Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Filmpjekijken bioscooptip: Miss Sloane

Geschreven door
Geplaatst op25 februari 2017, 9:54 CategorieFilmtips

Regisseur John Madden (Shakespeare in Love) herenigde na The Debt weer met Jessica Chastain voor Miss Sloane. De actrice is door haar bejubelde rollen in films als The Help en Zero Dark Thirty inmiddels een stuk bekender geworden. Filmpjekijken.com beloonde hun nieuwe samenwerking met 3,5 van de 5 sterren.

Filmreview: Miss Sloane

Chastain geeft in Miss Sloane gestalte aan de briljante en zelfverzekerde, maar ook gewetenloze Elizabeth Sloane, een van de machtigste en meest gewilde lobbyisten in Washington. Sloane heeft een reputatie gebouwd op winst behalen voor haar cliënten en laat zich door niets of niemand tegenhouden. Als het hoofd van de machtige wapenlobby haar om hulp vraagt bij het tegenhouden van een controversieel wetsvoorstel, besluit ze zich echter tegen hem te keren. Ze sluit zich aan bij een klein kantoor waar ze op de toppen van haar kunnen de juridische en ethische grenzen tot het uiterste rekt om de wet er toch door te krijgen. Sloane wordt daarbij gedwongen om genadeloos te zijn en de carrières van haarzelf en anderen op het spel te zetten in een bikkelharde campagne tegen de almachtige wapenlobby.

Miss Sloane

Volgens redactrice Daphne van Hoolwerff is Miss Sloane eerder een karakterstudie dan een politieke thriller. “Het script behandelt een relevant en actueel onderwerp: de wapenrechten en welke harde strijd er gaande is achter de schermen. Sloane’s personage heeft iets ontegenzeggelijk tragisch. Ze slaapt nauwelijks, een sociaal leven heeft ze niet en seks is voor haar een puur zakelijke transactie. Zodoende is er maar één ding belangrijk in haar leven: winnen. Wat daar ook voor nodig is. Uiteindelijk gaat het verhaal hierdoor minder om de wapenkwestie zelf, maar meer om de winstbeluste, obsessieve persoonlijkheid van Sloane als mens, en de smerige trucs die ze ervoor over heeft om haar gelijk te halen. Het plotje rond de wapenwet blijkt vooral een kapstok om het karakter van Sloane aan op te hangen.”

Toch weet Chastain volgens Van Hoolfwerff de film met haar acteerwerk naar een hoger niveau te tillen “Er is geen flashback naar een traumatische gebeurtenis van vroeger die haar bizarre gedrag verklaart, maar slechts een subtiele verwijzing naar een waarschijnlijk weinig knusse jeugd. Ze blijft een mysterie, ongrijpbaar en vooral onberekenbaar. Toch voelt ze aan als een echt, driedimensionaal mens en dat is grotendeels te danken aan Chastain. Niet eerder speelde ze zo’n emotioneel gedistantieerd personage, maar tóch weet ze genoeg nuances in haar performance aan te brengen om geen lege huls of robot van Sloane te maken. Hoewel we eigenlijk niks over haar weten, maken die kleine barstjes in haar masker dat je als kijker blijft zitten met een vreemde combinatie van medelijden en bewondering.”

De volledige recensie van Miss Sloane kun je hier teruglezen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.