Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Philips 65PUS7601 lcd led tv met Ambilight

Geschreven door
Geplaatst op24 november 2016, 14:40 CategorieLcd led tv reviews

Begin dit jaar hebben we uitgebreid gekeken naar de eerste Philips tv met Ambilux, maar TP Vision heeft naast dit topmodel ook diverse andere high-end modellen met het traditionele Ambilight uitgebracht. In deze review kijken we naar de Philips 65PUS7601, een tv die beschikt over alle premium features van de nooit verschenen 9000-serie voor 2015.

Philips 65PUS7601 – specificaties

In 2015 beloofde Philips met een topmodel in de 9000-serie te komen, voorzien van de nieuwste technieken en features. De komst werd echter diverse malen uitgesteld en uiteindelijk zagen we geen topmodel verschijnen. Toch is de tv niet helemaal verdwenen want in 2016 beloofde TP Vision alles dat de oorspronkelijke 9000-serie zou bieden te verwerken in een goedkopere 7000-serie tv. Het resultaat is de 65PUS7601, een 65-inch tv met alles wat je vandaag de dag op een tv wilt zien.

philips-65pus7601-review-totaal-3

De 65PUS7601 is een premium tv met diverse high-end features en specificaties, waaronder direct led-achtergrondverlichting, de hoge 4K Ultra HD-resolutie, 2D local dimming, de nieuwste versie van Android TV en HDR Premium. Er is alleen een 65-inch model beschikbaar en deze heeft een prijs van iets minder dan 3.000 euro meegekregen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties.

Specificaties Philips 65PUS7601

 • 4K Ultra HD
 • Direct LED
 • 65-inch
 • Perfect Pixel Ultra HD
 • 2600 PPI (Picture Performance Index)
 • HDR Premium (700 nits piekhelderheid)
 • Micro Dimming Premium
 • Ultra Resolution upscaling
 • Perfect Natural Motion
 • Android 5.1 Lollipop (Android TV)
 • Quadcore-processor
 • 16GB opslaggeheugen
 • Afstandsbediening met toetsenbord
 • Driezijdig Ambilight
 • Vier hdmi 2.0-poorten (2x HDCP 2.2)
 • Drie usb-poorten (1x usb 3.0)
 • 30 Watt speakers

Een compleet overzicht van alle Philips-modellen die TP Vision dit jaar naar Nederland gebracht heeft vind je in de 2016 Philips lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler, de Denon AVR-X6300H receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. De LG E6V-serie oled tv dient als referentiemodel. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K- en HDR-materiaal.

Philips 65PUS7601 – design

Qua design slaat TP Vision dit jaar de plank helemaal raak, zoals we ook in eerdere reviews van de 2016-modellen aangaven. De nieuwe modellen zijn voorzien van een minimalistisch en strak design, zo ook de 65PUS7601. De tv oogt premium en is voorzien van een slanke (maar met 1cm niet het slankste) bezel met een afwerking van zilverkleurig geborsteld metaal. Verder geen toeters en bellen, alleen een wat fragiel lichtgevend logo aan de onderzijde van het paneel. Je kunt dit lichtgevende logo uitzetten maar we hadden liever gezien dat je het er helemaal af kunt halen. Het voegt niks toe, maakt het uiterlijk iets minder strak en bij ons reviewexemplaar hing het logo er sowieso al half af door het vele verplaatsen en gebruik van de tv.

philips-65pus7601-review-design

Het minimalistische design wordt ook doorgetrokken in de voet, of beter gezegd de twee voeten. Deze metalen voeten zijn zeer eenvoudig te monteren en laten de stevig op een meubel staan. Je hebt niet veel ruimte nodig qua diepte maar houdt er wel rekening mee dat de steunen zich dus aan de zijkanten bevinden. De voeten zijn netjes afgewerkt, voelen solide aan en dragen bij aan een algemeen goede bouwkwaliteit (afgezien van dat logo).

philips-65pus7601-review-design-2

Aansluitingen

Aan de achterzijde van de Philips 65PUS7601 zien we alle aansluitingen terug. De tv komt met usb-poort een CI-module en twee hdmi-poorten die naar de zijkant wijzen maar de twee hdmi-poorten voor 4K Ultra HD-content wijzen naar beneden. Ook naar beneden wijzen een usb-poort, een optische digitale uitgang, een ethernetpoort, een een kabelaansluiting en een satellietaansluiting. Richting de muur wijzen de SCART-, composiet- en componentaansluitingen.

