Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar: dit moet je weten

Geschreven door
Geplaatst op23 september 2016, 13:33 CategorieTips en adviezen

Als er één onderwerp is waarover veel gelezen wordt en waarover veel vragen gesteld worden dan is het wel het aansluiten van apparatuur. Wat zijn nu de beste manieren om je home cinema-set of soundbar aan te sluiten? Welke kabels kun je het beste gebruiken? En, hoe sluit je meerdere apparaten op elkaar aan? In dit artikel behandelen we de belangrijkste kabels, aansluitingen en manieren om je home cinema-systeem of soundbar aan te sluiten.

Richtlijnen aansluiten home cinema of soundbar

Er zijn zoveel verschillende apparaten te koop, van televisies en blu-ray spelers tot audiosystemen en settopboxen. Om deze reden is het onmogelijk om voor elk apparaat en elke combinatie van apparaten de juiste aansluitmethode en de juiste kabels onder elkaar te zetten. Toch kunnen we je wel een algemene richting geven, met tips over de beste kabels, de makkelijkste aansluitingen en de meest voorkomende combinaties. Mocht je er alsnog niet uitkomen, stel dan je vraag in onze vraag en antwoord-sectie.

Voordat je begint

Voordat je een en ander gaat aansluiten zit je waarschijnlijk al met honderd vragen, over het soort kabels, de volgorde en de werking. Het is dan ook verstandig om voordat je begint een duidelijk overzicht te maken van de apparaten die je met elkaar wilt verbinden en welke aansluitingsmogelijkheden deze apparaten hebben. Als je deze aansluitingen in kaart hebt gebracht kun je ze ook snel en eenvoudig matchen. Zoek ook naar één centraal punt, ook wel een hub genoemd. Dit kan een tv, een home cinema-set, een soundbar of een tv zijn. Dit is het punt waar alle (of de meeste) componenten op samenkomen. Neem bijvoorbeeld een home cinema-set met drie hdmi-ingangen en één hdmi-uitgang. Sluit je componenten (spelers, decoders, etc.) aan op die ingangen en laat het beeld via de hdmi-uitgang richting de tv sturen. Eén hub geeft je overzicht en maakt aanpassingen ook eenvoudiger.

Panasonic-DXW784-review-aansluitingen

Mocht je nog apparatuur aanschaffen, zorg er dan voor dat je ook een overzicht maakt met de aansluitingen die je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld vijf apparaten staan die middels hdmi verbonden moeten worden, koop dan een receiver, een home cinema-set of een tv met minimaal vijf ingangen. Dit bespaart je later kopzorgen over het aansluiten van je systeem. Hetzelfde geldt overigens voor andere aansluitingen, zoals rca-poorten, optische en digitaal coaxiale ingangen en uitgangen.

Digitaal heeft de voorkeur

De allereerste tip is eigenlijk vrij simpel; als iets digitaal aangesloten kan worden, sluit het dan digitaal aan. Digitaal heeft altijd de voorkeur (tenzij je een hifi-enthousiasteling bent die het verschil met analoog hoort) want het is minder gevoelig voor storingen en is bovendien compatibel met de nieuwste audioformaten. En als we het over digitaal hebben dan heeft hdmi altijd de voorkeur boven optisch (toslink) en digitaal coaxiaal. De belangrijkste reden hiervoor is dat hdmi zowel beeld als geluid doorlaat, terwijl optisch en coaxiaal digitaal alleen geluid doorlaten. Daarbij biedt hdmi een grotere bandbreedte waardoor ook de nieuwste surroundformaten als Dolby Atmos en DTS:X doorgestuurd kunnen worden.

optische-kabel

Alles is natuurlijk afhankelijk van de apparaten die je hebt staan en welke aansluitingen je op deze apparaten tot je beschikking hebt, maar als er hdmi-poorten aanwezig zijn, gebruik die dan ook. Als deze er niet zijn, kijk dan eerst naar optische en digitaal coaxiale uitgangen ingangen. Als deze er niet zijn of je kunt de zender en ontvanger er niet mee matchen, dan ga je kijken naar de bekende en analoge tulpaansluitingen.

Lees meer over de (hierboven genoemde) soorten kabels die je kunt gebruiken en de audiokabels voor een optimaal geluid.

