Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung UE55KS7000 (KS7000-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op9 februari 2017, 10:23 CategorieLcd led tv reviews

Samsungs SUHD modellen staan aan de top van de line-up. De UE55KS7000 is de eerste stap in het SUHD-terrein en dus de goedkoopste manier om te proeven van alles wat deze modellen te bieden hebben. En dat is flink wat: quantum dot-technologie en HDR-ondersteuning met erg hoge lichtopbrengst garanderen een indrukwekkend beeld. De Smart Hub levert alle gebruiksgemak van een moderne televisie.

Samsung UE55KS7000 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv met lokale dimming (8×1 segmenten)
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen:
  • One connect box: 4x HDMI (1xARC/MHL, 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 2x antenne,
  • TV: 1 USB, netwerkaansluiting, 1x RS-232
 • Extra’s: HDR10, WiFi (802.11n) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C/S2, CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, One Connect Box
 • Afmetingen: 1.225 x 776 x 233 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 17,6 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 85 / 0,3 watt (Energielabel A+)
 • Adviesprijs: 1.999 euro (op dit moment te koop voor 1.499 euro)

De KS7000-serie bestaat verder uit een 49-inch model (UE49KS7000) en een 60-inch model (UE60KS7000). Afgezien van het formaat komen de specificaties van deze modellen overeen met die van de UE55KS7000. Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2016 op de markt bracht, vind je in de 2016 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung UE55KS7000 – design

Geen gebogen scherm voor deze Samsung en dat accentueert zijn superslank profiel des te meer. De tv gebruikt het ‘bezel-less’ design: het scherm heeft geen kader, en de zwarte rand rond het scherm is nauwelijks 5mm breed. Een mooie metalen boord rondom het toestel zorgt voor een stijlvolle afwerking. De achterzijde is afgewerkt in glossy zwart plastiek en dat ziet er een tikje te kitsch uit, maar het zet zijn slank profiel wel extra in de verf. De slanke chromekleurige voeten links en rechts lijken het toestel moeiteloos op te tillen.

Aansluitingen

Net zoals op alle SUHD-modellen gebruikt deze tv een One Connect Box. Op de televisie vind je enkel de netwerkaansluiting, een USB-aansluiting en de CI+-slot. Alle andere aansluitingen staan op de aparte One Connect box die met een kabel verbonden is aan de televisie. Je vindt er vier HDMI-aansluitingen, allemaal HDMI 2.0a versies, de antenne-aansluitingen, een optisch digitale uitgang en nog twee USB-slots. De One Connect box maakt het makkelijk om de tv netjes te installeren, zeker als je voor wandmontage kiest.

Denk er aan dat er geen oudere analoge aansluitingen zoals Scart zijn. Opvallend is ook de afwezigheid van een hoofdtelefoon-jack. In ruil daarvoor krijg je wel Bluetooth, waarmee je een draadloos toetsenbord en muis of een draadloze hoofdtelefoon kan gebruiken.

Samsung UE55KS7000 – gebruiksgemak

Zodra je de tv aan zet, loodst een eenvoudige installatieprocedure je door de eerste stappen. De tv wordt met het netwerk verbonden, je selecteert het land, de taal, en eventueel worden de zenders van de digitale tuners ingeladen. Samsung vraagt je ook om in te loggen met een account (of via Facebook), maar dat is optioneel.

De menu’s voor de instellingen zijn licht vereenvoudigd. In elk submenu (zoals Beeld, Geluid,…) zijn nu enkel nog de eenvoudigste instellingen beschikbaar. Alle andere opties zijn verhuisd naar een dieper submenu ‘expertinstellingen’. Dat maakt het voor de meeste gebruikers, die zelden aan hun instellingen sleutelen, wel makkelijker. De tv werkt bijzonder vlot en aangenaam. Zowel in de menu’s als in de Smart Hub kan je snel rondbladeren, en veranderen van input of toepassing verloopt soepel.

Afstandsbediening

De tv wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. Een klassieke remote met toetsen, en een Smart Controller. De klassieke remote heeft een goede layout, met grote, aangename toetsen. Enkel de drie rijen toetsen onderaan zijn nogal aan de kleine kant, zeker voor de afspeeltoetsen is dat soms lastig.