Afstandsbediening

TP Vision voorziet de 65PUS7601 van dezelfde afstandsbediening als de andere topmodellen. Deze afstandsbediening is komt met de bekende twee zijden; een zijde voor de traditionele knoppen en een zijde met een volledig toetsenbord voor het invoeren van teksten. Het toetsenbord komt met wat kleine toetsen die weinig travel hebben maar het maakt het gebruik van onder meer de smart tv-functies een stuk eenvoudiger. Een webadres of zoekopdracht invoeren is een fluitje van een cent, met name ook omdat het toetsenbord in twee delen opgesplitst is waardoor het tikken met twee handen vlot gaat.

philips-65pus7601-review-remote

De bovenzijde met normale knoppen beschikt over meer ruimte voor de toetsen en ondanks het wat grote formaat is alles comfortabel met één hand te bedienen. De afstandsbediening is wat groter en zwaarder dan de gemiddelde afstandsbediening maar dit zorgt wel voor een betere ligging in de hand en het geeft de accessoire een beter gevoel van kwaliteit mee.

philips-65pus7601-review-remote-2

Philips 65PUS7601 – gebruiksgemak

Op het gebied van gebruiksgemak zien we weinig tot geen verschillen ten opzichte van de andere modellen die dit jaar uitgebracht zijn. TP Vision maakt voor de algemene menu’s nog altijd gebruik van de bekende Philips-interface, die voor sommige mensen in eerste instantie wat onoverzichtelijk over kan komen aangezien je meerdere submenu’s in submenu’s hebt. Alle opties zijn echter duidelijk gelabeld en worden in de meeste gevallen ook middels een korte zin of een illustratie uitgelegd waardoor je weet wat je doet.

De 65PUS7601 is bij de eerste keer gebruik snel en eenvoudig in te stellen, met je WiFi-netwerk te koppelen en vervolgens te gebruiken. Er is inmiddels zelfs een optie voor het snel afstellen van de beeldweergave, erg handig wanneer je er niet veel verstand van hebt maar toch met de instellingen wilt spelen voor een zo optimaal mogelijke weergave.

philips-65pus7601-review-menu

Het blijft echter zo dat Android TV’s eigenlijk twee interfaces hebben. Aan de ene kant heb je de interface van Android TV die met veel afbeeldingen en een eigen lay-out werkt, en daarbij met alleen icons (geen titel of uitleg) ook toegang biedt tot veel van de instellingen van de tv. Daarnaast heb je de interface (de Philips menu’s) van de fabrikant zelf die weer een andere vormgeving heeft, andere icons gebruikt en ook toegang geeft tot de instellingen van de tv. Dit kan voor iemand die Android TV niet kent verwarrend werken.

Het belangrijkste onderdeel wat het gebruiksgemak betreft is wellicht het smart tv-platform, in dit geval Android TV. Zonder al in detail te treden over dit platform kan gezegd worden dat deze interface eigenlijk in alles zichtbaar is. Vanuit het Android homescreen kun je overal terecht, van apps tot algemene instellingen. Het overzicht is prima, met voldoende structuur om direct te zien waar je moet zijn, al hadden de icons voor de instelling wel voorzien mogen worden van een titel. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient. De software is iets stabieler dan vorig jaar maar nog altijd hebben we te maken met soms langere reactietijden of freezes waardoor de tv in één keer uitschakelt of gewoon even vastloopt. Het gebeurt niet regelmatig maar in de twee weken dat we de tv gebruikt hebben is het toch een paar keer voorgekomen. Ook de Android TV’s van Sony hebben er last van dus het zit hem vooral in de Android TV-software. Als er geen problemen opduiken is de navigatie vloeiend en soepel, en kun je dus ook zonder problemen door de apps en andere content bladeren.

philips-65pus7601-review-android-tv

Wat overigens wel wat sneller mag is het zappen tussen zenders. Dit is iets wat we volgens mij al jaren vermelden en lezen in reviews van Philips tv’s maar het blijft een puntje. Storend is het niet maar waarom hier een kleine vertraging in moet zitten is ons niet duidelijk.