Receiver, soundbar of home cinema set als hub

Ik heb het hierboven al kort aangegeven, maar ga altijd op zoek naar een hub, de centrale plek waarop de componenten aangesloten worden. Zelf geven we altijd de voorkeur aan een receiver, een home cinema-set of een soundbar, mits deze over voldoende ingangen beschikken om al je componenten op kwijt te kunnen. Ook hier kijk je weer eerst naar de digitale mogelijkheden, liefst hdmi. Alle componenten worden hierop aangesloten. De home cinema-set, soundbar of receiver wordt vervolgens met de tv verbonden middels één (hdmi) kabel terwijl de soundbar, set of receiver tegelijkertijd voor de audioweergave zorgt. Op de receiver, soundbar of set kun je vervolgens de gewenste input kiezen zodat op de tv het juiste beeld wordt weergeven en de bijbehorende audio over de speakers klinkt.

HDMI-aansluiting

Kun je niet alles kwijt op de receiver, soundbar of home cinema-set? Gebruik dan de tv als tweede hub. Sluit bijvoorbeeld een mediabox of een console aan op de tv (liefst via hdmi maar anders via een digitale kabel). Als je een tv en een receiver, soundbar of home cinema-set met hdmi arc hebt (waarover hieronder meer), dan wordt de audio van deze aangesloten apparaten automatisch via de hdmi-kabel teruggestuurd naar de eerste hub (soundbar, receiver of set) en heb je dus geluid via de speakers van je systeem en beeld op je tv. Bieden de tv en eerste hub geen ondersteuning voor hdmi arc, sluit dan een audiokabel direct aan van de op tv aangesloten apparaten naar de receiver, soundbar of home cinema-set.

Lees meer over de voordelen en nadelen van een alles-in-één home cinema set en waar je op moet letten wanneer je een av-receiver koopt.

Geluid tv-zenders over speakers

Waar veel mensen vaak tegenaan lopen is het geluid van de tv via de luidsprekers van de receiver, de soundbar of de home cinema-set krijgen. Als je alles zoals hierboven omschreven hebt aangesloten, via één centrale hub, dan krijg je dat geluid automatisch over je speakers wanneer de decoder of settopbox ingeschakeld wordt en je op de hub de juiste input kiest. Maar, als je analoge tv kijkt of de decoder of settopbox direct op de tv aangesloten hebt krijg je het geluid alleen op tv. Je kunt een extra audiokabel tussen de decoder, settopbox of tv en de hub leggen maar hdmi arc is de beste oplossing.

Hdmi arc (Audio Return Channel) is een functie waar zowel de tv als de receiver, soundbar of home cinema0set over moet beschikken en maakt het mogelijk geluid van de tv zelf (eigen tuner en eigen content) terug te sturen via de hdmi-kabel waar ook beeld en audio via binnenkomt. Kortom, je hoeft geen extra kabels te leggen. Lees meer over HDMI Audio Return Channel.

HDMI-ARC

Let op; hdmi arc is een standaard die nogal eens voor problemen kan zorgen en die ook niet op elk apparaat hetzelfde werkt. Wanneer je geluid van analoge zenders of geluid van apps binnen het smart tv-platform van je tv niet via hdmi arc te horen krijgt, gebruik dan alsnog een audiokabel tussen de tv en de centrale hub. Ook hier geldt weer; digitaal heeft de voorkeur.

Apparaten zonder hdmi

Het kan zijn dat je nog apparaten hebt die niet over een hdmi-poort beschikken. Je kunt dan dus niet de centrale hub inzetten om audio en beeld te ontvangen zodat vervolgens de audio via de speakers en het beeld via de hdmi-kabel naar de tv weergegeven wordt. Wil je de audio van deze apparaten over je speakers laten lopen en het beeld via je tv, dan kun je het beste de tv voor het beeld koppelen en een audiokabel naar de hub leggen voor het geluid. Je kunt er ook voor kiezen audio en beeld naar de tv te leggen en vervolgens via hdmi arc of een aparte audiokabel de audio via de tv naar de hub te sturen. Wil je audio en beeld via de tv, gebruik dan bijvoorbeeld een scart-kabel tussen het apparaat en de tv.

