Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Drie redenen om een Apple TV te kopen, en drie waarom juist niet

Geschreven door
Geplaatst op24 december 2016, 14:04 CategorieTips en adviezen

Je hebt heel wat keuze aan mediaspelers voor je televisie en de Apple TV is toch altijd een beetje een vreemde eend in die bijt geweest. Maar, moet je nu wel of niet een Apple TV kopen? We zetten drie voordelen en drie nadelen voor je op een rij.

Apple TV: de “hobby” van Steve Jobs

Aanvankelijk was de Apple TV binnen het bedrijf een soort leuke extra. Steve Jobs beschreef het in een interview ooit als een hobby. Inmiddels heeft het apparaat echter heel wat upgrades gekregen en kan het er door als een sterke mediaspeler voor je home cinema. Zeker sinds de Apple TV, met het eigen tvOS besturingssysteem, een eigen App Store kreeg. Maar toch zijn er zowel voordelen als nadelen die kleven aan de Apple TV.

Voordeel 1: groot aanbod aan apps

De App Store is altijd al de belangrijkste functie geweest van iOS en kwam met de komst van tvOS ook naar de Apple TV. In deze app store kun je heel wat apps vinden, waaronder ook heel wat leuke games. Het integreren van apps is simpel en door Apple’s regels voor ontwikkelaars komt het ontwerp van alle apps mooi overeen met het besturingssysteem.

Waar de Apple TV ook in uitblinkt, naast de standaard apps als Netflix die je op de meeste mediaspelers ook wel vindt, is de ondersteuning van Nederlandse apps. Onder meer de NOS, RTL en Pathé Thuis hebben apps voor het apparaat. Ook de Belgische VRT heeft apps voor het medium (Canvas en Het Journaal). Een belangrijke misser is wel Spotify.

Apple-TV-app-store

Door de ondersteuning van heel wat leuke games, samen met de eenvoudige en kleurrijke interface, is de Apple TV echt een familietoestel. Je kun de graphics en kracht van de Apple TV natuurlijk niet vergelijken met die van een console maar voor gezellig samen wat games te spelen is het wel ideaal. Je kun ondersteunde games ook streamen van je iPhone of iPad naar je televisie en je mobiel apparaat als een soort controller gebruiken. Ook het populaire Minecraft is op de Apple TV te vinden.

Voordeel 2: makkelijke integratie met iOS, macOS en HomeKit

Net als Google’s Chromecast kun je met een Apple TV op je netwerk makkelijk video’s en audio streamen. Als je naar een video kijkt op je iOS-apparaat kun je makkelijk op het AirPlay-icoontje klikken en een video van je tablet of smartphone naar het apparaat streamen. Ook op je Mac zal je Apple TV verschijnen als een weergave-apparaat op je netwerk. Indien je veel media hebt in het ecosysteem van Apple, zoals muziek en films in iTunes of Apple Music, zal je met de Apple TV veel gebruiksgemak ondervinden.

apple-tvos-10

Wie heeft geïnvesteerd in smart home apparatuur – zoals bijvoorbeeld de populaire Philips Hue lampen – kan de Apple TV als centrale “hub” gebruiken. De Apple TV maakt verbinding met alle HomeKit-apparaten en zo kan je ook buitenshuis je apparaten bedienen. Ook kan je zo bijvoorbeeld instellen dat alle intelligente lampen worden uitgeschakeld zodra je je huis verlaat (in samenwerking met je iPhone). Hoe HomeKit en je Apple TV juist integreren lees je hier.

Voordeel 3: eenvoudige bediening

Met de nieuwste Apple TV kwam ook een nieuwe makkelijke afstandbediening. De afstandsbediening van het apparaat stond al langer bekend om zijn eenvoud in vergelijking met de meeste afstandsbedieningen; hij heeft zelfs maar enkele knoppen. Het nieuwe model heeft een groot touchpad om mee te scrollen en de afstandsbediening kan ook makkelijk gebruikt worden om games mee te spelen.

De interface van de Apple TV is zeer simpel, met enkel een groot startscherm met icoontjes voor Apps, sterk geïnspireerd op de eenvoudige besturing van iOS. Ook ondersteunt het apparaat Siri, aan de hand van een microfoon in de afstandsbediening. Zo hoef je filmtitels bijvoorbeeld niet meer typen op een onhandig toetsenbord maar kan je deze dicteren.

Nadeel 1: gesloten systeem

Net als iOS heeft Apple de touwtjes in handen om te beslissen welke apps er wel en niet worden toegelaten op het apparaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google met Android TV. Zo kan de populaire app Kodi (vroeger XBMC) niet geïnstalleerd worden zonder je toestel te “jailbreaken”. Je kunt dus niet zo maar eender welke app installeren of alles volledig naar je eigen wensen aanpassen. Dit een punt wat we ook vaker horen als het om de iPhone en iPad gaat.

Nadeel 2: beperkte ondersteuning voor Android

Wie vooral Android tablets en smartphones in huis heeft zal niet zo blij zijn met de Apple TV. Het besturingsysteem van Google wordt niet goed ondersteund door de Apple TV. Zo is het streaming protocol van Apple, AirPlay, niet officieel beschikbaar voor Android. Als je veel muziek en films in Google’s ecosysteem hebt, zoals bijvoorbeeld Google Play Music, zul je niet de beste ondersteuning vinden bij de Apple TV. Het is wel mogelijk om via software van derden, zoals bijvoorbeeld AllCast, toch van AirPlay gebruik te maken. Deze integratie werkt dus niet zo vlot als bij Apple’s eigen apparatuur.

Nadeel 3: geen Ultra HD ondersteuning

De Apple TV ondersteunt momentel wel full HD maar nog geen Ultra HD, de hogere resolutie. Als je dus een mooie 4K Ultra HD-televisie hebt staan zal je niet naar inhoud in de hoogste kwaliteit kunnen kijken. Er doen wel al langer geruchten de ronde dat Apple plannen heeft om een 4K-model te lanceren. Met de ondersteuning van de 5K-resolutie op de laatste iMacs lijkt het bedrijf ook de stap naar de hogere resolutie in te zetten. In de iTunes store is ook nog geen inhoud te vinden in Ultra HD.

Conclusie

De Apple TV is dus eenvoudig in gebruik en heeft een mooie interface. De App Store biedt een uitgebreid aanbod aan apps en games en maakt van het toestel ook een familie-apparaat. Als je al veel toestellen van Apple hebt, zoals een iPad of iPhone, zal de integratie ook zeer vlot verlopen. Houd er echter wel rekening mee dat de ondersteuning van Android beperkt is. Ook gaat het nog steeds om een gesloten systeem en je kun populaire apps als bijvoorbeeld Kodi niet zo maar installeren. Als je pas hebt geïnvesteerd in een mooie 4K-televisie kun je met een Apple TV de hoge resolutie content ook nog niet bekijken.


€ 159,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl
Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen van apparatuur of over de nieuwste trends, technieken en standaarden? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door. Ook kun je verder lezen via onderstaande links:

Je smartphone of tablet met je tv verbinden: zo werkt het
Media streamen naar je tv: alles dat je moet weten
Wat is de minimale snelheid van je internet voor het streamen van video?
Oled tv’s: alles dat je moet weten
Een nieuwe tv kopen? Dit moet je weten

  • Delen:

Reacties

  1. Kamran Babaei
    26 december, 2016 om 0:52

    Persoonlijk vind ik SmartOS 3.0 van LG vele malen beter dan de Apple Tv.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.