Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: verlichting

09 augustus 2016 7 Minuten 0 Reacties
thuisbioscoop-spots

In dit artikel kijken we naar een klein maar belangrijk onderdeel van een thuisbioscoop; de verlichting. Wij hebben voor Philipe Hue gekozen.

Over zo’n anderhalve week is het zover; dan is onze thuisbioscoop als het goed is helemaal af. We zijn van ver gekomen. Zo hebben we de ruimte compleet verbouwd en ingemeten voor de akoestiek, zijn we op zoek gegaan naar de juiste apparatuur, hebben we de inrichting afgemaakt en onlangs hebben we de ruimte afgewerkt en de akoestische panelen geplaatst. Voordat we zelf gaan genieten van de ruimte en je het eindresultaat tonen bespreken we nog een aantal belangrijke aspecten van een thuisbioscoop. In dit artikel kijken we naar een klein maar belangrijk onderdeel; de verlichting.

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network is onlangs verhuisd en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We gaan één ruimte, de zolder, inrichten als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces willen we je informeren en tegelijkertijd adviseren over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.

We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.

Verlichting thuisbioscoop

Het originele plan voor de verlichting was vrij eenvoudig; twee lampen aan de zijkanten van de kamer waardoor we een bioscoop-look zouden krijgen. Maar, na wat langer nadenken en gesprekken met onder meer de akoestisch partner werd een wat uitgebreider plan op tafel gelegd. Naast de twee lampen aan de zijkanten bestond het plan uit een paneel met spots voor bovenin de ruimte en een apart dvd/blu-ray-gedeelte met subtiele led-verlichting.

De spots in het plafond zijn bedoeld om de ruimte van sfeerverlichting te voorzien wanneer je bijvoorbeeld muziek luistert, maar vooral ook voor voldoende licht bij het testen van apparatuur voor Homecinema Magazine en natuurlijk ook het schoonmaken van de ruimte. We hebben gekozen voor zes spots die in een akoestisch paneel (waarmee het plafond deels afgevlakt wordt) dat door mutrox gemaakt is worden opgehangen. Het paneel wordt middels haken aan het plafond bevestigd.

In een thuisbioscoop kun je natuurlijk niet volstaan met een simpele schakelaar, zeker wanneer je lichten wilt kunnen dimmen, ze afzonderlijk van elkaar wilt bedienen en zo nu en dan ook wat extra sfeer wilt creëren. Een slim verlichtingssysteem is dus de oplossing en al snel kwamen we bij Philips Hue uit. Het is een aardige investering in vergelijking met normale lampen maar we hebben de ruimte voorzien van zes GU10 Hue-spots en twee E27 Hue-lampen. Alle lampen zijn hierdoor afzonderlijk van elkaar te bedienen, maar ook als groep (lampen aan de wand en spots in aan het plafond). Daarbij kunnen scenes aangemaakt worden waardoor elke groep een specifieke helderheid en kleur aanneemt, en kun je de lampen eenvoudig dimmen.

Bij een echte thuisbioscoop hoort echte bioscoop-verlichting en met Hue kun je alle kanten op om dit te verwezenlijken. Kortom, de mogelijkheden met Hue zijn eindeloos, en bovendien heb je duurzame led’s waarmee je lang vooruit kunt. Over het bedienen van Hue-lampen, de mogelijkheden en de kwaliteit kun je in onze Philips Hue review alles lezen. Overigens zijn alle Hue-lampen nog altijd via één schakelaar aan de muur aan en uit te zetten, mocht er een keer geen smartphone of Logitech afstandsbediening (met Hue-integratie) voor handen zijn.

Het dvd/blu-ray gedeelte dat we in de nis van de ruimte geplaatst hebben is voorzien van simpele led-strips van IKEA. Aangezien we deze ‘kast’ alleen gebruiken wanneer we er bij staan was een schakelaar hier voldoende. Hue led-strips voor de hele kast zou daarbij een te dure oplossing worden. Elke plank heeft een led-strip gekregen en alle strips zijn gekoppeld middels een stekkerblok dan zich onderin de kast bevindt. Een simpele druk op de schakelaar zorgt ervoor dat alle dvd’s en blu-ray discs prima te zien zijn.

Testen

Op dit moment zijn we nog bezig met de afwerking van de laatste kabelgoten en het bijstippen van wat muren. Daarnaast zijn we druk bezig met het inregelen van het audiosysteem en het testen van verschillende posities voor de (flexibele) luidsprekers. Een goede en uitvoerige test helpt je ten eerste om de ideale positie voor de speakers te vinden en ten tweede om problemen in een vroegtijdig stadium te tackelen. En problemen kom je tegen, dat sowieso. Na alle speakers uitvoerig getest te hebben qua signaal en klank zijn we begonnen met het afwerken van de kabelgoten voor de speakers met een vaste positie, de kabels liggen immers goed en zijn goed aangesloten.

Toen we vervolgens Dolby Atmos-content gingen testen bleek er een hiss/ruis met hoge toon uit alle speakers te komen. Deze ruis was beter te horen naar mate er meer speakers actief waren en was op referentieniveau goed hoorbaar op de luisterpositie. Aangezien een reden niet direct voor handen lag begint het stappenplan om het probleem te vinden. Je begint met een receiver waarop alleen speakers aangesloten zijn en als je niks hoort sluit/zet je randapparatuur stuk voor stuk aan om zo te herkennen welk apparaat voor problemen zorgt. Nu heeft dat bij ons helaas niet geholpen; de ruis was altijd en alleen aanwezig wanneer de kanalen actief versterkt moesten worden (dus niet wanneer er geen signaal op de receiver binnenkomt), ongeacht de bron. Ook bleek na meerdere tests het probleem niet bij de stroomtoevoer of bekabeling te liggen en dus zit er maar één ding op; we wachten op een nieuwe receiver die dit probleem hopelijk niet heeft.

Wil je meer weten over het plaatsen van de speakers in onze Dolby Atmos-opstelling? Lees dan ons artikel over Dolby Atmos luidsprekers plaatsen en aansluiten door.

De planning

We hebben de volgende stappen nog te doorlopen voor onze eigen thuisbioscoop. We verwachten over een kleine twee weken helemaal klaar te zijn.

  • Augustus: Afwerking en testen
  • Augustus: Akoestische optimalisatie (tweede meting en installatie)
  • Augustus: Luisteren, kijken en genieten

Op naar de tweede meting en het finetunen

In de volgende updates kun je lezen over de accessoires en bekabeling die we voor de thuisbioscoop gebruikt hebben, plus de resultaten van de tweede akoestische meting. In de laatste artikelen nemen we het kostenplaatje door en geven we je een mooie impressie van het eindresultaat.

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (0)