opgedoken artwork van de Ultra HD Blu-ray versies van Despicable Me en Despicable Me 2 kunnen we opmaken dat beide films in Dolby Vision HDR uitgebracht worden. Dit HDR-formaat is ontwikkeld door Dolby en ondersteunt 12-bits kleuren waar HDR10 10-bits kleuren ondersteunt. Daarbij komt het HDR-formaat van Dolby met dynamische metadata waardoor per scene de beeldkwaliteit geoptimaliseerd wordt. Bij HDR10 is er momenteel één HDR-instelling voor de hele film.

Naast een Dolby Vision-versie staat er op de Ultra HD Blu-ray discs ook een HDR10 versie zodat iedereen in HDR van de films kan genieten. Om de HDR-versie van Dolby af te spelen heb je een Ultra HD Blu-rayspeler en een televisie met Dolby Vision-ondersteuning nodig. Op het gebied van tv’s bieden LG en Sony met hun topmodellen ondersteuning. Blu-rayspelers met Dolby Vision zijn er nog niet maar LG heeft zelf de UP970 met ondersteuning aangekondigd en Oppo belooft binnenkort een update voor de UDP-203 uit te rollen waarmee ondersteuning toegevoegd wordt.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans Callebaut
  01 april, 2017 om 15:26

  hallo,
  heb je om van dolby vision te kunnen genieten naast een speler die dolby vision ondersteunt ook een surround (voor)versterker nodig die dolby vision ondersteunt ? zo ja, ik heb een yamaha cx-a5100 die volgens mij geen dolby vision ondersteunt. komt er een firmware upgrade voor de cx-a5100 ? het zou anders wel straf zijn dat ik opnieuw een andere surround processor moet kopen. ik heb deze nog niet zo heel lang.
  mvg ,

  frans callebaut

  • Martijn Chel
   01 april, 2017 om 15:54

   De meeste Ultra HD Blu-ray spelers beschikken over twee hdmi-uitgangen. De ene sluit je aan op je versterker die niet compatibel is met HDR, de andere op je tv. Dan is het ook opgelost.

 2. Domingo
  12 januari, 2018 om 14:07

  Beste,

  Ik heb een vraag, heeft de LG E6V tv ook dolby vision? ik lees op internet verschillende berichten die elkaar tegenspreken, over updates wat aangekondigd zijn maar wel/niet doorgevoerd zijn.

  Alvast bedankt voor het antwoord.

  MVG

  Domingo

  • Martijn Chel
   12 januari, 2018 om 20:37

   Jazeker, die heeft Dolby Vision

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.