Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung UE65KS9500 (KS9500-serie) S-UHD tv

Geschreven door
Geplaatst op15 juli 2016, 13:43 CategorieLcd led tv reviews

We hebben dit jaar al naar verschillende topmodellen lcd led tv’s van Samsung gekeken, waaronder de KS9000-serie. Maar, we kunnen nog een stapje hoger. In deze review kijken we naar de UE65KS9500, het 65-inch model in de premium KS9500-serie van Samsung. De modellen in deze serie komen met een indrukwekkend prijskaartje maar een net zo indrukwekkend lijstje aan specificaties en features. Krijg je echter waar voor je geld?

De foto’s in deze review zijn gemaakt in onze thuisbioscoop in aanbouw. Let dus niet op de onafgewerkte wanden. 😉

Samsung KS9500 – specificaties

Het zal je niet verbazen dat de Samsung KS9500-modellen over alles beschikken dat je van een premium lcd led tv mag verwachten. Deze modellen zijn rijkelijk uitgerust, met de beste beeldtechnieken, de nieuwste standaarden, diverse smart-functies en een premium design. Hetgeen het meest in het oog springt is de full array led-verlichting. Alleen de KS9500- en KS9800-serie van Samsung beschikken over direct led-verlichting aan de achterzijde van het paneel, wat moet zorgen voor een hoger contrast, met een nauwkeurige weergave van diep zwart en helder wit in één beeld. De andere modellen in de 2016 line-up, waaronder de KS9000-serie, beschikken over edge lit led-verlichting (led-verlichting vanaf de zijkanten).

We kunnen alles opsommen in een mooi stukje tekst maar onderstaand lijstje laat precies zien waarover de Samsung UE65KS9500 precies beschikt.

Specificaties

 • SUHD tv
 • Curved
 • Full array led-backlight
 • HDR 1000 (1000 nits)
 • Quantum dot color
 • PQI 2700
 • Mega contrast
 • Precision Black Pro
 • Peak Illuminator Ultimate
 • Supreme UHD Dimming
 • Supreme Motion
 • 10-bits paneel
 • Twee tuners
 • 360 graden en Boundless design
 • Samsung Smart tv (Tizen)
 • Smart Remote (met One Connect)
 • One Connect box
 • 60 Watt speakers
 • Samsung Smart View (app)
 • Bluetooth
 • 3x USB en 4x HDMI
 • Modellen:
  • 65-inch (UE65KS9500): 4.699 euro
  • 78-inch (UE78KS9500): 9.999 euro

In deze review kijken we naar de 65-inch US65KS9500. Dit model heeft een adviesprijs van 4.699 euro meegekregen. Daarnaast vinden we de 78-inch UE78KS9500 met een adviesprijs van 9.999 euro terug in deze serie. Een compleet overzicht van alle modellen, specificaties en prijzen vind je in de Samsung 2016 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K- en HDR-materiaal.

Samsung KS9500 – design

Qua design komen de Ks9500-modellen grotendeels overeen met de KS9000-modellen maar iets dat meteen opvalt is dat de tv een stuk dikker is dan de andere tv’s in de 2016 line-up. Dat is echter niet vreemd want de KS9500-modellen maken gebruik van full array led-verlichting, waarbij de leds direct achter het paneel geplaatst zijn. Er moet dus meer ruimte vrijgemaakt worden voor deze led’s, iets dat vanzelfsprekend ten koste gaat van de dikte. Maar, die paar millimeter extra zorgt in onze optiek niet voor een minder strak of fraai ogende tv. Nog steeds is dit model voorzien van een premium uitstraling, met een strakke zilveren lijst rondom het scherm en weinig toeters en bellen. Wel moet gezegd worden dat er een kleine kier zit tussen het paneel en de lijst, een plek waar zich wat stof (of piepschuim) kan verzamelen wat er lastig uit te krijgen is.

Samsung-KS9500-review-design-3

De UE65KS9500 is een Curved tv en dat houdt in dat het scherm licht gebogen is, een deisgn-element waar Samsung dit jaar iets minder stevig op inzet. Maar, waar de andere high-end en middenklasse modellen in een flatscreen- en een curved-variant gekocht kunnen worden, kunnen de topmodellen in de KS9500-serie alleen met een gebogen scherm aangeschaft worden. Het is en blijft een kwestie van smaak.

