Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Geluid van tv via luidsprekers home cinema of soundbar: zo werkt het

Geschreven door
Geplaatst op7 oktober 2016, 17:07 CategorieTips en adviezen

Het is alweer een hele tijd geleden dat we uitgebreid geschreven hebben over het aansluiten van je tv met je soundbar of home cinema-systeem om zo het geluid van je tv over je luidsprekers te krijgen. Er is in de afgelopen jaren het een en ander veranderd en dus is het tijd voor een update. We leggen je in dit artikel uit hoe je alles precies aansluit zodat je de audio van je tv over de speakers van je audiosysteem of je soundbar kunt krijgen.

Geluid van je tv over je luidsprekers of soundbar

We gaan in dit artikel uit van twee situaties; je hebt een tv staan en een home cinema-systeem, of je hebt een tv staan en een soundbar. In beide gevallen wil je het geluid dat de tv-zenders, de smart tv-apps en de aangesloten voortbrengen over de luidsprekers weergeven. Dat kunnen de luidsprekers van je home cinema-set zijn, of de luidsprekers die in je soundbar verwerkt zitten.

Gebruik hdmi arc

De meest voor de hand liggende oplossing is hdmi arc. Deze functie maakt het mogelijk om de hdmi-kabel die tussen de tv en de home cinema-set of soundbar ligt te gebruiken in twee richtingen. Aan de ene kant wordt het beeld van je home cinema set of soundbar (denk aan een ingebouwde of aangesloten Blu-ray speler) richting de tv gestuurd, en aan de andere kant kan de tv geluid van de tv-zenders, apps of aangesloten apparaten terugsturen. De voorwaarde is wel dat zowel de home cinema-set of soundbar én de tv hdmi arc ondersteunen. Wil je meer weten over deze aansluitmogelijkheid, lees dan ons artikel over hdmi arc. Lees daarna vooral ook waarom hdmi arc niet altijd goed werkt. Doordat fabrikanten hdmi arc op verschillende manieren implementeren kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je de audio van smart tv-apps niet te horen krijgt.

Raumfeld-soundbar-review-4

In dit scenario gaan we er vanuit dat je de digitale tv-decoder hebt aangesloten op de tv en dus de audio van de tv-zenders via de tv en hdmi arc naar je luidsprekers gestuurd wordt. Deze oplossing geldt ook wanneer je nog analoog naar tv-zenders kijkt, of wanneer je de CI+-module van je tv gebruikt. Let wel; selecteer op home cinema-set of soundbar de juiste input, in dit geval vaak TV (ARC), om geluid te horen.

Direct aansluiten op home cinema of soundbar

Als het je eigenlijk alleen gaan om de audio van tv-zenders en je maakt gebruik van een externe tv-decoder voor het ontvangst van deze zenders, dan kun je deze decoder ook direct aansluiten op je home cinema-set of soundbar. Gebruik hiervoor een hdmi-aansluiting wanneer mogelijk. Sluit de decoder (settopbox) dan aan op de home cinema-set of soundbar en ga vanuit de soundbar of home cinema-set richting de tv voor het beeld.

Teufel-Cinebar-52-THX-review-aansluitingen

Heb je geen hdmi-uitgang (of geen hdmi-ingangen) op je home cinema-set of soundbar? Gebruik dan een audiokabel (digitaal coaxiaal of optisch) om de decoder met de home cinema-set of soundbar te verbinden. Vervolgens gebruik je een hdmi-kabel tussen de decoder en de tv voor het beeld. Het nadeel van deze oplossing is dat je altijd je home cinema-set of soundbar aan moet zetten om het geluid van de tv-zenders te horen. Sommige systemen (met name receivers) bieden de optie om ook het geluid door te sturen zodat je de speakers van de tv kunt gebruiken als dit gewenst is.

