Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES 2017: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op23 december 2016, 14:59 CategorieBlu-ray

Op 5 januari is het weer zover, dan gaat in Las Vegas CES 2017 van start. Een paar dagen lang krijgen we een stortvloed van nieuws over consumentenelektronica over ons heen. Alle grote fabrikanten zijn van de partij en natuurlijk worden ook de nieuwe line-ups op het gebied van av weer gepresenteerd. In dit artikel kijken we naar wat we precies kunnen verwachten op het gebied van home cinema.

Wat verwachten we van CES 2017?

In algemene zin verwachten we dat CES 2017 niet heel veel zal verschillen van de CES-beurs die vorig jaar gehouden werd. Dezelfde onderwerpen/producten zullen de boventoon voeren. Zo gaan we waarschijnlijk meer oled tv’s zien, zal de focus op HDR liggen en verwachten we veel nieuws op het gebied van smart tv-software. Ook hoge resolutie audio zal dit jaar niet ontbreken.

Oled tv’s

Langzaam aan zien we steeds naast de uitgebreide line-up van LG steeds meer oled tv’s verschijnen. Onder meer Philips en Loewe hebben eerder dit jaar hun eerste modellen aangekondigd. We verwachten dat CES 2017 voor het eerst meerdere oled tv’s van grote fabrikanten zal brengen. Nog niets is officieel bevestigd maar er gaan geruchten over oled tv’s van onder meer Panasonic en Sony. Volgens de laatste geruchten zouden de oled tv’s van Sony zelfs een zeer aantrekkelijke prijs krijgen.

LG-OLED65E6V-review-totaal-2

Natuurlijk is ook LG weer van de partij en de Koreaanse fabrikant zal naar alle waarschijnlijkheid weer een complete line-up oled tv’s presenteren. Mogelijk krijgen we zelfs de eerste ‘wallpaper’ oled tv van LG te zien.

Lcd led tv’s

Dat veel fabrikanten in oled stappen betekent niet dat de lcd led tv verleden tijd is. Alle grote fabrikanten zullen nog steeds een uitgebreide line-up met lcd led-modellen presenteren. Wel verwachten we diverse ontwikkelingen op het gebied van lcd led. Sony komt mogelijk met een vernieuwde versie van zijn onlangs gepresenteerde Backlight Master Drive en Samsung zal wederom vol inzetten op quantum dots. De Koreaanse fabrikant zou mogelijk zelfs al de eerste qled tv’s kunnen demonstreren.

HDR

Ongeacht de beeldtechniek; HDR zal de klok slaan. 4K Ultra HD is, zeker voor alle middenklasse en premium modellen niet meer weg te denken maar in HDR-weergave en -ondersteuning zit nog veel rek. De verwachting is dat alle fabrikanten hun topmodellen weer voorzien van een iets hogere piekhelderheid en daarnaast de HDR-ondersteuning (met voldoende helderheid) uitbreiden naar de lagere series.

Samsung-KS9000-review-feature

Ook verwachten we bredere ondersteuning voor Dolby Vision, de HDR-standaard die door Dolby ontwikkeld is. Op dit moment ondersteunt in Nederland alleen LG deze standaard. HLG, de HDR-standaard voor digitale tv-uitzendingen, wordt waarschijnlijk in de meeste nieuwe tv’s geïntegreerd.

Smart tv’s

Vorig jaar was het wat stil op het gebied van smart tv’s maar dit jaar verwachten we weer wat interessante ontwikkelingen. Google heeft nog heel wat te verbeteren met het Android TV-platform en eerder deze maand verscheen de nieuwe smart tv-interface van Samsung al in een gelekte video. LG heeft al aangekondigd diverse nieuwe functies aan het webOS-platform toe te voegen. De grote vraag is echter wat Panasonic gaat doen. Het bedrijf werkte tot nu toe met Firefox OS maar Mozilla heeft dit jaar laten weten te stoppen met de ontwikkeling van het platform. Mogelijk kiest Panasonic vanaf dit jaar voor Android TV.