Samsung-KS9500-review-design

De zilveren afwerking zien we ook in de chromen voet terug, al is het deze keer een matte afwerking. Voor het koppelen van de voet is een montagepunt in het midden achterop de tv geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je onder geen koppeling tussen tv en de voet ziet, wat de tv weer – soort van – laat zweven voor de standaard. Maar, het zorgt ook voor een tv die vanaf alle kanten fraai vormgegeven is, zelfs vanaf achteren gezien. Het is echter wel een forse standaard en het scherm kan niet draaien op de voet. Al met al is de Samsung UE65KS9500 een premium ogende tv met een strakke en simplistische afwerking en een goede bouwkwaliteit. Het is een chique model dat in menig huiskamer niet zal misstaan en ook in onze thuisbioscoop (in aanbouw) weet de tv zijn plek prima te vinden.

Samsung-KS9500-review-design-2

Aansluitingen

Een trend die we al even bij Samsung terugzien is het ontbreken van de meest gebruikte aansluitingen aan de achterzijde van de tv. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van de One Connect Box, een accessoire die onder/bij/naast de tv geplaatst kan worden. De tv krijgt alleen nog stroom via een kabel en wordt met één kabel met de One Connect Box verbonden. Zowel deze kabel als de stroomkabel zijn niet heel lang dus houdt hier rekening mee. Er zijn echter toch nog een paar aansluitingen op de tv zelf te vinden, waaronder een usb 2.0-poort, de CI+-module en een ethernetpoort. Op de One Connect Box bevinden zich onder meer vier HDMI 2.0a-poorten met hdcp 2.2, twee usb 2.0-poorten, kabel- en satellietaansluitingen en een optische uitgang.

Samsung-KS9500-review-connect

Afstandsbedieningen

De Samsung UE65KS9500 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen; de standaard zwarte afstandsbediening met nagenoeg alle knoppen die je nodig hebt en de vernieuwde Smart Controller-afstandsbediening die je met een beperkt aantal knoppen en een cursor-functie toegang geeft tot de belangrijkste functies. De ‘normale’ afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en ziet er niet echt premium uit, maar alle belangrijke knoppen zijn aanwezig en de bediening verloopt zonder problemen. Het is duidelijk dat aan deze accessoire weinig aandacht besteed is.

Samsung-KS9500-review-remote

Ook kun je gaan voor de wat meer premium ogende en aanvoelende Smart Controller-afstandsbediening. Deze beschikt ook over een ingebouwde microfoon voor spraakbediening, maar de bewegingsbediening is verdwenen. Dit was een prima functie maar toch zijn ‘pijltjestoetsen’ wat accurater en sneller. Door zijn gebogen vorm en de structuur (met inkepingen) aan de achterzijde ligt deze goed in de hand. Ook de knoppen voelen solide en hoogwaardig aan; je hebt de beschikking over alle knoppen voor het eenvoudige dagelijkse gebruik. Daarbij zijn de nieuwste tv’s die jaar voorzien van de Connect-functie waarmee via HDMI op de One Connect Box aangesloten apparatuur automatisch herkend wordt en de tv de afstandsbediening zo instelt dat deze apparatuur ermee te bedienen is. Dit is een handige functie, zeker wanneer je van al je apparaten puur de basisfuncties gebruikt en zo min mogelijk afstandsbedieningen in het zicht wilt hebben liggen. Naast deze twee opties kun je de tv ook bedienen middels de Smart View-applicatie voor je smartphone of tablet. Hierin vind je een eenvoudige weergave van de fysieke afstandsbediening en heb je de mogelijkheid media met je tv te delen.

Samsung KS9500 – gebruiksgemak

Als we kijken naar de menu’s voor instellingen en het smart tv-platform dan valt er weinig nieuws te ontdekken op de Samsung UE65KS9500, in ieder geval in algemene zin. Positief is dat Samsung dit al goed geregeld had dus we kunnen er weinig op aanmerken. Ten opzichte van vorig jaar hebben de menu’s een kleiner make-over gekregen en is er gewerkt aan het gebruiksgemak door bij meer opties aan te geven waar die optie nu daadwerkelijk voor dienst. Al met al is de gebruikservaring dus licht verbeterd en Samsung laat nog altijd zien wat dit betreft voorop te lopen.

Samsung-KS9500-review-setup

Zodra de tv aangezet wordt krijg je de belangrijkste instellingen voor onder meer de tv-kanelen en de verbinding met het netwerk direct voorgeschoteld waardoor je binnen een paar minuten aan de slag kunt. Voor de beginnende gebruiker kan het aantal submenu’s en instellingsmogelijkheden wat overweldigend zijn maar de geoefende gebruiker is hier waarschijnlijk alleen maar blij mee. Je kunt diep in de instellingen duiken om de tv compleet te kalibreren en elk onderdeel naar eigen wens af te stellen.