Philips 65PUS7601 – features

Smart tv-platform (Android TV)

Android TV is inmiddels een bekend platform voor smart tv’s maar het platform heeft sinds de introductie te maken met nogal wat problemen. Die problemen zijn helaas de wereld nog niet volledig uit. Tv’s met deze software, waaronder ook de 65PUS7601, zijn niet altijd even stabiel door onder meer vastlopers. De snelheid van de software is ten opzichte van vorig jaar toegenomen, maar er is nog altijd ruimte voor verbetering.

philips-65pus7601-review-android-tv-1

De Android TV’s, waaronder ook de 65PUS7601, bieden een homescreen/launcher met zogenaamde ‘shelves’ die snel toegang bieden tot content. Er zijn shelves voor video-aanraders, een Philips TV-sectie met aanraders van Philips (apps, games, video’s en zelfs advertenties), apps, games en instellingen. De interface is in de stijl van Android vormgegeven, maar Philips heeft wel diverse aanpassingen gedaan om er een eigen stempel op te drukken. Zo zijn de icons in de stijl van de Philips-icons en is er een extra tv-menu ingebouwd waarmee je snel toegang krijgt tot bepaalde (smart) functies. Dit menu neemt eigenlijk de noodzaak weg om eerst via het homescreen van Android TV naar bepaalde secties of functies te navigeren, en het kan direct via de afstandsbediening opgeroepen worden. Het voordeel is dat het menu je sneller toegang geeft tot bepaalde secties en opties, het nadeel is dat het wéér een extra menu is.

philips-65pus7601-review-menu-2

Natuurlijk zijn de bekende Android TV-functies als Google Voice en Cast ook aanwezig waardoor je middels spraak naar content kunt zoeken en media vanaf je tablet of smartphone naar je tv kunt casten (streamen). De apps waarin deze media zich bevinden moeten hier wel ondersteuning voor bieden. De stijl van de interface is typisch Android en biedt een overzichtelijke weergave van interessante content, veelgebruikte apps en handige toepassingen. Helaas is de weergave van deze content volledig bepaald door Google, Philips en je eigen gebruik van de tv. Je kunt dus zelf geen shelves wisselen of apps verder naar voren schuiven. Een app die vaker gebruikt wordt, is prominenter aanwezig. Android TV is alles bij elkaar genomen een prima platform dat veel mensen al kennen en bovendien is de Play Store gevuld met een grote hoeveelheid apps waardoor er voor ieder wat wils is. Alle bekende en belangrijke apps worden al voor je geïnstalleerd, waaronder ook YouTube, Netflix en NPO Gemist. De tv heeft overigens 16GB aan intern opslaggeheugen voor apps en media.

Smart functies

De Philips 65PUS7601 beschikt over meer slimme feature en functies. Zo is het mogelijk om media binnen je thuisnetwerk met de tv te delen dankzij WiFi en DLNA, kun je middels WiFi Smart Screen en de CI+-module content van tv op je mobiele apparaten weergeven en is het mogelijk een speaker te koppelen middels Bluetooth. Ook het maken van opnamen is mogelijk wanneer je een externe harddisk op de tv aansluit.

De tv is voorzien van een ingebouwde mediaspeler waarmee content vanuit je thuisnetwerk of vanaf een usb-device weergegeven kan worden. Middels WiFi en DLNA kan eenvoudig en snel met apparaten in het thuisnetwerk gecommuniceerd worden en de tv komt met een brede ondersteuning voor bestandsformaten waardoor nagenoeg alle populaire video- en audiobestanden weergegeven kunnen worden. Aangezien het gaat om een Ultra HD tv is er natuurlijk ondersteuning voor 4K-content met de hevc-codec. De mediaspeler werkt verder vrij intuïtief en snel, in lijn met de overige software. In de Google Play Store zijn echter nog veel meer mediaspelers te vinden dus je hebt keus genoeg.

Philips 65PUS7601 – beeldkwaliteit

Of we een tv aanraden of niet valt of staat natuurlijk met de beeldkwaliteit. Op papier is de 65PUS7601 in ieder geval een tv die veel waar voor je geld zou moeten bieden. Zo komt de tv onder meer met de hoge 4K Ultra HD-resolutie, direct led-achtergrondverlichting, HDR-ondersteuning met een maximale helderheid van 700 nits, Micro Dimming Premium voor een hoog contrast, Ultra Resolution voor een scherpe weergave en Perfect Natural Motion voor vloeiende bewegingen.

