Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dit zijn de grootste trends op het gebied van home cinema van dit moment

Geschreven door
Geplaatst op25 november 2016, 14:22 CategorieTips en adviezen

De ontwikkelingen op het gebied van home cinema gaan de laatste jaren alsmaar sneller. We zien bijna jaarlijkse nieuwe technieken, standaarden en mogelijkheden verschijnen. Maar, wat zijn nu de grootste trends op het gebied van home cinema van dit moment? We bespreken ze in dit artikel.

De ultieme audiobeleving

We zijn er al jaren naar op zoek maar volgens grote partijen als Dolby en DTS hebben we het eindelijk gevonden; de ultieme audiobeleving. Beide bedrijven hebben vorig jaar een nieuwe standaard op de markt gebracht waarbij gebruikt wordt gemaakt van 3D-audio; Dolby Atmos en DTS:X. Simpel gezegd betekent dit dat de audio niet meer uit een specifieke luidspreker komt maar dat audio-objecten zich vrij door te ruimte kunnen bewegen. Dit begint natuurlijk bij de productie van content, waar een compleet nieuwe manier van werken voor vereist is. Objecten worden in een 3D-omgeving geplaatst en vervolgens is het aan de receiver om middels het gebruik van een algoritme en de beschikbare luidsprekers het object op die positie weer te geven. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe standaarden voor surroundsound zijn de luidsprekers boven de luisterpositie, de zogenaamde top-speakers.

thuisbioscoop-5

Deze nieuwe audiobeleving wordt door nagenoeg alle grote audio- en videofabrikanten gepusht. Veel nieuwe av-receivers beschikken over ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, diverse luidsprekerfabrikanten hebben luidsprekers met Atmos add-on modules op de markt gebracht en onder meer Yamaha, Philips en Samsung hebben reeds soundbars met ondersteuning voor Dolby Atmos uitgebracht. De manier waarop de 3D-audiobeleving bij deze producten gerealiseerd wordt verschilt maar het principe blijft hetzelfde; een indrukwekkendere audio-ervaring waarbij je het gevoel hebt dat audio-objecten vrij door te ruimte kunnen bewegen en je middenin de actie zit.

We verwachten dat deze trend zich volgend jaar doorzet, met meer producten die de nieuwste standaarden ondersteunen, zowel op het gebied van hardware als op het gebied van content. Ook verwachten we meer betaalbare oplossingen met Dolby Atmos en DTS:X, waaronder soundbar- en home cinemasystemen en hoofdtelefoons.

Lees meer over het plaatsen en aansluiten van Dolby Atmos-luidsprekers.

De strijd om het beste beeld

Bij een ultieme audiobeleving hoort natuurlijk ook een ultieme videobeleving. De afgelopen jaren hebben we diverse ontwikkelingen voorbij zien komen en dit jaar werd duidelijk dat oled op nagenoeg elk vlak de beeldtechniek van de toekomst is. De lcd-techniek is een volwassen techniek waar niet heel veel rek meer inzit maar die wel goedkoop is, terwijl oled juist een jonge techniek is met veel rek en mogelijkheden maar met een nog altijd premium prijskaartje. Hoewel fabrikanten van lcd led tv’s nog proberen te innoveren met diverse aanpassingen toevoegingen lijkt alles erop te wijzen dat oled in de basis de beste kansen heeft.

LG loopt met oled voorop, met name omdat het de enige fabrikant is die er de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd heeft. De Koreaanse fabrikant introduceert al een paar jaar complete series oled tv’s en heeft ook dit jaar weer een groot aantal modellen op de markt gebracht. Dit jaar hebben we de premium E6V oled tv-serie en de C6V oled tv-serie met gebogen display getest, en we waren zeer onder de indruk van de beeldkwaliteit. Zowel op het gebied van contrastweergave en diepe zwartwaarden als motion is oled absoluut de techniek waar we de komende jaren allemaal rekening mee moeten gaan houden als we de ultieme videobeleving willen verwezenlijken.

LG-OLED65E6V-review-beeld-2

Ook andere fabrikanten zien dit want onder meer Philips en Loewe hebben dit jaar al eigen oled tv’s met panelen die bij LG ingekocht zijn aangekondigd. In 2017 verwachten we meer fabrikanten die met de panelen van LG aan de slag gaan en dus hun eigen oled tv’s op de markt brengen. Maar, oled biedt meer dan alleen een uitstekende beeldkwaliteit. De techniek maakt bijvoorbeeld veel dunnere en zelfs flexibele tv’s mogelijk. LG heeft de afgelopen jaren al diverse prototype oled tv’s getoond die bijvoorbeeld als een soort behang tegen de muur geplakt kunnen worden of opgerold kunnen worden. Dit maakt de positionering van de tv weer een stuk makkelijker en bovendien heb je meer ruimte voor een grotere tv.

