Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sony introduceert high-end ZD9 tv-serie met HDR

Geschreven door
Geplaatst op20 juli 2016, 20:01 CategorieLcd en led tv's

Sony heeft vandaag tijdens een persevenement in Londen een groot aantal nieuwe tv’s voor de Nederlandse en Belgische markt aangekondigd. Naast diverse nieuwe Bravia tv’s met Ultra HD en HDR (high dynamic range) komt de Japanse fabrikant met de premium ZD9-serie. Deze tv beschikt over de nieuwe Backlight Master Drive technologie.

Premium Sony ZD9-serie

De aanduiding “Z” benadrukt de stap voorwaarts op het vlak van beeldschermtechnologie, aldus Sony. De nieuwe Backlight Master Drive technologie van Sony moet volgens de fabrikant zorgen voor diepere zwarttonen en een perfecte helderheid van kleuren. De technologie combineert een Discrete LED-structuur met een nauwkeurig belichtingsalgoritme en een optische vormgeving. In het verleden werd lokale dimming gestuurd via zones met meerdere leds. Nu kan de led-bediening van Backlight Master Drive, in combinatie met het belichtingsalgoritme, elke led individueel dimmen of versterken, wat dus voor een hoger contrast en dieper zwart moet zorgen.

Sony-ZD9-tv-1

De ZD9-serie Bravia 4K HDR TV is uitgerust met een nieuw ontworpen 4K beeldverwerker, de 4K HDR Processor X1 Extreme en Backlight Master Drive. De 4K Processor X1 Extreme is ontwikkeld voor een optimale 4K HDR-ervaring. Dit moet resulteren in 40 procent meer real time beeldverwerking in vergelijking tot de 4K Processor X1, te vinden in lagere modellen. Door de combinatie van drie nieuwe technologieën – Object-Based HDR Remaster, Dual Database Processing en Super Bit Mapping 4K HDR – moet 4K HDR-content een nieuwe ervaring opleveren.

Door de beelden in elke scène te analyseren en de kleur en het contrast van ieder object individueel te corrigeren, geeft Object-Based HDR Remaster ieder detail levensecht weer. Ook geeft deze technologie Standard Dynamic Range HD-content een upgrade naar bijna-4K-HDR-kwaliteit. De SDR-content wordt dus middels software omgezet naar HDR.

Sony-ZD9-tv-3

Bovenop de bestaande database voor upscaling heeft de 4K HDR Processor X1 Extreme een extra Sony database voor ruisonderdrukking. Door duizenden beeldpatronen te doorzoeken, verwijdert Dual Database Processing ongewenste ruis. Super Bit Mapping 4K HDR moet volgens Sony zorgen voor een natuurlijker beeld. Dankzij de 14-bit signaalverwerking worden de vaste kleurstroken van 8-bit (FHD) en 10-bit (4K) bronnen opgebroken en geconverteerd naar 14-bit-equivalente schakeringen met 64 maal meer kleurniveaus. Gezichten, zonsondergangen en andere beelden waarbij kleurschakeringen belangrijk zijn, moeten daardoor natuurgetrouw weergegeven worden.

Sony-ZD9-tv-2

De ZD9-serie is strak vormgegeven in een vernieuwd zwart design. Aan de achterzijde zijn alle kabels volledig weggewerkt. De tv werkt op het gebied van smart tv met Android TV. De nieuwe Content Bar biedt een gebruiksvriendelijke interface en stembediening om toegang te geven tot alle content binnen Android TV. De Content Bar is daarbij uitgerust met een filterfunctie op genre. Het is daardoor eenvoudig om een favoriet genre te selecteren.

Beschikbaarheid

De nieuwe ZD9-serie Sony Bravia 4K HDR tv’s met een formaat van 65-inch (KD-65ZD9) en 75-inch (KD-75ZD9) zijn vanaf eind augustus in de Benelux verkrijgbaar. De indicatieprijzen zijn respectievelijk 5000 en 8000 euro.

Homecinema Magazine is momenteel aanwezig bij het persevenement van Sony en zal deze week een preview van de gelanceerde modellen publiceren.

 • Delen:

Reacties

 1. Pete0603
  22 juli, 2016 om 11:58

  Wat leuk dat iedere led afzonderlijk gestuurd kan worden.

  Hoeveel zijn het er? 1024? 4096?

  In ieder geval minder dan 8.400.000 dacht ik? Tsjah… toch wel een leuke vondst, die ledjes die zelf licht uitstralen.

  Wat betreft het opschalen van beeldpunten, en nu ook kleuren naar maar liefst 14 bit. Wat leuk!!!

  14 bit komt overeen met 16.000 stappen per kleur. Dacht ik. 16×16×16 met 9 nullen. 4.096.000.000.000 kleuren. Dacht ik.

  Terwijl een blu ray, wat een prachtig plaatje, op de juiste TV iig, geeft, werkt met afgekapte rgb, dus slechsts 220×220×220 (16-235, ipv 0-255…) 10.000.0000 give of take.

  Dus Sony tovert niet alleen 8,4 miljoen pixels, maar ook 4 triljoen kleuren tevoorschijn.

  Ik zet voortaan dus gewoon mijn oude DVD collectie op met 6 bit kleuren en 400.000 beeldpunten kan de Sony engine lekker aan het rekenen.

  Ik ga nu echt eisen dat LG instap oled modellen, 1080p met 8 bits zonder hdr moet uitbrengen. Zonder speakers, ontvangers EN, last but not least, apps. Die regel ik zelf wel via de apparatuur die op het PANEEL word aangesloten.

  Als 65 inch betaalbaar word, oled, EN de complete schakel 4k 10-12 bit word, overweeg ik, mischien, 4k. En dan nog zit ik 3 meter van het paneel, dus het is maar de vraag of het op die afstand zichtbaar is…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.