Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Multiroom audio van Raumfeld (Connector)

Geschreven door
Geplaatst op18 augustus 2016, 13:12 CategorieAccessoire reviews

Voor de zomer zijn we van start met onze uitgebreide review van het Raumfeld multiroom-systeem, bestaande uit een groot aantal speakers voor verschillende ruimten, en een Connector om onze thuisbioscoop in aanbouw met het multiroom-systeem te verbinden. De thuisbioscoop is inmiddels klaar dus in deze review kijken we naar de Raumfeld Connector.

Begin dit jaar is het kantoor van MCP Network verhuisd en wilden we het groots aanpakken voor wat betreft smart home en home cinema. Zo hebben we diverse smart home-producten geïnstalleerd en zijn we begonnen met het inrichten van een professionele thuisbioscoop. Op het gebied van audio hebben we gekozen voor het multiroom-systeem van Raumfeld. In een eerder gepubliceerd artikel hebben we het gebruik, het design en de mogelijkheden bekeken, en daarnaast hebben we in twee uitgebreide reviews de Stereo L luidsprekers en de One M, One S en Stereo Cubes behandeld. In dit gedeelte van de multiroom-review kijken we naar het laatste maar zeer belangrijke onderdeel van het Raumfeld-systeem; de Connector waarmee de nieuwe thuisbioscoop met de andere Raumfeld-speakers verbonden kan worden.

Raumfeld multiroom

Raumfeld is onderdeel van het wellicht bekendere Teufel. De Duitse audiofabrikant lanceert onder dit merk de multiroom-oplossingen. Actieve speakers die met elkaar kunnen communiceren via WiFi, aangestuurd worden middels een Raumfeld controller-app (gratis te downloaden) en in principe alleen middels een stroomkabel met de muur verbonden hoeven te worden. Vanuit de app heb je toegang tot onder meer Spotify (Connect), Tune-in Radio, je eigen opgeslagen muziek, Tidal, Napster, WiMP, Last.FM, SoundCloud en apparatuur die aangesloten is op de line-in aansluiting. Maar, je hebt waarschijnlijk ook al een audiosysteem staan dat je graag met de Raumfeld-speakers zou willen verbinden. Hiervoor is de Connector in het leven geroepen.

Raumfeld-Connector

Wat is de Raumfeld Connector?

Heb je al meerdere Raumfeld-speakers in huis staan en wil je een passief audiosysteem met het Raumfeld-systeem koppelen? Of heb je een audiosysteem dan je simpelweg met streamingmuziekdiensten wilt koppelen? Dan is de Raumfeld Connector een interessant product. Het compacte apparaat maakt het mogelijk alles met je audiosysteem te doen wat je ook met de streamingspeakers van het bedrijf kunt. De Raumfeld Controller-app is de basis van alles; hiermee kun je muziekdiensten, je eigen NAS of pc, internetradiostations en lokale media selecteren om deze vervolgens via de Connector op je audiosysteem af te spelen. De Connector heeft een prijs van 199,99 euro meegekregen.

Raumfeld-Connector-1

De Connector is een zeer licht en compact apparaat, gemaakt van vooral kunststof. Het apparaat heeft geen high-end look and feel maar voelt voldoende stevig aan. De Connector is voorzien van een glanzend zwarte bovenzijde met een aan-/uitknop, een anti-sliplaag aan de onderzijde, twee leds aan de voorzijde een RCA-ingang, een RCA-uitgang, een usb-poort, een LAN-poort en een ingang voor de voeding. Naast het streamen via de Raumfeld Controller-app is het dus ook mogelijk om via usb of RCA een externe bron/mediaspeler aan te sluiten. Er wordt geen afstandsbediening meegeleverd; alles gebeurt via de Raumfeld-app die gratis te downloaden is voor Android en iOS. Onder de motorkap van de Raumfeld Connector zien we een 24bit/192kHz Cirrus Logic DA-converter terug en volgens de fabrikant heeft het apparaat een signaal/ruis verhouding van 128 dB.

Installatie en gebruik

De installatie van de Raumfeld Connector is, zoals bij alle andere speakers van het bedrijf, een fluitje van een cent. Als je al wat speakers hebt staan in het een kwestie van de Raumfeld Controller-app openen, de installatie van een nieuw product beginnen, de Connector via Wifi opzoeken en selecteren, via de app de installatie voltooien en de ruimte waarin de Connector staat een naam geven. Een kind kan de was doen, zeker met de duidelijke uitleg in de app. Je kunt ervoor kiezen de Connector via WiFi of een ethernetkabel te koppelen, wij hebben voor een draadloze verbinding gekozen.

