Nintendo Switch: alles dat je over de console moet weten

17 januari 2017 6 Minuten 0 Reacties
nintendo-switch-retina

De Nintendo Switch is een hybride spelcomputer van Nintendo, waarmee je zowel thuis als onderweg kunt gamen. In dit artikel zetten we alles op een rij dat je over de spelcomputer moet weten.

De onthulling

Eind vorig jaar heeft Nintendo officieel de Nintendo Switch onthuld in een korte video. Daarin kregen we alvast een voorproefje van wat we mogen verwachten van het apparaat, maar verder werden er geen details verschaft. Daar is begin januari verandering ingekomen met een presentatie die Nintendo via het internet uitzond, via de bekende webpresentatieserie Nintendo Direct. Het bedrijf heeft daar het gros van de (technische) informatie over de console onthuld. Maar op moment van schrijven is er nog wel een hoop onduidelijk.

De Nintendo Switch

De Nintendo Switch is een hybride spelcomputer waarmee je zowel in huis als buiten de deur kunt gamen. De Switch is een tabletachtig apparaat die in een houder gestopt kan worden en zodoende aan een televisie kan worden aangesloten. Wanneer je dat doet, dan worden de beelden in 1080p (1080 bij 1920 pixels) uitgezonden. Speel je er echter onderweg mee, dan is er een resolutie van 720p (720 bij 1280 pixels) aanwezig, om ervoor te zorgen dat de accu niet (nog) sneller leeg gaat. De accu gaat overigens 2,5 tot zes uur mee, aldus het bedrijf.

Nintendo heeft zelf nog geen prijs naar buiten gebracht voor de Nederlandse markt, maar het ziet er naar uit dat je ongeveer 309 euro gaat betalen voor het apparaat. In de doos zit de Switch, de dock, de benodigde kabels, de twee helften van de Joy-Con-controllers en de Joy-Con Grip, een houder waarin je de beide helften van de Joy-Con in kunt plaatsen. Daarnaast zal er nog een Pro Controller op de markt worden gebracht (kost mogelijk zeventig euro) en kunnen losse Joy-Con-controllers apart worden gekocht — begin maar vast met sparen.

De specificaties

De Switch beschikt over een breed scherm van 6,2-inch. Onder de motorkap zit een Nvidia Tegra-soc (system on a chip), die ervoor zorgt dat de console dun kan blijven en toch mooie beelden kan weergeven. Er is standaard 32 GB aan interne opslagruimte aanwezig en voor uitbreiding van de geheugen kun je rekenen op micro-sd-kaarten (tot 2 TB). Dat lijkt weinig te zijn in een tijd waarin Xbox’en en PlayStations met 1 TB aan opslagruimte geleverd worden, ware het niet dat Switch-spellen mogelijk minder ruimte in gaan nemen.

Wat we qua kracht mogen verwachten, is momenteel nog onduidelijk. Nintendo heeft daar nog steeds geen informatie over vrijgegeven. Maar wanneer we naar de beelden van de trailers kijken, dan kunnen we concluderen dat de console op z’n minst iets krachtiger is dan de Wii U. Zo weten we dat Mario Kart 8 Deluxe, een geüpdatete versie van Mario Kart 8 (Wii U), op een hogere framerate draait op de Switch. Maar het echte bewijs kan pas worden geleverd wanneer we zelf met een unit aan de slag gaan en dus de verschillen kunnen opmerken.

De games

Het systeem is in elk geval niet zo krachtig als een Xbox One of PlayStation 4, maar dat betekent in dit geval niet dat uitgevers niet zijn geïnteresseerd in de hardware. Zo heeft uitgever 2K Games laten weten dat het basketbalspel 2K18 naar de Nintendo Switch zal komen. Binnen nu en een jaar moeten games als Sonic Mania, Fire Emblem Warriors, Puyo Puyo Tetris, Redout, Xenoblade Chronicles 2, Shin Megami Tensei, FIFA en The Elder Scrolls V: Skyrim gaan uitkomen. Daarnaast werkt Nintendo zelf aan Super Mario Odyssey, Splatoon 2, Mario Kart 8 Deluxe en Arms. Check voor een compleet overzicht van die titels de onderstaande video.

De games worden geleverd op een klein kaartje wanneer je ze in de winkel koopt. De kaartjes lijken een beetje op sd-kaarten. Qua opslagruimte zijn ze vergelijkbaar met Blu-ray-discs (enkele laag), maar dan wel iets goedkoper. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat het dus iets goedkoper is om de games in de winkel te leggen, ook wanneer je dus een kleiner spel wil uitbrengen. Ook betekent dit verschil minder grondstoffengebruik, wat uiteindelijk beter is voor het milieu. Check de foto om te zien hoe de gamekaart eruit ziet.

De online dienst: Switch Online

Ook zal er een online dienst aanwezig zijn waarvoor je dient te betalen. De dienst zal eerst gratis uit te proberen zijn. In de herfst van 2017 zal dat betalen ingaan, verdere details worden later vrijgegeven. Wel weten we al dat gamers per maand een gratis NES of SNES (met nieuwe online gameplay) game kunnen downloaden en spelen. Ook zal er een kortingssysteem zijn voor abonnementhouders, vergelijkbaar met hoe Xbox Live en PlayStation Network werken. Chats, verzoeken en potjes opstarten zal via een smartphone-app gaan.

Let echter wel goed op, want er zit een addertje onder het gras wat die ‘gratis games’ betreft. Je kunt straks wel elke maand NES- en SNES-titels spelen, maar na die maand dien je de game te kopen wanneer je ermee verder wil gaan. Je houdt de games dus niet voor zolang je abonnee bent; het zijn elke maand andere titels. En dat voor games die je waarschijnlijk al hebt – op meerdere consoles. Op moment van schrijven is helaas nog niet bekend wat Switch Online moet kosten, maar laten we hopen op een laag maandbedrag.

Geen Miiverse

Helaas zal de Nintendo Switch weinig functies van de Wii U overnemen, zoals bijvoorbeeld Miiverse. Dat is een online Nintendo-netwerken met profielen en gamepagina’s, waarin je contact kan hebben met andere gamers over de onderwerpen waar je over wil praten. Ook zal er geen StreetPass aanwezig zijn, een belangrijke functie van de Nintendo 3DS waarmee spelers data kunnen binnenhalen wanneer de handheld in slaapmodus staat. De reden is heel simpel: in de kern is de Switch nog altijd een console voor thuis en niet alleen voor onderweg.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de Nintendo Switch? Check dan onze database met nieuws over de console. Als je meer wil lezen over de andere grote spelcomputers van dit moment, dan hebben we nog wat leesvoer liggen. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen de Xbox One en de Xbox One S, terwijl je in dit artikel leest wat je moet weten over de PlayStation 4, PlayStation 4 Slim en PlayStation 4 Pro. Ook hebben we de PlayStation 4 Pro gerecenseerd en zijn we aan de slag gegaan met de PlayStation VR, de virtualreality-bril van Sony.

Reacties (0)