Dolby toont groei Dolby Atmos thuis en in de bioscoop

21 december 2016 1 Minuut 1 Reacties
Dolby-Atmos

Volgens Dolby groeit de adoptie van nieuwe standaarden gestaag. Inmiddels zijn er 2.000 bioscopen die Dolby Vision gebruiken en zijn er 500 films met een Dolby Atmos soundtrack uitgebracht.

Dolby heeft een tijdje terug aangegeven de bioscoopervaring in de huiskamer flink te willen verbeteren en de bioscoopervaring in de bioscoop nog indrukwekkender te willen maken. Dit doet het bedrijf inmiddels met diverse nieuwe standaarden en technieken, waaronder Dolby Vision en Dolby Atmos.

Dolby Atmos is, net als DTS:X, en ‘object-based audiotechnologie’ waarbij audio-objecten zich vrij in de ruimte kunnen bewegen voor een nog indrukwekkendere surroundervaring. Dolby Vision is de eigen HDR-standaard van het bedrijf, voor een groter dynamisch bereik. Volgens Dolby groeit de adoptie van beide standaarden gestaag. Inmiddels zijn er 2.000 bioscopen die Dolby Vision gebruiken en zijn er 500 films met een Atmos soundtrack uitgebracht.

Op dit moment werken alle grote filmstudio’s in Hollywood met het ‘3D audioformaat’ Atmos, net als 15 grote regisseurs en 28 soundmixers. Atmos is te vinden in 60 landen en 2000 bioscoopzalen. In de bioscopen zijn meer dan 500 films met een Atmos audiotrack uitgebracht, waarvan er inmiddels 150 ook op Blu-ray te vinden zijn en 20 te bekijken zijn via streamingdiensten. Volgens het bedrijf beschikt meer dan 60 procent van de Ultra HD Blu-ray films over een Atmos soundtrack.

Natuurlijk is ook de hardware van groot belang. Dolby geeft aan dat Atmos momenteel ondersteund wordt door 75 av-receivers, 45 soundbars van 20 fabrikanten, 35 mobiele apparaten en binnenkort ook de Xbox One en Xbox One S gameconsoles van Microsoft.

Meer over Atmos lees je in ons artikel over het plaatsen van speakers in een Dolby Atmos-opstelling.

Reacties (1)