Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Je wilt een nieuwe tv kopen? Met deze tips en adviezen moet je beginnen

Geschreven door
Geplaatst op4 november 2016, 19:01 CategorieTips en adviezen

We krijgen nog steeds dagelijks vragen over welke tv nu het beste is, waar je op moet letten als je er een koopt en wat er allemaal te krijgen is. De feestdagen komen er weer aan dus gaan velen op zoek naar een nieuwe tv. Maar, waar moet je beginnen als je een nieuwe televisie wilt kopen? We zetten de belangrijkste tips en adviezen voor je onder elkaar.

In dit artikel introduceren we de stappen die je moet nemen en verwijzen we middels links naar artikelen waarin je alle belangrijke informatie over het specifieke onderwerp vindt. Lees dus vooral verder over de betreffende termen, technieken en onderwerpen zodat je compleet geïnformeerd bent en de juiste aankoop kunt doen.

Weet wat er te koop is

Er is vandaag de dag een enorme keuze wat tv’s betreft en er wordt gestrooid met mooie termen en technieken. De kans is dus groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het verstandig jezelf in te lezen over wat er allemaal te koop is, welke technieken belangrijk zijn en wat ze nu precies voor jou als consument inhouden.

Zo is de term led tv eigenlijk niet correct aangezien het eigenlijk om een lcd tv met led-achtergrondverlichting gaat. Kijkend naar de lcd tv’s van een paar jaar terug is dus alleen de soort achtergrondverlichting (ccfl toen, led nu) veranderd en dat heeft nauwelijks tot geen invloed op de beeldkwaliteit. De soort led-verlichting kan echter wel invloed op de beeldkwaliteit hebben. We kennen full array led en edge lit led; waarbij bij full array zich vele leds achter het paneel bevinden en bij edge lit led de leds zich aan de zijkanten bevinden. Full array led is voor beeldkwaliteit de beste (en duurste) optie aangezien deze leds (in zones – local dimming) in- en uitgeschakeld kunnen worden en je daardoor een hoger contrast bieden.

Ook refresh rates van 200 tot 1.000Hz kom je veel tegen maar deze zeggen vrij weinig over de beeldkwaliteit van je tv. Wat wel iets over de beeldkwaliteit zegt is de native refresh rate van het paneel; 50Hz of 100Hz. Ga wanneer het budget het toelaat voor een 100Hz paneel aangezien dit qua een vloeiende weergave van snel bewegende beelden de beste kwaliteit biedt. Een 100Hz paneel kan door fabrikanten geadverteerd worden als een 800Hz tv maar die 800Hz gaat dan puur over de frames die tv er er extra bij ‘verzint’ om beelden vloeiender te laten ogen. Vloeiender betekent in de meeste gevallen echter een homevideo-look die films nep laat ogen en biedt je als consument nauwelijks meerwaarde. In ons artikel over High Frame Rate (HFR) leggen we dit iets uitgebreider uit. Voor gamers is de input-lag daarbij van belang. Deze meting vertelt je namelijk hoeveel vertraging er tussen het uitvoeren van een actie op je controller en het uitvoeren van de actie op het beeld zit. Hoe lager de input-lag, hoe minder vertraging. En dan hebben we het nog niet eens over termen als local dimming en quantum dot gehad. In onze tv tips en advies-sectie vind je een uitleg van nog veel meer belangrijke termen en technieken zodat je weet waar het over gaat en je bovendien niet zomaar iets laat aansmeren.

Philips 65PUS8901-review-beeld

Daarbij zijn onder meer high dynamic range, hoge resolutie audio, Dolby Atmos en 4K Ultra HD een aantal termen die je veelvuldig tegen zult komen als je op zoek gaat naar nieuwe apparatuur. Onlangs hebben we een artikel geschreven waarin we deze termen uitleggen en je aangeven of het de moeite waard is ze mee te nemen in de aankoopbeslissing. Kort gezegd is de 4K Ultra HD-resolutie iets waar je niet meer onderuit kunt, zowel qua hardware als qua content. Nederlandse tv-zenders gaan nog niet mee maar je kunt al Ultra HD Blu-ray discs kopen en ook streamingdiensten bieden vandaag de dag veel content in de 4K Ultra HD-resolutie aan. Kijk je veel films en series op fysieke discs of via streamingdiensten en geniet je graag van de hoogst mogelijke kwaliteit, dan is Ultra HD een absolute aanrader.