Marantz-SR6009-review-back

Wanneer je te weinig hdmi-ingangen op je home cinema-set, soundbar of receiver hebt dan zul je keuzes moeten maken. Welke bron bekijk je het meest? Of, bij welke bron is een hoogwaardige (surround) audiokwaliteit van belang? Deze bron wordt vervolgens via hdmi aangesloten. De overige bronnen kun je direct aansluiten op je tv (voor beeld via hdmi natuurlijk). Vervolgens ga je vanuit het apparaat met een audiokabel naar de hub of via de tv en hdmi arc of een audiokabel naar de hub.

Lees meer over problemen met audio via hdmi en hdmi over lange afstanden gebruiken.

Conclusie

Het aansluiten van apparatuur in je home cinema-systeem vergt even wat voorbereiding. Maak dus voor jezelf overzichtelijk welke apparaten je hebt en welke aansluitingen er beschikbaar zijn. Eén opstelling if eenduidige conclusie is er helaas niet, behalve dat digitaal (bijna) altijd voor voorkeur heeft en dat je vooraf goed moet weten wat je wilt en nodig hebt. Voor de rest kan je situatie afwijken van wat ‘standaard’ is door de keuze voor bepaalde producten maar met bovenstaande informatie kun je in ieder geval van start. Mocht je er alsnog niet uitkomen, stel dan hieronder je vraag of stel je vraag in onze vraagbaak.

Voor de betere kabels verwijzen we je graag naar onze partner RU Connected.

Meer informatie

Wil je meer weten over de aanschaf, het aansluiten, het instellen of het gebruik van home cinema-apparatuur? Neem dan onze home cinema informatiegids door.

 • Delen:

Reacties

 1. Misja
  03 december, 2016 om 14:37

  Dag,

  Ik heb een soundtouch 300 en acoutimas 300 subwoofer van Bose gekocht. Nu wil ik deze aansluiten op mijn tv, blu ray speler, Chromecast en Ziggo decoder. Alles is aangesloten behalve de blu rayspeler. Dit wil ik met de HDMI kabel doen. Op de Blue rayspeler.Er zitten twee aansluitingen op de blu ray. Eentje is alleen voor audio en de ander audio en video. Hoe kan ik dit het beste aansluiten? Alvast bedankt.

  • ton van rooij
   22 oktober, 2018 om 20:51

   via audio en tv de hdmi aansluiten

   • Paul van der Burg
    10 juli, 2020 om 17:26

    Ik heb een KPN mediabox,een Sony soundbar en een Sony dvd speler. Mijn LG tv wil ik als hub gebruiken.soundbar met HDMI/arc staat op TV hdmi/arc1.Kpn media box staat op hdmi2 en dvd speler op hdmi3.Soundbar met tv werkt, maar dvd speler krijg ik niet aan de gang.tussen mediabox en soundbar loopt ook een optische kabel. Wat doe ik fout

 2. Albert Mettrop
  06 januari, 2017 om 12:31

  Heb een sony home cinema set gekocht via marktplaats , maar er zit geen boekje bij voor bediening en aansluiten , zou u me kunnen vertellen hoe ik deze aansluit op de tv . home set is type str-ks600pw en mijn tv is een panasonic , er tussen zit een humax ontvanger-rekorder van ziggo. bij voorbaat dank.

  • Martijn Chel
   06 januari, 2017 om 12:51

   Het antwoord zit eigenlijk in bovenstaand artikel. Probeer daar eens mee te beginnen.

  • Gerrit de Wit
   26 januari, 2017 om 20:35

   Bluray via HDMI kabel aansluiten op de TV deze vervolgens optisch verbinden met de Ziggo ontvanger evt met HDMI kabel dit voor het geluid via de boxen boekje kun je eventueel ook via de leverancier dus Sony Benelux opvragen tel nr en adres vindt je op Internet en het artikel boven kan je ook op weg helpen

  • Ronald
   25 april, 2017 om 21:07

   HDMI aansluiten geeft het beste beeld en geluid

 3. Yassin
  01 februari, 2018 om 16:29

  Beste redactie,

  Hoe kan ik een MKV bestand met Dolby Atmos ondersteuning afspelen met de soundbar?

