Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Technics lanceert Grand Class draaitafel SL-1200G als non-limited edition

Geschreven door
Geplaatst op29 augustus 2016, 9:47 CategorieMediaspelers

Technics kondigt de introductie aan van de Grand Class direct-drive-draaitafel SL-1200G. Deze draaitafel beschikt over veel functies van de eerder geïntroduceerde limited edition Grand Class SL-1200GAE, die werd uitgebracht ter ere van het 50-jarig bestaan.

Conventionele analoge draaitafels hebben vaak te kampen met het feit dat de geluidskwaliteit afneemt door kleine trillingen van de motor en schommelingen in de rotatiesnelheid, ook wel ‘cogging’ genoemd. Door de kennis en ervaring, die Technics heeft opgedaan als de oorspronkelijke ontwikkelaar van direct-drive-draaitafelsystemen, te combineren met een direct-drive-motor zonder ijzeren kern, is dit cogging-effect volgens het bedrijf opgelost bij de SL-1200G. Alle eventuele minuscule motortrillingen worden nog verder onderdrukt door roterende positiesensoren die worden aangestuurd door een door microprocessoren aangedreven systeem. Onderaan de motor zit een encoder die de precieze draaihoek detecteert om de SL-1200G zo soepel mogelijk te laten draaien.

Verder vermindert de constructie met twee rotoren de draaglast, terwijl een hoge torsie behouden blijft. Deze constructie beperkt ook minuscule trillingen tijdens het draaien. Hierdoor kunnen het warme geluid en de subtiele nuances worden weergegeven van de muziek die gegraveerd staat in de analoge groeven van de plaat.

De SL-1200G bestaat uit drie lagen die worden gevormd door een rigide constructie met een zware, gegoten messing, een aluminium plaat en geluiddempend rubber dat de hele achterkant bedekt. Dit voorkomt onnodige resonantie en leidt tot een zeer grote stijfheid en vibratiedemping. De toonarm is gemaakt van een zeer licht magnesium materiaal dat is koudgetrokken om de eigenschappen van het materiaal te verbeteren en het geluiddempende effect te verhogen. De toepassing van de oorspronkelijke balhoofdophanging van Technics, waarbij de horizontale en verticale rotatieas samenkomen in één centraal punt, en nauwkeurige lagers in een cut-processed behuizing hebben geresulteerd in een grote initiële bewegingsgevoeligheid.

Wat analoge weergave onder andere uniek maakt, is dat de cartridge kan worden vervangen afhankelijk van het genre en gevoel van de muziek. Op die manier kan worden genoten van verschillende soorten geluid. De SL-1200G wordt geleverd met twee verschillende hulpgewichten, die verschillende cartridges ondersteunen. In combinatie met het standaard balansgewicht dat cartridgegewichten van 5,6-12 g1 ondersteunt, vergroot het kleine hulpgewicht dit tot 10-16,4 g en met het grote hulpgewicht worden cartridgegewichten van 14,3-19,8 g ondersteund.

Aan de eerdere drielagige constructie, die bestond uit gegoten aluminium, Bulk Moulding Compound (BMC) en isolerende pootjes van absorberend, complex siliconenrubber, is net als bij de SL1200GAE een vierde laag toegevoegd: een plaat aluminium van 10 mm dik. Deze constructie uit vier lagen staat voor hoge rigiditeit en absorptie van trillingen, en dat alles is voorzien van een topklasse afwerking en uitstraling.

De draaitafel is (onder voorbehoud) in Nederland vanaf medio oktober 2016 beschikbaar. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.