Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Vijf indrukwekkende Ultra HD Blu-ray releases die nu verkrijgbaar zijn

Geschreven door
Geplaatst op27 januari 2017, 16:01 CategorieTips en adviezen

Onlangs werd bekend dat er dit jaar 250 nieuwe filmtitels uit gaan komen op Ultra HD Blu-ray. Van de ruim 100 titels die al beschikbaar zijn, zetten we vijf koopwaardige uitgaven op een rij.

Televisies die 4K en high dynamic range ondersteunen worden steeds aantrekkelijker voor consumenten en tevens worden er door fabrikanten steeds meer Ultra HD Blu-ray-spelers geproduceerd. Vlak na de introductie van de eerste bijbehorende Ultra HD Blu-ray-schijfjes, zag je bij ons al een overzichtje met de beste uitgaven. Nu er weer een paar maanden verstreken zijn, is het tijd voor een opvolger. In dit artikel zetten we nogmaals vijf uitstekende Ultra HD Blu-ray releases onder elkaar waarmee je het maximale uit zowel je audiosysteem als je tv haalt.

Lees ook onze recensies van de eerste Ultra Hd Blu-ray spelers; de Samsung UBD-K8500, Panasonic DMP-UB700 en de Panasonic DMP-UB900.

De beste Ultra HD Blu-ray films

Een Ultra HD Blu-ray-film is niet zomaar een nieuwe Blu-ray-versie van een film. Naast de hoge 4K Ultra HD-resolutie beschikken de meeste Ultra HD Blu-ray films over een breder kleurenspectrum, high dynamic range-weergave en natuurlijk de nieuwste audioformaten als Dolby Atmos en DTS:X. Als je dus het meeste uit je nieuwe thuisbioscoop wilt halen kom je niet onder de schijfjes uit. Wil je eerst meer weten over de content en de hardware? Neem dan ons artikel over  Ultra HD Blu-ray films en spelers door.

Let wel; of een film goed of slecht is, is en blijft een kwestie van smaak, dus we kijken vooral naar de ervaring die het schijf biedt op het gebied van beeld en geluid.

Labyrinth

Veel films die worden uitgegeven op Ultra HD Blu-ray komen uit het digitale tijdperk, maar er zijn ook al wat titels op Ultra HD Blu-ray beschikbaar die lang geleden werden geschoten op film. Ook al zullen deze oudere titels er nooit zo spectaculair uitzien als bijvoorbeeld The Martian of The Revenant, kunnen ze op hun eigen manier vergeleken worden met voorgaande uitgaven. De film Labyrinth is inmiddels alweer ruim dertig jaar oud. Hij werd bedacht en geregisseerd door poppenmaker Jim Henson, bekend van The Muppets. Het verhaal draait om een meisje, gespeeld een piepjonge Jennifer Connelly, die een magische wereld betreedt, op zoek naar haar broertje. Ook de vorig jaar overleden muzieklegende David Bowie is te zien.

Labyrinth werd in de jaren tachtig geschoten op 35MM film en kreeg later een digitale 4K-scan. De vroege buitenshots maken weinig indruk, maar daarna wordt duidelijk hoe goed het poppenwerk van Henson wel niet was; ook in 4K blijven de monsters en make-up overeind en krijg je een prachtig schouwspel voorgeschoteld.

Je kunt de film via deze link kopen.

X-Men: Apocalypse

Van de zes X-Men-films zijn momenteel Days of Future Past en Apocalypse beschikbaar op Ultra HD Blu-ray. Apocalypse is als film waarschijnlijk de minste van de twee, maar als het gaat om de beste beeldkwaliteit is dit het schijfje dat je in huis moet halen. In de film verzamelt de eeuwenoude mutant Apocalypse (Oscar Isaac) vier handlangers om de wereldbevolking uit de roeien. En dus is het aan Xavier (James McAvoy) en Mystique (Jennifer Lawrence) om een nieuw team met jonge mutanten samen te stellen en de strijd met hem aan te gaan. In de cast zien we hoe Sophie Turner (Game of Thrones) als een jonge Jean Grey de rol van Famke Janssen overneemt. Michael Fassbender staat als Magneto aan de kant van Apocalypse.

X-Men: Apocalypse werd geschoten in 6K en komt op Ultra HD Blu-ray in 4K dan ook zeer goed uit de verf. High dynamic range laat de textuur van de vele kleurrijke personages er nog gedetailleerder uitzien en tijdens de grootschalige actiescènes is het helemaal genieten van zowel beeld als geluid.

Je kunt de film via deze link kopen.