High dynamic range (een groter dynamisch bereik met feller wit en dieper zwart in één beeld) biedt ook echt een toegevoegde waarde, maar is in onze optiek meer voor de echte filmfans weggelegd. Bovendien profiteer je hier pas echt van met een dure, premium tv die over een hoge maximale helderheid beschikt. Goedkopere modellen adverteren ook vaak met HDR-ondersteuning, maar die kunnen puur het signaal aan (het beeld weergeven) en niet het volledige bereik weergeven met echt fel wit en diep zwart. HDR vind je ook op de nieuwste Ultra HD Blu-ray discs en bovendien zijn verschillende streamingdiensten (waaronder Netflix en Amazon) begonnen met het streamen van series en films in HDR. Er zijn op dit moment twee HDR-standaarden; HDR10 en Dolby Vision. De standaarden zijn te vergelijken maar Dolby Vision maakt gebruik van dynamische metadata waardoor de HDR-informatie per scene geoptimaliseerd kan worden. HDR10 wordt breed ondersteund; elke HDR tv komt met HDR10. Dolby Vision wordt momenteel in Nederland alleen door LG ondersteund en qua content zijn er diverse films en series die er (naast HDR10) mee uitgerust zijn. Dolby Atmos zal ook de filmfans bekoren maar voor de ultieme Atmos-ervaring moeten er een hoop speakers in de kamer geplaatst worden, waaronder de voor Atmos benodigde luidsprekers boven de luisterpositie. Echter, een Dolby Atmos-achtige ervaring kan inmiddels ook met een soundbar in huis gehaald worden.

sony-kd-65zd9-review-android

Ook de term smart tv zie je vaak voorbij komen, maar wat is een smart tv precies en wat kun je er dan mee? Er zijn diverse platformen op de markt, waarvan de een beter gevuld is en beter presteert dan de andere. Android TV is een uitgebreid platform met toegang tot een groot aantal apps maar laat qua stabiliteit nog te wensen over. Samsung’s Tizen en LG’s webOS zijn zeer fraai, stabiel en minimalistisch maar bieden toegang tot minder apps. De belangrijkste platformen, met alle verschillen en mogelijkheden, zetten we in ons smart tv-artikel onder elkaar.

En dan hebben we het nog niet eens over oled gehad, de nieuwste techniek op het gebied van tv. Moet je nu een oled tv of een lcd led tv kopen? Beide beeldtechnieken hebben hun voor- en nadelen, onder meer qua beeldkwaliteit, prijs en design. Een oled tv is op dit moment in alle gevallen nog een premium tv waar minimaal zo’n 2.000 euro voor betaald moet worden, maar ze worden langzaam aan goedkoper. Lcd led tv’s kun je voor een paar honderd euro al aanschaffen maar blijven achter op oled tv’s als we kijken naar diepe zwartwaarden, hoge contrasten en motion-technieken. Aan de andere kant bieden de premium lcd led tv’s weer een hogere piekhelderheid. Meer over alle verschillen en afwegingen lees je in ons artikel over de verschillen tussen een oled tv en een lcd led tv.

En dan is er nog het onderwerp energieverbruik, waar veel consumenten nog waarde aan hechten. Een tv verbruikt nu eenmaal aardig wat energie, zeker als deze urenlang aanstaat. Maar, welke tv’s verbruiken de meeste energie? Zitten er verschillen tussen merken en modellen? En, waar moet ik rekening mee houden als ik de energierekening laag wil houden? De verschillen zijn vandaag de dag niet meer bijzonder groot maar een 65-inch tv kan al snel het dubbele verbruiken van een 40-inch tv, iets dat voor de energiebewuste consument een belangrijke afweging kan zijn. Meer hierover lees je in ons artikel over het energieverbruik van televisies.

