Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De voordelen en nadelen van een soundbar: dit moet je weten

Geschreven door
Geplaatst op7 november 2016, 15:31 CategorieTips en adviezen

De soundbar is één van de meest populaire oplossingen voor mensen die zoeken naar een home cinema-systeem maar die niet veel speakers in de kamer willen hebben staan. Maar, een dergelijke oplossing heeft niet alleen voordelen. In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van een soundbar home cinema-systeem onder elkaar.

Wat is een soundbar?

Het mag inmiddels wel bekend zijn wat een soundbar precies is, maar kort gezegd is het een langwerpige speaker die een breed geluidsveld kan weergeven dankzij een aantal ingebouwde kleine speakers. De soundbar is voorzien van een eigen versterker om deze speakers aan te sturen, komt met diverse aansluitmogelijkheden om je apparatuur en tv te kunnen aansluiten, en kan vaak voorzien worden van een (draadloze) subwoofer. De gemiddelde soundbar kan aan de muur onder de tv bevestigd worden of op het meubel van de tv gezet worden.

Soundbars komen in verschillende soorten en maten; van hele slanke en kleine modellen tot grote en dikke modellen. Vaak is het zo dat hoe groter de soundbar, des te breder het geluidsveld en des te meer kleine speakers erin verwerkt zitten. De Samsung HW-K950 is hier een voorbeeld van. Dit model komt met extra ingebouwde speakers die middels weerkaatsingen via het plafond een Dolby Atmos-effect moeten verzorgen. Nagenoeg elk model biedt virtueel surroundsound, wat eigenlijk betekent dat door de opstelling van de kleine speakers in de soundbar en de akoestiek van de ruimte een surround-effect bereikt kan worden. Je krijgt hierdoor iets meer diepte in het geluid maar als er geen speakers achter je staan zal het nooit echt surround zijn.

lg-sh6-review-totaal

Sinds 2013 zijn er ook soundbars die niet voor de tv geplaatst worden maar onder een tv geplaatst kunnen worden. Deze systemen worden door elke fabrikant anders aangeduid. Sommigen noemen het een Sound Plate of een Base Speaker, anderen noemen het een Speaker Plate. Het principe is echter hetzelfde; een stevige en platte speaker waar je een tv op kunt plaatsen. In de speaker zit alles verwerkt wat je nodig hebt en het is dus eigenlijk een standaard voor je tv met geïntegreerde speakers. Lees meer over het verschil tussen een soundbar en een SoundPlate of SoundStand.

Voordelen van de soundbar

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het compacte formaat en datgene wat er in dat compacte formaat verwerkt zit. Met één langwerpige speaker die je voor of onder je tv kunt plaatsen ben je eigenlijk helemaal klaar en heb je ook nog eens een goed en ruimtelijk geluidsbeeld. Geen kabels door de woonkamer en geen extra speakers – al zijn er soundbars met extra speakers voor achterin de kamer. Wel komt er vaak een subwoofer mee maar die kan in de meeste gevallen draadloos gekoppeld worden.

lg-sh6-review-design

Daarbij zijn soundbar-systemen vaak ook iets goedkoper dan uitgebreide home cinema-systemen met een groot aantal speakers. Met een budget van 300 tot 600 euro kun je al een prima soundbar kopen. Let wel dat de prijs ook iets zegt over de kwaliteit. Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.

Soundbars zijn eigenlijk compacte hubs voor je home cinema-systeem. Tegenwoordig komen de meeste soundbars ook met toegang tot streamingdiensten, bluetooth en WiFi. Hierdoor kun je eenvoudig je eigen muziek uit je thuisnetwerk en online diensten weergeven. De bediening is meestal ook kinderlijk eenvoudig; met een compacte afstandsbediening of een app van de fabrikant.

Nadelen van de soundbar

Een soundbar komt echter niet alleen maar met voordelen. Je hebt te maken met een compact systeem waardoor er zeker ook beperkingen zijn. Een misvatting die we regelmatig tegenkomen (en die fabrikanten stimuleren door de term surroundsound te gebruiken) is dat soundbars een surround-ervaring kunnen bieden. Helaas is dit niet tot nauwelijks het geval wanneer je te maken hebt met één speaker voorin de kamer. De langwerpige speakers proberen met speciale gerichte drivers in het apparaat en de akoestiek van de ruimte (weerkaatsing) een surround-ervaring na te bootsen. Dit betekent in de praktijk echter dat je een iets dieper en breder geluidsveld krijgt maar het geluid zal je nooit omringen. De vorm van de kamer en de bijbehorende akoestiek moeten optimaal zijn wil je een soort van surround-effect krijgen. Wel zijn er modellen die met (draadloze) speakers voor achterin de kamer geleverd (kunnen) worden. Dit zorgt direct voor een veel beter surround-effect.

samsung-hw-k950-totaal-2

 

Ook is het belangrijk te letten op de bass-weergave van de soundbar. Wanneer de soundbar zonder subwoofer geleverd wordt is de kans groot dat de echt diepe tonen ontbreken in het geluid. Een externe subwoofer of een systeem met bijbehorende subwoofer is dan gewenst. Je kunt er eigenlijk van uitgaan dat een soundbar van minder dan 500 euro die zonder subwoofer geleverd wordt geen indrukwekkend laag geluid kan weergeven.