Samsung-KS9500-review-menu

Ook over Tizen, waar we hieronder wat dieper op ingaan, is eigenlijk alleen maar iets positiefs te melden wat betreft het gebruiksgemak. Het platform is ten opzichte van vorig jaar verder versimpeld en verbeterd waardoor je nog sneller bij interessante content kunt komen. Het draait niet meer op verschillende schermen en menu’s maar om één strakke balk aan de onderzijde van je scherm waarmee je toegang hebt tot alles. Met de snelheid zit het ook goed; je kunt lekker vlot schakelen tussen bronnen, menu’s en apps.

Samsung KS9500 – features

Smart tv-platform (Tizen)

De Samsung UE65KS9500 is net als de meeste tv’s in het assortiment van Samsung voorzien van Tizen. Tizen is het smart tv-platform van Samsung en een drastische verbetering ten opzichte van de smart hub van een aantal jaar terug. In de afgelopen twee jaar heeft Samsung Tizen weten te verbeteren en dat resulteert nu in een vrij simpele maar bijzonder handige en gebruiksvriendelijke smart tv-interface.

Samsung-KS9500-review-hub-1

De interface is namelijk een balk/waaier onderin het scherm waarin alles verschijnt dat je nodig hebt om je bronnen te selecteren, instellingen te veranderen en interessante content te vinden. Je kunt via de waaier toegang krijgen tot de instellingen, de inputs/bronnen, live tv, videostreamingdiensten, apps, games en de web browser. Voor al deze opties, te zien in het onderste deel van de waaier, verschijnen in het bovenste deel suggesties, snelkoppelingen of recent gebruikte apps of kanalen. Zo zie je wanneer je live tv selecteert de recent gebruikte kanalen en de mogelijkheid om opnamen te starten. Wanneer je Netflix selecteert zie je suggesties voor series en films. Wanneer je de instellingen selecteert zie je een aantal snelkoppelingen naar snelle instellingen.

Samsung-KS9500-review-hub-2

Vanuit de waaier kun je ook naar de app-bibliotheek van Samsung, de plek waar je nieuwe applicaties kunt ontdekken en kunt installeren. Hier stuiten we echter op een minpuntje want ten opzichte van twee jaar terug is het app-aanbod vrij minimaal. Ja, de belangrijkste apps zijn aanwezig maar populaire apps als NPO Gemist, Pathé Thuis en Nu.nl ontbreken in de bibliotheek. Aangezien Samsung op dit vlak voorop liep mogen we aannemen dat er achter de schermen hard gewerkt wordt om dit weer op niveau te krijgen.

Samsung-KS9500-review-menu-apps

Mediaspeler

Een tv wordt tegenwoordig niet meer alleen gebruikt voor het kijken naar tv-kanalen of films op een disc. De Samsung Ue65KS9500 is daarom voorzien van een ingebouwde mediaspeler waarmee content vanuit je thuisnetwerk of vanaf een usb-device weergegeven kan worden. Middels WiFi en DLNa kan eenvoudig en snel met apparaten in het thuisnetwerk gecommuniceerd worden en de tv komt met een brede ondersteuning voor bestandsformaten waardoor nagenoeg alle populaire video- en audiobestanden weergegeven kunnen worden. Aangezien het gaat om een SUHD tv is er natuurlijk ondersteuning voor 4K-content met de hevc-codec. De mediaspeler werkt verder vrij intuïtief en snel, in lijn met de overige software.

Samsung KS9500 – beeldkwaliteit

De Samsung UE65KS9500 is op papier het allerbeste model dat Samsung dit jaar op de markt brengt en dat moeten we natuurlijk vooral terug gaan zien in de beeldkwaliteit. De tv komt onder meer met full array led-achtergrondverlichting, quantom dot kleuren, de hoge 4K Ultra HD-resolutie, ondersteuning voor HDR-materiaal met een maximale helderheid van 1000 nits, de PQI 2700-techniek, Precision Black Pro en Peak Illuminator Ultimate.

Belangrijkste instellingen

Zeker met een tv van dit kaliber wil je de beste instellingen voor het beeld zien te vinden om optimaal van je scherm te genieten. Als je zoveel voor een tv uitgeeft dan kunnen we eigenlijk maar één ding aanraden; je tv professioneel laten kalibreren. Voor een prijs tussen de 100 en 300 euro kun je dat door een vakman laten doen en daarmee haal je het maximale uit je tv. Maar, als je dat niet wilt dan kun je met wat kleine aanpassingen een zeer goede weergave uit je scherm halen. In onze reviews houden we dit aan zodat iedereen met de instellingen voor een optimale beeldkwaliteit aan de slag kan.

Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;

Algemeen Geavanceerd Beeldopties
Beeldmodus: Film
Achtergrondverlichting: 10
Contrast: 90
Helderheid: 48
Scherpte: 0
Kleur: 50
Tint: G50/R50
Digital Clean View: Uit
Dynamisch contrast: Uit

Gamma: 0
HDMI UHD Color: Aan (HDR)
Kleurtint: Warm2
Auto Motion Plus: Aangepast
LED Clear Motion: Uit/Aan
Smart LED: Laag (Hoog voor HDR)

Zoals aangegeven zijn veel van de instellingen afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat, maar als je een donkere ruimte hebt en vooral in de avond tv kijkt dan zijn dit de instellingen waarmee je al veel uit je scherm haalt. Bij een aantal instellingen leggen we uit waarom we hiervoor gekozen hebben en wat ze doen.

Samsung-KS9500-review-menu-tv

De modus Film is vanuit de doos de beste modus om mee te beginnen. Deze modus biedt een vrij goed gekalibreerd scherm voor kijken in een donkere omgeving. Voor standaard dynamic range content zetten we de achtergrondverlichting niet te hoog, om zo nadelige effecten in donkere delen van het scherm te voorkomen. Digital Clean View voor het verwijderen van ruis e.d. zetten we uit, maar dit kun je bij content van mindere kwaliteit altijd activeren. Samsung noemt local dimming Smart LED en hiermee worden specifieke zones van de achtergrondverlichting onafhankelijk van elkaar in- of uitgeschakeld. We hebben deze optie niet helemaal opengezet aangezien lichtere delen dan iets gedimd worden. Bij HDR-content moet deze optie wel vol openstaan om de maximale helderheid uit het paneel te halen. Daarbij hebben we de optie Auto Motion Plus op ‘Aangepast’ gezet om vervolgens Blur en Judder reductie naar eigen smaak in te stellen. Deze optie zorgt voor een iets soepelere en scherpere weergave van snel bewegende beelden en objecten, zonder hiermee negatieve effecten als bijvoorbeeld ghosting, stottering of een homevideo-effect te introduceren. Meer over de HDR-instellingen vind je verderop in de review.

Algemeen

Zoals in elke review kijken we eerst naar de algemene eigenschappen van de tv, waaronder de zwartwaarde, het opvangen van bewegingen, de uniformiteit van het scherm, de kleurweergave en het wel of niet verschijnen van fouten in het beeld. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; op al deze vlakken presteert de Samsung UE65KS9500 extreem goed.

Als we kijken naar de uniformiteit van het scherm, met compleet wit, compleet rood en zwart met een enkel licht element dan zien we een haarfijne, uniforme en egale weergave. Lichtvlekken die we op lagere modellen nog licht zagen zijn niet aanwezig en de achtergrondverlichting zorgt nergens op het scherm voor donkere delen of zichtbare horizontale of verticale banden. Ook problemen als blooming en clouding zijn we niet tegengekomen, maar wanneer de achtergrondverlichting op maximaal gezet wordt kan er vanuit de hoeken een lichte vorm van clouding zichtbaar zijn.

Op het gebied van zwartwaarden laat Samsung zien dat lcd led tv’s helemaal niet meer achterlopen ten opzichte van plasma. De KS9500-modellen laten met de Smart LED ‘Laag’ setting de beste combinatie van extreem diep zwart en helder wit zien. Ook vallen ons nauwelijks tot geen halo-effecten op, waarbij licht rondom lichtere objecten op een donkere achtergrond te zien is. Het full array-backlight draagt hier zeker aan bij. De zwartwaarden zijn dus indrukwekkend diep en zelfs in HDR-modus weet de tv dit zeer goed vast te houden. Qua contrast zit het dus absoluut goed; ook in scenes met bijvoorbeeld veel schaduwen blijven subtiele en donkere details zeer goed zichtbaar. Een donkere jas met veel grijstinten blijft gedetailleerd en valt niet weg tegen de zwarte achtergrond.