Wat voor tv zoek je?

Vervolgens is het belangrijk jezelf af te vragen wat voor tv je precies zoekt. Welke van de features en functies waarover je gelezen hebt wil je op je tv hebben? Kijk niet alleen naar wat je nu wilt maar ook naar wat je over en jaar of over drie jaar mogelijk wilt. Daarbij is het belangrijk goed na te denken of de overige apparatuur die je thuis hebt staan compatibel is met de features en functies die je op je tv wilt. Bijvoorbeeld; om 4K Ultra HD Blu-ray discs te kijken heb je ook een Ultra HD Blu-ray speler nodig. Om Ultra HD- en HDR-signalen via een receiver/versterker te laten lopen moet deze compatibel zijn met de nieuwste HDMI-standaard (hdmi 2.0a).

Kijk ook naar de kamer waarin de tv komt te staan. Deze kamer, en dan met name de kijkafstand en de ruimte die je voor de tv hebt, bepaalt de grootte van de tv namelijk. Je kunt bijvoorbeeld dichter op een tv zitten wanneer de resolutie hoog is. Eén van de regels waar je aan vast kunt houden is een kijkafstand van 2,5 tot 3 meter voor een 65-inch 4K Ultra HD tv. Op deze afstand zie je duidelijk het voordeel van de hogere resolutie en is ook de ‘bioscoop-ervaring’ optimaal. Meer informatie over de ideale grootte van een tv lees je in ons artikelen over de kijkafstand voor full hd tv’s en de kijkafstand voor Ultra HD tv’s. Ook het design van de tv is van belang, want het moet natuurlijk wel passen bij de inrichting van de betreffende kamer. Tv’s zijn over het algemeen zwart qua kleur en komen met weinig toeters en bellen, maar let bijvoorbeeld op de plek van de aansluitingen. Kun je de kabels achter de tv langs, uit het zicht, wegwerken? Als je de tv neerzet, past de voet dan op het meubel? En, als je de tv ophangt, kun je dan nog bij de aansluitingen?

Samsung-KS9500-review-totaal-2

Bedenk ook goed hoe je de tv gaat aansluiten. Waar staat de apparatuur die aangesloten moet worden? Heb je de juiste kabels om alles te verbinden? En, haal je met deze kabels het maximale uit je tv en andere apparaten? Meer over het aansluiten van apparatuur lees je in ons artikel over het aansluiten van je home cinema-systeem. Moet je langere afstanden overbruggen? Lees dan ons artikel over hdmi over lange afstanden.

Het budget

Nu je dit allemaal duidelijk hebt kun je ook gaan kijken naar je budget. Zorg dat je een bedrag in je hoofd hebt dat je maximaal aan je nieuwe tv uit wilt geven. Neem echter wel mee welke features en functies je graag wilt hebben, of er andere apparaten vervangen moeten worden en hoe groot de tv moet zijn. Zorg dat je alle wensen op papier zet en je budget aan de hand hiervan opstelt.

Het budget heeft deels te maken met de informatie onder bovenstaand kopje. Wanneer je weet wat er te koop is en welke features voor jou belangrijk zijn kun je beter inschatten wat je ongeveer voor een tv uit moet geven. Wanneer je zonder informatie naar een winkel gaat en dus op de informatie van de prijskaartjes en de verkoper afgaat is de kans groot dat je meer uitgeeft dan eigenlijk de bedoeling was. Let wel; een tv met een goede beeldkwaliteit hoeft geen duizenden euro’s te kosten. Wanneer je goed onderzoek doet voordat je koopt zul je zien dat bijvoorbeeld een 50-inch tv met een prima beeldkwaliteit ook voor minder dan 1.000 euro mogelijk is.