Belangrijkste instellingen

Wanneer je een high-end tv koopt dan wil je natuurlijk ook van de best mogelijke beeldkwaliteit genieten. Tv’s komen met honderden instellingsmogelijkheden, van basisinstellingen tot geavanceerde aanpassingsmogelijkheden. Als je een premium tv koopt raden we eigenlijk altijd aan dit model professioneel te laten kalibreren. Voor een prijs tussen de 100 en 300 euro kun je dat door een vakman laten doen en daarmee haal je het maximale uit je tv. Maar, als je dat niet wilt dan kun je met wat kleine aanpassingen een zeer goede weergave uit je scherm halen. In onze reviews houden we dit aan zodat iedereen met de instellingen voor een optimale beeldkwaliteit aan de slag kan.

philips-65pus7601-review-instellingen-1

Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;

Vanuit de doos zijn de ISF-modi de beste modi om direct mee van start te gaan. Hiermee krijg je voor de meeste content de diepste zwartwaarden en de meest natuurlijke kleurweergave. Wij zijn van start gegaan met de ISF Nacht-modus aangezien de meeste mensen in de avond (in het donker of met gedimd licht) naar de tv kijken.

Beeld (ISF Nacht-modus) Geavanceerd Geavanceerd
Kleur: 50
Contrast: 20
Scherpte: 0
Helderheid: 50
Kleurverbetering: Uit
Kleurtemperatuur: Warm*
Contrastmodus: Optimaal Beeld
HDR upscaling: Uit
Perfect Contrast: Uit
Videocontrast: 90
Lichtsensor: Uit
Gamma: 0
Ultra Resolution: Uit
Ruisreductie: Uit
MPEG-artefactreductie: Uit
Perfect Natural Motion: Uit
Clear LCD: Aan

Veel van de instellingen afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat, maar als je een donkere ruimte hebt en vooral in de avond tv kijkt dan zijn dit de instellingen waarmee je al veel uit je scherm haalt. Bij een aantal instellingen leggen we uit waarom we hiervoor gekozen hebben en wat ze doen.

Zoals je in bovenstaande tabel ziet doen we geen rare dingen met de instellingen en schakelen we zelfs de meeste settings uit om het beeld zo puur mogelijk over te laten komen. Met name wanneer de bron al goed is (hd-signaal, blu-ray, 4K, etc.) dan willen we dat de tv er zo min mogelijk mee doet om ook geen nadelige bijeffecten te introduceren. Zo hebben we Perfect Contrast uitgeschakeld omdat deze optie, ondanks dat het contrast groter oogt, subtiele details in donkere en lichtere delen van het scherm laat verdwijnen. De HDR Upscaling-functie is een leuke functie om het contrast te vergroten en de helderheid van lichte delen wat meer ‘punch’ te geven maar in onze optiek gaf dit het beeld een minder pure en realistische look mee. Het is echter een kwestie van smaak want deze optie introduceert geen artefacten of andere problemen.

philips-65pus7601-review-instellingen

Ultra Resolution moet de scherpte van objecten verhogen maar dit zorgt voor een te harde weergave, een onnatuurlijke weergave met halo-effecten. De reductiefilters voor ruis en mpeg artefacten laten we bij content van goede kwaliteit altijd uitstaan omdat ze de scherpte kunnen verminderen. Het opvangen van snel bewegende beelden of objecten is altijd een lastig punt en deels een kwestie van smaak. We willen de beeldkwaliteit zo min mogelijk beïnvloeden en dus zonder dat de tv er frames bij ‘verzint’ een vloeiende weergave creëren. Met Perfect Natural Motion worden die frames er wel bij verzonnen dus schakelen we dit uit. Deze optie zorgt voor artefacten en kan zelfs een homevideo-look aan een film meegeven. De Clear LCD-optie laat het backlight heel snel knipperen en dat heeft als doel de bewegingen vloeiender te laten ogen. Dit werkt een stuk beter, maar er zijn mensen die dit knipperen waarnemen, waardoor het geen optie is. Mocht je veel naar sportwedstrijden kijken dan kun je altijd nog met de Perfect Natural Motion-optie experimenteren voor een strakke weergave. Aan de artefacten ontkom je echter niet.

* Bij de kleurtemperatuur is Warm de optie die het beste resultaat geeft maar deze optie kan voor de geoefende kijker teveel naar blauw neigen, met name in witte delen van het scherm. Bij de geavanceerde opties voor kleur kun je middels RGB-sliders dit weer corrigeren maar meetapparatuur is hiervoor wel vereist.

