Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

‘Luisteren naar MP3’s maakt je minder gelukkig’

Geschreven door
Geplaatst op6 december 2016, 10:06 CategorieOnderzoeken

De laatste maanden hebben we het veelvuldig gehad over hoge resolutie audio, met name omdat deze bestanden muziek met meer detail en dynamiek laten horen. Maar, er schijnt nog een andere reden te zijn om voor hoge resolutie muziek te kiezen. MP3-bestanden zouden je namelijk minder gelukkig maken.

Uit een onderzoek van de Audio Engineering Library blijkt dat MP3-bestanden en andere bestanden met hoge compressie een duidelijk effect hebben op de klankkleur en emotionele karakteristieken van de instrumenten. Dit zorgt ervoor dat de neutrale en negatieve emotionele karakteristieken versterkt worden en de positieve karakteristieken verzwakt worden.

In het onderzoek is gekeken naar comprimeerde en ongecomprimeerde muzieksamples bij verschillende bitrates. Vervolgens is het effect in 10 emotionele categorieën geanalyseerd. Hieruit blijkt onder meer dat MP3-compressie karakteristieken als mysterieus, verlegen, angstig en verdrietig versterkt. Karakteristieken als gelukkig, romantisch, grappig en kalm worden verzwakt. De trompet blijkt het instrument te zijn dat het meest beïnvloedt wordt door compressie.

Lees meer over de beste manieren om om muziek in de hoogste kwaliteit te luisteren.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.