Lees reviews

Je hebt inmiddels na het volgen van de voorgaande stappen aardig in je hoofd wat voor tv je wilt, maar voordat je daadwerkelijk gaat shoppen is het van belang om er wat dieper in te duiken. Ga reviews lezen, met name die van experts. Wij hebben een uitgebreide review-sectie waarin je tests van de nieuwste tv’s vindt, maar er zijn veel meer vooraanstaande websites die je in een uitgebreid verhaal vertellen of een tv je geld waard is of niet. Ook lees je terug wat de belangrijke pluspunten en minpunten zijn. Na het lezen van deze reviews kan je verlanglijstje waarschijnlijk weer iets uitgedund worden.

Panasonic-DXW904-review-beeld-3

Wat zijn de beste tv’s?

Verschillende websites bieden ook overzichten met de beste tv’s. Dit kan gaan om de beste tv’s algemeen, de beste tv’s voor een bepaald budget of de beste tv’s kijkend naar een specifiek gebruik. Ook wij hebben de afgelopen maanden verschillende artikelen over tv’s geschreven, waaronder de beste tv’s voor onder de 1.000 euro, de beste smart tv’s van dit moment, de beste tv’s voor het spelen van games en de beste tv’s voor het kijken naar sportwedstrijden. Daarnaast hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de beste Ultra HD tv’s met HDR van dit moment. Lees dit soort artikelen aandachtig door om je lijstje met kanshebbers zo klein mogelijk te hebben wanneer je een tv gaat kopen.

Ga je nieuwe tv kopen

Nu is het moment aangebroken om daadwerkelijk die nieuwe televisie te gaan kopen. Je hebt je wenslijst, je budget en je hebt waarschijnlijk een aantal tv’s in je hoofd die een kans maken jouw tv te worden. Ga vooral shoppen waar je wilt en doe dit zowel online als offline. Je bent inmiddels zo ingelezen dat een verkoper wellicht net zoveel (of soms minder) weet als jij en bovendien zijn de online prijzen simpelweg vaak aantrekkelijker. Als je naar een fysieke winkel gaat, val dan niet direct voor het plaatje dat op tv verschijnt. Deze tv’s zijn vaak zo ingesteld dat ze alles optimaal weergeven voor tl-licht en je als kijker proberen te overtuigen. De getoonde content en gebruikte instellingen zul je thuis nooit gebruiken. Het is lastig om in een fysieke winkel een tv op zijn beeldkwaliteit te beoordelen dus wat dit betreft is de ervaring van experts en kopers het belangrijkst. Ga kijken, vergelijken en uiteindelijk de knoop doorhakken.

Samsung-KS9000-review-zijkant kopen

Eén van de redenen dat consumenten nog steeds naar een fysieke winkel gaan voor het kopen van een nieuwe tv is dat deze winkels beter zouden omgaan met garantie en een betere service zouden bieden dan winkels die alleen op het internet te vinden zijn. Uit onze eigen ervaring en ervaringen van consumenten kunnen we echter stellen dat dit tegenwoordig niet meer het geval is, mits je weet bij welke winkel je koopt en je even checkt hoe die winkel aangeschreven staat. Ook internetwinkels zijn gebonden aan de garanties die fabrikanten bieden en de grotere en betere internetwinkels bieden een prima eigen garantie en ondersteuning. Veel winkels komen de tv ophalen wanneer er iets mis mee is dus dat je nergens heen kunt met je tv is tegenwoordig niet meer van toepassing. Maar, ga je de tv kopen in een fysieke winkel dan geldt ook gewoon dat je aandachtig moet doorlezen wat de voorwaarden voor de garantie zijn. Koop ook niet zomaar extra garantie bij zonder exact te weten wat je over een jaar nog voor je tv terugkrijgt als er wat mis mee is. Ook is het verstandig om jezelf goed in te lezen in de standaard garantie van fabrikanten, die wettelijk verplicht is. Daarin zit vaak al een prima bescherming voor wanneer er iets binnen korte tijd mis is met de tv.