Samsung-KS9500-review-totaal-3

Een ander pluspunt van de KS9500-modellen is dat snel bewegende objecten of beelden zeer strak en schoon opgevangen worden. Wanneer je de Motion-setting op ‘aangepast’ zet en hier even speelt met de instellingen dan krijg je een vloeiende en strakke weergave, zonder dat hier een een flikker-effect of een soap opera-effect geïntroduceerd wordt. Gebruik echter de ‘Auto’-optie niet want deze zorgt voor ghosting en introduceert dus wel het soap opera-effect. In eerdere reviews van Samsung tv’s gaven we vaak de voorkeur aan de LED Clear Motion-optie maar die lijkt op dit model meer nadelen dan voordelen te hebben, met name op het gebied van ghosting.

De Samsung UE65KS9500 is natuurlijk een SUHD tv en dat betekent dat het quantum dot-filter aanwezig is voor een levendigere en nauwkeurigere kleurweergave. De kleuren spatten dan ook van het scherm, zonder dat ze onnatuurlijk of verzadigd overkomen. Met de basis film-modus vanuit de doos is de kleurweergave al bijzonder netjes afgesteld. Huidtinten worden realistisch en gedetailleerd weergegeven, blauwe luchten zijn kraakhelder en strak en het landschap in The Martian behoudt een realistische rode tint zonder dit te overdrijven. Het kleurpalet is zeer breed, met ontzettend veel kleurdetail.

SD- en HD-content

De kans is groot dat je nog aardig wat sd-content kijkt, bijvoorbeeld als je een dvd-collectie hebt, content streamt of tv kijkt. Met een grote tv als deze verwacht je misschien een wazige weergave met veel beeldfouten maar niets is minder waar. Samsung laat al jaren zien een zeer goede upscale-functie ontwikkeld te hebben en ook de UE65KS9500 is hiermee uitgerust. Hoewel het bronmateriaal natuurlijk vrij slecht is (qua resolutie in ieder geval) weet de tv er toch een aardig plaatje van te maken. Dit relatief schone en strakke plaatje is te danken aan het hoge contrast, de diepe zwartwaarden, de nauwkeurige kleurweergave en het effectieve full array-backlight. Er is hier en daar sprake van wat artefacts en ruis maar over het algemeen zul je niet snel zien dat je naar sd-content kijkt.

Samsung-KS9500-review-beeld-zwart

Maar, hd-content is toch het minimale wat deze tv verdient en met deze content laat de UE65KS9500 dan ook pas zien wat hij echt kan. Deze keer hebben we gekozen voor de Blu-ray-versies van Gravity en Inglorious Bastards. De eigenschappen die we hierboven noemden, plus een krachtige engine die hd-materiaal omzet naar de 4K-resolutie zorgen ervoor dat je eigenlijk gewoon naar 4K Ultra HD-content kijkt. Samsung haalt enorm veel detail uit het bronmateriaal en weet middels kleur en contrast dynamiek en leven te te voegen aan het beeld. In de vele donkere scenes van Gravity is en blijft zeer veel detail zichtbaar, wat je alleen maar meer in de film trekt. De tv weet de impact van een standaard Blu-ray flink te verhogen en daarom zijn wij bijzonder onder de indruk van de prestaties van dit model,

4K Ultra HD-weergave

Aangezien het scherm van de UE65KS9500 een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels (4K) komt native 4K Ultra HD-content het beste tot zijn recht. We hebben deze content getest middels streaming via Netflix, democontent van Samsung zelf en de Ultra HD Blu-ray disc van The Martian. Voor de weergave maken we gebruik van de Samsung BD-K8500 Ultra HD Blu-ray speler.

Het mag duidelijk zijn dat de tv met native 4K-content het maximale uit je content haalt. Straming via Netflix (Marco Polo) biedt een haarscherpe weergave met subtiele details, een strakke weergave van snel bewegende beelden en een extreem groot kleurbereik. De diepe zwartwaarden met he hoge contrast zorgen voor een levendig beeld, vol dynamiek. Onze voorkeur gaat echter nog steeds uit naar een Ultra HD Blu-ray schijfje, met name omdat streaming toch wat artefacts en ruis introduceert en je met een Ultra HD Blu-ray disc ook profiteert van het grotere kleurbereik van de bron en HDR (waarover later meer). The Martian was de film waar wij mee aan de slag gingen en ook direct van onder de indruk waren. Met Ultra HD Blu-ray beleef je alle details in de puurste vorm en krijg je de meest strakke en schone weergave. Het hoge contrast geeft extra diepte aan de film en haarscherpe subtiele details trekken je er alleen maar verder in.

