Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Medion Life P85111 WiFi DAB+ Internet Radio

Geschreven door
Geplaatst op7 september 2016, 11:26 CategorieLuidspreker reviews

De radio zoals we die vroeger hadden is niet echt meer van deze tijd. Tegenwoordig zijn radio’s uitgebreid met meerdere features, waaronder internetradio, fm/am, digitale radio en netwerkmogelijkheden. Ook usb-poorten zien we steeds vaker terug. Je zou denken dat je voor een apparaat dat al deze mogelijkheden biedt diep in de buidel moet tasten maar niets is minder waar. Medion heeft dit jaar de Life P85111 WiFi DAB+ Internet Radio met al deze features op de markt gebracht. Deze radio gaat over de toonbank voor een prijs van 129 euro.

Medion Life P85111 WiFi DAB+ Internet Radio

De Medion Life P85111 is, zoals de naam al aangeeft, een radio die in verbinding staat met het internet. Dit apparaat, een 2.1-kanaals audiosysteem, beschikt over WiFi, netwerkmogelijkheden, FM-radio, Spotify Connect, DAB+-ondersteuning en internetradio. Kortom, vanuit nagenoeg elke bron kun je je favoriete muziek streamen. Hieronder vind je de belangrijkste features van deze radio opgesomd;

 • Toegang tot 15.000 radiozenders op internet
 • 3.2-inch tft-display
 • Twee stereoluidsprekers van 7 Watt en ingebouwde woofer van 15 Watt
 • DAB+- en FM-ontvanger
 • Radio Data System voor weergave van informatie zender
 • 40 opslaglocaties voor favoriete zenders
 • WLAN met externe antenne
 • Bediening met afstandsbediening of app
 • Houten behuizing met hoogglansfront
 • DLNA en UPNP voor toegang tot muziek in netwerk
 • Wekfunctie
 • Spotify Connect
 • AAC, MP3, WMA, FLAC en WAV ondersteuning
 • USB-poort
 • RJ-45 LAN-aansluiting
 • Hoofdtelefoonaansluiting
 • Stereo line-out
 • AUX-in
 • Formaat: 240 x 190 x 135mm (1.6kg)

Zoals je ziet biedt deze radio nagenoeg alles dat je nodig hebt om je favoriete muziek te beluisteren, zowel lokaal als via het internet.

Design en bouwkwaliteit

De Medion Life P85111 doet ondanks zijn aantrekkelijke prijs meteen aan als een premium device. De radio is voorzien van een stevige en zware houten behuizing en is heel netjes afgewerkt. De combinatie van led-strips, een hoogglans afwerking, stevige draaiknoppen en een fijne lay-out geven het apparaat een premium look and feel mee. De rubberen voetjes zorgen ervoor dat de radio op zijn plek blijft staan en geven tegelijkertijd wat demping.

Medion Life P85111-2

Het is echter wel een fors apparaat, zeker als je hem op een nachtkastje wilt zetten. Daarbij is het, afhankelijk van de locatie en positie, nodig om de twee antennes (voor WiFi en DAB+) uit te schuiven. Deze zorgen ervoor dat de radio wat meer ruimte nodig heeft en opvalt. De afstandsbediening is vrij eenvoudig, maar heeft door zijn afwerking ook een luxe uitstraling meegekregen. Alle basisfuncties zijn direct toegankelijk en je kunt middels de afstandsbediening snel door het menu bladeren.

Medion Life P85111-7

Overigens is er ook een gratis app voor Android en iOS beschikbaar. Ook hiermee kun je de radio direct bedienen en dankzij een overzichtelijke interface kun je snel een radiostation opzoeken of media vanuit je netwerk afspelen.

Medion Life P85111-4

Installatie

Een radio moet natuurlijk eenvoudig te installeren zijn, zonder gedoe met rare instellingen of uitgebreide handleidingen. Gelukkig laat Medion zien dat het eenvoudig kan. Middels een eenvoudige set-up wizard kun je direct verbinding maken met je thuisnetwerk (zelfs middels WPS) en vervolgens is het alleen een kwestie van controleren of de tijd en datum goed staan en of de (internet) radiostations correct gevonden zijn.

De Medion Life P85111 beschikt echter over veel opties en een menu waarin je de weg kwijt kunt raken. De handleiding is nogal summier dus het loont om een kwartier de tijd te nemen om alle opties van het apparaat eens door te lopen. Zo kom je bijvoorbeeld een multiroom-optie tegen, maar het blijkt dat deze alleen werkt wanneer je een bijpassende Medion multiroom-speaker aanschaft. Ook de wekkerfunctie is handig maar wat verborgen, en de equalizer-functie geeft je de mogelijkheid de audioweergave naar eigen wens aan te passen.

Gebruik

Hoewel het menu misschien wat structuur mist en ook te diep gaat is het gebruik van de Medion Life P85111 vrij eenvoudig. Als je eenmaal door de instellingen gelopen bent en alles hebt staan zoals je het wilt dan volstaat het hoofdmenu met directe toegang tot de belangrijkste bronnen. Via dit hoofdmenu heb je toegang tot je eigen lokale muziek (netwerk), Spotify Connect, internet radiostations, DAB+ en FM-radio. Elke bron wordt snel gevonden, zenders kunnen eenvoudig opgezocht worden en de bediening is simpel en soepel. De lijsten met zenders voor internetradio zijn lang maar alles is netjes in categorieën ondergebracht en er is een handige zoekfunctie. Daarbij kun je zenders (zowel van internet radio als van DAB+ en FM) direct als favoriet opslaan zodat je ze snel op kunt starten.

