Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Geluid van je tv verbeteren met een soundbar of soundbase: zo werkt het

Geschreven door
Geplaatst op28 juli 2016, 10:57 CategorieTips en adviezen

Je hebt net een nieuwe flatscreen tv gekocht en komt erachter dat het geluid van dit platte model toch niet aan je verwachtingen voldoet. Die kans is groot want de meeste platte tv’s bieden een magere geluidskwaliteit. Je kunt deze audiokwaliteit echter relatief eenvoudig verbeteren, middels een soundbar of soundbase. In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden om het geluid van je tv te verbeteren.

Wat is een soundbar?

Een soundbar (ook geschreven als sound bar) is een slanke speaker die kan zorgen voor een breed geluidsveld middels de integratie van enkele kleine speakers. De soundbar wordt over het algemeen ontwikkeld voor en gebruikt in combinatie met een flatscreen tv. Fabrikanten stellen het design ervan dan ook vaak af op het design van de eigen flatscreen tv’s. De soundbar kan onder te tv geplaatst worden maar kan ook aan de muur bevestigd worden met de juiste accessoires. In de meeste gevallen komen soundbars met ingebouwde speakers voor links, rechts en het center-kanaal. Geavanceerde soundbars beschikken over nog meer speakers, welke vaak middels weerkaatsing op muren en plafonds een surround-effect kunnen verzorgen.

Wat is een soundbase?

Allereerst is de naam nogal onduidelijk want de ene fabrikant noemt het een soundbase, de andere fabrikant een soundstand of soundplate. De werking komt echter bij alle modellen overeen. Het belangrijkste aspect van een soundbase is het feit dat een flatscreen tv op de speaker geplaatst kan worden, deels ook te zien aan de naam van de speakers. De tv wordt dan bovenop de speaker, welke verstevigd en vergroot is ten opzichte van een normale soundbar, geplaatst. De extra ruimte die hiermee in behuizing gecreëerd wordt geeft volgens sommige fabrikanten de mogelijkheid om een subwoofer in de speaker te verwerken.

Sony-HT-XT100 TV Base Speaker

Actieve en passieve soundbars en soundbases

De actieve soundbar (of een soundbar-systeem) is het meest voorkomende type. Deze soundbars zijn voorzien van een eigen versterker en stroomtoevoer. Ze kunnen middels een audio- of hdmi-kabel direct op de tv aangesloten worden om de audioweergave te verbeteren. Ook kunnen er vaak extra componenten, waaronder Blu-ray spelers en gameconsoles, op aangesloten worden. Daarbij komen verschillende modellen met draadloze opties als Bluetooth en WiFi voor het streamen van audio.

De passieve soundbar zien we niet vaak meer. Deze soundbar komt zonder een eigen versterker en moet dus op een versterker of receiver aangesloten worden om audio weer te geven. Simpel gezegd is een passieve soundbar een combinatie van de linker, rechter en center speaker, allen in één behuizing.

Raumfeld-soundbar-review-3

Surround sound en soundbars of soundbases

Veel mensen die een soundbar kopen letten direct op de surround-termen die fabrikanten gebruiken. Nagenoeg alle fabrikanten beweren namelijk dat soundbars surround-geluid leveren. Dit is echter niet helemaal waar. Een soundbar of soundbase kan nooit echter surround-geluid leveren aangezien er simpelweg geen speakers achter en/of naast de luisterpositie staan (sommige soundbar-systemen komen wel met extra speakers voor achterin de kamer). De surround-weergave is in de meeste gevallen een uitgeklede versie van echter surround-geluid, mogelijk gemaakt door een nauwkeurige plaatsing van speakers in de slanke behuizing en gebruikmakend van weerkaatsingen in de ruimte. Het geeft een – soort van – surround-effect en is een kosteneffectieve manier om toch een wat breder en dieper geluidsveld te creëren.

Digital Sound Projectors

Een soort soundbar die we uit willen lichte als we het hebben over surround-sound is de Digital Sound Projector. De DSP is een product van Yamaha en kost ook wat meer dan de gemiddelde soundbar. Deze speakers beschikken over tientallen kleine speakers met eigen versterker, die speciaal ontwikkeld en geplaatst zijn om gerichte audiokanalen de ruimte in te sturen. Yamaha heeft het idee van reflecties en weerkaatsingen goed onder de knie en weet met dit systeem een relatief goede surround-sound te creëren.

Yamaha-YSP-5600

Subwoofers en soundbars of soundbases

Het geluid van je tv verbeteren is natuurlijk pas gedaan wanneer je ook voldoende lage tonen te horen krijgt. Veel soundbar-systemen komen met een subwoofer, welke draadloos of middels een kabel gekoppeld kan worden. Soundbases zijn voorzien van een grotere behuizing waardoor er vaak een woofer voor de lage tonen ingebouwd zit. Als je voor een passieve soundbar gaat, let er dan op dat je nog een losse subwoofer nodig hebt. Lees meer over het plaatsen van de subwoofer.

Hybride systemen

Naast soundbars en soundbases (met of zonder subwoofer) zijn er nog wat varianten op de alles-in-één speaker. Fabrikanten hebben de afgelopen jaren ook hybride systemen op de markt gebracht, met verschillende luidsprekeropties. Zo kun je een soundbar met twee speakers voor de achterzijde kopen zodat er wel sprake is van echt surround-geluid. Ook is het mogelijk om sommige systemen met nog meer speakers (draadloos of met kabel) uit te breiden.

Samsung-HW-K950

Soundbars in meubels

Er zijn zelfs bedrijven die een soundbar-systeem verwerken in een meubel. Eén van de bekendste oplossingen is het systeem van Spectral. Het bedrijf heeft een meubel ontwikkeld waarin een high-end soundbar van Canton verwerkt zit.

De ideale compacte en goedkope oplossing

Een soundbar of soundbase is in de meeste gevallen een prima keuze voor diegenen die een kleine ruimte hebben of zonder teveel kosten een leuk audiosysteem willen waarmee de audiokwaliteit van de tv verbeterd wordt. Weet echter dat je geen surround-systeem koopt en dat alles-in-één vaak kwalitatief ondergeschikt is aan een systeem met losse speakers. Dat gezegd hebbende kun je met een soundbar of soundbase veel meer uit het geluid van je tv halen, zonder dat hiervoor lastige instellingen of veel kabels nodig zijn.

Meer over soundbars en soundbases

We hebben reeds een uitgebreid archief opgebouwd met tips en adviezen over home cinema-producten. Zo kun je meer lezen over waar je op moet letten bij het kopen van een soundbar en hoe je een soundbar het beste aansluit op je tv. Ook kun je meer lezen over of een soundbar de juiste keuze is voor jouw home cinema.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.