Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De basis voor tv-uitzendingen in 4K Ultra HD HDR ligt klaar

Geschreven door
Geplaatst op24 november 2016, 10:27 CategorieDigitale tv

We zien de laatste jaren diverse interessante en indrukwekkende ontwikkelingen voorbij komen in de wereld van tv en audio, maar het grootste struikelblok is en blijft de adoptie van de tv-omroepen. Zij lopen vaak achteraan als het om nieuwe ontwikkelingen gaat, niet in de laatste plaats om de investeringen die ze vergen. Het heeft ook deze keer lang geduurd maar tv-uitzendingen in 4K Ultra HD en HDR lijken toch echt om de hoek te staan.

Digital Video Broadcasting (DVB), de organisatie die de standaarden voor digitale tv-uitzendingen vastlegt, heeft nieuwe specificaties aan de Ultra HD-standaard toegevoegd waardoor we weer een stap dichterbij daadwerkelijke uitzendingen zijn. De nieuwe standaard is vollediger waardoor omroepen binnenkort een ‘verbeterde audio- en video-ervaring’ kunnen bieden.

De organisatie heeft onder meer high dynamic range (HDR), High Frame Rates (HFR) en Next Generation Audio (NGA) aan de standaard toegevoegd. De eerste twee onderdelen kennen we al, het laatstgenoemde onderdeel is eigenlijk een term waarmee nieuwe audioformaten als Dolby Atmos en DTS:X omschreven worden. Door de komst van de nieuwe standaard wordt het volgens de organisatie makkelijker om meer en betere Ultra HD HDR-content te produceren en vervolgens ook uit te zenden.

Vooralsnog zijn er in Nederland echter geen plannen bekendgemaakt door omroepen. Waarschijnlijk wordt eerst afgewacht wat de grote spelers in het buitenland doen. De BBC lijkt één van de eerste grote spelers te zijn die ermee aan de slag gaat, mogelijk volgend jaar al.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.