Samsung-KS9500-review-beeld-2

HDR

HDR (High Dynamic Range) is een term die we dit jaar veelvuldig terugzien en waarmee we, gecombineerd met de hogere resolutie en het grotere kleurbereik, een extra dimensie aan een film geven. Simpel gezegd betekent dit dat de tv een hoger contrast met meer kleurgradaties, diepere zwartwaarden en intensere wittinten heeft. HDR-content is op dit moment nog niet breed beschikbaar maar Netflix biedt al een aantal films en series in HDR aan en ook beschikken de meeste Ultra HD Blu-ray discs over HDR-weergave.

Samsung-KS9500-review-totaal

We hebben het eerder in de review van de Samsung KS9000-serie al aangegeven; HDR is een duidelijke toegevoegde waarde en een stap vooruit. Wanneer je in een verduisterde omgeving zit en native HDR-content gebruikt biedt de standaard een extra dimensie aan het film kijken. Diep zwart blijft diep zwart terwijl heldere delen van het scherm extreem helder zijn. Het gaat bij HDR niet om de algemene, standaard helderheid van het scherm maar de pieken die behaald kunnen worden wanneer bijvoorbeeld de zon in beeld verschijnt. Het dynamische contrast schiet omhoog op een dergelijk moment en komt dichter in de buurt bij hoe wij het met onze eigen ogen ervaren. De zon is strak wit en zeer helder, terwijl de rest van het beeld zijn contrast en zwartwaarden behoudt.

Samsung-KS9500-review-totaal-4

Zoals hierboven al kort aangegeven gebruiken we voor HDR-content een paar andere beeldinstellingen om zo de maximale helderheid met het maximale dynamische contrast uit het scherm te halen. De tv herkent HDR-content en geeft dit in een notificatie bovenin het scherm aan. Wanneer je vervolgens de instellingen voor het beeld aanpast worden deze voor specifiek HDR-content onthouden. Zo hebben we in HDR-modus de helderheid en het contrast op maximaal gezet, en de Smart LED-optie op Hoog gezet. Hiermee laten we de led’s achter het scherm hard werken en kunnen ze op specifieke delen van het scherm de maximale helderheid leveren, terwijl op andere delen van het scherm diep zwart behouden blijft. Deze instellingen zorgen voor iets meer ruis in het beeld en soms wat banding in grote egale vlakken maar niets wat de kijkervaring negatief beïnvloedt, of anders gezegd; niets dat tegen het hogere dynamische bereik op kan. Een nadeel wat we bij de edge lit-modellen wel zagen, de grijzige tint van de letterbox balken, is bovendien op dit model afwezig dankzij de full array achtergrondverlichting. Deze balken, boven en onder het beeld, blijven diep zwart. Al met al biedt het full array backlight in combinatie met HDR een exceptionele weergave van detail, kleur en bereik. In vergelijking met standaard Blu-ray krijg je meer detail in heldere delen, een hogere helderheid van deze delen, diep zwart met overtuigde grijstinten en kleuren die van je scherm spatten.

HDR+

Sinds een aantal weken beschikken de Samsung SUHD tv’s met HDR over een speciale HDR+-modus die via de beeldinstellingen ingeschakeld kan worden. Deze modus maakt het mogelijk om SDR (standaard dynamic range) content op te waarderen naar HDR (high dynamic range). Je kunt het vergelijken met de upscale-functie voor hd/sd naar 4K Ultra HD. Er wordt naar het beeld van de bron gekeken en middels software en algoritmen wordt er een HDR-versie gemaakt. Het is natuurlijk nooit zoals de filmmaker het bedoeld heeft en bovendien kunnen geen details in schaduwen of helderen delen toegevoegd worden, de bron is immers SDR, maar je profiteert wel van de HDR-mogelijkheden van je scherm.

We hebben de HDR+-modus geprobeerd met een aantal standaard Blu-ray discs. De toegevoegde waarde wordt meteen duidelijk; de helderheid springt omhoog en er lijkt iets meer leven en dynamiek in het beeld te komen. Zwart blijft strak zwart en heldere delen worden nadrukkelijker weergegeven. Maar, HDR+ heeft ook wat nadelen. Wat direct opvalt is dat er meer ruis in beeld aanwezig is, dat scherpe randen kartelig worden en dat er artefacts verschijnen, in egale vlakken en tijdens horizontale bewegingen. Het heeft dus zijn voordelen en nadelen, waardoor het gebruik eigenlijk afhankelijk is van of je de nadelen voor lief neemt (lees: ziet).