Analoge tv en geen hdmi arc

Het is echter ook mogelijk dat je nog analoge tv kijkt of geen hdmi arc hebt. Dan moet je een kabel vanuit je tv terugleggen naar je home cinema-systeem of receiver. Dit kan zowel digitaal als analoog, maar digitaal heeft altijd de voorkeur aangezien het meer formaten ondersteunt en een betere kwaliteit biedt. Kijk dus naar welke audio-uitgangen je tv heeft en welke ingangen je home cinema-set of soundbar heeft. Vervolgens leg je dus een audiokabel van de tv naar je home cinema-set of soundbar om het geluid over de luidsprekers te krijgen.

denon-heos-homecinema-6

Deze oplossing is ook van toepassing wanneer je de digitale tv-decoder direct op de tv aansluit in plaats van op je home cinema systeem. Het geluid van decoder kan zo via de tv naar de home cinema-set gestuurd worden. Daarnaast is deze oplossing van toepassing wanneer hdmi arc niet alle bronnen terugstuurt naar de home cinema-set of soundbar. Hoor je bijvoorbeeld geen audio van smart tv-apps? Leg dan die extra audiokabel tussen de tv en het luidsprekersysteem. Let wel; selecteer op home cinema-set of soundbar de juiste input om geluid te horen.

Meer informatie

Meer informatie over het aansluiten van je home cinema systeem en andere interessante tips vind je via onderstaande links. Voor een compleet overzicht van alle adviezen en tips kun je terecht in de home cinema informatiegids.

Aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar: dit moet je weten
Geluid van je tv verbeteren met een soundbar of soundbase: zo werkt het
HDMI over lange afstanden gebruiken: dit moet je weten
Audiokabels voor een optimaal geluid
Wat is het verschil tussen optisch (Toslink) en digitaal coaxiaal?

 • Delen:

Reacties

 1. frans
  08 oktober, 2016 om 10:15

  Ik geef toch de voorkeur aan een reciever met dolby atmos dan heb je ook echt geluid en niet het gesimuleerde uit een soundbar of 2.1 syteem.
  De laatste 2 blijven altijd achter op een riciever

 2. Froonhof
  08 oktober, 2016 om 13:07

  Hallo Martijn,
  Wellicht toeval maar het lijkt dat met dit stuk mijn vraag over 2 HDMI ingangen op de TV,
  maar slechts één aansluiting op de soundbar, hoe ik dan snel kan schakelen tussen de twee HDMI-ingangen Dat is nodig omdat op HDMI – 1 zit de TV ontvangst en op HDMI 2 een streamingbox voor films.
  Ik begrijp dat de aansluitingen op één punt samen moeten komen en ik denk dat het antwoord op mijn probleem gaat worden: er moet een receiver komen om de soundbar-functie gemakkelijk te verdelen over HDM-1 of 2.
  De vraag is nu: waar haal ik zo’n receiver vandaan en hoe heet dat?
  Hoor graag.
  Met groet en dank,
  Jacques Froonhof.

  • Martijn Chel
   08 oktober, 2016 om 19:50

   Hoi Jacques,
   Dus je wilt de soundbar er nog bij terwijl de twee hdmi-ingangen op de tv reeds bezet zijn? Begrijp ik het zo goed?

 3. Ad Peijnenburg
  19 oktober, 2016 om 9:29

  Een HDMI kabel van mijn Blu-Ray speler naar de TV. Toch loopt het geluid niet synchroon met het beeld. Komt dat door de kabel of zit ik in de verkeerde ingang?

 4. Peter van Schaijk
  01 november, 2016 om 18:44

  Ik draag 2 hoortoestellen en wil mijn soundbar koppelen aan een streamer om zo draadloos contact te leggen met mijn hoortoestellen.
  Vraag: hoe moet ik de streamer koppelen aan mijn soundbar?

 5. R de Haas
  18 november, 2016 om 13:41

  Hoe krijg ik mijn iPhone 6 via Blue tooth connected met soundbar LG SH5 ?

 6. h pouderoijen
  14 december, 2016 om 14:10

  ik krijg de interne speakers niet uit op mijn Panasonic tx l42 et 5 ew
  als ik de sonos playbar harder zet gaat de tv ook harder

 7. robpeters
  19 januari, 2017 om 12:08

  Ik heb een HEOS HomeCinema (http://www.denon-hifi.nl/nl/heos-homecinema) en daarop werken al die mogelijkheden volgens mij prima. Heb zelf mijn TV via optisch verbonden omdat mijn TV het signaal via HDMI ARC ook niet altijd goed doet.

