Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI ARC (Audio Return Channel): waarom het niet altijd werkt

Geschreven door
Geplaatst op11 augustus 2016, 10:31 CategorieTips en adviezen

Onze vraag en antwoord-sectie staat er vol mee; vragen over HDMI ARC (Audio Return Channel). Deze standaard beloofde zoveel moois maar levert vaak problemen op. Waarom werkt HDMI ARC soms niet en wat houdt de standaard precies in? We zetten het in dit artikel voor je onder elkaar.

Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel)?

Laten we beginnen bij wat HDMI precies is. Deze aansluiting is op dit moment nog altijd de beste manier om je randapparatuur met je tv (en elkaar) te verbinden. Een HDMI-verbinding is puur digitaal, waardoor het signaal in optimale kwaliteit doorgestuurd kan worden, plus er is voldoende bandbreedte om heel wat extra informatie over beeld en geluid mee te sturen. Daarbij kan HDMI twee kanten op communiceren; vanuit het apparaat en naar het apparaat, en daar komt HDMI ARC om de hoek kijken.

HDMI ARC (Audio Return Channel) is vandaag de dag te vinden op nagenoeg alle tv’s, home cinema-systemen en soundbar-systemen. De functie maakt het mogelijk om twee kanten op te communiceren. Aan de ene kant kan je home cinema-systeem audio en beeld naar je tv sturen middels ARC, en aan de andere kant kan de home cinema-set audio terug ontvangen van de tv. Hetzelfde geldt voor de tv; de HDMI-poort met ARC-ondersteuning kan audio en beeld ontvangen maar kan ook audio terugsturen.

HDMI-ARC

Het grote voordeel van HDMI ARC (Audio Return Channel) is dat je maar één kabel nodig hebt om bijvoorbeeld audio en beeld van je Blu-ray home cinema-systeem door te sturen naar je tv en audio van je tv terug te ontvangen op de speakers van je home cinema-systeem. Hetzelfde geldt voor wanneer je een versterker of receiver met ARC hebt staan. Zowel tv als het home cinema-systeem of de receiver moet over Audio Return Channel beschikken, en je moet de HDMI-poort met ARC gebruiken.

Natuurlijk gebruik je dit niet tegelijkertijd; de ene keer gaat het beeld van een film richting de tv en de andere keer de audio van een tv uitzending richting je home cinema systeem. Voorheen moest je een aparte audiokabel van de tv naar je audioinstallatie leggen om het geluid van tv uitzendingen (via de ingebouwde tuner) over je luidsprekers te krijgen, nu voldoet één HDMI-kabel dus.

Waarom werkt HDMI ARC soms niet?

HDMI ARC klinkt dus als een ideaal systeem, dat het gebruik van home cinema-apparatuur alleen maar eenvoudiger maakt. Maar, toch ervaren veel mensen er problemen mee. De reden hiervoor is er een die we veel zien in de av-industrie. De implementatie van de standaard wordt door elke fabrikant op zijn eigen manier gedaan. Je weet dus van te voren niet precies hoe Audio Return Channel op jouw apparaat ondersteund wordt.

Allereerst beschrijven we de ideale situatie, de ideale werking van HDMI Audio Return Channel. In deze situatie wordt de audio van alle signalen die binnenkomen op de tv via de HDMI ARC-poort teruggestuurd naar de receiver of de home cinema-set. Dan hebben we het over alle op de tv aangesloten apparaten (spelers, consoles, decoders, etc.), het analoge tv-signaal, het digitale tv-signaal (CI+) en de audio van apps die zich binnen het smart tv-platform bevinden. Dit is dus de ideale situatie, waarbij al je audio over je speakers weergegeven zal worden.

Panasonic-DXW784-review-aansluitingen

Toch werkt het helaas vaak niet zo en ervaren veel gebruikers problemen met HDMI ARC. Dit komt doordat fabrikanten niet alles dat zich in deze ideale situatie bevindt mogelijk maken. Fabrikanten van tv’s mogen zelf bepalen wat er wel en wat er niet via HDMI ARC doorgestuurd wordt. Zo kunnen ze ervoor kiezen alleen geluid van het analoge tv-signaal door te sturen, waardoor je de audio van smart tv-apps en aangesloten apparaten niet hoort. Of je kunt de aangesloten apparaten wel horen maar alleen de smart tv-apps niet. Daarbij zijn fabrikanten ook vrij om zelf te bepalen wat de kwaliteit van het geluid is; ze kunnen simpel stereogeluid doorsturen of een Dolby Digital bitstream-signaal (hogere audioformaten als DTS:X, Dolby Atmos, Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio worden sowieso niet ondersteund via ARC).

