Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sudio Vasa Bla bluetooth in-ear koptelefoon

Geschreven door
Geplaatst op18 oktober 2016, 13:46 CategorieAccessoire reviews

De laatste tijd besteden we wat meer aandacht aan hoofdtelefoons. Het aanbod wordt alsmaar groter, het aantal varianten neemt toe en de kwaliteit wordt alsmaar beter. Ook het aanbod van draadloze koptelefoons neemt toe, zeker nu de iPhone zijn koptelefoonuitgang verliest. In deze review kijken we naar een draadloos model; de Sudio Vasa Bla bluetooth in-ear koptelefoon.

Wat is de Sudio Vasa Bla?

Zoals de naam al doet vermoeden is de Sudio Vasa Bla een in-ear koptelefoon van Zweedse makelij. Deze ‘oortelefoon’ maakt dankzij bluetooth draadloos verbinding met je smartphone (of een ander bluetooth-apparaat) en kan dus draadloos gedragen worden. Draadloos betekent in dit geval echter wel dat de twee oorstukjes middels een nekbandje met elkaar verbonden zijn. In de verpakking zien we een gebruiksaanwijzing, een lederen hoesje, de koptelefoon met bedieningsstukje, 4 verschillende oordopjes, een microUSB-kabel en een clip voor de kabel terug. Het hele pakketje kost je 70 euro.

sudio-vasa-bla-review-4

De Sudio VASA is genoemd naar de 16e eeuwse Koning Gustaf Vasa die de Zweedse oorlog voor onafhankelijkheid tegen de Deense Koning Christian II leidde. De VASA is één van Sudio’s premium modellen waarbij een nieuwe generatie 10.2 mm driver ontwikkeld is. Dit is onze beste driver tot nu toe. De gebruiker hoort nu ieder detail, van ieder instrument, in ieder lied, voor een onvergetelijke ervaring.

Design

Het eerste wat opvalt is het chique en hoogwaardige design. De Sudio Vasa Bla is verpakt in een fraai vormgegeven doosje, daar begint het natuurlijk al. De koptelefoon zelf is grotendeels van plastic; wij hebben de witte versie van rosegouden stukjes bij de oordoppen. Op de kabel van de koptelefoon zien we een accu (8 uur aan luistertijd) en een bedieningselement met volume-knoppen, pauze-knop en microfoon terug. Sudio levert vier verschillende oordopjes mee dus de koptelefoon moet theoretisch gezien in bijna elk oor passen. Het lederen hoesje voegt wat extra premium look and feel toe aan het geheel. Alles bij elkaar genomen heeft de Sudio Vasa Bla een chique uiterlijk meegekregen en is daarmee juist een vreemde eend in de bijt in de productcategorie van draadloze koptelefoons die vaak op sport gefocust zijn. Wij kunnen dit wel waarderen; het is weer eens wat anders en er is zeker een doelgroep voor.

sudio-vasa-bla-review-3

Gebruik

Voordat we de koptelefoon koppelen met onze smartphone moeten de juiste oordopjes gekozen worden. Dat was echter wat lastig want geen enkel oordopje bleef perfect zitten. De ene was iets te groot, de ander net te klein, en bovendien is er geen ‘wingtip’ geïntegreerd waarmee het oortje stevig op zijn plek blijft als je gaat sporten. Dit is en blijft een probleem van in-ear koptelefoons, en verschilt gewoon heel erg per persoon. Mijn vriendin vond gelijk het perfecte oordopje dus het kan zeker ook goed passen.

sudio-vasa-bla-review-1

Het koppelen met de smartphone verloopt echter zonder problemen. De koptelefoon wordt snel herkend, de verbinding is in enkele seconden gemaakt en – belangrijker nog – de verbinding blijft stabiel en in stand. De geïntegreerde accu moet 0p papier zorgen voor 8 uur aan luisterplezier en we kwamen ongeveer op 7,5 uur uit, perfect dus. Je kunt de koptelefoon opladen middels de meegeleverde microUSB-kabel.

sudio-vasa-bla-review-5

Als je eenmaal goed passende oordop hebt gevonden dan zit de koptelefoon lekker strak maar ga je sporten dan merk je al snel dat het gewicht (23 gram) van het kabeltje (met accu en bediening) gaat trekken. Bij een goed passend oortje zorgt dit niet snel voor problemen maar als het al niet helemaal passend is dan kan bij het hardlopen ineens je oortje uitvallen. Of, je krijgt dat gevoel althans waardoor je het oortje automatisch blijft vastdrukken. De gebruikservaring verschilt dus echt per persoon.

Audiokwaliteit

Kijkend naar de audiokwaliteit dan is de Sudio Vasa Bla een boven gemiddeld goede hoofdtelefoon. Dit model verzorgt een breed bereik, met heldere en strakke hoge tonen, warme en levendige middentonen en een redelijk diepe en nauwkeurige bas. Er is voldoende dynamiek te horen en muziek zit vol subtiele details. Het brede geluidsveld zorgt voor een levendige weergave, met een goed gescheiden soundstage.

sudio-vasa-bla-review-2

  • Type: 10,2 mm Dynamische Luidspreker
  • Gevoeligheid: 113 dB SPL @ 1 kHz
  • Impedantie: 32 Ohm @ 1kHz
  • Frequentie: 18 Hz – 23 kHz

Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan zijn het design en de audiokwaliteit de belangrijkste pluspunten van de Sudio Vasa Bla. Op deze vlakken presteert de hoofdtelefoon boven gemiddeld, zeker ook kijkend naar de prijsklasse waarin hij zich bevindt. De oordopjes passen echter niet altijd perfect en wanneer ze niet perfect passen krijg je bij veel beweging (sporten) het gevoel dat de oordopjes uitvallen. Of ze passen kunnen we niet voor je bepalen, maar voor 70 euro kunnen we de Sudio Vasa Bla wel aanraden als je op zoek bent naar een goede audiokwaliteit in een chique jasje.

Minpunten

  • Oordopjes niet altijd passend
  • Hierdoor kunnen ze uit vallen

Pluspunten

  • Goede audiokwaliteit
  • Chique en premium design
  • Aantrekkelijk geprijsd
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.010Wesley Akkermanproduct
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.