De Smart Controller ziet er een stuk moderner uit. Hij ligt prima in de hand en de toetsen zijn perfect te bedienen met je duim. Opvallend, hij doet geen dienst meer als aanwijzer. Dat roept wat twijfels op over zijn gebruik als remote, want er zijn nauwelijks toetsen te bespeuren. Al snel merken we dat de Smart Controller, samen met de uitstekende Smart Hub, prima werk levert. Nog een bijkomend voordeel: je kunt de Smart Controller gebruiken als universele remote voor je randapparatuur. We koppelden een settopbox voor digitale televisie en een Blu-ray-speler, en die konden we via een eenvoudige procedure moeiteloos bedienen. Opgelet, de toestellen moeten in het zicht van de remote blijven staan. De One Connect box maakt het makkelijk om alles netjes in de kast te stoppen, maar vermits er geen IR-verlengers voorzien zijn mag dat dus niet.

Samsung UE55KS7000 – features

Smart tv-platform

De Samsung Smart Hub is ondertussen een erg gebruiksvriendelijke omgeving geworden. Samsung probeert alle functies van de televisie in de Smart Hub te integreren, en het slaagt daar ook erg goed in. Met een druk op het Home-scherm verschijnt er onderaan een lint waarin je alles terug vindt.

Uiterst links staan instellingen, ingangen, en de zoekfunctie. Daarnaast tien iconen voor toepassingen zoals Netflix, YouTube, of andere internetfuncties. De volgorde van die iconen pas je eenvoudig aan, zodat je favoriete toepassingen snel beschikbaar zijn. Zodra je een icoon selecteert, verschijnt er boven het lint een tweede lint met daarin allerlei relevante snelkoppelingen. Zo navigeer je snel naar de gewenste ingang, verander je met twee klikken de beeldmode, of kan je rechtstreeks naar een aanbevolen reeks in Netflix navigeren. Samsung biedt een ruime selectie internetapps, games en cloud gaming mogelijkheden.

Smart functies

De Samsung is uitgerust met een volledig stel digitale tv tuners, en kan opnemen naar USB harde schijf. Er is geen dubbele tuner voorzien, dus opnemen en een ander kanaal tegelijk bekijken is niet mogelijk. De mediaspeler is bijzonder volledig, zowel voor audio als video. Hij las al onze audiotesten, inclusief lossless formaten zoals FLAC of ALAC. Ook bij de videotesten werkte hij zich door heel onze bibliotheek, inclusief bestanden die de nieuwe HEVC-videocodec gebruiken, Ultra HD, en HDR-bestanden en heel wat ondertitel formaten.

De Smart Remote is voorzien van een microfoon waarmee je zoekopdrachten kan inspreken, of de televisie bestuurt met eenvoudige commando’s zoals ‘volume 20’, ‘zender 10’ of ‘Netflix’. De stemherkenning werkt prima.

Samsung UE55KS7000 – Beeldkwaliteit

Samsungs SUHD-reeks zijn Ultra HD-televisies die voorzien zijn van quantum dot-technologie voor een uitgebreid kleurbereik. De televisie biedt een zeer hoge luminantie (HDR1000) voor levendige HDR-weergave. Het ‘Moth Eye’ filter is een speciale film over het scherm met de structuur van een mottenoog om reflecties te verminderen en zo de zwartweergave te verbeteren. ‘Precision Black’ zorgt voor lokale dimming om het contrast te verbeteren.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-mode.

