Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dolby maakt beschikbaarheid Dolby Vision spelers en Blu-ray discs bekend

Geschreven door
Geplaatst op16 september 2016, 10:56 CategorieBlu-ray

We hebben het er bijna dagelijks over; high dynamic range. Toch is het een ontwikkeling die nog aan veel veranderingen onderhevig is en waarvoor nog niet één standaard gekozen is. Op dit moment kennen we onder meer HLG (Hybrid Log Gamma) voor tv-uitzendingen, Dolby Vision en HDR10. De laatstgenoemde zien we op de meeste producten terug, de standaard van Dolby blijft nog achter.

De meeste tv-fabrikanten kiezen op dit moment voor ondersteuning van HDR10 omdat de standaard geen licentiekosten met zich meebrengt en bovendien door nagenoeg elke filmstudio op een disc gezet wordt of aan een stream gehangen wordt. Dolby Vision kost fabrikanten daarentegen wel extra geld en bovendien is er nog nauwelijks content in Dolby Vision beschikbaar. Toch hebben veel filmstudio’s aangegeven met de standaard aan de slag te gaan en volgens Dolby werpt dat binnenkort zijn vruchten af.

Het bedrijf laat weten dat we voor het einde van volgend jaar de eerste Ultra HD Blu-ray spelers met Dolby Vision op de markt kunnen verwachten. De spelers die tot op heden aangekondigd zijn ondersteunen alleen HDR10. Daarnaast moet begin 2017 ook een groot aantal Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision HDR uitgebracht worden. De strijd tussen de standaard van Dolby en HDR10 is daarmee echter verre van beslist; er blijven voor- en tegenstanders van beide standaarden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.