Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI over lange afstanden gebruiken: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op22 september 2016, 11:31 CategorieTips en adviezen

HDMI gebruiken we vandaag de dag bijna allemaal om onze av-installaties te verbinden. Een kabel tussen de Blu-ray speler en de tv, een tussen de decoder en de tv of alle apparaten middels HDMI aangesloten op de receiver of home cinema-set. Deze apparaten staan vak dichtbij elkaar en kunnen dus met een kabel van 1,2 of 3 meter eenvoudig aangesloten worden. Maar, hoe los je het op wanneer je langere afstanden met HDMI moet overbruggen?

HDMI over lange afstanden

Stel je hebt een beamer achterin de kamer hangen en voorin de kamer staan apparaten als de Blu-ray speler en de tv-decoder. Een HDMI kabel van 20 meter is dan niet de beste oplossing aangezien HDMI over lange afstanden minder effectief wordt. Er kunnen sneller ‘handshake-problemen’ optreden en de kans op storing is groter. De regel is dat je maximaal 5 meter tot 15 meter (met een goed afgeschermde en hoge kwaliteit kabel) kabel tussen de bron en het display legt voor de beste resultaten, dus moet er een andere oplossing gekozen worden.

HDMI via CAT

Als je HDMI-signalen over grote afstanden wilt versturen, en wellucht HDMI-signalen door je hele huis wilt versturen dan is een netwerk met CAT-kabels (de bekende ethernetkabels) interessant. De CAT5- tot CAT7-kabels worden al veelvuldig gebruikt om de internetverbinding binnenshuis te verdelen maar je kunt deze kabels ook gebruiken om je audio en video-signaal te verspreiden.

hdmi-cat-ethernet-1

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een HDMI-naar-CAT-converter. Er zijn verschillende converters (ook wel verlengers genoemd) te koop, en afhankelijk van de kwaliteit en de afstand die overbrugt kan worden betaal je hier een paar tientjes tot een paar honderd euro voor. Bij de zender gaat er een HDMI-kabel in en komt er een ethternetkabel (UTP-kabel) uit, bij de ontvanger gaat er een ethernetkabel in en komt er een HDMI-kabel uit.

Draadloos audio en video-signalen versturen

Als het bedraad kan dan kiezen we in de meeste gevallen voor bedraad. Dit om er zeker van te zijn dat de kwaliteit behouden blijft en de kans op interferentie te minimaliseren. Maar, als je echt draadloos wilt dan zijn er ook opties. Er zijn verschillende accessoires te koop die het audio en video-signaal draadloos over een grote afstand kunnen versturen.

draadloos-hdmi-versturen

De producten die een HDMI-signaal draadloos kunnen versturen van de bron naar de ontvanger zijn vaak een stuk duurder dan de CAT-oplossingen, en bovendien ligt het bereik lager omdat het draadloos is. Zo heeft Marmitek bijvoorbeeld een draadloze oplossing die je bijna 300 euro kost en maximaal 10 meter (in het gezichtsveld) aan bereik geeft. De werking is vrij simpel; je koppelt de bron, bijvoorbeeld een Blu-ray speler, middels een korte kabel met de zender. Deze verstuurt het signaal draadloos naar de ontvanger, die rechtstreeks of middels een korte kabel op het display aangesloten wordt.

Er wordt daarnaast al jaren gewerkt aan een aantal standaarden voor de draadloze overdracht van beeld en geluid. Twee van de bekendere standaarden zijn WHDI en Wireless HD (WiHD). Hoewel er qua laptops en computers wel voortgang geboekt wordt zien we deze standaarden in de av-wereld niet tot nauwelijks terug. Het is nog steeds wachten op breed geaccepteerde en geïmplementeerde standaarden om audio en beeld in hoge kwaliteit en over grote afstanden te versturen.

Meer informatie

Wil je meer weten over hdmi-aansluitingen en kabels, andere accessoires voor je home cinema-systeem en het aansluiten van al je apparaten? Lees dan verder in onze home cinema informatiegids of in onderstaande artikelen.

Hoe je een home cinema-set of soundbar moet aansluiten
HDMI ARC: waarom het vaak niet werkt
Moet je goedkope of dure kabels voor audio en video kopen?

  • Delen:

Reacties

  1. Tim
    19 augustus, 2017 om 11:41

    Zo een hdmi verlenger zou voor mij ideaal zijn echter ben ik er nog geen tegen gekomen die 4k ondersteunen. Zijn deze al op de markt?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.