Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Spotify verkoopt informatie over ‘gratis’ klanten aan adverteerders

Geschreven door
Geplaatst op21 juli 2016, 23:03 CategorieStreamingdiensten

 

Muziekstreamingdienst Spotify heeft de gegevens van zijn 70 miljoen ‘gratis’  klanten beschikbaar gesteld aan adverteerders. Gebaseerd op hun muziekkeuze, krijgen ze ‘aangepaste’ advertenties te horen.

Gratis variant

Mensen die gebruikmaken van de gratis variant van Spotify in de 59 landen waar de dienst actief is, hebben er nu al mee te maken. De muzieknummers werden voor de niet-betalende gebruikers al voorzien van advertenties tussendoor, net als op de gewone radio. Die advertenties zijn vanaf nu niet meer willekeurig gekozen.

Gebruikersinfo verkocht

Adverteerders mogen van Spotify grasduinen in alle gegevens die de gebruikers hebben opgegeven om de dienst te kunnen beluisteren, zoals leeftijd, geslacht, en muziekgenres waar gebruikers graag naar luisteren. Al die informatie wordt door Spotify nu aan derden verkocht.

Gericht adverteren

Spotify noemt dit ‘programmatisch kopen’ en het is al geactiveerd. De bedrijven die de informatie over gebruikers van Spotify kopen, kunnen zo hun producten onder de aandacht brengen van mensen van wie zij hopen dat die er het meest belangstelling voor hebben. Een bejaarde luisteraar zal dus geen maandverbandreclame voorgeschoteld krijgen, bijvoorbeeld.

Betaalde versie

De betalende luisteraars van Spotify hebben hier geen last van, want zij hoorden al geen advertenties. Een van de grote verschillen tussen gratis en betaald Spotify is de reclame.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.