Zoek je een bijpassend audiosysteem?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe tv dan is er de kans dat je direct ook een nieuw audiosysteem wilt kopen. Maar, wat wil je dan precies? Je kunt gaan voor een uitgebreid Dolby Atmos home cinema-systeem met veel speakers, je kunt gaan voor een alles-in-één setje voor een paar honderd euro, of je kunt gaan voor een soundbar met subwoofer. Er zijn tal van mogelijkheden, maar we raden je wel aan direct een goede investering te doen en niet even snel iets voor het geluid te kopen. Een home cinema-systeem of soundbar van bijvoorbeeld 500 tot 1.000 euro zegt niet per se dat de buren er wakker van liggen (het volume is niet het belangrijkste bij een hogere prijs) maar wel vaak dat er meer audioformaten ondersteund worden, dat je meer muziek uit je eigen netwerk en de cloud kunt streamen, dat er meer aansluitmogelijkheden zijn en dat de audio die weergeven wordt simpelweg beter klinkt.

Een home cinema- of stereosetje van 100 of 200 euro gaat je in een gemiddelde huiskamer nooit een audioweergave met een groot bereik, een breed audioveld en voldoende dynamiek geven. Als een soundbar niks is voor je, adviseren we vaak om voor losse componenten te gaan; een losse receiver of versterker met losse speakers. Niet alleen geeft dit een betere kwaliteit, ook kun je altijd een onderdeel vervangen als er wat kapotgaat en je hebt meer mogelijkheden om (toekomstige) apparatuur aan te sluiten. Om je alvast een beetje op weg te helpen verwijzen we je naar onze artikelen met de beste receivers en de beste soundbar systemen van dit moment. Ook kun je verder lezen over wat een soundbar is en wat een receiver precies is.

samsung-hw-k950-feature

Je tv staat: en nu?

Heb je de tv gevonden die aan al je wensen voldoet en die binnen je budget past? Dan kun je aan de slag met het plaatsen, het aansluiten en het instellen van je tv. Deze onderwerpen hebben we uitgebreid behandeld in ons artikel over het aansluiten en instellen van je tv. Met deze simpele tips kom je vervolgens snel tot de beste beeldinstellingen voor je tv.

 • Delen:

Reacties

 1. Audiofreak1
  06 november, 2016 om 21:14

  Jammer dat jullie iedereen maar online laten shoppen, vergeet niet dat er dan een moment komt dat de consument het product niet meer kan zien,horen!

  • Martijn Chel
   06 november, 2016 om 22:15

   Ik zeg sowieso niet dat iedereen per se online moet kopen. Ik geef juist aan dat beiden kan. Wil je het design zien en even kijken naar wat de tv biedt, dan is een fysieke winkel absoluut aan te raden. Maar, een oordeel over de beeldkwaliteit vellen is in 99 van de 100 fysieke winkels onmogelijk door de gebruikte content, de instellingen en de ruimte (met verlichting). Daar loopt het vaak op fout en dat is zeer belangrijk. Het shoppen in de winkel hoeft tegenwoordig geen beslismoment meer te zijn. Audio (van kwaliteit) vind ik overigens een ander verhaal. Daarvoor moet je naar een zaak waar je echt goed kunt luisteren.

 2. Audiofreak1
  08 november, 2016 om 19:53

  Ik denk dat je toch in een winkel de beeldkwaliteit moet zien, online kan dit niet.
  Een klant uitleg geven over een kijkhoek (IPS) geeft een reactie dat ze hier totaal niet aan hebben gedacht, online praat men hier niet over. Het echte aantal Hz, 50 of 100 kan in een winkel worden uitgelegd,online vermeld men alleen het opgevoerde aantal Hz. 4K content laten zien om de klant een nieuwe ervaring te laten beleven, online niet mogelijk. Natuurlijk staan de toestellen in de winkel onder tl verlichting, niet optimaal maar daar kun je over praten en verschillende beeldinstellingen laten zien zoals de cinema stand. Veel mensen weten niet wat je met een smart tv kunt doen, in de winkel kun je het laten zien en uitleggen.
  Heb je vragen kun je naar de winkel. Hier worden de meeste vragen gesteld door online kopers die totaal niet zijn ingelicht hoe alles moet en kan werken. Dus wordt hun apparatuur niet optimaal gebruikt. Hier blijft de fysieke winkel toch de kampioen. Goedkoop is dus weer duurkoop.