Een ander nadeel van de soundbar is het beperkte aanbod van aansluitingen, zeker als we het vergelijken met de gemiddelde receiver of versterker. Soundbars worden, zeker in de lagere prijscategorieën, voorzien van een minimaal aantal aansluitingen. Met name de hdmi-poorten worden maar mondjesmaat ingebouwd en dat is gezien het feit dat bijna alle apparaten tegenwoordig hdmi gebruiken toch jammer. Met het centrale punt dat de speaker inneemt zouden ook de aansluitingen dit moeten weerspiegelen. Maar, het is dus belangrijk dat je voor het kopen van een soundbar duidelijk hebt wat je wilt aansluiten en hoe je dit wilt doen. Kies in ieder geval voor een soundbar met minimaal één hdmi-ingang en uitgang, en liefst nog minimaal een digitale audio-ingang. Hoe meer, hoe beter.

Wanneer een soundbar kopen?

Een soundbar is geen vervanging voor een home cinema-systeem met een groot aantal fysieke speakers. Met een dergelijk systeem creëer je namelijk een echte surround-ervaring en met een stand-alone soundbar is dat niet mogelijk. De gemiddelde soundbar is vooral geschikt voor diegenen die het geluid dat de tv produceert willen verbeteren, een kleiner budget hebben en een niet al te grote kamer hebben. Kijken we naar de duurdere modellen dan kunnen ook grotere ruimte van een prima geluidskwaliteit voorzien worden en kunnen films met een surround audiotrack ook meer impact hebben. Hoewel een soundbar niet de kwaliteit haalt van een volledig surround systeem maakt de grootte en het gemak de luidspreker wel ideaal voor ruimtes met beperkte opstelmogelijkheden.

Meer informatie

Meer informatie over home cinema-systemen en losse componenten vind je in de home cinema informatiegids of via onderstaande links.

De beste soundbar home cinema-systemen voor bij je tv (2016)
Geluid van tv via luidsprekers home cinema of soundbar: zo werkt het

Aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar: dit moet je weten
Akoestiek en home cinema: hoe pak je de optimalisatie van geluid aan?
Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?

 • Delen:

Reacties

 1. frans
  08 november, 2016 om 9:28

  GOEDE UITLEG.
  Maar mij ervaring is met een reciever die ik nog steeds het beste vindt en zijn geld waard is met tegenwoordig ook hele kleine goede speakers goed is te doen.
  Dolby atmos word wat moeilijker voor veel mensen voor het plafond geluid ik heb de kef r 50 er bij klinkt heel goed alles is kef bij mij kost wel wat maar je bent wel klaar voor heel wat jaren.
  Heb nu 3 dolby atmos blurays klinkt heel verschilend maar dat ligt wel aan het soort films.
  Mijn volgende stap is een UHD bluray speler endan een andere tv nu samsung hd word dan een 4K tv denk ook weer een samsung.
  Tv is voor mij een monitor geworden alles loopt via reciever hd tv horizonbox ziggo ben er heel tevreden over film 1 media speler zappitti 4 k en bluray speler Panasonic.

 2. Mattheus vd Berssela
  04 januari, 2017 om 13:49

  De ingebouwde tv-speakers zijn stil tijdens het spelen van een DVD via mijn Denon-S102 tuner/speler. Heb Samsung-tv uit 7000-seri (Uhd, circa dec’15).
  Geluid van de dvd komt wel uit de luidsprekers die zijn aangesloten aan de Denon-tuner/speler.
  Daarnaast: ik zie dat geluid en ‘mondbeweging’ in de film op de dvd niet synchroon lopen.

 3. Jasper
  12 februari, 2017 om 21:14

  Een versterker met losse speakers is niet te overtreffen maar je huiskamer ziet er meteen uit alsof we weer terug in de jaren 90 op een vrijgezellen kamer zijn.
  Het oog wil ook wat en al die draden met grote speakers is niet echt design.
  Tevens heeft een soundbar meer gemak.

 4. Jo boreas
  23 april, 2017 om 13:47

  Hoi ik heb verschilende type soundbars gehoord ook met dolby admos mijn mening is vergeet het maar een soundbar kan niet op tegen een 5.1 of normaal dolby admos jammer maar ik miste de effecte van het geluid.ze maken er mooie reclame over maar de werkelijkheid vind ik beduidend anders ook met stereo normale hifi luidsprekers gaan van lings naar rechs bij een soundbar zeker niet.wie weet dat ze er in de toekomst iets op vinden jammer maar helaas.mvg.

 5. Jo boreas
  23 april, 2017 om 13:49

  Ps je kunt heel goed en netjes de kabels met kabel gootjes wegwerken en dan heb je er ook geen last van.

 6. j.a.t.
  08 mei, 2017 om 10:09

  hallo ik vind soundbar tegen vallen het geluid blyft op een plek hangen en is dan niet meer prettig om tehoren wat kan ik dan het beste doen.

  • Frans
   08 augustus, 2020 om 15:46

   Weggooien

 7. Jan
  14 september, 2018 om 11:55

  Ik heb gewoon een nad c370 met B&W speakers aangesloten op de tv en daar kan geen soundbar tegen op.

 8. leo
  07 januari, 2019 om 13:54

  Heb het geluid gehoord en vind het waardeloos . Gewoon via je versterker over je luidspeakers en je hebt een 10 keer betere kwaliteit .

 9. d
  17 januari, 2019 om 13:39

  Ik ben blij met dit verhaal want ons 5.1 systeem begint te overlijden en zijn op zoek naar wat anders. Maar ik ben niet van al te duur spul maar wel van goed geluid. We gaan toch maar weer op zoek naar 5.1 serie. Misschien kan ik mijn vader over te halen zijn spul over te nemen en hem een soundbar kado te doen.

 10. Thea klara
  06 februari, 2020 om 16:22

  Kan ik een Bluetooth radio ook aansluiten op de soundbite, zodat ik de ipad niet hoef te gebruiken

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.