Gaming

Als je een tv van dit kaliber koopt dan wil je daar natuurlijk ook fatsoenlijk op kunnen gamen. Ben je een fanatiek gamer, dan is de input lag van groot belang. Deze meeting vertelt je namelijk hoeveel vertraging er tussen het uitvoeren van een actie op je controller en het uitvoeren van de actie op het beeld zit. Wat betreft de input lag doet de UE65KS9500 niet onder voor de KS9000-modellen. De input lag komt in beide gevallen op 21ms uit en dat is zeer goed. Hiervoor moet echter wel de spel-modus geactiveerd worden.

Reflecties en kijkhoeken

Op het gebied van kijkhoeken hebben we eigenlijk altijd wel wat te zeggen wanneer we naar een gebogen scherm kijken maar toch moeten we deze keer toegeven dat hier nauwelijks iets van te merken is. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om sowieso binnen een hoek van 90 graden een prima plaatje voor te kunnen schotelen. Ga je nog meer uit het midden zitten, ja dan heeft het va-paneel iets meer moeite om de strakke kleurweergave en hoge helderheid te behouden. Ook vallen hierbuiten halo-effecten wat meer op, maar niets om echt over te struikelen. Reflecties zijn nog altijd zichtbaar al wordt het door een nieuw filter wat geminimaliseerd. Als de tv naast een raam staat is de weerspiegeling duidelijk zichtbaar maar een gedimde lamp achterin de kamer of zonlicht van een raam aan de andere kant van de kamer vallen niet op. Het blijft echter zo dat een gebogen scherm in onze optiek iets gevoeliger is voor reflecties dan een flatscreen.

Samsung-KS9500-review-totaal-reflectie

Samsung KS9500 – audiokwaliteit

De Samsung UE65KS9500 is een stuk dikker dan de andere modellen en daarbij is het ook nog een groot model. Er is dus wat meer ruimte voor een degelijk audiosysteem en dat is ook te merken. De audioweergave is rijker en dynamischer dan we van de gemiddelde lcd led tv gewend zijn en daarbij zorgt de grootte van de tv voor een duidelijker stereobeeld. Hoge tonen worden helder en strak weergegeven, dialogen zijn goed verstaanbaar en warm, en zelfs op het gebied van lage tonen maakt de UE65KS9500 indruk. Het volume kan aardig opgeschroefd worden zonder dat de audio gaat vervormen. Voor het algemene tv kijken is het audiosysteem dus meer dan voldoende maar de echte home cinema-ervaring, met het volledige bereik, behaal je pas met een extern audiosysteem.

Samsung KS9500 – conclusie

Het za je niet verbazen dat onze conclusie eigenlijk alleen maar positief is. De Samsung UE65KS9500 is één van de beste tv’s die we getest hebben en laat zien wat er mogelijk is met de nieuwe generatie content (HDR en Ultra HD). Met name op dat vlak blaast de tv ons weg, met een realistische en dynamische weergave, haarscherpe details, een hoog contrast en extreem diep zwart. HDR-content in de 4K-resolutie is het enige dat we vanaf nu nog willen, we kunnen niet meer zonder. Maar, de tv kan meer dan dat. Je hebt namelijk, afgezien van 3D, de beschikking over alles dat je mag wensen van een high-end tv. Het Tizen platform is gebruiksvriendelijk en compleet – al missen er wat apps -, de tv is voorzien van een strak en hoogwaardig design, de kijkhoeken zijn flink verbeterd, de audioweergave is voor een flatscreen tv indrukwekkend en ook met het gebruiksgemak zit het goed. Kortom, een zeer complete tv met een premium prijskaartje maar zeker ook een premium kwaliteit.

Minpunten

 • Kier tussen frame en paneel
 • Smart tv-platform mist populaire apps
 • Geen 3D-weergave (tja..)

Pluspunten

 • Simplistisch en gebruiksvriendelijk Tizen-platform
 • Strak en premium design
 • Indrukwekkende beeldkwaliteit; HD, 4K en HDR
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.510Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Pete0603
  15 juli, 2016 om 15:46

  Het is geen oled..

 2. frans
  17 juli, 2016 om 12:30

  zit er dolby vision op en hdr want dat heb je dus later weer nodig anders kun je weer een ander gaan kopen ik wacht tot er alles in zit en dan nog de uitzendingen in deze format maar dat zal nog wel even duren

 3. Charly
  05 september, 2016 om 11:51

  Ik wacht al een tijdje op dit model van samsung. Zelf had ik verwacht dat ze met een oled uit kwamen maar dit model gaat zeker verder dat dit.
  Maar graag zou ik hem in het echt willen bezichtigen.
  Waar kan dit? Heb vele winkels af gezocht maar nog niet kunnen vinden.