  • Martijn Chel
   08 november, 2016 om 20:15

   Ik snap helemaal wat je bedoelt, maar ik ben het niet met alles eens. De uitleg kun je inderdaad in de winkel geven, helemaal mee eens. Maar, in dit artikel (en veel meer artikelen) geven we die uitleg ook. Dat is dus de eerste stap. Vaak is die uitleg ook nog beter dan je in de gemiddelde elektronicazaak krijgt. En dan heb ik het over de Media Markten en BCCs van deze wereld. Daar kopen nog heel veel mensen.
   Het kunnen zien van de beeldkwaliteit in een winkel is nagenoeg onmogelijk, tenzij je naar een echte speciaalzaak gaat waar gedacht is aan de verlichting, waar men tijd heeft en waar men niet gebonden zit aan democontent die helemaal niks zegt. Nogmaals, 9 van de 10 zaken is hier niet voor ingericht. Vraag maar eens in de Media Markt of je even een film mag zien op die tv aan de muur, in de Cinema-stand. Helaas.
   Dus je hebt gelijk wanneer je een winkel hebt die er helemaal op ingericht is (qua kennis, hardware en omgeving) maar die zijn er helaas zo weinig. Daarom zetten wij de informatie klaar, zo compleet mogelijk, en kan de consument zelf beslissen waar hij koopt. Met kennis en vergelijkingsmateriaal op zak ben je niet afhankelijk van de winkel. Het blijft daarbij natuurlijk wel de verantwoordelijk van de koper om zich in te lezen en vragen te stellen. Wij (ik kan het alleen over ons hebben) proberen die zonder eigenbelang zo goed mogelijk te beantwoorden.

   • Audiofreak1
    09 november, 2016 om 11:44

    Ik denk dat we op dit punt op 1 lijn zitten Martijn, bij de genoemde winkels en online kun je dit inderdaad niet zien. Gelukkig sta ik in een vakzaak waar we met aandacht voor de klant de ideale oplossing kunnen zoeken. Heb je een klant die bij de grootgrutters is geweest, dan krijg je meestal de opmerking dat ze nu bij een zaak zijn met verstand van zaken. Vaak wordt de deal dan gemaakt. Daarom vindt ik het belangrijk dat je in het advies wat jullie geven de vakzaken niet vergeet en niet direct de stap naar online laat maken. Het advies wat jullie geven wordt vaak 1 op 1 ook in een vakzaak verteld en niet bij de Media reuzen.

 3. Wim
  03 november, 2018 om 19:42

  Ik ben een ‘simpele’ tv-kijker. Geen games, geen verlangen naar superbeeld en supergeluid. Waarschijnlijk merk ik niet eens de verschillen. Ik kijk ouderwets ‘s avonds wat praatprogramma’s en zo nu en dan een film via Netflix. Op YouTube via de tv vind ik wel leuk. Kan ik nu alle beschreven tips negeren of gelden ze ook als je niet zoveel wensen/eisen hebt? Welke eisen zijn ook voor mensen als ik belangrijk?

 4. Van Gossum Ed
  17 juni, 2020 om 16:42

  Het word hier boven allemaal piekfijn uitgelegd maar ok ik denk dat ik met die uitleg niet ver kom .Ik zit namelijk 6 meter van mijn Tv korter bij gaan zitten kan niet . Nu de meeste schrijven dat je 2 à 3 meter van je Tv moet zitten om het beste resultaat te bekomen .Een groter Tv die een zuiver beeld geeft van op 6 meter bestaat niet volgens mij .
  Groetjes
  VGE.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.