Wanneer je HDR-content bekijkt zal de tv dit automatisch herkennen en dus krijg je ook andere beeldmodi in het menu te zien. Hoewel er veel HDR-modi verschijnen kiezen we alsnog voor de ISF Nacht-modus. Het enige dat aangepast wordt is het HDR Contrast, dat op 100 komt te staan, en het Video contrast dat op 86 komt te staan.

Algemeen

In elke review bespreken we altijd eerst de algemene eigenschappen van het scherm. Zo kijken we onder meer naar de uniformiteit van het scherm bij een egaal zwarte of witte weergave, problemen met het backlight die mogelijk optreden, halo-effecten of clouding-issues die zichtbaar zijn, en de contrastweergave. Eigenlijk is op al deze vlakken helemaal niks te klagen over de Philips 65PUS7601. De tv presteert gewoon zeer goed, zeker als we kijken naar de prijsklasse waarin de tv zich bevindt. Het scherm is indrukwekkend uniform, met maar heel licht in de hoeken wat clouding, maar dit valt tijdens het normale tv kijken niet op.

philips-65pus7601-review-beeld

De tv weet voor een lcd tv indrukwekkend diep zwart weer te geven, wat ook nog eens versterkt wordt wanneer je Ambilight (op laag niveau) gebruikt, en het contrast ligt op boven gemiddeld hoog niveau. In donkere delen van het scherm blijft voldoende detail waarneembaar en van halo-effecten (een lichte waas rondom lichte objecten op een donkere achtergrond) is nauwelijks sprake. Het va-paneel is samen met de direct led-techniek en local dimming een zeer goede combinatie die beelden bijzonder strak en dynamisch weer kan geven. Toch is er wel een klein minpuntje, wat ons met name opviel tijdens sportwedstrijden en snelle pan-bewegingen in films. In deze situaties kun je soms ‘banding’ ervaren, wat betekent dat je verticale balken licht door het beeld ziet lopen. Het is echt minimaal, maar op een groot groen grasveld kan dit opvallen.

SD- en HD-content

Waar Philips altijd wel hoge scores mee behaalt is het upscalen van lage resolutie content en de de-interlacingtechniek om dit netjes weer te geven. SD-content is in de basis al ‘bagger’ op een Ultra HD-scherm maar toch weet de 65PUS7601 hier een prima kijkbaar plaatje van te maken. Details die er niet zijn kunnen niet toegevoegd worden maar toch krijgen we een vloeiend, relatief strak en schoon plaatje voorgeschoteld.

Wanneer we overschakelen naar HD-content dan wordt het een stuk indrukwekkender. Subtiele details zijn goed zichtbaar, snel bewegende beelden en objecten wordt nagenoeg moeiteloos opgevangen en het hele plaatje oogt natuurlijk en dynamisch. Er is totaal geen sprake van irritante artefacten, ruis of vormen van blur. Beelden worden haarfijn en levendig weergegeven, met voldoende diepte en een hoog contrast. Vooral wanneer we Gravity in HD kijken valt op dat het local dimming-systeem met het direct led-backlight perfect werkt waardoor sterren aan de donkere hemel strak fonkelen en in schaduwgebieden van het scherm nog veel detail waar te nemen is. Zelfs de lange beweging over de aarde wordt soepel weergegeven, zonder veel in te leveren op scherpte.

4K Ultra HD-weergave

De Philips 65PUS7601 moet natuurlijk met 4K Ultra HD-content echt uitblinken, zeker met een formaat van 65-inch. Gelukkig laat de tv ook op dit vlak geen enkele steek vallen. Native 4K-content wordt met volledige overtuiging weergegeven, wat zorgt voor haarscherpe lijnen en subtiele details, een strakke en soepele weergave van bewegingen en voldoende kleurbereik voor een levendige ervaring. Het is natuurlijk een combinatie van alle elementen, want alleen samen met het goed presterende backlight en de indrukwekkende beeldtechnieken kan de resolutie optimaal tot zijn recht komen.

philips-65pus7601-review-beeld-3

HDR

HDR (High Dynamic Range) is een term die we dit jaar veelvuldig terugzien en waarmee we, gecombineerd met de hogere resolutie en het grotere kleurbereik, een extra dimensie aan een film geven. Simpel gezegd betekent dit dat de tv een hoger contrast met meer kleurgradaties, diepere zwartwaarden en intensere wittinten heeft. HDR-content is op dit moment nog niet breed beschikbaar maar Netflix biedt al een aantal films en series in HDR aan en ook beschikken de meeste Ultra HD Blu-ray discs over HDR-weergave.