Ultra HD Blu-ray

Nu steeds meer consumenten een Ultra HD tv in de huiskamer hebben staan en het aanbod van Ultra HD Blu-ray films dat in de winkels ligt gestaag groeit is het natuurlijk tijd dat meer fabrikanten hierop inspelen. Tot nu toe hebben immers alleen Panasonic, Oppo en Samsung een Ultra HD Blu-ray speler op de markt gebracht. De verwachting is dan ook dat alle grote av-fabrikanten met een eigen model gaan komen.

panasonic-dmp-ub700-review-feature

Onlangs verschenen er al geruchten over de eerste Ultra HD Blu-ray speler van LG. Aangezien meerdere fabrikanten met spelers komen zullen de prijzen ook snel dalen. We verwachten Ultra HD Blu-ray spelers met prijzen vanaf 250 euro.

Hogere resoluties?

Natuurlijk staat ons veel meer te wachten tijdens CES 2017. Zo is de kans groot dat een aantal fabrikanten weer laat zien wat er in het verschiet ligt. Verschillende fabrikanten hebben de afgelopen jaren al tv’s met de hoge 8K Ultra HD-resolutie getoond en de verwachting is dat we ook in 2017 weer wat moois gaan zien. De kans is echter klein dat we er ook al voor naar de winkel kunnen.

Meer home cinema nieuwtjes

Home cinema is natuurlijk een vrij brede categorie en bestaat uit meer dan alleen tv’s. Op het gebied van receivers en andere audio-producten verwachten we wederom bredere ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Beide audiostandaarden komen naar alle waarschijnlijkheid naar meer betaalbare oplossingen als soundbars en home cinema-systemen. Ook de ondersteuning voor hoge resolutie audio zal duidelijk zichtbaar zijn bij alle grote fabrikanten. Zowel kleine en betaalbare apparatuur als de high-end apparatuur beschikt in 2017 waarschijnlijk over ondersteuning voor high-res audio. Daarnaast zal de focus op het gebied van audio met name op multiroom liggen. Nagenoeg elke fabrikant heeft tegenwoordig zijn eigen multiroomsysteem en deze line-ups worden voor komend jaar weer ververst.

Blijf op de hoogte

Op 3 januari gaan de persconferenties al vast start dus vanaf die dag kun je bij ons al het CES 2017-nieuws op de voet volgen. Hou de website in de gaten en volg ons via Twitter en Facebook.

 • Delen:

Reacties

 1. frans
  24 december, 2016 om 10:55

  Ben heel benieuwd hoe het gaat worden uhd bluray spelers die van LG vanaf 250 euro zou wel goed zijn voor de winkels de massa geeft toch niet zoveel uit aan dit want een mooier beeld en geluid kun je niet krijgen van de nieuwe disk UHD BLURAY tv gaat nooit zo mooi worden als dit dus die disk verafschuwen die doen het maar met minder 4k tv.
  Als ze de prijzen van de disk in de winkel nu ook is laten zakken en stoppen met dvd videos te verkopen schiet het wat op anders blijf je met een disk die niet is om aan te zien.
  Ik ga nu voor de UHD blueray s.

 2. Klaas de Vries
  24 december, 2016 om 12:07

  4K is prachtig en zie ook echt het verschil, maar hoelang gaat het duren eer de omroepen dat gaan uitzenden? Nu is het nog een enkele online player die dit doet.
  8K is, behalve dat het bijna niks meer toevoegt aan de tv-beleving, een héél ver van mijn bed show. Natuurlijk gaat de techniek verder en kan (en gaat) men natuurlijk straks een 100″-scherm (bewegend behang) maken met 600ppi.

 3. Alisa
  24 december, 2016 om 17:45

  Vooral benieuwd naar de nieuwe oled tv’s van sony en panasonic.

 4. Arné
  01 januari, 2017 om 13:49

  Heel benieuwd hoe sony met zijn oled tv,s eruit gaat springen! De prijs en maken mij nog benieuwder! In 2012 mijn eerste sony led tv gekocht en zeer te spreken over het beeld, zeker de zwartwaarde van de sony is heel goed voor led tv! 2 maanden geleden dacht ik een nog betere keys te maken om een loewe reference te kopen! In de winkel was het beeld om te watertanden, toen hij bij mij thuis aangesloten was begon ik meteen te twijfelen! Helaas kon ik hem niet meer omruilen voor een oled tv! Toen ik hoorde dat sony ook oled tv,s gaat produceren dacht ik dit is nog mijn kans om hem op marktplaats te verkopen en van het geld dat ik er nog voor kon vragen kan ik straks een oled tv van sony kopen! Heel benieuwd naar het beeld en design!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.