Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hands-on: eerste ervaringen met de Philips 55POS901F oled tv

Geschreven door
Geplaatst op3 september 2016, 19:36 CategorieOled tv's

Nu LG zijn panelen ook aan de concurrenten verkoopt ligt de markt voor oled open. Fabrikanten als Grundig, Panasonic en Loewe komen met hun eigen oled tv’s, en ook Philips heeft deze week zijn eerste oled tv gepresenteerd. De 55POS901F is een 55-inch model met een aantal features die we voor het eerst op oled terugzien.

Philips 55POS901F oled tv preview

Op papier is de Philips 55POS901F al een indrukwekkend display. TP Vision rust het model uit met de beste beeldverwerkingstechnieken, waaronder de Philips Perfect Pixel Ultra HD-engine die zorgt voor een ppi (picture performance index) van 3800. Ook bevat de engine een Ultra Resolution-functie die beelden van iedere bron converteert naar Ultra-HD-niveau. Daarbij moet het Perfect Color-systeem van Philips zorgen voor een kleurweergave van 99 procent DCI-P3, moet Perfect Natural Motion zorgen voor de beste weergave van snel bewegende beelden en wordt het contrast geoptimaliseerd middels Micro Dimming Perfect en Local Contrast. TP Vision wil dus met veel eigen toevoegingen het maximale uit het oled-paneel van LG halen. Het paneel zelf biedt een 4K Ultra HD-resolutie en komt met ondersteuning voor HDR met een helderheid van 540 nits.

Philips-901F-oled-tv-1

Op papier dus indrukwekkend maar ook aan de vele muren van de booth van Philips indrukwekkend. De tv laat zien waar oled voor staat; diep en overtuigend zwart, heldere en dynamische kleuren en een fijne weergave van snel bewegende beelden. Gecombineerd met de subtiele details van 4K Ultra HD en de helderheid van HDR spat het beeld van het scherm af, krijgt het meer diepte en komt het beeld tot leven. Ook de kijkhoeken zijn zeer breed; tot zo’n 80 graden kun je van een prachtig plaatje genieten. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken maar vooralsnog zijn wij onder de indruk van de Philips 55POS901F.

Philips-901F-oled-tv-2

Uniek voor oled is de aanwezigheid van Ambilight. De Philips oled tv is uitgerust met Ambilight aan drie zijden (boven en zijkanten) waardoor je volgens de fabrikant een indrukwekkendere kijkervaring voorgeschoteld krijgt. Daarbij is de 55POS901F de eerste oled tv die draait op Android TV, het smart tv-platform van Google. Middels Android TV krijg je toegang tot een zeer grote bibliotheek met apps, alle bekende streamingdiensten en eenvoudige manieren om content van je smartphone of tablet op tv weer te geven.

Philips-901F-oled-tv-3

Zeker wat Ambilight betreft zien wij de toegevoegde waarde, en volgens Philips ook de mensen die ooit Ambilight gehad hebben want die zouden nooit meer anders willen. Ambilight trekt je niet alleen wat meer in een film of serie, het geeft je ogen ook meer rust tijdens het tv kijken. We hebben Philips natuurlijk even gevraagd waarom AmbiLux niet gebruikt is. De reden hiervoor is dat de oled tv dan wel heel prijzig zou worden. Wat betreft Android TV hebben we nog niet echt kunnen zien wat de tv kan maar we hopen dat Philips en Google het platform de afgelopen maanden flink verbeterd hebben. Android TV bevatte namelijk nog teveel bugs en problemen dit jaar.

Op het gebied van audio is ook wat extra werk verricht. TP Vision voorziet de 55POS901F van een complete soundbar die onder het scherm geplaatst is en niet verwijderd kan worden. Deze 6.1-kanaals soundbar heeft een vermogen van 30 Watt en wordt vergezeld door een ingebouwde subwoofer. Het was lastig te horen op de beursvloer maar wat we konden horen beloofde in ieder geval veel goeds. De tv voorziet in aardig wat lage tonen en creëert ook een breed stereobeeld. We vinden het alleen jammer dat de soundbar niet af te nemen is, wat handig zou zijn voor de mensen met een eigen audiosysteem.

Philips-901F-oled-tv-4

Wat betreft het design laat Philips zien dat simpel Europees design nog steeds de boventoon voert. De standaard bestaat uit tee kleine zilveren voetjes waardoor de tv zelf de aandacht opeist. De soundbar maakt het geheel iets drukker maar dat is een compromis voor de audiokwaliteit.

Prijs en beschikbaarheid

De 55-inch (en later 65-inch) 55POS901F flatscreen oled tv van Philips wordt in november op de markt verwacht voor een prijs van 3.499 euro.

 • Delen:

Reacties

 1. dinandus
  29 november, 2016 om 13:05

  Ik wacht liever of er toch geen 65 inch (65POS901C) uitkomt, deze 55 inch is echt aan de kleine kant, zeker als je al jaren 65 inch kijkt. Beide op de IFA in Berlijn gezien, schitterende tv prestaties, ook de tv’s zelf zien er gelukt uit.

 2. Menno Remmerde
  24 december, 2016 om 1:18

  Ik heb inmiddels de Philips oled in de winkel bekeken. Beeld is natuurlijk fantastisch net als bij de LG modellen.Alleen ik als liefhebber van én heel mooi beeld én ambilight tijfel toch een beetje of dit model een succes wordt. Kijk , bij LG heb je op het moment de B6V en de E6V en het grootste verschil is toch wel de soundbar aan de onderkant die de E6V wel heeft en de B6V niet. Mensen die hun televisie aan de muur willen hangen willen gewoon niet die soundbar eronder dat verpest het design dan. Die Philips koop je omdat je de Ambilight erbij wilt , hij is ook 1000 euro duurder dan de LG 55B6V op t moment. Prachtig als je hem hebt staan zo maar als je hem op gaat hangen vind ik de ambilight beleving niet fantastisch : omdat het Ambilight maar aan 3 zijden is krijg je niet het gevoel dat de tv gaat “zweven” aan de muur. Dit is bij de 65pus8601 en de oudere 65pus9809 die ik allebei gehad heb werkelijk heel mooi. Dit weerhoud mij er dan ook van de Philips oled aan te gaan schaffen en ik hoop dat er binnenkort een Philips oled komt zónder soundbar en mét 4 zijdig ambilight zoals bij de 8601 serie het geval is.

 3. Hans
  08 juni, 2017 om 10:30

  Fantastische TV, maar man man man die soundbar. Erg jammer.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.