The Lego Movie

Films gebaseerd op speelgoed lijken bij voorbaat al gedoemd om te falen, maar The Lego Movie liet in 2014 zien dat het ook anders kan. De regie van de animatiefilm was in handen van Phil Lord en Chris Miller, die met 21 Jump Street al eerder een film waar niemand vertrouwen in had tot een succes maakten. The Lego Movie kreeg tot ieders verbazing volop lovende recensies en inmiddels zijn er verschillende spin-offs en een sequel in de maak. De animatiefilm draait om het doodgewone poppetje Emmet (Chris Pratt) die een sleutelfiguur blijkt te zijn in de strijd tegen de duivelse Lord Business (Will Ferrell). Vooral de kleurrijke animatie en de stemmencast met ook Morgan Freeman en Alison Brie werd geroemd. Lord en Miller zijn momenteel bezig met de aankomende Star Wars-film over een jonge Han Solo.

Voor een film die voor de Ultra HD-release door middel van upscaling werd omgetoverd van 2K in 4K ziet The Lego Movie er verbluffend mooi uit. In Ultra HD komt het uitgebreide kleurenpalet nog beter tot zijn recht en de HDR doet daar tijdens scenes met veel actie en ontploffingen nog eens een flinke schep bovenop.

Je kunt de film via deze link kopen.

Deadpool

Deadpool was begin 2016 een enorme verassing in de bioscoop. Filmstudio Fox had jarenlang geen vertrouwen in het project, maar na de positieve ontvangst van wat ‘per ongeluk’ door de makers gelekte testbeelden, werd alsnog een budget van 60 miljoen dollar opgehoest. De film bleek een onverwachte hit en bracht zelfs nog meer op dan grote broer X-Men: Apocalypse, waarvoor Fox een budget van 180 miljoen dollar uittrok. In Deadpool neemt huursoldaat Wade Wilson (Ryan Reynolds) op bloederige wijze wraak op de mensen die hem onsterfelijk maakten, maar hem verminkt achterlieten. Wilsons alter-ego Deadpool is uniek binnen de X-Men-wereld; hij weet dat hij in een film zit en spreekt de kijker regelmatig persoonlijk aan.

Deadpool ziet er op Ultra HD Blu-ray misschien nog wel beter uit dan in de bioscoop, mede door de toevoeging van HDR. Vooral de kleurtonen en de textuur van het stof van Deadpools kostuum maken indruk, evenals de lichtval op de metalen huid van de mutant Colossus. De combinatie van een groot contrast, dynamische en rijke kleuren, een hoge helderheid en een indrukwekkende Dolby Atmos-soundtrack trekt je diep in de film en laat je tot het einde niet meer los.

Je kunt de film via deze link kopen.

Pacific Rim

Regisseur Guillermo Del Toro is al zijn hele leven lang fan van de Japanse monster movies. In 2013 ging zijn langgekoesterde droom om er zelf een te maken dan eindelijk in vervulling. Pacific Rim speelt zich af in een nabije toekomst, waarin de mensheid oorlog voert tegen de zogenaamde Kaiju – de Japanse term voor vreemd beest – die uit een interdimensionale poort op de bodem van de oceaan naar boven komen kruipen. Om deze gigantische monsters te bestrijden worden Jaegers ingezet; torenhoge robots die elk bestuurd worden door twee telepathisch aan elkaar gelinkte piloten. En dat levert een heleboel grootschalige actiescènes op. Een sequel waarin John Boyega (Star Wars: The Force Wakens) de hoofdrol speelt is al in ontwikkeling.

Ook wat betreft Pacific Rim heeft Warner zeker geen half werk afgeleverd. De uitgave op Ultra HD Blu-ray is zo goed als demo-materiaal. Vooral de grote actiescène(s), waarin de robots en monsters elkaar in de regenval te lijf gaan springen eruit. Explosies en flitsen spatten van het scherm, en de combinatie van een de hoge resolutie en een hoog contrast geeft de film een extra meeslepende dimensie. De audiobeleving is indrukwekkend, met fraaie surround-effecten en een goede score.

Je kunt de film via deze link kopen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de hogere resolutie, het grotere dynamische bereik, het bredere kleurbereik, de content en de hardware? Neem dan ons artikel over Ultra HD en HDR door. In onze home cinema informatiegids vind je meer tips en adviezen voor de aankoop, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur.

 • Delen:

Reacties

 1. Hans
  27 januari, 2017 om 16:08

  Van 2K naar 4K geupscalede films is natuurlijk niet echt 4K. In principe kan de TV of de receiver dat natuurlijk ook gewoon voor je doen.

  • Martijn Chel
   27 januari, 2017 om 16:55

   Nou, dat is wel een verschil; of de studio een professionele ‘scaled’ versie maakt of dat de tv het doet. Dat vind ik te makkelijk gezegd.

 2. frans
  28 januari, 2017 om 12:05

  Er wel degelijk verschil in UHD is gewoon veel mooier maar je moet wel alles afregelen op je tv en surround systeem een mooiere beleving met meerkanalen ik heb 9.2 staan dus is gewoon al mooier, anders werkt het echt niet je moet wel wat van techniek weten.
  Het is net als een synth. als je niet weet waar een VCO/DCO/VCF/VCA/ADSR voor word gebruikt komt er ook niks van een sound uit.

  • Kotter
   01 februari, 2017 om 17:06

   Je kan ook overdrijven Frans.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.