  Samsung zegt in de handleiding dat Dolby Atmos alleen werkt via een UHD speler, is er een workaround hiervoor?

  Ik plaats de MKV bestand op een externe harde schijf en laat hem via mijn samsung tv afspelen. Ik heb de usb aansluiting nog niet op de one connect box van de tv aangesloten.

  De soundbar heeft geen usb ingang dit hebben ze denk ik bewust gedaan.

  Groetjes

  • ton
   22 oktober, 2018 om 21:05

   beeld volgens mij via usb tv aansluiting en geluid via soundbox

 4. aafke
  07 maart, 2018 om 20:53

  Ik wil mijn dvd speler weer aansluiten op tv en soundbar. Dvd speler zit met scart gekoppeld aan tv. (is geen hdmi aansluiten) beeld heb ik maar geen geluid. Ik heb een kabel met 2 uiteinden aan de ene kant in de dvd speler en 1 uiteinde aan de andere kant, die in de tv gaat…geen geluid. Wat doe ik fout?

  • ton
   22 oktober, 2018 om 20:59

   de kabel met 1 aaansluiting niet op tv maar op soundbar aansluiten

 5. Marij
  11 juli, 2018 om 11:38

  Mijn home cinema set van JVC heeft geen HDMI aansluiting voor de tv wat kan ik doen gr

  • Ronald
   28 juli, 2018 om 21:31

   Coax kabel

  • ton van rooij
   22 oktober, 2018 om 20:46

   kijken wat voor aansluitingen beide apparaten beide hebben eventueel van tulp jvc set naar koptelefoonaansluiting op de tv

 6. Marij
  11 juli, 2018 om 11:40

  Mijn JVC home cinema set heeft geen HDMI aansluiting wat kan ik doen gr

 7. Boyd de Steur
  14 november, 2018 om 6:24

  Hallo ik heb een Sony 4K HDR tv gekocht maar geluid viel tegen nu heb ik een Sony soundbar gekocht die is nu aangesloten op mijn tv met een optische kabel maar er zit ook een hdmi aansluiting op mijn soundbar zo ver ik heb begrepen is een hdmi aansluiting van soundbar naar tv de beste optie?en heeft het via hdmi aansluiten van mijn soundbar op mijn tv ook nog het voordeel dat bij het aanzetten van mijn Sony tv ook de soundbar automatisch inschakeld?en kan ik het beste de hdmi arc aansluiting gebruiken van mijn tv ik heb een PS4pro en wil daarom de beste aansluit optie.Ik hoop dat u mij kunt helpen met de juiste info.
  Greetzz Boyd

 8. Hermano
  17 december, 2019 om 21:49

  Heb momenteel een Sony KD-49X…. Android televisie en een Sony soundbar die via ARC is aangesloten. Echter heb ik bij een aantal zenders heel erg zacht geluid uit de soundbar. Bij de Nederlandse zenders werkt het prima maar bij sommige andere zenders niet of ik moet de volume hoger zetten. Heb de firmware geupdate via sony official website maar nog werkt het niet optimaal. Weet iemand hier wat tips te geven.

 9. Peter
  05 januari, 2020 om 19:07

  Het geluid van de home cinema is ineens weggevallen van de tv.Hoe kom ik erachter of dit aan de tv of aan de home cinema ligt

 10. Anna
  07 februari, 2020 om 19:41

  Een vraag voor de Audio/kabel specialisten.

  Google Chromecast, kan deze het geluid überhaupt via de homecinema afspelen?

  Via de TV lukt het prima, maar het geluid via de homecinema zou beter zijn.

  Het zit nu als volgt aangesloten;

  KPN decoder —> toslink naar de homecinema

  KPN decoder —> HDMI naar TV

  Homecinema —> HDMI arc naar TV arc

  Chromecast —> HDMI TV zijkant

  Blijft over op de homecinema: Analoge Audio ingang.

  Wat heb ik al geprobeerd, analoge audio kabel van tv naar homecinema, werkte niet. Ook niet via de koptelefoon ingang. Gespeeld met de instellingen en Source, krijg het niet voor elkaar.

  Ik doe vast iets verkeerd, of de Chromecast kan het geluid niet naar de homecinema sturen.

  Alvast bedankt 🙂

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.