Algemeen Beeld-Expertinstellingen Beeld-Expertinstellingen
Beeldmodus: Film Achtergrondverlichting: 9
Helderheid: 45
Contrast: 95
Scherpte: 0
Kleur: 50
Tint: G50/R50
Clean Digital View: Uit
Auto Motion Plus: Aangepast
LED Clear Motion: Uit
Wazigheidsvermidering: 10
Trilvermindering: 6-8 (of 0)
Smart LED: Laag
HDMI UHD Color: Aan (enkel voor HDR-bronnen)
Dynamisch contrast: Uit
Kleurtint: Warm2
Gamma: 0 (-1 in het donker)

Toelichting;

 • Zet Clean Digital View op ‘Auto’ voor ouder materiaal (dvd) of beelden met veel ruis, en hoge compressie (slechte YouTube-video’s).
 • Zet Trilvermindering op 0 als je een hekel hebt aan Motion Compensation.
 • Dynamisch Contrast kan je op Laag of beter nog Medium zetten als het  beeld wat extra punch wil geven. Donkere beelden worden er helaas soms wel wat te helder door.
 • Gamma 0 is ok als je bij omgevingslicht kijkt. Zet Gamma op -1 bij verduistering om de zwartweergave licht te verbeteren.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De beeldverwerking van de KS7000-serie modellen hoeft absoluut niet onder te doen voor die van zijn duurdere broers. Deinterlacing en detectie van film- en video framerates lopen uitstekend, zodat gekartelde randen een uiterst zeldzame verschijning zijn. De ruisonderdrukking maakt kort werk van willekeurige ruis en compressieruis, maar je kan de instelling enkel nog op auto of uit zetten. Dat vinden we toch jammer. Auto werkt weliswaar prima, maar werkt in sommige gevallen ook de opzettelijk aanwezige filmkorrel weg. Je laat het best uit staan, tenzij je naar heel laag kwalitatief materiaal kijkt (dvd, oudere Youtube, povere smartphone filmpjes). Beelden zijn scherp, en de upscaling levert prima werk. Wie wat extra detail wenst, kan de scherpte-instelling wat hoger zetten, maar ga niet hoger dan 20-25 om vals detail te vermijden.

De tv heeft een bijzonder goede bewegingsscherpte, maar ook hier betreuren we de nogal sterke vereenvoudiging van de menu’s. ‘Auto Motion Plus’ is nu ook beperkt tot Auto, uit, of aangepast. Instellingen zoals ‘helder’ of ‘vloeiend’ zijn verdwenen. Je kan ze natuurlijk nog imiteren in ‘aangepast’ met de juiste instellingen. Voor het beste detail raden we aan wazigheidsvermindering op 10 te houden en trilvermindering tussen 6 en 8 afhankelijk van hoe gevoelig je bent voor eventuele beeldartefacten. ‘Led Clear Motion’ toont de maximale hoeveelheid bewegend detail, maar we raden het gebruik af, we zagen dan duidelijk zichtbaar geflikker op het scherm.

De KS7000 gebruikt een edge led-achtergrondverlichting en een lcd-paneel van het VA-type. Samsung heeft er ook lokale dimming aan toegevoegd, die werkt in 8 kolommen. Om een overduidelijke overgang tussen kolommen te vermijden, werken er meestal vijf kolommen samen. Dat is een duidelijk compromis tussen sterk dimmen voor verbeterd contrast, en zacht dimmen om zichtbare segmentgrenzen te vermijden. Het scherm heeft op zich al een erg goed contrast, we kwamen uit op 4.455:1, dankzij een uitstekende zwartwaarde. Met ‘Smart Led’ geactiveerd verbeterde dat nog naar 7.000:1. De lokale dimming veroorzaakte geen hinderlijke sprongen in helderheid, al merk je het soms heel licht. Je laat Smart Led ook best aan staan om lichte clouding weg te werken. De uniformiteit is degelijk, maar in de bovenhoeken bleef de backlight soms wat wolkvorming veroorzaken. Het scherm toont erg veel zwartdetail, dat is te wijten aan de gammacurve die duidelijk zwartdetail te helder toont. Het is geen probleem, zeker niet bij omgevingslicht. Kijk je in het donker, zet de gamma-instelling dan op -1.

De kalibratie is net voldoende, maar we verwachten eigenlijk beter van Samsung. De grijsschaal is in de helderst witte tinten licht geel, maar het valt net binnen de aanvaardbare limiet. Ook het kleurbereik voldoet nipt. In het saturatieverloop merk je dat blauwe, magenta en rode tinten iets te zwak blijven. Ook huidskleuren zijn iets te zwak. De fout is klein, en zal in elk geval veel minder storen dan te intense kleuren.

