Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Consumentenbond niet blij met voorwaarden gebruik smart tv’s

Geschreven door
Geplaatst op19 december 2016, 14:54 CategorieSmart tv's

Je herkent het vast en zeker; voordat je je nieuwe smart tv kunt gebruiken moet je eerst een hoop voorwaarden accepteren. Maar, wat staat er eigenlijk in die voorwaarden en kun je de tv überhaupt gebruiken wanneer je ze niet accepteert? De Consumentenbond onderzocht het en kwam tot een aantal opvallende conclusies.

Geen slimme functies bij afwijzen voorwaarden

De Consumentenbond heeft naar de nieuwste smart tv’s van de grotere fabrikanten gekeken en dan specifiek naar de gebruiksvoorwaarden die bij de ingebruikname geaccepteerd dienen te worden. Uit het onderzoek blijkt de voorwaarden er ten opzichte van twee jaar terug niet op vooruit zijn gegaan. Sommige tv’s zijn zelf helemaal niet te gebruiken als je de voorwaarden niet accepteert.

De Android TV’s van Sony en Philips zijn modellen die niet te gebruiken zijn als je de voorwaarden niet accepteert. Het lezen van die voorwaarden is bij deze fabrikanten tijdrovend maar met respectievelijk 19 en 34 pagina’s te doen. De tv’s van Samsung, Panasonic en LG kun je gebruiken zonder de voorwaarden te accepteren maar dan krijg je geen toegang tot slimme functies, waaronder ook de apps. Voor het lezen van de voorwaarden moet je ook wat meer tijd uittrekken, al houdt Panasonic het met 38 pagina’s nog redelijk beperkt. Bij Samsung moet je 90 pagina’s doorspitten en LG schotelt je maar liefst 17 pagina’s met juridische teksten, 51 pagina’s met gebruiksvoorwaarden en 35 pagina’s over het privacybeleid voor.

Panasonic volgt je kijkgedrag

Opvallend is dat alleen de tv’s van Panasonic nog actief bijhouden wat je kijkt. Volgens de Consumentenbond volgen de smart tv’s van de Japanse fabrikant standaard het kijkgedrag. Alleen wanneer je de voorwaarden niet accepteert stopt het volgen. Maar, dan heb je dus ook geen toegang tot de slimme functies. LG, Philips en Samsung hebben het volgen van het kijkgedrag standaard uitgevinkt. Sony heeft ook geen aparte optie wat het volgen van kijkgedrag betreft. Bij de fabrikant kun je er echter via het help-menu voor kiezen om het uploaden van de gebruikslogbestanden te stoppen. De Consumentenbond geeft daarbij aan dat het voor consumenten zeer onduidelijk is waarom fabrikanten het kijkgedrag bijhouden en wat er met de gegevens gebeurt.

Lees meer over wat een smart tv is en wat je ermee kunt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.