Wil je een (Ultra HD) Blu-ray speler kopen? Dit moet je weten

25 november 2016 7 Minuten 2 Reacties
panasonic-dmp-ub700-review-feature

Wil je een Blu-ray speler kopen? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten, met onder meer Ultra HD, aansluitingen en prijzen.

Als je naar de winkel gaat voor een nieuwe speler dan kun je eigenlijk niet meer om Blu-ray heen. Tegenwoordig heeft het merendeel van de consumenten een full hd tv of een Ultra HD tv dus wil je optimaal van die hoge resoluties genieten dan moet je voor een Blu-ray speler gaan. Maar, waar moet je nu op letten voordat je een Blu-ray speler koopt? We zetten het in dit artikel onder elkaar.

Wat is Blu-ray?

Blu-ray is al bijna 10 jaar het nieuwe formaat voor de fysieke distributie van films, series, documentaires en nog veel meer videocontent. Blu-ray biedt een hogere (full hd) resolutie dan dvd, kan meer informatie op één disc kwijt en biedt ook meer mogelijkheden voor hoge resolutie audioformaten. Ook verschilt Blu-ray met dvd wat betreft de hardware die voor de weergave gebruikt moet worden. Zoals de naam al zegt worden Blu-ray discs gelezen met een blauwe laser. Op Blu-ray discs kun je alle soorten content vinden en hoewel tegenwoordig veel nog altijd op zowel dvd als Blu-ray uitgebracht wordt is Blu-ray inmiddels de standaard. Daarbij geniet je pas optimaal van je full hd of Ultra HD tv wanneer je deze discs middels een Blu-ray speler afspeelt.

Ultra HD Blu-ray

Sinds eind 2015 is er echter een nieuwe versie van Blu-ray uitgebracht, genaamd Ultra HD Blu-ray. Deze versie biedt een nog betere kwaliteit maar om die kwaliteit weer te geven is ook een Ultra HD Blu-ray speler nodig. Ultra HD Blu-ray discs zijn te herkennen aan de zwarte hoesjes, waar normale Blu-ray discs een blauw hoesje hadden. Ook zien we het Ultra HD-logo erop terug. Naast de hoge 4K Ultra HD-resolutie zijn de meeste Ultra HD Blu-ray films voorzien van HDR (high dynamic range) weergave en een groter kleurbereik (rec.2020). Deze elementen samen moeten voor een vele malen betere kijkervaring zorgen. De Ultra HD Blu-ray films kosten tussen de 20 en 40 euro per stuk. Het aanbod is nog niet zo groot maar alle grote filmstudio’s hebben aangekondigd de nieuwste films voortaan (ook) op Ultra HD Blu-ray uit te brengen en diverse oude titels worden opnieuw in dit formaat uitgebracht.

Voor de weergave van Ultra HD Blu-ray discs heb je allereerst een tv nodig die de hoge 4K Ultra HD-resolutie ondersteunt en daarbij liefst ook HDR-content kan weergeven. Als je die hebt dan heb je ook nog een Ultra HD Blu-ray speler nodig. Deze spelers zijn een stuk prijziger dan de standaard Blu-ray spelers en het aanbod is op het moment van schrijven nog niet groot. In 2016 heeft Samsung de UBD-K8500 uitgebracht en lanceerde Panasonic de DMP-UB900 en DMP-UB700. Deze spelers ondersteunen de Ultra HD-resolutie, kunnen HDR-content met groot kleurbereik weergeven en bieden daarbij ondersteuning voor de nieuwste audioformaten als Dolby Atmos.

Prijzen

Normale Blu-ray discs zijn op dit moment te koop voor prijzen tussen de 10 en 25 euro per stuk. Blu-ray spelers kun je al krijgen voor prijzen vanaf 50 euro, maar voor een beetje kwaliteit betaal je al snel 100 tot 150 euro. Ultra HD Blu-ray discs kun je kopen voor prijzen tussen de 20 en 40 euro. De Ultra HD Blu-ray spelers zijn te koop voor prijzen tussen de 300 en 700 euro, maar we verwachten deze prijzen in 2017 zullen dalen, met name door het groeiende aanbod.

Wat kun je afspelen op een Blu-ray speler?

