Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is High Frame Rate (HFR) en wat heb je eraan?

Geschreven door
Geplaatst op4 november 2016, 11:35 CategorieTips en adviezen

In de av-wereld komen tal van termen voorbij die wat lastig te begrijpen zijn, zoals high dynamic range en Ultra HD. Een term die we ook steeds vaker zien maar die nog vrij onbekend is, is High Frame Rate (HFR). In dit artikel leggen we uit wat High Frame Rate (HFR) precies is en wat je er aan hebt.

De frames per seconde

Als je een beetje weet hoe video in elkaar steekt dan weet je dat een film/video bestaat uit een groot aantal foto’s (frames) die snel achter elkaar afgespeeld worden. De hersenen zien het snel achter elkaar afspelen van deze frames als één vloeiende beweging; een film. Een bioscoopfilm wordt opgenomen met 24 frames per seconde. Deze standaard werd heel wat jaren terug vastgesteld voor het vloeiend kunnen weergeven van een film, zonder flikkerende beelden. Filmmakers moesten vroeger heel wat geld neerleggen voor een rol film en dus werd het minimaal benodigde aantal frames als standaard ingevoerd.

Inmiddels worden nagenoeg alle films digitaal opgenomen dus de kostenbesparing is geen argument meer. Toch wordt alles nog altijd met 24 frames per seconde opgenomen, met als reden dat dit aantal frames een bepaalde ‘look’ verzorgt. Het geeft de ‘filmlook’ aan films. In onze reviews hebben we het vaak over de motion-opties van een tv, waarmee beelden vloeiender kunnen ogen. Als je deze optie vol openzet waardoor er extra frames ‘bij verzonnen’ worden dan krijgt een film vaak een homevideo-look, en dat is iets dat we juist niet willen. Ook nu wordt er dus vastgehouden aan 24 frames per seconde.

High Frame Rate (HFR)

Toch heeft een aantal filmmakers, waaronder Peter Jackson van The Hobbit, geprobeerd met hogere frame rates te draaien. Dit wilde echter niet aanslaan, met name omdat kijkers het resultaat als ‘goedkope video’ omschreven en sommige kijkers gaven zelfs aan door de combinatie van HFR en 3D misselijk te worden. Zo nu en dan probeert een andere filmmaker het nog maar een succes is het nog altijd niet.

hobbit-hfr

Toch heeft HFR wel degelijk toekomst want door meer frames in een seconde te stoppen krijg je nu eenmaal vloeiender ogende beelden. En als er één probleem van tv’s is waar veel mensen over klagen dan is het wel dat de bewegingen niet vloeiend weergegeven worden. HFR lijkt dan ook vooral kans te hebben op het gebied van tv-programma’s en sport.

In Nederland zijn veel programma’s met 25 frames per seconde opgenomen, en worden met een frequentie van 50Hz uitgezonden als ‘halve’ frames. De tv maakt er vervolgens middels deinterlacing één frame van. Camera’s kunnen echter al langer 50 frames per seconde opnemen en daar wordt ook steeds vaker gebruik van gemaakt. Zoals hierboven al aangegeven kunnen tv’s al meer dan 25 frames per seconde weergeven en om dit te benutten worden de motion-opties aangezet. Bij series en films zorgt dit echter voor het bekende homevideo-effect. Wat tv-fabrikanten doen heeft met software en een algoritme te maken. Het merendeel van de frames die je ziet als je de motion-instellingen aanzet zijn ‘berekend’ en dus niet origineel. Naast dat het een homevideo-look als resulteert heeft, kan dit zorgen voor fouten in het beeld. HFR is dus niet hetzelfde als de motion-technieken die fabrikanten van tv’s gebruiken. HFR is een hogere frame rate bij de opname, waarna de opname ook met een hogere frame rate uitgezonden wordt.

Wat brengt de toekomst?

De ITU (International Telecommunication Union) is een organisatie die de standaarden voor omroepen op papier zet. Aan welke standaarden moet een uitzending voldoen? In de laatste standaard, genaamd Rec. 2100, wordt uiteengezet hoe de toekomst van broadcasting er uit moet zien. Zo zien we hier onder meer de Ultra HD-resolutie, high dynamic range en een groter kleurbereik in terugkomen. Ook wordt er gesproken over een maximale frame rate van 100 frames per seconde (Europees). Daarnaast gaan tv-fabrikanten direct met deze ontwikkeling aan de slag en kunnen we op korte termijn tv’s verwachten die een signaal van 100 frames per seconde kunnen weergeven.

hfr-bbc

Dat we naar HFR toegaan heeft een aantal belangrijke voordelen. Deze voordelen liggen niet bij film – we willen immers die filmlook behouden – maar bij sport en tv-uitzendingen. Met name sport zal er met High Frame Rate een stuk beter uit gaan zien. Dit komt omdat er bij sport sprake is van veel snelle bewegingen die vloeiend weergegeven moeten worden. Met maar 25 frames per seconde kan dit nogal eens zorgen voor stotterende beelden of uitgesmeerde details. Zodra we naar 100 frames per seconde gaan verdwijnt dit probleem grotendeels en komt een voetbalwedstrijd niet alleen realistischer over maar zijn de bewegingen die je ziet vloeiender en natuurlijker.

Momenteel wordt er volop getest met hogere frame rates, door zowel omroepen (met name de BBC) als tv-fabrikanten. Tijdens beurzen worden al demonstraties en prototypen getoond dus lang zal het niet meer duren voordat we aan de kant van de hardware en aan de kant van de software belangrijke aankondigingen gaan horen. Het is nu echter de vraag met welke ontwikkelingen omroepen het eerst aan de slag gaan. De keuze is groot, met onder meer high dynamic range, Ultra HD, een groter kleurbereik, nieuwe audiostandaarden, etc.

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende beeldtechnieken van tv’s of zoek je een uitleg over een specifieke term? Of, ben je op zoek naar tips om meer uit je tv te halen? Neem dan onze home cinema informatiegids door. Ook vind je hier tips voor de aanschaf van een tv.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.