Raumfeld-Connector-review

Het gebruik is ook zeer eenvoudig. Sluit je Connector via de meegeleverde tulpkabels (of een optische kabel) aan op de RCA-ingang van je audiosysteem en je kunt direct aan de slag. Via de app selecteer je de ruimte van de Connector en vervolgens kies je de input, bijvoorbeeld de NAS in je thuisnetwerk, Spotify of een internetradiostation. Binnen enkele seconden klinkt er geluid uit je audiosysteem, mits deze op de juiste input zet natuurlijk. Ook wanneer je een externe bron via de line-in of usb-poort aansluit kun je deze via de app selecteren en direct weergeven op andere speakers (als je deze hebt). Let wel dat je Connector onder netwerkinstellingen als ‘Host’ ingesteld moet staan voordat de usb-stick herkend wordt.

Over de koppeling met andere Raumfeld-speakers en het gebruik van de bijbehorende Raumfeld Controller-app wijden we hier niet teveel uit. Daarvoor kun je terecht in het eerste deel van de review. Maar, kort gezegd is de Raumfeld Controller-app een prima vormgegeven en goed gestructureerde app, met nagenoeg alle bronnen en diensten die je maar kunt wensen. Over het gebruik zijn wij dus zeer tevreden, en daarbij komt dat Raumfeld nog bijna maandelijks updates uitrolt om de mogelijkheden uit te breiden en het gebruiksgemak te vergroten.

Audiokwaliteit Raumfeld Connector

Hoe klinkt dat nu? Een mediastreamer voor 199,99 euro? Het apparaat is simpel en compact maar toch verwachten we wat van de geluidskwaliteit. We verwachten geen wonderen voor dit bedrag maar in ieder geval een goede audiokwaliteit om je muziek door het huis weer te geven. Gelukkig stelt de Raumfeld Connector op dit vlak niet teleur.

Raumfeld-Connector-review-1

De Raumfeld Connector doorstaat onze test eigenlijk zonder grote minpunten. De mediastreamer weet op nagenoeg alle vlakken boven gemiddeld goed te scoren; met heldere hoge tonen, duidelijke en warme klanten in de middelste frequenties, en overtuigend laag. Ook het stereobeeld is breed genoeg om te kunnen overtuigen. Echter, ga je qua volume een stap omhoog – iets dat we in onze thuisbioscoop graag doen – dan merk je dat het apparaat het met name qua hoge en lage tonen wat laat liggen. We missen net wat subtiele details in het hogere bereik en in de lage tonen mag het net wat strakker en van wat meer ‘punch’ voorzien zijn. Echter, met deze volumes heb je waarschijnlijk al een versterker of receiver staan die zelf over een usb-poort beschikt voor je hoge resolutie materiaal, en wellicht ook over een internetverbinding voor de muziek in je netwerk. De kwaliteit van internet radiostations of een Spotify laat sowieso nog wat te wensen over en daar komen de minpunten dus niet duidelijk naar voren. Dus eigenlijk moeten we zeggen dat deze minpunten bij normaal gebruik (geen high-res audio via de mediastreamer bijvoorbeeld) nauwelijks waar te nemen zijn.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Raumfeld Connector een zeer gebruiksvriendelijke, handige en vriendelijk geprijsde compagnon voor je ‘oude’ audiosysteem zonder internetverbinding of zonder directe verbinding met het Raumfeld multiroom-systeem. Wij gebruiken het vooral om direct via de Raumfeld-app toegang te hebben tot alle denkbare bronnen en diensten, maar als we echt high-end willen is een fysiek aangesloten bron nog altijd het beste. Daarbij is het een ideaal apparaat om muziek door het hele huis weer te geven; in alle ruimten met Raumfeld-speakers en in de ruimte waarin je hifi-installatie staat. Kortom, de Raumfeld Connector is een prima mediastreamer waarmee je een bestaand audiosysteem slimmer kunt maken, met andere Raumfeld-speakers kunt koppelen en muziek van nagenoeg alle bronnen in goede kwaliteit weer kunt geven.

Raumfeld multiroom-reviews

Lees ook onze review over het design en het gebruik van een compleet Raumfeld multiroom-systeem.
Lees ook onze review van de Raumfeld Stereo L
Lees ook onze review van de Raumfeld One M, One S en Stereo Cubes  • Delen:

Reacties

  1. Ed
    26 maart, 2020 om 17:54

    kan ik aan de Raumfeld connector alleen speakers van het merk Teufel koppelen of kan ik hier elke willekeurige speaker met Wifi op aansluiten.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.