Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Bowers & Wilkins P3 S2 hoofdtelefoon

Geschreven door
Geplaatst op30 januari 2017, 11:00 CategorieAccessoire reviews

Bowers & Wilkins? Dat zijn die Engelsen met de grote speakers en dure hoofdtelefoons, toch? Ja, maar ze hebben ook de zeer draagbare en compacte P3 S2-hoofdtelefoon die interessant is voor pendelaars en reizigers. In deze review kijken we naar de Bowers & Wilkins P3 S2.

Introductie Bowers & Wilkins P3 S2 hoofdtelefoon

Bij Bowers & Wilkins is de P3 het instapmodel onder de hoofdtelefoons, een compact ding met kleine kussens die op de oren passen. Doelgroep zijn mensen die in een betere kwaliteit naar muziek willen luisteren vanaf een mobiel toestel, wellicht tijdens het pendelen. Eind 2016 presenteerde het legendarische Britse merk een update van deze koptelefoon, aangeduid met het etiket ‘S2’. Het is deze versie die we hier bekijken en die te koop is voor een adviesprijs van 150 euro. Een S2-generatie uitbrengen doen ze wel vaker bij Bowers, zowel bij hun koptelefoons als luidsprekers, om aan te geven dat er technisch wat aan gesleuteld is maar dat het product zelf grotendeels hetzelfde blijft. Eigenaars van een oude P3 hoeven dus niet meteen hun loopschoenen aan te doen om naar de winkel te hollen.

Licht en zeer transporteerbaar

Je zou het misschien niet denken als je de verpakking in handen krijgt, maar de P3 S2 is een uitermate lichte en kleine hoofdtelefoon. Het is een on-ear of supra-aurale hoofdtelefoon. Dat wil zeggen dat het uitgerust is met relatief kleine oorkussens die plat op je oren liggen en dus niet over de hele oorschelp passen. Waar een over-ear hoofdtelefoon meestal grote kussens heeft met een buitenste ring leder of textiel die uitsteekt, bezit de P3 S2 vlakke kussentjes uit leder. Eén voordeel alvast is dat je deze kussens heel snel proper maakt. Met een doekje er over en het is in orde.

Deze koptelefoon weegt amper 130 gram, wat heel weinig is. Omdat je hem kunt opvouwen, neem je hem vlot mee als je pendelt. Bowers & Wilkins geeft een harde case mee, wat echt een handigheid is als je de P3 S2 in de rugzak of handtas wil transporteren. En ja, hij is compact genoeg om in een kleinere tas te passen. De harde case lijkt misschien een detail. Maar bij heel wat concurrenten krijg je een zacht zakje of een slappe etui, en die zullen je koptelefoon heel wat minder goed beschermen. Schouderklopje voor Bowers & Wilkins dus.

Kleine drivers

De oorkussens zijn amper 4,8 cm breed en 6 cm hoog. Dat is echt heel klein, waardoor je de kussens aardig wat kunt verschuiven op je oor. Je experimenteert daar best mee, want de juiste plaatsing is belangrijk voor een goede klank. Verschuif ze maar, je zult een groot verschil qua weergave merken.

Met zo’n klein formaat kun je niet verwachten dat achter die oorkussens gigantische drivers of luidsprekers schuilen. 30 mm diagonaal zijn ze, heel wat kleiner dan in een typische over-ears hoofdtelefoon. Maar staar je niet blind op dat cijfer: ‘groter’ wil bij drivers niet zeggen ‘meer kwaliteit’. Er spelen nog andere factoren, zoals demping en breakup-frequenties. Een probleem met kleinere drivers is dat ze het lastiger hebben om lage frequenties weer te geven. Bowers & Wilkins claimt dat de ondergrens 10 Hz is, wat onwaarschijnlijke diepe bassen zijn. Het cijfer zal wel kloppen, maar zoals altijd bij hoofdtelefoonfabrikanten wordt niet gezegd hoe luid die ondergrens speelt ten opzichte van de hogere frequenties.

Gemakkelijk om naar te luisteren

Als we de P3 S2 opzetten, verwachten we dus maar bescheiden bassen. Wat sneu zou zijn, want als je mobiel wil genieten van muziek met een on-ears heb je meer energie nodig in de lage frequenties. Bassen gaan immers het snelst op in het omgevingsgeluid. Heb je dan weer te veel bassen, dan verdwijnen de fijne details van snaarinstrumenten en klinken vocals minder meeslepend. Bowers & Wilkins is beducht voor die valkuil en heeft iets behoorlijk knap gedaan. De P3 S2 levert een extra portie bassen, maar door een goede demping van de luidspreker (de driver trilt niet teveel na) zijn die bassen niet enkel relatief diep maar eveneens slechts een beetje wollig.

