Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dolby toont groei Dolby Atmos thuis en in de bioscoop

Geschreven door
Geplaatst op21 december 2016, 8:58 CategorieSoftware

Dolby heeft een tijdje terug aangegeven de bioscoopervaring in de huiskamer flink te willen verbeteren en de bioscoopervaring in de bioscoop nog indrukwekkender te willen maken. Dit doet het bedrijf inmiddels met diverse nieuwe standaarden en technieken, waaronder Dolby Vision en Dolby Atmos.

Dolby Atmos is, net als DTS:X, en ‘object-based audiotechnologie’ waarbij audio-objecten zich vrij in de ruimte kunnen bewegen voor een nog indrukwekkendere surroundervaring. Dolby Vision is de eigen HDR-standaard van het bedrijf, voor een groter dynamisch bereik. Volgens Dolby groeit de adoptie van beide standaarden gestaag. Inmiddels zijn er 2.000 bioscopen die Dolby Vision gebruiken en zijn er 500 films met een Atmos soundtrack uitgebracht.

Op dit moment werken alle grote filmstudio’s in Hollywood met het ‘3D audioformaat’ Atmos, net als 15 grote regisseurs en 28 soundmixers. Atmos is te vinden in 60 landen en 2000 bioscoopzalen. In de bioscopen zijn meer dan 500 films met een Atmos audiotrack uitgebracht, waarvan er inmiddels 150 ook op Blu-ray te vinden zijn en 20 te bekijken zijn via streamingdiensten. Volgens het bedrijf beschikt meer dan 60 procent van de Ultra HD Blu-ray films over een Atmos soundtrack.

Natuurlijk is ook de hardware van groot belang. Dolby geeft aan dat Atmos momenteel ondersteund wordt door 75 av-receivers, 45 soundbars van 20 fabrikanten, 35 mobiele apparaten en binnenkort ook de Xbox One en Xbox One S gameconsoles van Microsoft.

Meer over Atmos lees je in ons artikel over het plaatsen van speakers in een Dolby Atmos-opstelling.

  • Delen:

Reacties

  1. frans
    22 december, 2016 om 11:26

    Ik moet zeggen heb nu zo n 1 jaar dolby atmos met 2 de keff r50 boven geluid en wat films op mijn pioneer reciever zit voorlopig alleen dolby atmos maar luistert ook muziek over de speakers moet zeggen het geeft een extra demensie aan het stereo geluid.
    Maar dolby atmos mooi bij de films nu nog even wachten op de nieuwe UHD bluray spelers die er aan komen ook deze vervangen en dan een nieuwe platte tv UHD ook natuurlijk ook dit wacht ik even af wat er nog bij komt 2017 ik wacht op dolby vision.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.