Medion Life P85111-9

Echter, de internet radiostations gaven in mijn geval te vaak storing, met name wanneer ze opgestart werden wanneer de wekker afging. Dit zorgde ervoor dat we wakker werden met een hoop harde ruis, niet fijn. Een ander minpuntje is dat de AAC-bestanden in mijn bibliotheek niet herkend werden en dus niet afgespeeld konden worden. DAB+ is in Nederland al groots uitgerold maar een correcte ontvangst lag bij ons vooral aan hoe de radio precies geplaatst werd. Dit komt blijkbaar nogal nauwkeurig.

Medion Life P85111-8

Het grote kleurenscherm is overigens ideaal; dit scherm geeft je snel en duidelijk weer waar je bent en maakt de bediening een stuk handiger dan een standaard display dat we op spelers of radio’s tegenkomen. Het display is goed leesbaar, zelfs met wat zonlicht of op een afstandje.

Audiokwaliteit

Qua design, prijs, features en gebruik zit het dus wel goed maar hoe staat het met de audiokwaliteit van de Medion Life P85111? De radio beschikt over een 2.1-kanaals systeem, met twee 7 Watt RMS luidsprekers en een subwoofer aan de onderzijde.

Medion Life P85111-1

Over de audioweergave zijn we niet ontevreden. De radio weet een relatief breed geluidsveld neer te zetten met redelijk wat lage tonen, warme en heldere middentonen en een strakke weergave van hoge tonen. Het ontbreekt echter wat aan leven en dynamiek. Je, we hebben het over 129 euro, maar toch is dat het vermelden waard.

Het volume kan fors opengedraaid worden zonder dat dit ten koste gaat van de audiokwaliteit. Pas als het volume helemaal openstaat krijgen we een schrille en blikkerige weergave. Dat gezegd hebbende; de Medion Life P85111 komt het beste tot zijn recht bij een wat lager volume en past dan ook het beste in een slaapkamer of een werkkamer. Het is geen audiosysteem voor de woonkamer, maar een prima klinkend systeem voor erbij. Kijkend naar de prijs en de compacte vorm mogen we over de audioweergave niet klagen; het klinkt gewoon goed.

Medion Life P85111-6

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan valt er maar weinig te klagen over de Medion Life P85111. Ja, we hadden wat problemen met AAC-bestanden, het menu is wat uitgebreid en de plaatsing voor DAB+ komt nogal nauw. Maar, het gebruiksgemak is zeer goed, de audioweergave is kijkend naar de prijs ook prima, het apparaat zit vol features en functies, en zelfs op het gebied van design en bouwkwaliteit zijn we zeer tevreden. We kunnen de Medion Life P85111 dan ook zeker aanraden als radio voor erbij, in de slaapkamer, de werkkamer, de kinderkamer of zelfs de hobbykamer.

 • Delen:

Reacties

 1. Frits
  08 december, 2016 om 12:50

  Deze radio zal het beter doen als je een LAN kabel gebruikt voor internetmuziek, vermoed ik. Ik kan uit de review opmaken dat Martijn alleen de draadloze optie uitgetest heeft. Ja, dan kan ik me voorstellen dat internetradio stoort en dat je de radio niet overal zo maar neer kunt zetten. Bij LAN kabelgebruik kan je zelfs op je vingers natellen, dat je bij dit apparaat met een korte of lange LAN kabel in beide gevallen een uitstekende geluidskwaliteit krijgt. Het is zelfs erg fijn dat er duidelijke foto’s bij deze review staan, zodat je duidelijk de achterzijde van het apparaat zien kan en zo zeker weet, dat internet ook kan worden aangesloten met een LAN kabel!

  • Martijn Chel
   08 december, 2016 om 13:22

   Dat is te makkelijk Frits. We hebben meer apparatuur staan en daar hebben we geen enkele last van problemen met internet radiostations, ook op dezelfde positie. Daarbij is streaming van de NAS of andere online diensten geen probleem met dit apparaat. Het zit hem dus echt in de radiostations via internet. En, ook belangrijk; niet iedereen heeft overal een LAN-kabel liggen, zeker niet bij het nachtkastje bijvoorbeeld. Dus daar mag je niet van uitgaan.

   Ook hebben we het niet over de geluidskwaliteit maar over duidelijke storingen in de weergave / het ontvangst. WiFi op onze testlocatie is uitstekend dus daar kunnen en moeten we conclusies aan verbinden.

   Punt twee; DAB+ heeft niks te maken met WiFi of LAN. Dat gaat via de ether.

 2. Luc
  02 januari, 2017 om 18:29

  Werkt het ook op batterijen ?

  • Ronald
   05 januari, 2017 om 10:39

   Hoi Luc, deze internetradio werkt niet op batterijen.

 3. A. vd Heide
  11 maart, 2017 om 11:58

  Wij hebben sinds gisteren de Medion Life E85059 (geen DAB) en ook hierbij zou op simpele wijze de iPhone (5S) met laatste iOS-versie te verbinden zijn via de Medion Lifestream II app. Tot nu toe is de radio op geen enkele manier te koppelen en te verbinden. Bluetooth/uitzetten radio/opnieuw verbinden netwerk/terug naar UNDOK app of Medion Lifestream II app… er komt geen koppeling tot stand. Enig idee of we nog een cruciale stap missen? De handleiding geeft geen toelichting.

 4. karel
  15 juli, 2018 om 16:23

  Kun je er een externe antenne op aansluiten.
  Heb namelijk een nog een nieuwe dak antenne .

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.