Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe film Ang Lee wordt eerste 4K 60 FPS Blu-ray

Geschreven door
Geplaatst op13 januari 2017, 10:35 CategorieBlu-ray

De nieuwe Ultra HD Blu-ray standaard ondersteunt al een tijdje een framerate tot 60 frames per seconde. De uitgave van Billy Lynn’s Long Halftime Walk wordt de eerste film die daar gebruik van zal maken.

Ultra HD Blu-ray met 60fps

De Ultra HD Blu-ray-release van de nieuwe film van Ang Lee, die overigens onlangs door de Nederlandse distributeur van de kalender met bioscoopreleases werd gehaald, ondersteunt niet alleen de hogere framerate. Op de UHD-uitgave wordt de film tevens gepresenteerd in 4K Ultra HD, HDR en Dolby Atmos. Een HD 3D-versie wordt eveneens beschikbaar gesteld. Het schijfje bevat daarnaast ook een featurette getiteld ‘Technology as Art: Changing the Language of Cinema’, waarin de implementatie van de hogere framerate wordt uitgelegd. De uitgave is afkomstig van Sony en verschijnt op 14 februari in Amerika.

De release brengt echter ook een tekortkoming van het Ultra HD Blu-ray-format aan het licht, wanneer het gaat om HFR (High Frame Rate). Ang Lee schoot de film namelijk in 4K 3D met een framerate van 120 FPS, maar zowel de 4K 3D-versie als de 120 FPS-versie ontbreken op de disc. Daarnaast zijn er momenteel nog geen televisies die een framerate van 120 FPS ondersteunen. In Amerika zijn er zelfs slechts twee bioscopen waar de 120 FPS-versie vertoond kan worden.

Bijna alle films worden momenteel geschoten in 24 FPS (frames per seconde), maar deze standaard kan ervoor zorgen snelle bewegingen haperend of onscherp overkomen. Er wordt dus al een tijdje gekeken naar een hogere frame rate (meer frames per seconde), wat voor vloeiende bewegingen moet zorgen. Maar tegenstanders van hogere frame rates geven aan dat ook de filmlook hierdoor verdwijnt. Momenteel wordt er dus met name geëxperimenteerd.

Peter Jackson filmde zijn Hobbit-trilogie in 48 FPS, hoewel het resultaat niet door iedereen even goed werd ontvangen en die standaard niet door iedereen wordt beschouwd als HFR. De televisie-industrie ziet enkel alles boven de 100 FPS als HFR. James Cameron wil zijn aankomende Avatar-films ook schieten in een hogere framerate, maar heeft het exacte aantal nog niet bekend gemaakt.

  • Delen:

Reacties

  1. Peter vb
    13 januari, 2017 om 13:37

    Dit dus. De reden dat ik mij nog niet aan een nieuwe tv durf te wagen. Laatste vijf jaar komen er steeds weer nieuwe standaarden bij.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.