Dit zijn de eerste Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision

29 maart 2017 1 Minuut 4 Reacties
Dolby-Vision

De eerste Dolby Vision Ultra HD Blu-ray discs zijn opgedoken. Het gaat om twee films van Universal Studio's; Despicable Me en Despicable Me 2.

Ultra HD Blu-ray discs zien we steeds vaker en meer in Nederlandse winkels verschijnen, en het gros hiervan is voorzien van high dynamic range in de vorm van HDR10. Maar, naast HDR10 is er ook Dolby Vision terug te vinden op onder meer tv’s van Sony en LG en op streamingdiensten als Neflix en Amazon. Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision zijn nog niet uitgebracht maar de eerste exemplaren komen eraan.

Uit opgedoken artwork van de Ultra HD Blu-ray versies van Despicable Me en Despicable Me 2 kunnen we opmaken dat beide films in Dolby Vision HDR uitgebracht worden. Dit HDR-formaat is ontwikkeld door Dolby en ondersteunt 12-bits kleuren waar HDR10 10-bits kleuren ondersteunt. Daarbij komt het HDR-formaat van Dolby met dynamische metadata waardoor per scene de beeldkwaliteit geoptimaliseerd wordt. Bij HDR10 is er momenteel één HDR-instelling voor de hele film.

Naast een Dolby Vision-versie staat er op de Ultra HD Blu-ray discs ook een HDR10 versie zodat iedereen in HDR van de films kan genieten. Om de HDR-versie van Dolby af te spelen heb je een Ultra HD Blu-rayspeler en een televisie met Dolby Vision-ondersteuning nodig. Op het gebied van tv’s bieden LG en Sony met hun topmodellen ondersteuning. Blu-rayspelers met Dolby Vision zijn er nog niet maar LG heeft zelf de UP970 met ondersteuning aangekondigd en Oppo belooft binnenkort een update voor de UDP-203 uit te rollen waarmee ondersteuning toegevoegd wordt.

Reacties (4)