HDR

Met zijn HDR1000-techniek is de UE55KS7000 een uitstekende keuze voor intense HDR-beelden. De maximale witwaarde kwam uit op 1.350 nits. Zelfs bij een volledig wit scherm maten we nog 495 nits. HDR-beelden zijn dan ook erg intens, net zoals het hoort. De beperkingen van de lokale dimming komen in HDR-beeld wel iets scherper naar boven. Door zijn zachte dimming aanpak, gecombineerd met een achtergrondverlichting die op volle toeren moet werken, verlies je regelmatig het diepste zwart. De KS7000 zal het best tot zijn recht komen in de woonkamer, bij omgevingslicht. Daar merk je dat probleem nauwelijks, terwijl het in een verduisterde ruimte goed zichtbaar is in selecte scenes. Het kleurbereik klokte af op 91% DCI-P3, wat een goed resultaat is.

Je bestaande SDR-content een HDR-tintje geven kan, met een van de speciale beeldmodes (HDR+). Het resultaat hangt grotendeels af van wat je bekijkt. Bij overwegend donker materiaal vonden we het resultaat niet zo goed. De HDR-behandeling maakt de donkere scenes te licht. Bij helder materiaal is het wel een goede keuze, al denken we dat velen het wat te fel zullen vinden.

Reflecties en kijkhoeken

Het VA-paneel heeft een goede zwartwaarde, maar een vrij povere kijkhoek, vooral wat contrast betreft. Dat is op zich niet ongewoon, maar zeker in donkere scenes valt dit erg hard op. Probeer dus absoluut zo centraal mogelijk voor de tv te zitten. De Moth Eye-filter houdt reflecties niet volledig tegen, maar levert wel puike resultaten.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een input-lag van 110,8ms. Dat is uiteraard veel te veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 20,8ms en dat is dan weer een topresultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren.

Samsung UE55KS7000 – Audiokwaliteit

Met de beeldkwaliteit zit het wel snor, maar wat voor soort klank kan je verwachten uit zo een slank chassis? Verbazend wat klank, stellen we vast. De Samsung levert flink wat volume, meer dan voldoende voor al je tv-plezier. Verwacht geen hifi-kwaliteit, maar de klank is goed genoeg voor occasionele luistersessies. Schakel in dat geval de muziek-mode in, anders klinkt hij wat dof.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruikten we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwden we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Samsung UE55KS7000 – Conclusie

De UE55KS7000 (KS7000-serie) lijkt in veel opzichten op zijn grotere broers. Die worstelen immers met dezelfde beperkingen van de edge led-achtergrondverlichting met lokale dimming. Toch vinden we de resultaten goed: ja, de lokale dimming is minder uitgesproken dan gehoopt. Maar omdat er geen duidelijk zichtbare segmenten in het beeld zitten, stoort het ook niet. De kalibratie mocht zeker iets beter, maar daarmee zijn de belangrijkste nadelen vermeld.

De tv bedient je op je wenken als je op zoek bent naar fijne, gedetailleerde beelden, met een prima contrast, een zeer hoge helderheid, en ruim kleurbereik. De combinatie zorgt voor een uitstekende tv om van HDR te genieten als je niet wenst te verduisteren. De Smart Hub maakt hem ook nog eens handig te bedienen. De prijs van 1.999 euro (momenteel 1.499 euro) is de kers op de taart.

Minpunten

 • Kijkhoek
 • Beperkte local dimming
 • Kalibratie mag beter
 • Geen 3D

Pluspunten

 • Uitstekende zwartwaarde en contrast
 • Zeer hoge helderheid
 • Beeldverwerking
 • One Connect mini
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Eric Beeckmansproduct • Delen:

Reacties

 1. Peter
  09 februari, 2017 om 19:10

  Mooie review
  Adviesprijs is trouwens 1999,- volgens Samsung.nl 😉 maar als je geen moeite hebt met ( voor mijn gevoel ) rare bedrijven dan is die zeker een stukje goedkoper te vinden
  Mooie is dat dit toestel eruit gaat dus ook bij bijvoorbeeld een Media markt goed te onderhandelen
  Zelf gekozen voor een 55KS8000 aangezien die de backight beter verpreid

  • Rob
   10 februari, 2017 om 10:30

   Uitstekende review! Als je een nieuwe tv wilt aanschaffen dan is dat tegenwoordig niet makkelijk. De marketingtermen vliegen je om de oren. Maar wat is nu het beste voor je geld.
   Deze uitstekende review helpt je daarbij. Ik opteer toch voor oled.