Blu-ray spelers kunnen gebruikt worden om nagenoeg al je media af te spelen. Ten eerste kunnen ze al je fysieke media afspelen; cd’s, dvd’s en Blu-ray’s. Je huidige collectie dvd’s hoeft dus niet weggegooid te worden. Let wel; Ultra HD Blu-ray discs kun je dus alleen afspelen met een daarvoor bestemde speler. Deze apparaten spelen voor daarnaast ook de normale Blu-ray discs, dvd’s en cd’s af.

Daarbij beschikken de meeste Blu-ray spelers over een of meerdere USB-aansluitingen waardoor je een USB-stick of -schijf aan kunt sluiten voor het afspelen van digitale bestanden. Ook komen Blu-ray spelers vandaag de dag met diverse streamingmogelijkheden waardoor je media uit je thuisnetwerk via onder meer DLNA kunt weergeven. Ook is er in de meeste gevallen toegang tot streamingdiensten voor video, waaronder Netflix.

Blu-ray spelers en internet

De meeste Blu-ray spelers beschikken over een ingebouwde Wifi module waardoor je ze draadloos met het internet thuis kunt koppelen. Sommige modellen komen met een ethernetpoort waardoor deze verbinding ook middels een kabel te maken is. Een verbinding met het internet heeft diverse voordelen. Zo kun je, zoals hierboven aangegeven, media uit je thuisnetwerk streamen en toegang krijgen tot streamingdiensten. Ook bieden de meeste Blu-ray spelers toegang tot diverse entertainment-apps. Daarnaast biedt een internetverbinding de mogelijkheid de firmware (software) van de speler te updaten waardoor je toegang krijgt tot de nieuwste functies en problemen opgelost kunnen worden. En, een koppeling met het internet maakt ook bediening middels een app voor je smartphone of tablet mogelijk.

Interactieve extra’s

Een extra functie die met de komst van Blu-ray geïntroduceerd werd is de BD-Live functie. Middels BD-Live krijg je, mits aangesloten op het internet, bij bepaalde films toegang tot extra content die vaak ook interactief is. Denk hierbij aan online games, social media en websites. Ook beschikken Blu-ray spelers over extra mogelijkheden door de toevoeging van onder meer Java. Hierdoor kunnen er mooiere en geavanceerdere extra’s op de Blu-ray disc geplaatst worden, zoals het kiezen van cameraposities of het tijdens de film doorzoeken van informatie.

3D Blu-ray

Hoewel de 3D-hype is gaan liggen kunnen nog veel Blu-ray spelers 3D Blu-ray films weergeven. Heb je 3D-films en heb je een tv die 3D-materiaal kan weergeven? Let er dan op dat je een Blu-ray speler met 3D-ondersteuning koopt. Deze spelers kunnen ook normale Blu-ray discs, dvd’s en cd’s afspelen, maar bieden dus 3D-ondersteuning als extraatje. Ultra HD Blu-ray spelers kunnen standaard ook met 3D Blu-ray discs omgaan.

Aansluitingen

Een niet onbelangrijk punt is het aantal en de soort aansluitingen op de Blu-ray speler. Wil je bijvoorbeeld één of twee USB sticks kwijt kunnen dan is het verstandig hier op te letten. Ook hebben sommige spelers een ingebouwde SD-kaartlezer voor bijvoorbeeld het weergeven van je foto’s en video’s. Daarnaast beschikken high-end Blu-ray spelers vaak over 5.1 of 7.1-kanaals analoge audio-uitgangen waarmee je de speler dus analoog met een versterker of receiver kunt koppelen. Een laatste punt qua aansluitingen is dat sommige spelers komen met twee hdmi-uitgangen. Dit is bedoeld voor het scheiden van audio en video en dient twee doelen.

Ten eerste maakt dit het koppelen van een av-receiver die bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Ultra HD en/of HDR biedt mogelijk. Je sluit dan de receiver via hdmi aan voor de audio en de tv via hdmi voor het beeld. Ten tweede is het voor diegenen die overtuigd zijn van het feit de audio en de video per definitie te scheiden voor betere resultaten, maar ook wij zijn hiervan niet overtuigd. Beschikt je receiver, versterker, home cinema-set of soundar niet over hdmi-aansluitingen? Zorg dan dat de Blu-ray speler over dezelfde digitale audio-aansluitingen beschikt zodat de digitale koppeling met je audiosysteem wel gemaakt kan worden.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een Blu-ray speler vind je in onze home cinema informatiegids. Lees ook onze reviews door van de nieuwste Blu-ray spelers en bekijk ons overzicht met de beste Blu-ray spelers van 2016.

Reacties (2)