Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Onderzoek toont aan dat verschil low-res en high-res audio te horen is

Geschreven door
Geplaatst op4 juli 2016, 16:01 CategorieOnderzoeken

Een vraag die we vaak gesteld krijgen is of het verschil tussen low-res (cd-kwaliteit) en high-res audio nu echt hoorbaar is. Nu zijn veel factoren hierop van invloed, waaronder de kwaliteit van de afspeelapparatuur, je gehoor en het bronbestand. Maar, uit een recent onderzoek blijkt dat mensen het verschil vaak toch goed kunnen horen.

The Queen Mary University of London (QMUL) heeft een onderzoek naar deze vraag uitgevoerd. Aan de hand van 12.000 tests in 18 enquêtes waarin mensen gevraagd werd om verschillende muziekbestanden te beluisteren werd geconcludeerd dan de meeste mensen daadwerkelijk een verschil kunnen horen tussen hoge resolutie audio en cd-kwaliteit audio. Toch is er volgens de onderzoekers een beetje training nodig om het verschil duidelijk waar te nemen.

De onderzoekers geven aan dat hoge resolutie audio een klein maar zeer belangrijk voordeel heeft in de kwaliteit van reproductie ten opzichte van standaard audio content. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ondervraagden met een klein beetje training in 60 procent van de gevallen hoge resolutie van lage resolutie audio konden onderscheiden. Dit bleek een zeer grote verbetering ten opzichte van het percentage dat zonder training naar de verschillende luisterde.

Luister jij vaak naar high res audio en is het verschil voor jou overduidelijk?

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.