Op dit moment zijn oled tv’s nog een stuk duurder dan lcd led tv’s maar de verwachting is dat het gemiddelde prijsniveau van oled langzaam zal zakken. Niet omdat de premium modellen goedkoper worden maar omdat oled-panelen door massaproductie en efficiëntere productieprocessen goedkoper geproduceerd kunnen worden. Dit maakt bijvoorbeeld oled tv’s in de middenklasse mogelijk waardoor de techniek ook voor consumenten met een kleiner budget interessant zal worden. Premium modellen blijven er altijd bestaan want deze zijn voorzien van de beste beeldverwerkingstechnieken van dan moment, de nieuwste features en een premium design. Kortom, de combinatie van flexibiliteit, kwaliteit en kostenreductie maakt dat we verwachten dat oled de markt de komende jaren zal gaan domineren.

Lees meer over het verschil tussen lcd led tv’s en oled tv’s.

Meer details en een hoger contrast

In de basis moet het beeld van je tv natuurlijk al goed zijn, en zoals hierboven besproken verwachten we dat oled deze basis de komende jaren zal vormen. Maar, naast die basis zijn er nog andere ontwikkelingen die ook het komende jaar de klok zullen slaan. De belangrijkste ontwikkelingen zijn 4K Ultra HD en high dynamic range (HDR).

4K Ultra HD is inmiddels niet meer weg te denken uit het home cinema-landschap. Nagenoeg alle middenklasse en premium tv’s die je vandaag de dag in de winkels vindt zijn uitgerust met de Ultra HD-resolutie, en daarbij zien we steeds meer content verschijnen die beschikbaar is in deze hoge resolutie. In de winkels wordt het aanbod Ultra HD Blu-ray discs groter en via streamingdiensten als Netflix en YouTube is al een groot aanbod Ultra HD-materiaal te vinden. Het aanbod zal in 2017 nog sneller groeien, zeker nu we de juiste apparatuur binnen handbereik hebben. Ultra HD tv’s zijn er in overvloed maar het aanbod van spelers is nog niet groot. Panasonic en Samsung hebben Ultra HD Blu-ray spelers uitgebracht maar de prijzen hiervan komen nog niet onder de 300 euro. We verwachten dat meer fabrikanten volgend jaar Ultra HD Blu-ray spelers uitbrengen, ook in lagere prijsklassen, zodat je ook optimaal kunt profiteren van de hogere resolutie.

Panasonic-DXW904-review-beeld-3

Een recentere ontwikkeling is HDR, voluit high dynamic range. Deze standaard maakt het mogelijk om videomateriaal met een groter dynamisch bereik weer te geven. Simpel gezegd betekent dit een groter contrast, waarin diep zwart en fel wit samen in één beeld weergegeven kunnen worden. HDR-beelden benaderen de weergave zoals wij het met onze eigen ogen zien. Een tv maakt HDR-weergave mogelijk door zwart zo diep mogelijk weer te geven en wit met een zo hoog mogelijke helderheid weer te geven, met een zo groot mogelijk bereik voor alles daar tussenin. Maar, het gaat niet alleen om het contrast; ook de kleurweergave is bij HDR-video beter. Kleuren moeten meer details bieden en het kleurbereik is groter. Zonder er diep op in te gaan; HDR-materiaal moet voldoen aan de Rec.2020-standaard voor kleurweergave, wat inhoudt dat er meer kleur getoond kan worden. Samen met een hoger contrast moet dit een natuurlijker en realistischer plaatje verzorgen.

Kijkend naar het vorige kopje over de ultieme videobeleving moet gezegd worden dat zowel oled tv’s als lcd led tv’s hun voordelen en nadelen hebben als het op HDR aankomt. Lcd led tv’s hebben momenteel nog een hogere piekhelderheid maar moeten het doen met zwartwaarden die niet in de buurt van die van oled tv’s komen. Oled tv’s hebben vooralsnog een lagere piekhelderheid maar kunnen puur zwart weergeven. Met name in een donkere omgeving (we kijken bijna allemaal in de avond een filmp of serie) zal de zwartweergave zwaarder wegen en wint in onze optiek de oled-techniek het. We verwachten daarbij dat de piekhelderheid van oled tv’s de komende jaren flink opgeschroefd zal worden, terwijl de kans klein is dat lcd led tv’s richting puur zwart komen.