Bij ‘Contact’ van Daft Punk begint bijvoorbeeld rond minuut 2:50 een diepe basdrum te spelen die zelfs zeer goede speakers kan uitdagen. De P3 S2 laat die basdrum uiteraard niet klinken als zo’n speaker, maar toch heeft het wel heel wat impact. Even later breekt deze DF-track helemaal los – ook met synthesizerklanken die steeds hoger en hoger reikt – en dan valt op dat deze koptelefoon behoorlijk dynamisch speelt. Als je komt van de oortjes die bij je telefoon zaten, kijk je nu op. Nemen we het nieuwe album van de Flaming Lips er bij, ‘Oczy Mlody’, dan zijn er momenten waarbij we denken: “Hier mag iets meer sprankel, wat meer leven in de details zitten”. Maar dat is voornamelijk omdat we net daarvoor de zes keer duurdere P9 hebben getest, amper een eerlijke vergelijking. Eigenlijk doet de P3 S2 het helemaal niet slecht, wat opvalt als er in de tracks van de Flaming Lips volop geëxperimenteerd wordt met samples en instrumenten die overal in de ruimte gepositioneerd zijn.

Ook belangrijk te realiseren is dat de P3 S2 getuned is voor buitengebruik. Daardoor klinkt hij bij je thuis of in de winkel misschien iets zwaarder qua bassen dan hoe je het zal ervaren op de trein. Wat ons betreft mikt Bowers & Wilkins hier net goed qua klank.

Engelse elegantie

We lieten het al vallen: we vinden de P3 S2 uitstekend voor mobiel gebruik. Daar is hij technisch ook helemaal voor geschikt. Met een impedantie van 34 ohm en een gevoeligheid van 111 dB/V (bij 1 kHz) kun je deze koptelefoon gewoon rechtstreeks op je smartphone of muziekspeler insteken en meteen een optimaal geluid krijgen. Vooropgesteld dat je telefoon een degelijke hoofdtelefoonuitgang heeft uiteraard, wat bij zeer goedkope modellen kan tegenvallen. Maar op een Samsung S7 Edge, Huawei Mate 9 en iPhone 7 klinkt de P3 S2 in elk geval prima.

Op de kabel is er een microfoon en remote met drie knoppen aanwezig, zodat je onderweg oproepen kunt aannemen en het volume kunt regelen zonder je smartphone uit je zak te halen. De afstandsbediening is ontworpen voor de iPhone, maar op een nieuwere Android werkt hij ook. In de doos zit trouwens een reservekabel voor toestellen die de iOS-kabel niet lusten.

Stijlvol en stevig

Meestal beginnen reviews van koptelefoons van Bowers & Wilkins met een lange beschrijving van het design. Dat hebben we bewust niet gedaan, want dat de P3 S2 een eigen stijl bezit zie je meteen als je naar de foto’s bij deze review kijkt. Het is typisch Bowers & Wilkins, een Engels merk dat traditie en de stijl van een gentleman hoog in de vaandel draagt. Het zwarte schaapsleder en die verfijnde dubbele metalen draadbeugel geven deze koptelefoon een heel elegante uitstraling. Ook die aluminium afdekplaten met Bowers & Wilkins-logo aan de driverbehuizingen zien er heel chique uit. Kortom, je hebt wel het gevoel iets waardevol voor je 150 euro te hebben gekregen.

Verfijnde luxe gaat vaak hand in hand met een zekere kwetsbaarheid, maar fragiel komt de P3 S2 niet over. De scharnieren om hem dicht te plooien zien er duurzaam uit en ook die lichte beugel is steviger dan je zou denken. Ook ongewoon op dit prijspunt is dat je de oorkussens en kabel kunt vervangen. Als die stekker dan een slecht contact ontwikkeld, ben je niet reddeloos verloren. Snel even de kabel vervangen en je kunt weer verder.

Conclusie

Voor wie komt van meegeleverde oortjes of een supermarkthoofdtelefoon is de P3 S2 al een eerste grote upgrade. Maar voor die 150 euro krijg je wel een goed gebouwde en elegante hoofdtelefoon die door zijn lage gewicht en kleine vorm goed geschikt is om onderweg muziek te beluisteren. Als je houdt van oorkussens die op je oren passen, dan ontdek je in deze Bowers & Wilkins een zeer comfortabele koptelefoon. En klankmatig zal je het verschil meteen merken, want de iets vettere bassen van de P3 S2 gekoppeld aan de relatief goede detailweergave brengen met name pop, rock en elektronische muziek tot leven. Op dit prijspunt is de P3 S2 één van de beste keuzes dat momenteel in de winkel ligt. Je betaalt een kleine extra voor het fraaie design, maar de meegeleverde harde case is dan weer een plus die vaak ontbreekt bij de concurrentie.

Minpunten

  • Positie oorkussens is vrij bepalend voor klank
  • Omgevingsgeluid wordt maar deels buitengehouden
  • Geen versies in felle kleuren meer

Pluspunten

  • Mooi en licht design
  • Harde transportcase
  • Lichtjes aangedikte bassen leveren een volwassen klank
  • Comfortabel
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Jamie Biesemansproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.