 4. consument
  16 juni, 2017 om 11:09

  Wij hebben nu ongeveer twee jaar een Samsung UE65KS9500 S-UHD tv dus niet een goedkope aankoop onder de televisies.
  Ze hebben er ook nog een actie mee gehad , bij aankoop van een Samsung UE65KS9500TV kreeg je een Samsung Gear S Smart Watch met een waarde van 400 euro gratis bij.
  Nou je denkt een goede aankoop te hebben gedaan het is een hoop geld voor een TV maar dan heb je ook wat duurzaams voor terug, tenminste dat denk je.
  Maar nu inmiddels twee jaar veder krijg ik al problemen met de Tv, zwarte en lichte vlekken aan de randen, dus slecht beeld nog om er na te kijken.
  Metalen omlijsting van de Tv is ook bloedheet, zo heet dat je het niet eens kan aanraken.
  Mijn vrouw contact gezocht met Samsung via mail, maar een monteur langsturen om er eens na te kijken voordat er brand uit breekt door de Tv, dat kan niet.
  Je krijg eerst op voorhand te horen wat voor een kosten je moet betalen om er iemand van Samsung erna te laten kijken, gezien de Tv twee jaar oud is en buiten de garantie valt. Bij de aankoop van een TV dus niet voor de goedkoopste gekozen ( 2500,-) gezien deze Tv werd aangeprezen en je er intens van kunt genieten van alle mogelijkheden die deze moderne televisie te bieden heeft.
  Nou dan denk je een goed product te hebben en dat je voor dat geld ook een beetje servies erbij heb gekocht.
  En dan nu al problemen te hebben met de Tv dat het beeld niet meer om aan te zien is en brand gevaar op levert, dus nu al afgeschreven is.
  Of moet ik eerst de krant halen dat mijn huis zo is afgebrand door een Samsung TV.
  Wij hebben nu zo’n spijt dat wij zo’n duur Tv heb gekocht en voor dat geld, en er dus maar weinig van hebben kunnen genieten.
  Die problemen hebben wij nooit met voorgaande Televisies gehad van LG, naar drie jaar kregen we daar een probleem mee, maar na een mailtje gedaan te hebben kwam er binnen een week een monteur en loste het op en was nog kosten loos ook.
  Kijk zo kan het ook, maar ja dat is de services van LG, die staan wel achter wel duurzaamheid en services.
  Daarom raad ik mensen aan om deze Tv ook nooit te kopen en dat geld eigenlijk voor meerdere producten van Samsung gezien je altijd gezeik heb met garantie en service dat leven ze niet .
  Heb ook problemen met de opladen van mijn Samsung Smart Watch.
  Deze moet je elke dag opladen ja dus elke keer weer de Smart Watch aan de lader.
  Dus de Smart Watch elke dag in het oplaadstation klikken en door dat al twee jaar te doen breekt op een gegeven moment wat van de rand aan de onder van Smart Watch af door kunststof moeheid (slijtage) nu klik de Smart Watch zich niet meer vast in het oplaadstation.
  Dus nog een Samsung product wat na twee jaar is afgeschreven.
  En garantie ho men wil er niet eens na kijken men komt gelijk met prijslijsten die je moet betalen of het nog onder wel of niet onder de garantie valt maar heb via mail al vernomen dat er niks binnen de garantie valt en ik moet betalen om er allen na te kijken. En als je geen bon kan overleggen kost het je al op voorhand 90 euro om er na te komen kijken.
  Waar sta je als consument tegenwoordig je mag toch verwachten van een product dat het meer dan tweejaar mee gaat en zeker voor die prijs hoge prijs.
  Ik raad daarom mensen ook aan die een product van Samsung willen kopen zoals een televisie sterk af en voor LG Tv te kiezen daar word je als klant tenminste nog serieus genomen en goed geholpen die sturen tenminste wel gelijk een monteur aan huis en geen gezeik met garantie en dat voor veel minder geld ook nog, die gaan met de consument om zoals het hoort te zijn en een stuk coulante wat de garantie betreft.
  Ik vind het tegenwoordig niet meer normaal hoe slecht het gesteld is met Samsung en zijn producten en services , dus bedenk je heel goed als je een Samsung product koopt, ik raad je het echt af en daar krijg je later echt spijt van.

  Gegroet een teleurgestelde consument !

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.