Wij zijn groot van van HDR maar we moeten toegeven dat we het tot nu toe alleen op tv’s gezien hebben die daadwerkelijk boven de 1.000 nits aan piekhelderheid komen (of dieper zwart bieden in het geval van oled), wat ook een vereiste is voor het Ultra HD Premium-certificaat. De 65PUS7601 beschikt met een maximale helderheid van 700 nits dan ook niet over dat certificaat. Maar, eerlijk gezegd is dat geen groot probleem want dankzij het full array led-baclight (direct led) met 128 individuele zones weet deze tv alsnog een zeer indrukwekkend plaatje neer te zetten.

HDR-materiaal wordt getoond met een combinatie van (voor een lcd led tv) indrukwekkend diep zwart, intens wit en natuurlijke en intense kleuren. Het HDR-materiaal wordt zonder veel problemen weergegeven, zonder clipping (ontbreken van details in heldere delen van het scherm) of zonder het verlies van subtiele details in donkere delen van het scherm. Hier en daar is wel licht sprake van halo-effecten rondom lichte objecten op een donkere achtergrond, maar dat zien we bij bijna elke lcd led tv. Zeker in een donkere ruimte komen objecten als de zon of de maan – of in ons geval de sneeuw in Everest – bijzonder fel en strak over. Het verschil met tv’s die wel die minimale helderheid van 1000 nits hebben ga je vooral zien met veel omgevingslicht waar tegenop gebokst moet worden maar aangezien de meesten onder ons toch in de avond een film kijken is dat geen groot probleem.

philips-65pus7601-review-totaal-1

We moeten ondanks de lovende woorden wel bekennen dat het niet de meest indrukwekkende HDR-ervaring is die we ooit gehad hebben (kijk bijvoorbeeld naar de Samsung KS9500, LG E6V of Sony ZD9) maar kijkend naar de prijsklasse in combinatie met de beeldkwaliteit zijn we hier zeer tevreden over. Daarbij moet gezegd worden dat het kleurbereik minder is dan op tv’s met het Ultra HD Premium-certificaat (en diverse andere premium tv’s). Deze tv’s moeten namelijk minimaal 90 procent van het DCI-kleurpalet kunnen weergeven. De 65PUS7601 komt nog niet aan 80 procent, wat het model qua kleurbereik wel weer met beide benen op de grond zet. Alles bij elkaar biedt de 65PUS7601 wel een zeer goede ervaring die een soort van kruising tussen HDR en SDR is.

Overigens hebben we HDR-content van Netflix in deze review niet kunnen testen. Philips geeft aan dat er gewerkt wordt aan ondersteuning en dat we dit jaar nog een firmware-update kunnen verwachten die de HDR-mogelijkheden van Netflix ontsluit.

Gaming

Voor diegenen die veel games spelen is de input-lag van belang. Dit vertelt je namelijk hoeveel vertraging er tussen het uitvoeren van een actie op je controller en het uitvoeren van de actie op het beeld zit. Wat betreft de input-lag zit de Philips 65PUS7601 in de middenklasse, met een input-lag van 39ms in Game-modus. De echt fanatieke gamers die bijvoorbeeld veel shooters spelen zijn beter af met een snellere tv.

Reflecties en kijkhoeken

Op het gebied van reflecties en kijkhoeken is de 65PUS7601 ook een middenklasser. Als we ver uit het midden gaan zitten dan gaat de helderheid achteruit en worden de kleur wat fletser, maar dat zien we bij nagenoeg elke lcd led tv terug. Het is echter geen groot probleem wanneer je met drie of vier personen op een bank tegenover de tv zit. Pas als je echt vanaf de zijkant (zo’n 45 graden) naar het scherm kijkt zal het de kijkervaring beïnvloeden.

philips-65pus7601-review-beeld-4

Reflecties zijn aanwezig maar worden wel geminimaliseerd door het gebruikte filter. Een lamp achterin de kamer kan dus in wazige vorm reflecteren op het scherm, iets dat met name bij donkere content opvalt. Mocht je de tv direct naast een raam zetten dan kan direct invallend daglicht wel voor een mindere ervaring zorgen.