LG-OLED65E6V-review-beeld-3

Op het gebied van HDR moet nog een onderdeel in acht genomen worden. Er zijn namelijk momenteel twee belangrijke HDR-standaarden; HDR10 en Dolby Vision. De meeste tv-fabrikanten kiezen op dit moment voor ondersteuning van HDR10 omdat de standaard geen licentiekosten met zich meebrengt en bovendien door nagenoeg elke filmstudio op een disc gezet wordt of aan een stream gehangen wordt. Dolby Vision kost fabrikanten daarentegen wel extra geld en bovendien is er nog nauwelijks content in Dolby Vision beschikbaar. Toch hebben veel filmstudio’s aangegeven met de standaard aan de slag te gaan en volgens Dolby werpt dat binnenkort zijn vruchten af. Qua kwaliteit zit er ook een verschil tussen Dolby Vision en HDR10. Dolby Vision maakt gebruik van dynamische metadata waardoor de HDR-weergave per shot/scene geoptimaliseerd kan worden, terwijl HDR10 op dit moment statisch is en maar één HDR-setting voor een hele film kan gebruiken. LG is met zijn HDR oled en lcd tv’s op dit moment de enige fabrikant in Nederland die Dolby Vision ondersteunt. De verwachting is dat LG ook volgend jaar zijn modellen hiermee uitrust maar of ook andere fabrikanten ermee aan de slag gaan is nog onduidelijk.

Meer details in je muziek

High-res Audio, oftewel hoge resolutie audio, zien we steeds vaker op producten terug. Van televisies en mediaspelers tot receivers en koptelefoons, veel nieuwe producten ondersteunen de weergave van hoge resolutie audio. Simpel gezegd is High-res audio een term waarmee audio die beter dan 16bit/44.1kHz cd-kwaliteit is omschreven wordt. Er zijn vele verschillende bestandsformaten (denk aan Flac, Wav, DSD, etc.) en hierbinnen ook weer vele bitrates (kwaliteiten). Hoe hoger de kwaliteit (lossless is eigenlijk de beste kwaliteit aangezien het zonder verlies weergegeven wordt), hoe meer subtiele details muziek biedt en hoe groter het bereik van de frequenties is.

marantz-nr1607-review-gebruik

De toegevoegde waarde van hoge resolutie audio is afhankelijk van hoe je zelf met muziek omgaat en het ervaart. Vanzelfsprekend is de upgrade naar hoge resolutie audio niet nodig wanneer je het verschil tussen een dsd-bestand en een mp3-bestand niet hoort of niet voldoende aanwezig vindt. Eigenlijk is hoge resolutie audio met name voor diegenen die er echt voor gaan zitten, voor een stereosysteem thuis of met een koptelefoon op de bank. In veel andere situaties, bijvoorbeeld in de trein of op de fiets, zal het verschil niet groot genoeg zijn om de investering te verantwoorden. Toch verwachten we dat  de aanbod van apparatuur met ondersteuning van hoge resolutie audio alleen maar toe zal nemen. In 2017 verwachten we meer mobiele apparaten die met high-res audiobestanden om kunnen gaan en ook meer koptelefoons die de content weer kunnen geven. Op het gebied van home cinema zien we dit nu al; de meeste av-receivers, mediaspelers en home cinema-systemen kunnen hoge resolutie audiobestanden weergeven.

Lees meer over hoge resolutie audio.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen van een tv of over de nieuwste trends, technieken en standaarden? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door. Ook kun je verder lezen via onderstaande links;

Oled tv’s: alles dat je moet weten
Een nieuwe tv kopen? Dit moet je weten
De beste tv voor sportwedstrijden: waar moet je op letten?
Wat is een smart tv en wat kun je ermee?
De beste 4K Ultra HD tv’s met HDR van dit moment

 • Delen:

Reacties

 1. frans callebaut
  26 november, 2016 om 15:00

  hallo martijn,
  wat bedoel je met een goedkopere oplossing voor dolby atmos en dts-x voor hoofdtelefoon ? heb je hiervoor een speciale hoofdtelefoon nodig?
  mvg,
  frans callebaut

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.