   • Peter
    14 februari, 2017 om 22:26

    Diverse OLED tv`s bekeken en vooral snelle beelden konden me niet bekoren
    Nieuwe Philips was het ook niet dus maar voor een LCD gegaan
    Tot nu toe ook erg tevreden en het verschil is toch erg lastig te zien tussen een OLED en de premium Samsung schermen
    de KS8000 handelt trouwens snelle beelden net wat strakker af dan de ks7000
    Vooral bij extreme actiefilms is het verschil lichtelijk te zien

    Zodra de OLED tv`s naar echt een hoger niveau worden getild kwa snelheid heb ik eventueel wel oren/ogen erna maar Samsung is op dit moment zo goed met LCD dat ik nog maar even gekozen heb om die 1000eur prijsverschil in m`n zak te houden
    Wie weet over jaar of 2 a 3 dat ik alsnog overstap

 2. Frans
  10 februari, 2017 om 17:15

  Ik wacht toch nog even meer idee in oled gekregen.

 3. bram
  29 juni, 2017 om 9:03

  ik word simpel dat oled door iedere piepo aanbevolen word ook al word er duidelijk gezegd in forums ligt niet in mijn bereik,dan word er als nog geadviseerd om door te sparen OLED IS VOOR DE RIJKERE MENSEN kom op iemand die gewoon een goede tv zoekt voor een redelijke prijs (1300 vind ik echt veel geld hoor) hoeft niet persee een oled!

  en bij elke tv lijkt er wel weer een ander probleem,zelfs bij de primium tv’s dus banding clouding bleeding trillen etc
  ik acepteer dat niet je koopt of een goed toestel of gewoon niet dan moete de fabriekanten maar eens harder hun best te doen,waar is de kwaliteit gebleven ipv de kwantiteit

 4. Bekaert Nico
  26 augustus, 2018 om 17:52

  Beste,

  Bedankt vr de heel interessante review.
  Een kleine bemerking van mijnentwege, in de tabel voor de beste instellingen spreekt u van:
  – scherpte : 0
  – helderheid : 45
  Het is echter in de instellingen van mijn toestel zo dat er voor helderheid enkel kan gekozen worden op een schaal gaande van -5 over 0 tot max +5

  Zou het mogelijk zijn dat deze twee waarden werden gewisseld en dat het correcte is:
  – scherpte : 45
  – helderheid : 0 (op de schaal ts -5 en +5)

  Kunt u dit even nagaan en mij uw bevindingen laten weten?

  Alvast bedankt!
  Gr Nico Bekaert

 5. Eric Beeckmans
  27 augustus, 2018 om 10:07

  Dat is mogelijk iets dat ik over het hoofd gezien heb, of wat in een firmwareupdate aanpgepast is. Start van de film beeldpreset en laat de helderheid in de default-stand. (laat even weten wat de default stand is in die preset, dan pas ik het artikel aan, vermoedelijk is dat 0).
  Laat scherpte op 0 of (zoals in het artikel vermeld maximaal tot ongeveer 20).

  • Bekaert Nico
   27 augustus, 2018 om 12:39

   Dag Eric,

   De default-stand helderheid is in de preset film inderdaad 0.
   Alvast bedankt vr uw vlotte reactie

   Mvg

 6. Peter
  21 december, 2019 om 9:45

  Heb ue55ju7500 Samsung tv die ik via one connectie en settopbox KPN wil aansluiten op onkyo nr686 receiver. Tevens is nu de soundbar aangesloten.
  Wie kan me hierdoorheen leiden
  Vast bedankt

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.