Philips 65PUS7601 – Ambilight

Een onderdeel waar we niet onderuit kunnen (en willen) komen wanneer we een tv van Philips testen is natuurlijk de Ambilight-functie. De Philips 65PUS7601 beschikt over driezijdig Ambilight; links, rechts en boven het scherm. Ambilight betekent dat de tv middels leds achter het scherm een gekleurde gloed die het beeld volgt op de muur achter de tv kan weergeven.

philips-65pus7601-review-beeld-6

Wij zijn al jaren fan van Ambilight, om meerdere redenen. Het geeft een comfortabelere kijkervaring doordat je ogen zich niet continu hoeven aan te passen aan een helder of donker beeld, maar Ambilight zorgt er ook voor dat zwart dieper en het contrast hoger oogt. Philips heeft als enige fabrikant het recht op Ambilight en dat werpt nog steeds zijn vruchten af. Je hebt diverse instelmogelijkheden om Ambilight naar eigen wens af te stellen. Zo kun je de kleurveranderingen snel of langzaam laten verlopen, kun je de verlichting op basis van video of audio (muziek) laten veranderen, kun je een specifieke kleur aangeven in plaats van dynamische kleuren en kun je de kleurweergave optimaliseren door de kleur van de muur achter de tv aan te geven.

philips-65pus7601-review-ambilight-1

Geoefende gebruikers kunnen ook nog eens het ISF-menu in op de kleurtemperatuur aan te passen. Een mooie extra feature is dat als je Hue-lampen hebt hangen deze met de Ambilight-kleuren van de tv mee kunnen kleuren waardoor je een unieke en indrukwekkende ervaring krijgt. Toevallig hebben wij onze testruimte van Hue voorzien en daardoor krijg je bijvoorbeeld bij een scene in de sneeuw in de hele ruimte een kil gevoel door de passende kille kleuren.

Philips 65PUS7601 – audiokwaliteit

Wat betreft de audioweergave weten we dat Philips daar dit jaar extra aandacht aan heeft besteed, met nieuw ontworpen drivers die meer kwaliteit in een compacte behuizing moeten bieden. Nu kunnen we meteen zeggen dat de audiokwaliteit zeer goed is voor een flatscreen tv, maar helaas wijzen de drivers naar achteren waardoor het geluid via de muur achter de tv weerkaatst wordt. Dit heeft wel wat invloed op de geluidsweergave want dialogen klinken hierdoor iets doffer en muziek klinkt wat flets. Het ligt puur aan de plaatsing van de speakers want het geluid dat eruit komt is voorzien van voldoende laag, heldere hoge tonen en warme maar duidelijke middentonen. Zelfs op redelijk wat volume houden de speakers goed stand en bovendien is er een redelijk goed stereobeeld waar te nemen. Het is dan ook jammer dat de speakers naar achteren wijzen maar daar ontkom je bijna niet aan. Voor het normale tv kijken biedt de 65PUS7601 een prima audioweergave, maar ben je van de films en series dan is een extern audiosysteem nog altijd wel een must.

philips-65pus7601-review-beeld-2

Philips 65PUS7601 – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we tot de conclusie komen dat de Philips 65PUS7601 veel waar voor je geld biedt en ondanks zijn relatief lage prijs een topmodel is. Ja, het mindere kleurbereik en de lage piekhelderheid zijn twee dingen die de echte topmodellen nog altijd een voorsprong geven maar door het gebruik van direct led en goede beeldverwerkingstechnieken loopt dit model niet ver achter. Over de beeldkwaliteit zijn we dan ook afgezien van een klein banding-probleem zeer tevreden. Alle soorten content, van lage resolutie SDR tot hoge resolutie HDR worden nagenoeg moeiteloos op een indrukwekkende manier weergegeven. Daarbij komt de tv met een strak en fraai design, een uitgebreid Android TV-platform en natuurlijk niet te vergeten; Ambilight. Verbeterpunten zien we vooral in de stabiliteit en snelheid van Android TV en de plaatsing van de luidsprekers. Ook hopen we dat gebruikers snel toegang krijgen HDR-content van Netflix. Dat gezegd hebbende vind je in onze optiek voor minder dan 3.000 euro niet snel een 65-inch tv die betere prestaties biedt.

Minpunten

 • Android TV nog altijd niet stabiel genoeg
 • Lichte vorm van banding
 • Luidsprekers wijzen naar achteren

Pluspunten

 • Zeer goede prijs- kwaliteitverhouding
 • Strak en fraai design
 • Uitstekende beeldkwaliteit met alle soorten content
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.