  • Dick Baars
   22 december, 2018 om 16:25

   Beste Rob, ik heb een Heos soundbar 3.0 met 4xHDMI besteld en vraag me af of ik, zonder de tv aan te zetten, het geluid van de mediabox-radiostations direct via de soundbar kan afspelen. En geld dat ook voor mijn home cinema?
   Bij voorbaat dank. Mvg. Dick Baars

 8. Jelle
  24 maart, 2017 om 22:47

  Ik heb van Samsung een TV (LT32E310EW) en een home cinema set (HT-C5200). Signaal komt van de Telfort-decoder in de set en gaat dan naar de TV, allemaal via HDMI. Nu probeer ik audio van de TV uit de speakers van de set te laten klinken, waarbij ik liefst nog maar één afstandsbediening nodig heb. Het lukt alleen nog niet echt. Met HDMI kabels in elk geval niet, want de volumeregeling werkt alleen met de afstandsbediening van de home cinema set (die dan beperkt gesynchroniseerd is met de rest van de opstelling).

  De TV heeft geen HDMI-ARC of CEC. Wel een optische aansluiting voor audio, net als de set.
  Als ik nu een optische kabel ertussen leg, moet ik dan ‘externe luidsprekers’ als geluidsbron instellen op de tv en kan ik met één Samsung-afstandsbediening (bv. van de TV) de boel bedienen?
  Of kan ik beter een universele afstandsbediening kopen?

 9. Hein van Drie
  30 mei, 2017 om 14:32

  Heb soundbar van Philips gekocht. Met receiver kon ik tv uitzetten bij radioontvangst via satelliet. Is dit nog steeds mogelijk. Heb een Samsung tv.

 10. E.N.Brouwer
  16 september, 2017 om 22:11

  Hoe kan ik twee externe boxen aansluitenop mijn instalatie.
  Ik heb alles van kpnalles ineen .
  Blue rai speler en tv en soundbox van samsung.
  Ik zou graag die boxen betrekken bij mijn muziek en tv geluid.
  Kan u mij helpen en raadgeven .
  Bijvoorbeeld mijn hartelijke dank.

 11. Gerrit
  23 mei, 2018 om 12:12

  Hoe kan ik mijn boxen inregelen.
  Heb mediabox van Ziggo enPanasonic Home Theater SC-BTT465

 12. Ad
  05 oktober, 2018 om 16:20

  Heb sinds deze week een samsung qled 2018. De connector van de tv staat gekoppeld met de humax en via een optische kabel met een externe geluidsbron, een (oude) sony versterker model str-db790.
  Zolang ik mijn humax afstandsbediening gebruik gaat alles goed, maar als ik via de samsung afstandsbediening bv you tube opzet heb ik geen geluid.
  Heeft iemand een idee hoe ik zowel de tv als de humax op de versterker kan aansluiten?

 13. Babs
  03 februari, 2019 om 20:28

  Heb een sony tv en nu soundbar van sony en wil nog spelcomputers aansluiten. Hoe kan ik dat het beste doen om alle tv en spelcomputers over mijn soundbar te laten gaan. Ik moet dit laten doen door een oom want zelf geen kaas van gegeten. T is wel met wireless connexion ??? Wil gewoon graag weten hoe het beste aan te sluiten want heb ook een mediabox. Bedankt alvast. Babs

 14. J Gerver
  17 april, 2019 om 12:27

  Wil graag alles met elkaar verbinden dat ik het geluid uit de boxen hoor ik heb een Sony tv kdl60w 885bb een Sony reciever STR-de 445 een Sony soundbar ht-ct370 en harman cordon boxen en

 15. Conny
  30 juli, 2019 om 17:42

  Kan iemand mij vertellen hoe het ksn, mijn man heeft een sony home cinema set, nu wil het geval hij krijgt alleen geluid via de boxen aan de voorkant heeft en de andere 2 krijgt hij geen geluid, maar als hij de boxen test doen ze het wel, wie weet de oplossing, alvast bedankt.

 16. Vandecaveye
  03 november, 2019 om 15:48

  Beste

  ik heb een vraag of mijn surround systeem.
  ik heb een medion tv en een philips soundbar met subwoofer.
  als ik deze met elkaar verbind met een optische kabel doet deze niks.
  Ik heb enkel een optische aansluiting en een aansluiting wit/rood.

  ik moet er wel bij zeggen; mijn soundbar staat te pinken op alle 3 de kanalen vanaf ik deze aanzet.

  Kan mij hierbij iemand helpen ?

  mvg

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.