Kortom, wat je precies van HDMI Audio Return Channel mag verwachten kan nogal eens verschillen. En helaas zijn fabrikanten niet heel duidelijk over de functies van ARC. In de handleiding kun je vaak terugvinden hoe de functie precies werkt en wat er mogelijk is, maar die lees je in de meeste gevallen helaas pas na aanschaf van je tv. En zelfs in die handleiding staan soms niet alle details over de werking van ARC. Het is dus vaak proberen en er zelf achter komen hoe de ARC-functie van jouw apparatuur precies werkt.

Meer informatie

Wil je meer weten over HDMI-kabels en -versies? Neem dan onze tips en adviezen over kabels en aansluitingen door. Voor meer algemene tips over de aanschaf en het gebruik van home cinema-apparatuur vind je in onze home cinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. Jim van Lawick
  23 november, 2016 om 14:52

  Geachte smart techneut,

  Ik heb geprobeerd uitleg te krijgen hoe ik van mijn tv smart tv te krijgen. Niet om te kopen, alleen wat ik moet aanschaffen en waar ik moet aansluiten. Hoe krijg ik internet op mijn tv, ik heb interactief
  tv van KPN. Ik neem aan dat het niet genoeg is. Wat moet ik nog hebben enz.?
  Ik zal u heel dankbaar zijn als u mij kunt helpen.
  Vriendelijke groet,
  Jim van Lawick.

  • Martijn Chel
   23 november, 2016 om 16:07

   Meer hierover lees je in dit artikel.

  • Paul Jansen
   09 oktober, 2017 om 21:10

   ARC met componenten van verschillende merken is waardeloos.
   Ik heb een Sony TV en Onkyo receiver. Soms wel en dan weer geen audio signaal retour.
   Werkelijk alle mogelijke variabelen getest, om gek van te worden. Uiteindelijk heb ik voor de audio return maar een toslink (glas) gebruikt en gelukkig werkt dat wel probleemloos. Tja wel een kabeltje extra maar wel prettig dat het zo werkt.

 2. Ritch
  04 januari, 2017 om 2:08

  Hallo
  Ik heb dus geen geluid voor mijn tv apps Netflix YouTube,Avr2300w Denon en Sony 49-x8309 TV beide met Arc met high speed connected alles geprobeerd maar alleen geluid via tv speakers en Denon uit heeft u een idee?

 3. Bob
  31 december, 2017 om 12:54

  Mijn Denon AVR-X3200W ontvangt zonder problemen DTS geluid vanuit mijn Sony kd-65xd7505. Het kan dus toch…

 4. Erik
  30 januari, 2018 om 22:20

  Zeer recent een HEOS Avr, HEOS sub en twee HEOS 1 speakers gekocht en in 1e instantie
  “bedraad” aangesloten. Via HDMI Arc de installatie gekoppeld aan onze Loewe Bild 5 Oled tv.
  Na heel veel storing in zowel beeld als geluid, besloten om de apparatuur “draadloos” aan te sluiten via WiFi. Ook hier weer bijna dezelfde problematiek: wel tv beeld, maar geen geluid.
  Zelfs één HEOS 1 speaker lijkt op onverklaarbare wijze het “loodje” te hebben gelegd.

  Als ik de bovengeschetste problematiek over HDMI Arc lees, dan lijkt mijn probleem een “gebed zonder einde” te worden. Morgen komt de tv installateur voor de 3e keer langs om te kijken of we het probleem op een andere manier kunnen aanvliegen……

 5. Wijnand
  11 februari, 2018 om 16:37

  Je zou denken dat het werkt of niet werkt. Maar alles is mogelijk. Ik heb een LG BH7240C HCS en een Samsung tv, beide uitgerust met ARC. Een goede HDMI kabel ertussen en in beide ARC aangezet.
  Tv aangezet, LG gaat ook aan en meldt ARC op het display, geluid prima en regelbaar met de volumeregelaar van de tv. Tv uitgezet, LG gaat ook uit. Perfect.
  Tv weer aangezet. LG gaat ook aan maar meldt OPTICAL op het display, terwijl er niet eens een optisch kabeltje in zit. Geen geluid, ook niet op de tv. Tv uitgezet, LG gaat ook uit.
  Tv weer aangezet. LG blijft uit.
  Tv weer aangezet. LG gaat ook aan, meldt ARC op het display, geen geluid. LG reageert nergens meer op, ook niet op tv uit, zijn eigen AB of tiptoetsen. LG stekker eruit, stekker er weer in.
  Tv weer aangezet. LG gaat ook aan, alles weer goed.
  Vervolgens heb ik er maar een toslink kabeltje bijgeprikt, zodat ook als de LG OPTICAL roept, ik geluid heb via het HCS, dat soms met de tv-volumeregelaar of soms alleen met die van het HCS ingesteld kan worden.
  En nu doet ‘ie het meestal wel goed en soms niet…

  • Wim
   16 april, 2018 om 22:56

   Wijnand, ik heb exact hetzelfde probleem als jou maar met een philips soundbar 5120 en philips tv philips 50pus6262/12. Soms schakelt de soundbar mee aan/uit als de tv in of uitgeschakeld wordt en soms niet. Soms valt het geluid plotseling weg of gaat hij in optical (ook zonder optische kabel). Soms krijg ik het geluid niet eens meer aan ook al meldt hij ARC actief. Tjah… ook maar optische kabel ingestoken, werkt nu meestal goed, maar soms ook niet.

   Het vreemde is dat dit met mijn samsung tv wel goed ging met dezelfde Philips soundbar.

   • Marinus
    05 januari, 2019 om 15:38

    Hoi Wim, ik heb ook problemen met Sony soundbar XF9000 met Philips 49PUS6160/12.hierbij werkte de HDMI ARC van de soundbar naar de TV niet en kon ik bij radio de tv niet uitzetten. digitale ontvanger is van T-Mobile.
    Nadat i de TV een update had laten doen werkte de HDMI wel ineens, (misschien voor jou ook een actie om te doen) alleen bij de TV moet ik het beeldscherm uitzetten om niet het logo van de radiozender te zien.
    nu zo aangesloten optische kabel naar tv van de ontvanger, HDMI ontvanger naar soundbar en HDMI soundbar naar TV, allemaal heel omslachtig optisch zou in principe niet nodig moeten zijn en zou het allemaal via HDMI-ARC moeten werken.

 6. Ben
  11 mei, 2018 om 15:03

  In een ander artikel van jullie: https://www.homecinemamagazine.nl/2017/07/netflix-dolby-vision-atmos-lg-oled/#comment-562469 staat dat ARC wel Dolby Atmos kan ondersteunen?

  Kan ARC dit nu wel of niet? Het lukt mij namelijk nu niet om Dolby Atmos te krijgen via de ARC kabel input als de ingebouwde Netflix app gebruik, ik heb alle instellingen al correct staan, hoogste streaming kwaliteit bij Netflix en de ARC opties op digitaal geluid staan ipv PCM. Ik heb een LG Oled 55c7 en een Sony HT-ST 5000 soundbar, allebei zouden Dolby Atmos moeten ondersteunen. Mijn tv geeft door eigen zijn speakers wel aan dat hij Dolby Atmos afspeelt, maar via de ARC behaalt hij alleen Dolby Vision. Ik snap er niks meer van. Wie kan mij helpen?

  • Martijn Chel
   11 mei, 2018 om 23:43

   Het kan, maar alleen wanneer dit specifiek ondersteund wordt. Dit is pas sinds kort mogelijk, en wordt binnenkort mogelijk op alle apparaten met HDMI 2.1. Bij oudere apparaten moet het dus specifiek vermeld zijn, maar vooralsnog kan het alleen bij LG.

 7. Eva
  10 maart, 2019 om 16:16

  Ik heb een Samsung tv smart nu een Bose soundbar maar aan sluiten pff heb een dmi kabel digibox dvd en nu de soundbar dit komt geen gelukt met de tv wel met gsm

 8. Lieven
  26 september, 2019 om 8:34

  Net een LG SJ9 soundbar proberen aansluiten op LG TV. Alle stappen perfect gevolgd: ARC in (TV) met ARC out (soundbar), TV settings sound-out op external speaker, setting op de soundbar op ARC,…geen geluid. Wanneer ik naast de HMDI de optical ook aansluit krijg ik wel geluid. Hoe kan ik het geluid door de HDMI krijgen zonder de optical te moeten gebruiken?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.